Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Once upon a time...

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  #16


  Akvarierummet… vecka 39

  Efter allt slamsugande – inklusive vattenbyte – börjar det bli dags att se om diskoteket är beboeligt för annat än växter och snäckor, dvs fiskar… med andra ord var det dags att besöka en djuraffär!

  Jag har sådan tur att det finns en i Sölvesborg, nämligen Mackes zoo och att den dessutom ligger inom gångavstånd https://www.facebook.com/search/top/...%20fritid%20ab .

  Vedlåda nummer två med ”spretved”… men det var inget där som så att säga sa klick. Ångrar dock att jag INTE tog ett foto på ett stort – säkert 50-60 cm långt trästycke – i den andra lådan… som vid närmare eftertank kanske hade varit möjligt att tråckla in bland befintliga trästycken i diskoteket.  Gyppysar… ingår INTE i planen över framtida diskoteks invånare

  I planen ingår att där ska simma ett stim på si så där trettio kilfläcksrasbora och ett tiotal panda garra så småningom… plus någon större – än så länge okänd – snäll ”solitär fisk”.
  PS: Kanske inte en helt rullstolsvänlig affär, men de ställen i Sölvesborg som är det – förutom ICA, Schack Matt och Flora Perssons – är sällsynta… men fullt möjligt att besöka med hjälp som synes.

  ——————————–


  I påsarna fanns tio kilfläcksrasboror och lika många kopparbarber (man ska aldrig säga aldrig) som nu är installerade i diskoteket. De förstnämnda leker ”belly up” på baksidan av växterna stup i kvarten… men att få en vettig bild på det – eller fiskarna överhuvudtaget – låter sig inte göras. Verkar dock inte som jag är ensam om det dilemmat… hittar inga bra bilder på googel heller.


  --  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Efter allt slamsugande - inklusive vattenbyte - börjar det bli dags att se om diskoteket är beboeligt för annat än växter och snäckor, dvs fiskar... med andra ord var det dags att besöka en djuraffär :) ! Jag har sådan tur att det finns en i Sölvesborg, nämligen Mackes zoo och att den dessutom ligger…
  Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 10:16.

  Kommentera


   #17
   Så fort jag klickar på tex Forum, annonser och bloggar öppnar följande sida en helsida i bakgrunden. Varför?

   Kommentera


    #18
    Ursprungligen postat av Lilla Damen Visa inlägg
    Så fort jag klickar på tex Forum, annonser och bloggar öppnar följande sida en helsida i bakgrunden. Varför?
    Jag får exakt samma meddelande (dock inte för Zoopet utan på andra sidor). Har dock inte en susning vad det är för skit utan klickar bara bort det.
    Kanske bäst du ställer en fråga i forumets datadel på ZP
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentera


     #19
     Har inte fått fått det på ett par dagar nu ...

     Kommentera


      #20
      Ursprungligen postat av Lilla Damen Visa inlägg
      Har inte fått fått det på ett par dagar nu ...
      Faktiskt inte jag heller

      Akvaristiska hälsningar
      Kjell
      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

      Kommentera


       #21
       Akvarierummet… vecka 42

       Före-efter bilder är alltid kul… så här kommer två.


       Diskoteket vecka 31… Då innehöll det – förutom ”gröna” cryptocoryne… som egentligen ska vara rödbruna -, och några överlevande smalbladiga vallisneria. Med andra ord riktiga överlevare växter…

       Vecka 31 var då de slocknade ramperna fick fyra nya rör… och ”bomulls” odlingen, dvs algerna tog fart på riktigt. Extra energi fick de förstås av vattenbytena…
       Elva veckor senare – vecka 42 -… ser det ut så här. Cryptocorynen har återfått sin brunaktiga färg och vallisnerian har – hejsan hoppsan – valt att återuppstå och börja växa längs med bakrutan.

       ”Bomulls algerna” har nästan försvunnit, och ersatts av trådalger… som dock för en tvinande tillvaro.

       Om detta sedan beror på att tiden ramperna är tända är minskade till ca nio timmar per dygn, eller det faktum att inget vattenbyte är genomfört på minst en månad, pga att min förste slangdragar maskinist – som aldrig spelat golf – har opererat golfarmbågen… vågar jag inte sia om

       ——————————

       Diskoteket har kommit en bit på väg… tycker jag .
       ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------       https://gunvorpersson1.wordpress.com...mmet-vecka-42/
       Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 10:24.

       Kommentera


        #22
        Akvarierummet… vecka 43

        Efter att förgäves ha letat fransar, ludd, prickar och allsköns konstigheter på innevånarna i diskoteket i flera veckor… UTAN att ha hittat något konstigare än att en av kopparbarberna har skolios, typ.


        Detta är den dock lyckligt ovetande om, så det hindrar den inte från att fara fram i hundra nittio – än gick det hit, än gick det dit… och än gick det runt en liten bit – tillsammans med de övriga släktingarna.
        Samtliga av den har förvandlats från två centimeters fiskpinnar till fiskar… numer lika långa som kilfläcksrasbororna.

        De sistnämnda skall kunna bli fem centimeter långa – enligt rasbeskrivningen – men några så stora har jag aldrig sett…
        Flertalet av dem har mörknat betänkligt i färgen – vilket KAN vara ett sjukdomstecken, men jag betvivlar det – … och simmar runt sida vid sida med en ryggfene position som skulle gjort en späckhuggare grön av avund!
        ————————————-


        Därför fick de ytterligare tio ”kompisar” att imponera på den 29 oktober… likaså är fem panda garra beställda hos Mackes zoo.
        -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------        https://gunvorpersson1.wordpress.com...mmet-vecka-43/
        Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 10:28.

        Kommentera


         #23
         Akvarierummet… vecka 45. Fiskakvarium eller växtakvarium?

         Säg ”akvarium” och de flesta tänker direkt på fiskar, typ guldfiskar – fast kanske snarare runda färgglada slöjstjärtar – eller guppy i ett akvarium.


         Väldigt många tror nog också att det där med akvarium är lätt… att det inte kräver speciellt mycket jobb att ha fiskar som ”husdjur”. Visst, man behöver inte gå ut med dem i ur och skur, precis… men att hålla fiskar och akvarium är INTE så lätt, enligt mig. ”Vill till och med påstå att det är lättare – som nybörjare – att tillgodose en hunds alla behov och hålla den välmående… än vad det är att hålla fiskar i ett akvarium vid liv.”


         Jag vet inte hur många gånger genom årens lopp – när folk har förstått att jag har akvarium – som jag har fått höra: -Jag har oxå HAFT akvarium, men det var tråkigt… fiskar lever ju inte så länge, så man fick köpa nya hela tiden!

         -Okey (har inte orkat ta den diskussionen, för det lär inte gå på en kafferast precis)…         Moneypenny och Lille Mannen diskuterarde genom glaset… oxhjärta är gott!


         De allra flesta tycker nog fiskarna är huvudattraktionen i ett akvarium, och det är de väl på sätt och vis… men hur kul är det med ett akvarium utan inredning?
         Ett akvarium utan växter ser ganska tomt och innehållslöst ut – hur fina fiskarna än är -… och jag tycker nog att även trästycken och stenar hör dit, även om fiskar ofta sägs strunta i vilket. Eller inte…

         ” …. labyrintfiskarna är väldigt tåliga fiskar som trivs bäst i ett akvarium som är relativt tätt planterat och gärna också innehåller en del flytväxter. Akvariet får inte vara för högt och bör även innehålla några rötter och stenar som kan utgöra skydd.*”

         ————————————-         Jaha ja. Håller som bäst på att odla växter som på sikt kommer att ligga på vattenytan av den anledningen, för några flytväxter lär inte de framtida guramierna få… eftersom tex pistia kräver ett större mellanrum mellan vattenytan och täckglasen – än vad jag normalt har i ett akvarium – för att bli fina.

         Därför lutar det mer och mer åt att det kommer att bli växterna och inredningen som kommer att bli huvudattraktionen – och inte fiskarna – i diskoteket i framtiden…

         Har tex en sammanhängande matta java mossa, ca 25 x 10 cm… i ”Amano akvariumet” som jag skulle kunna skörda, flytta och lägga över den skitiga sanden ovan… nu när bomulls-algerna verkar ha gett upp.

         ———————————-         Planen är – och har hela tiden varit – att ha ett gäng garra flavatra på bottnen, men jag har även börjat fundera på att skaffa lite andra alternativa kryp i takt med att diskoteket blir ett växtakvarium. Några vackra zebrasnäckor – neritinasnäcka – skulle nog passa in, likaså ett gäng Amanoräkor… även om jag tycker de ser ganska läskiga ut (spindelskräck).

         Av den anledning har jag nu en låda boklöv på tork…

         *klipp från zoopet https://www.zoopet.com/
         ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
         Säg  "akvarium" och de flesta tänker direkt på fiskar, typ guldfiskar - fast kanske snarare runda färgglada slöjstjärtar - eller guppy i ett akvarium. Väldigt många tror nog också att det där med akvarium är lätt... att det inte kräver speciellt mycket jobb att ha fiskar som "husdjur". Visst, man behöver inte gå ut med…
         Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 10:37.

         Kommentera


          #24
          Beklagar besvären och gratulerar nystarten!

          Apropå svärdsplantan så är det troligt att det är en vanlig bleheri men att den ser ut så för den vuxit i luften. I så fall kommer de nya bladen vara normala. Och apropå amanos så tror jag personen från hemtjänsten kanske tänkte mer med hjärtat än med hjärnan om man säger så. Kanske ser trist ut däri för den okunnige men i mina öron låter det som ett räkparadis att få gosa ensamma bland slem och alger. Du har nog rätt i att det vore negativt att flytta dem. Det kan vänta tills du vet allt är stabilt, och du vant om räkorna till rätt vatten.

          Vad har du för planer för resten, ska du fylla de andra akvarierna också?

          Övervägt att klistra in texten här, var lite knöligt att hoppa till din blogg hela tiden?
          - - -
          540l Tanganyika, 375l SA/Växtkar, 105l SA/Svartvatten, 60l Tanganyika, 60l Asien

          Kommentera


           #25
           Så här kanske?

           Tanken med Zoopet var att indirekt locka läsare till bloggen... eftersom de bloggar jag skriver om akvarierummet - och delar via facebook - får max 8 -10 läsare. Det sket sig... antalet läsare blev inte fler ändå, så intresset för akvarium är uppenbarligen nästan noll i dag (detta kan jämföras med bloggarna som handlar om släktforskning - som också delas via facebook - och kan få 150 läsare inom ett dygn!)...
           Tror inte heller att det går någon större nöd på räkorna. De har ett akvarium fulltproppat med javamossa, crypto och rötter för sig själv...


           Planen är att flytta och starta om i allafall ett av 310 liters karen... vilket lär bli en helt annan historia än den om diskoteket ...

           Till skillnad från diskoteket - som ju har "startats" på en nästan tio år gammal botten, och med ett filter som inte är rengjort på minst fyra år - kommer 310an att startas från noll med rentvättad grus.
           ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


           Akvarierummet… vecka 42

           Före-efter bilder är alltid kul… så här kommer två.
           Diskoteket vecka 31…
           Då innehöll det, förutom ”gröna” cryptocoryne - som egentligen ska vara rödbruna -, även några överlevande smalbladiga vallisneria. Med andra ord riktiga överlevare växter…

           Vecka 31 var då de slocknade ramperna fick fyra nya rör… och ”bomulls” odlingen, dvs algerna tog fart på riktigt. Extra energi fick de förstås av vattenbytena…


           Elva veckor senare – vecka 42 -… ser det ut så här. Cryptocorynen har återfått sin brunaktiga färg och vallisnerian har – hejsan hoppsan – valt att återuppstå och börja växa längs med bakrutan.

           ”Bomulls algerna” har nästan försvunnit, och ersatts av trådalger, som dock för en tvinande tillvaro.

           Om detta sedan beror på att tiden ramperna är tända är minskade till ca nio timmar per dygn, eller det faktum att inget vattenbyte är genomfört på minst en månad, pga att min förste slangdragar maskinist – som aldrig spelat golf – har opererat golfarmbågen, vågar jag inte sia om.


           Diskoteket har kommit en bit på väg, tycker jag.

           -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


           ... men hur fasen får jag bort kromosom smilisen???
           Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 11:54.

           Kommentera


            #26
            Akvarierummet… vecka 46, Anna Batra

            Inspekterat vedhögen – med god hjälp av Mopsfröken – … men utan att hitta den ”rot” som jag vet att jag ska ha, frågan är bara var.


            Den är bågformad – ca 40 cm långt och bågen är ca 20 cm hög – … och jag har haft anubias knutet på den en gång i tiden, men var finns den i dag? Det enda jag säkert vet är att den INTE finns i något akvarium i alla fall, men jag kan ju alltid hoppas att den finns bland adventsljusstakarna… eller nått.

            Nåväl, det som inte hamnat i tjuvahänder brukar dock förr eller senare dyka upp

            .
            ——– Anna Batra rimmar på… Garra flavatra ———


            Fem Anna Bat… sorry, garra flavatra är köpta hos Mackes Zoo och installerade i diskoteket – helt enligt planen -… men tanken är att det ska bli minst det dubbla, OM jag hittar någon information som bekräftar att de är stimfiskar, vill säga.

            Har haft någon enstaka för länge sedan, men de är tydligen vanliga i offentliga akvarium, åtminstone finns de i det hyfsat stora cylinderformade i foajen på Karlshamns lasarett. Där har de sällskap av ganska stora praktbotior, väldigt stora röda och blågula regnbågs hanar och ännu större papegojciklider.

            Det finns både viltfångade och odlade sådana, och jag minns inte vilket dessa är… men en sak är säker: De är socialiserade! Efter att ha varit en här och en där och utspridda i hela akvariet… samlades alla blixtsnabbt – tillsammans med kilfläckar och barber – när det var dags för mat .


            ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------            https://gunvorpersson1.wordpress.com...46-anna-batra/
            Senast ändrad av Lilla Damen; 2017-11-16, 18:24.

            Kommentera


             #27
             Bara så att du vet, så beundrar jag dig som trots dina "skitleder" tar tag i din hobby igen. Ibland behöver man hjälp, men har man nära å kära som du verkar ha, så hejja på du "lilla dam"

             //Inger
             "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

             Kommentera


              #28
              Skitleder var ordet .

              Det största "problemet" är att jag inte kan greja med akvariet när - och så ofta - jag vill. I och för sig kanske ingen direkt nackdel att inte kunna det... men väldigt tålamodskrävande.

              Kommentera


               #29
               Ursprungligen postat av Lilla Damen Visa inlägg
               Skitleder var ordet .

               Det största "problemet" är att jag inte kan greja med akvariet när - och så ofta - jag vill. I och för sig kanske ingen direkt nackdel att inte kunna det... men väldigt tålamodskrävande.
               Känner igen det där med tålamodet, men det är jag det, men som du säger är det ingen nackdel att testa tålamodet - i alla fall så långt man nu kan står ut...
               Så kul att du klistrar in din blogg här, som MW skriver har det varit lite bökigt att hoppa till din blogg fram å tebax

               //Inger
               "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

               Kommentera


                #30
                Jag har haft en blogg på zoopet förut. Den hade jag nog fortsatt på... om jag bara kunnat räkna ut hur man gjorde (jag är nog bättre på tålamod, än på det där med datorer) .

                Kommentera

                Sparar...
                X