Jag vet inte hur mycket ljus du har och hur många ljustimmar du kör. Men jag är inte heller rätt man att fråga. Jag är inte så jätteduktig på växtakvarier. : ) Men helt klart blir det ju extremt mycket mer ljusintensivt högt upp i karet än nere på botten.
Mitt första Diskusakvarium
Kollaps
X
-
-
Du kan läsa mer här. Men som Einarsson säger, berätta belysingstimmar ,närings och vattenbytesrutiner så blir det enklare att spåna. Men under ett kars första år så går det igtenom olika faser då vissa algtyper kommer att blomma upp och försvinna. Många gånger ska man bara stå ut och vänta. Men berätta så kan folk tänka lite mer pricksäkert.Kommentar
-
Tack!
Belysning på 11:30 - 22:00.
Vattenbyten 2 ggr/vecka, ca 50% (Har gjorts oftare under medicineringen som avslutades igår).
I samband med vattenbyten så tillsätts 24ml PMDD samt 30ml Easylife.
Dropchecker för CO2 lyser grönt med blå ton eller blå med grön ton (ja ni fattar säkert) så kan säkert öka men ändå kvarstå på grönt.
Samtliga växter är fina i färgen och växer bra.Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Det där var en rejäl belysningstid Tommy. När du kickar igång växtligheten med näring kan det vara klokt att dra ner på belysningen för att inte få alger. Speciellt om man inte har tokhungriga växter. Jag belyser 8 timmar i mitt Co2 kar. Tillsätter du 24 ml PMDD 2 ggr i veckan?Kommentar
-
OK, belysningen har hängt med sedan karet var utan växter. Trevlig att kunna umgås med karet även dagtid på helger. Men förstår att justering erfordras.
Fick för mig att man skulle tillsätta PMDD vid vattenbyte motsvarande den mängd vatten man byter, men av döma på din reaktion så är detta fel. Gick därför tillbaka i det som skrivits och ser att normaldos är en ggr per vecka oavsett hur många vattenbyten som görs. Även här erfordras en justering.
Tur att man lär sig så länge man leverProud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Menade 12ml, skyller på förkylningen som ger lite sirap i skallen. Skall inte skriva mer idag tror jag [emoji6]
Skickat från min iPhone med TapatalkProud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Man kan ju undra var Mathias är när man behöver honom. Det här är ju hans grej. Skulle nog själv köra 24 ml vid första bytet på veckan och sedan plussa med maximalt 12 ml vattenbyte 2. Men om det visar sig att du får stigande nitratnivåer så skulle jag ligga kvar som du gör i början just beroende på att de växter du har inte är så hungriga av sig.Kommentar
-
-
Då tänker min för närvarande rätt så dimmiga hjärna följande:
Vattenbyten kvarstår som tidigare, dvs ca 50% två ggr per vecka.
Vid onsdagens vattenbyte tillsätts 24ml PMDD (4 dg till nästa byte)
Vid söndagens vattenbyte tillsätts 12ml PMDD (3 dg till nästa byte)
Nitrat mäts regelbundet för att säkerställa att jag inte ger för mycket PMDD. Om så är fallet så är det antingen 1 ggr 24 eller 2 ggr 12 per vecka som gäller)
Belysningen sänks i ett första steg till nio timmar för att se vad detta får för effekt på såväl växter som CO2 och PH. Har jag otur när jag tänker att växterna inte förbrukar lika mycket CO2 när ljuset är släckt varpå kortare ljustid med nuvarande bubbeltakt i CO2 systemet borde innebära högre CO2 och kanske då lägre PH?
Ljuset är dessutom en viktigt värmekälla, karet sänks med ca 1 grad varje natt, har lirat länge med doppvärmaren för att minska denna differens över dygnet men inte lyckats, den verkar inte orka även om det är den som följde med karet (allt köptes nytt). Så även detta behöver monitoreras när ljustiden förändras.
Enligt min nuvarande tes om att matning sker när det är tänt så innebär det också att jag går ned till matning två ggr per dag (från dagens tre).
Belysning tänds 13:00
Första matning 14:30 (Foderautomat)
Andra matning ca 20:30 (Manuellt)
Belysning släcks 22:00
Ifrågasätt mer än gärna detta tänk.Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Har några funderingar som dykt upp det senaste som någon kanske kan hjälpa mig med:
Har tidigare matat 3 ggr per dygn, har läst att diskusar mår bra av det. Första gången precis efter det att belysning tänts, andra gången sen eftermiddag (dessa två med automat eftersom jag jobbar då) och tredje gången manuellt på kvällen.
Efter att ha ändrat antalet ljustimmar så finns det inte längre utrymme att mata 3 ggr när belysning är tänt.
Så till mina frågor:
Vad anser ni vara det optimala antalet gånger att mata per dygn?
Spelar det någon roll om dagens första matning sker när belysningen är släckt?
EDIT: Kan tillägga att det inte är kolsvart tex 11:00 utan då har dagsljuset klivit in i rummet där karet står.Senast redigerad av Tommy Vestlie; 25 September 2014, 11:06.Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Ytterligare en fundering som kanske är stendum men ni som läser min tråd är nog vana vid det vid det här laget.
Kan även räkor föra med sig sjukdom till ett kar? Det talas ofta om att man bör ha nya fiskar i karantän innan introduktion till ett kar som redan har invånare men vad med räkor, kan de också föra med sig sjukdomar eller liknande?Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
Ytterligare en fundering som kanske är stendum men ni som läser min tråd är nog vana vid det vid det här laget.
Kan även räkor föra med sig sjukdom till ett kar? Det talas ofta om att man bör ha nya fiskar i karantän innan introduktion till ett kar som redan har invånare men vad med räkor, kan de också föra med sig sjukdomar eller liknande?Kommentar
-
Kompletterat med ytterligare 20 räkor. Har 15 sedan tidigare men jag har helt ärligt ingen aning om alla fortfarande är vid livet eftersom man så sällan ser dem. Oavsett så såg jag ett behov av att utöka städpatrullen eftersom karet allt mer liknar en undervattensdjungel.
I zoo affären fick jag syn på en Golden Nugget, wow vilken vacker skapelse så synd att den blir så stor den hade ju varit super i mitt kar.Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
-
FILM: En fredagsöl (St Eriks Centennial) framför karet. Vi kommer nog aldrig vinna pris för dess skönhet men det är en djungel som både jag och karets invånare fattat tycke om. (Klartex: det ser ut som ett smärre kaos men vi gillart )
Proud member of Aquascapers of SwedenKommentar
Kommentar