Ja, det blev ju (såklart) lite senare än vad man hade tänkt sig igårkväll, så jag tar upp vår diskussion här och nu istället.
Det finns lika många uppfattningar och åsikter om bakgrunder, som det finns akvarister + dom som bara tittar.
En svart bakgrund kan för de som inte testat sådana ofta te sig som "ett slut" på karet baktill. Men om man inte direkt belyser en svart bakgrund (från insidan av karet) är nog en sådan det mest effektiva sättet att faktiskt skapa en "fortsättande" vy bakom glaset, om vi nu bortser från 3D-bakgrunder, i eller utanför karet.
I ditt fall, Tommy, skulle den där bakre väggen av Valisneria helt och hållet kunna fungera som bakgrund - lite tätare bara, så gör det inte så mycket om det skulle synas lite ljus mellan bladen. Den Valisneriaväggen skulle dock fungera bra mycket bättre med en svart bakgrund. Det är det definitivt svarta i bakgrunden som utgör vyn bakåt - alltså att ögat tror att det fortsätter bakom glaset, men det finns inget där, så man slutar titta på bakgrunden i sig.
Man får titta på andra illussiontricks för att förstå hur effektiv en svart (eller väldigt mörk) bakgrund kan bli - en teaterscen! Här finns oräkneliga exempel, men oftast tar man till ljusa eller upplysta fonder i bakgrunden när man vill illustrera en soluppgång, eller nedgång - en utomhusscen eller i de flesta fall en interiör, då eventuellt ljusspel utanför sker via fönster i fonden.
Det kan vara behjälpligt att tänka på sitt kar som en scen, ett utsnitt av en verklighet vi vill kopiera eller efterlikna så mycket som möjligt.
Regnskogsinredningar brukar man tycka är knepiga att få till just därför att det sällan finns några naturliga "slut" i sådana miljöer. Ett uppradande av pinnar och lite växter bakom upplevs ofta som onaturliga och inredningen känns i många fall platt och trist.
Lite lättare är det att komma undan med steninredningar i Malawi- och Tanganyikamiljöer. På de flesta bilder och filmer från de afrikanska sjöarna ser man oftast bara en bädd av sten som sträcker sig bortåt eller upåt. I ett rektangulärt kar gör man det alltså lätt för sig genom att helt enkelt stapla sten mot bakrutan, som om det vore en grundare miljö "längre in" eller upp i karet. Men, det finns en hel del sätt att lura ögat effektivt också - men jag tar inte upp det här, det är ju "SA-miljö" vill vill åt.
Har man plats bakom karet är en fortsättande "3D"-bakgrund något att fundera på - som du är inne på. Förr i tiden byggde vi lådor som placerades bakom karet. Dessa kunde fyllas med pinnar, grenar, stenar o.s.v. Ibland hade man en svag belysning i dessa lådor - och det blev faktiskt riktigt snygga effekter av dessa. Så din idé med att låta en del av bakglaset vara "öppet" är inte så dumt, men kräver kanske att man inte ser en medaljongtapet där...
Kjell har en sådan lösing i ett av sina Tanganyika-kar i sin Källarkontor-tråd - väldigt effektiv och snygg när man ser den i verkligheten.
Står nu karet nära en vägg (och en bakomliggande 3D-effekt inte kan åstadkommas via rutan) och man sätter en svart bakgrund, så får man alltså tänka i teaterscen-termer. Det svarta är en fond, och "händelsen", pjäsen, skall utspela sig i karets rum. Det enklaste är att sätta växter (något du har gott om i ditt kar, Tommy), heltäckande eller i grupper i de bakre delarna av karet. Det här är också det absolut vanligaste knepet i inredning.
Man kan också låta rötter komma "igenom" den svarta bakgrunden - bakifrån och fram i miljön. Man kan såga till en eller flera rötter med en snedställd snittyta och placera denna mot bakglaset, då ser det ut som om rotdelen kommer snett uppifrån, bakifrån in i karet. Detta kan vara svårt att få till, och då är det enklare att hänga rötter, exempelvis i mittstaget eller direkt nära bakrutan. Detta simulerar en rörelse i miljön som verkligen ger en djupeffekt - och man glömmer väldigt lätt att man har en svart bakgrund.
Måste en solid bakgrund, typ BTN, betyda ett abrupt slut?
Jag måste bestämt svara nej på den frågan.
I fall där man väljer en solid bakgrund gäller integration, alltså att man inreder så att bakgrunden smälter ihop med övrig interiör.
Det är många som ogillar BTN:s stora Amazonas-bakgrund, men jag tycker den är otroligt snygg och effektiv. Sätter man den enbart i ett kar och bara har lite sand framför, blir det givetvis ganska trist, men jag har sett otaliga inredningar med denna bakgrund som har varit helt fantastiska.
Jag skall ge några exempel på en annan bakgrund från BTN, en som kallas "Malawi", som jag placerade i ett 960-kar som skulle inredas för Tanganyika-ciklider.
Som du kan se på bilderna fick jag jobba ganska mycket med att lägga sten så att inte bakgrunden enbart blev ett lodrätt stenstup (vilket ju blir givet när man måste placera den så).
Det intressanta är att samma bakgrund, i samma kar, senare blev ett "SA"-kar för Discusar. Bakgrunden satt där den satt, men var ett så effektivt filter att jag fortsatte med den i karet.
När jag skulle inreda för Discusarna fick jag helt enkelt se "Malawi"-bakgrunden som en fond och arbeta på ett helt annat sätt - jag ville ju inte ha en stupande stenvägg i karet där rötter, grenar och pinnar samt en del växter skulle vara "scenen". Jag gömde inte bakgrunden, utan integrerade den istället.
Som du märker finns en uppsjö av olika tekniker, och varje kar har sin unika förutsättning. Därför är det också så kul att snacka om hur man kan bära sig åt. Det finns inga egentliga regler, bara en massa olika sätt att se på saken.
Kanske kan du få några idéer av detta?

Lämna en kommentar: