Återfall till Akvaristiken

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Pureten
    • June 2007
    • 1

    Återfall till Akvaristiken

    Jag hade för ett antal år sedan ett litet intresse för akvarier och hade fart i två "gott och blandat"-kar på 220 och 50 liter. Jag kom aldrig speciellt långt med mina planer på den tiden då plugg och annat kom i vägen. Men i samband med att jag och min sambo flyttat så har jag fått lite flashbacks om hur kul det faktiskt var med denna hobby! Det hela började med att nya lägenheten skulle inredas och jag ville ha ett akvarium i mitten av varddagsrummet som skulle synas från alla håll, som en snygg inredningsdetalj. Detta var för ett par månader sedan och jag har sakta men säkert försökt implementera denna idé hos högre makter (flickvän). Efter att ha spenderat nästan varje kväll framför dator (mestadels här) och läst om allt från pH till osmos har jag bestämt mig för att förverkliga min gamla dröm om Malawiciklider.

    Nu till det roliga. Jag vill inte köpa något färdigt paket utan tanken är att göra så mycket som möjligt själv. Då utrymme är begränsat kan jag inte ha något monsterkar. Och planer om att skaffa hus om ett par år innebär ett ganska kraftigt sparande med begränsad budget som följd. Jag har försökt mig på att göra lite modeller i Sketchup men rookie som jag är så blev det med halvtaskigt resultat. Men här kommer några idéer om hur jag tänkt mig.



    http://forumbilder.se/CDMFI/akvarium2 - Tanken med detta var ett väggakvarium som jag alltid tänkt att skaffa den dagen jag köper hus. Nu bor jag i hyresrätt och kan inte såga hur jag vill i väggar. Därför skulle det kanske gå att bygga en "lös" vägg och sätta mot den gamla.

    http://forumbilder.se/CDMFI/draw1 - En idé jag hitta här tror jag. Öppet från tre sidor och centralt placerat. Sladdar och annat får inte synas.

    http://forumbilder.se/CDMFI/akvarium1 - Denna idé är den enda som har fått godkänt och är enligt mig den fulaste. Min flickvän har tillåtit mig att ha akvarium endast på ett ställe, där det nu står ett skrivbord. Med krav att skrivbordet får vara kvar. Tanken är att integrera skrivbordet i akvariemöbeln.

    http://forumbilder.se/CDML4/aquawhite - Den jag tycker bäst om. Slangar till ytterfilter samt sladdar går genom kromade rör ner under möbeln för att slippa bottenborra. En sladd dras från golvet in i möbeln och göms av vardagsrumsmattan.

    Så nu återstår bara att leta upp lämpligt akvarium på blocket. Runt 200l minst och helst inte över 300l. Och såklart att få igenom mitt "bygglov" om ett centralt placerat akvarium med insyn från alla håll.
    Och nu behöver jag såklart era tankar och idéer om detta projekt och jag kommer säkert att ställa tusentals frågor under tiden. Så vad tror ni? Funkar det t.ex. att ha Malawiciklider i ett kar med full insyn?
  • laasesku
    • October 2002
    • 660

    #2
    Det går nog bra bara du har mycket sten dvs gömställen för fiskarna (min åsikt). Blir nog snyggast med ett högt kar för rumsavdelning tänker jag. Typ nåt sånt här kanske http://www.youtube.com/watch?v=eqTAfQ3IIck

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Administrator

      • December 2001
      • 48147

      #3
      Välkommen tillbaka.
      Malawi är starkt revirhävdande och det viktiga är därför längden på akvariet - ju längre akvariet är desto fler revir finns det plats för. Jag rekommenderar definitivt att åtminstone ena långsidan av akvariet är täckt annars är risken stor att de blir rätt skygga
      Akvaristiska hälsningar
      Kjell
      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

      Kommentar

      Arbetssätt...