Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Moving Waves' akvarielya

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Moving Waves' akvarielya

  Hej alla glada akvarister!
  Jag har huserat här ett tag och även haft några projekttrådar igång som alla legat i dvala länge men mitt akvarieintresse har stått sig starkt och jag har fortsatt dra på mig akvarier och är nu uppe i 8st så jag tänkte sammanfatta allt i denna tråd och känner att det är mer behändigt att hålla sig till en tråd så den kan vara aktiv istället för att sporadiskt uppdatera de enskilda.

  Först en kort bakgrund, som liten hade vi väl i stort sett alla husdjur man kan tänka sig och jag hade tidigt ett "eget" akvarium som jag påtade med och höll diverse standardfiskar som mollys, guppys osv. Sen flyttade jag hemifrån och tog aldrig upp detta intresse förrän nyligt. Tog hand om ett akvarie som min yngsta bror skött och körde igång med ungefär samma standardfiskar som förr. Men tack vare internet och all fri information som finns med ett musklicks närhet upptäckte jag att utbudet och variationen inom hobbyn är enormt mycket större än vad man kan få intryck av när man kikar in på närmsta zoohandlare där de mest kör standardutbud. Inspirationen flödade och jag ville starta upp ett större akvarie med växtinrikting. Så för ca 2,5 år sedan hittade jag en annons på blocket där ett 375l såldes bara ett par stenkast bort från där jag bor. Ett bra pris fick jag och på köpet 2 kar till och massor av prylar som jag än idag inte riktigt har koll på vad allt är.

  Sen har som sagt intresset, kunskapen och karen ökat med tiden och nu sitter jag som sagt här med 8 akvarier i min lilla 2:a. Folk som är på besök brukar bli både oroliga för min mentala hälsa men även imponerade av variationen och hur vackert det är med levande inredning. Så nu tänkte jag dela med mig till er, förhoppningsvis kan det inspirera någon och som alltid med denna hobbyn så blir man aldrig "klar" utan man får alltid nya idéer och uppslag man vill förverkliga så jag ska nog kunna underhålla denna tråd med nya fiskar, inredningar och lösningar också allt vad tiden lider.

  Jag har för tillfället landat i att mitt huvudintresse är sydamerikanska dvärgciklider, i synnerhet apistogrammor och det märker ni också på vad karen bebos av men försöker variera mig lite så det inte blir för enkelspårigt så det är lite blandade stilar på karen. Växter och inredning generellt tycker jag också är eb rolig aspekt av denna hobbyn, tycker det är givande att få ett kreativt utlopp. Och så tänker jag att det är bra för själen att få in en bit av naturen i sin absoluta närhet, hela lägenheten lever liksom. Nog tjatat här kommer karen med kort presentation och innehållsförteckning:

  540l Tanganyika
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 19-53-03_0002.jpg
Visningar:	1
Storlek:	116.5 kB
ID:   	2183684
  Detta kar skall representera en någorlunda biotopriktig miljö av tanganyikasjön med halvdunkel belysning och steninredning även om jag fuskat med lite växter för att få lite med färg på hela grejen. Särskilt belysningen är jag väldigt nöjd med, ville istället för standard lysramp på ett mer dunkelt ljus med få ljuskällor så att man tack vare ytkrusningen får den där skimrande effekten på inredningen som man ser ute i det vilda. På prov köpte jag en snorbillig halogenbelysning med 3 spottar och där stannade jag för det blev precis som jag tänkt mig. Framtiden för detta kar blir något helt annat dock. Jag har inte riktigt fastnat för de tanganyikacikliderna jag har då jag tycker att det blir för statiskt när de väl etablerat sina revir. De håller sig på sin plats och gör sin grej, vilket mest är att bevaka och ibland leka. Misstaget jag gjort kan man väl säga är att jag bara valt grott/snäcklekande arter så med andra fiskar hade det säkert varit mer action så jag har velat runt detta att byta ut någon art.
  Men som det ser ut just nu planerar jag att ändra inriktning helt och köra CA eller SA. Har lite VF drivved jag samlat på mig som jag tänker mig ska i. Haken är dock att karet är i behov av att limmas om och det har jag aldrig gett mig på så hela detta projekt väntar på att jag ska få tid och ork att ta tag i det hela. Sen får vi se om jag bygger bakgrund eller kör moduler, har dragit på mig några som ligger och skräpar. Nåväl.

  Invånare:
  1+1 Neolamprologus Brichardi (prinsessan av burindi) med 3 ungfiskar de producerat. De leker regelbundet men jag matar inte ynglen då jag inte känner att jag vill ha för många av dessa så de tar över hela karet.
  2 Neolamprologus Leleupi (apelsinciklid) som jag tror är av olika kön de de sporadiskt visar lektendenser men har aldrig kommit till skott.
  3 Lamprologus Multifasciatus som jag tror är 3 hanar. Spillrorna av en tidigare koloni jag hade ensamma i ett 54l och förökade sig som tokar men de flesta ungdjur blev mat när jag bytte inriktning på det karet och slängde i alla hit.
  1 Lamprologus Oscellatus som förut varit 4 men jag hade två par prinsessor tidigare som dominerade i stort sett hela karet och då fick denna art aldrig riktigt ro och 3 tynade bort.
  1 Altolamprologus Compressiceps den gula formen, kommer inte ihåg fångststället för tillfället.


  375l Sydamerikanskt växtakvarie
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 19-44-59_0001.jpg
Visningar:	1
Storlek:	127.9 kB
ID:   	2183685
  Kronjuvelen i lägenheten, det kar jag lägger ned mest tid på även om det ibland skulle behövas mer tid till ansning då det växer som ogräs och gärna blir igenvuxet. Jag har ingen enorm belysning, 4*36W + 1*18W men med ett DIY märksystem och näring i form av PMDD samt någorlunda lätta växter så får jag fin tillväxt. Detta kar har fått gå igenom några olika faser och inredningar som kan följas i den separata projekttråden som finns i min signatur. Just nu ser det ut såhär och jag väntar på att glossomattan ska bli heltäckande sen är det väl klart för denna gång.
  Framtida planer är att ta ut lotusen och svärdsplantorna för jag tycker de är för storbladiga och därmed stör känslan i karet de andra småbladiga växterna ger. De skuggar också lite väl mycket om jag inte är på och ansar dem jämt och ständigt. Så de ska få flytta till 540 karet när det väl blir omgjort.spikbladen ryker nog också då de kraschar med hydrocotyle tripartita som får ta rollen att spräckasig in bland javaorbunkarna och hygrohila pinnatafida som växer på mina rötter.
  I fiskväg är framtidsplanerna att bara behålla ett eller kanske två par av mina flaggciklider när de väl parar ut, de är rätt små ännu. Siameserna som jag biotopfuskar med börjar vara för stora så de får snart flytta också, har god relation med butikerna så jag brukar få byta in dem mot små siameser.

  Invånare:
  6 Mesonauta Insignis (flaggciklid) som är rätt unga ännu och inte börjat para ut.
  1 Ivanacara Adoketa en ensam hane jag fick ta över från en kille i föreningen som i framtiden kommer få sällskap, dock kanske inte bo kvar i detta kar då han är en ganska sur och grinig typ som inte riktigt går helt ihop med apistogrammorna. Just nu har de sina olika områden så det är lugnt men det skulle nog inte funka med lek.
  1+5-8(?) Apistogramma Baenschi. Hade ett par i ett annat kar för att dra upp en kull. Honan gick bort för en tid sedan men då jag fick mest honor i kullen så har han nu ett helt gäng damer som är på väg att vara könsmogna i varierande takt. Jag kommer inte kunna ha kvar alla honor givetvis men de får gå här så länge tills jag hittar nya hem till dem alt. att de är stora nog för flytt till butiken.
  2+3-4 Apistogramma Macmasteri alla ungdjur uppfödda här i lite varierande storlek. Kommer väl sikta på att behålla 1+2 när de blivit stora nog för flytt.
  6 Corydoras Schwarzi ett härligt gäng som ev får flytta till 540 när det gjorts om. Tycker de har lite för lite simyta och öppen sand här även om de trivs med att böka runt i glosson så det går ingen nöd på dem.
  13 Nannostomus Beckfordi
  11 Otocinclus Macrospilus(?)
  38(?) Hyphessobrycon Amandae (kolglödstetra) Fantastiska små glödande pärlor som tidigare gett mig ett uppvuxet yngel som klarade sig spontant.
  2 Hemiloricaria sp. "red" skitsöta små "drakar" som matchar kolglödstetrorna i färg.
  3 Crossochelius Oblongus (Siamesisk algätare) får se om jag klarar mig utan dessa när jag lämnat bort dem, har för närvarande inga tofsalger för det är därför de är här. Har väldigt svårt för deras stirriga stil i övrigt så jag vill helst vara utan.
  3 Carnegiella Strigata (marmorerad bilbuk) har varit 12 men dessa rackare har haft en förmåga att klämmas fast på omöjliga ställen, hoppa ur karet och gud vet vad så även om de är helsköna tror jag inte jag utökar detta stim igen, med så mycket växter och ansning så måste jag ju ner i karet regelbundet och det är svårt att märka när de hoppar ut.


  117l SA Svartvatten
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 20-13-20_0001.jpg
Visningar:	1
Storlek:	81.0 kB
ID:   	2183686
  En kille i föreningen hade detta kar i källaren med färdigmonterad slimline och när jag såg det kunde jag inte låta bli att köpa det, helt perfekta mått (130*30*30) för dvärgciklider. Har skurit skivor med torv som jag har under sanden och belyser med endast två lågenergilampor jag skruvade in i rampen som annars har plats för 2*36W så jag har förutsättningar för att med så mycket ljus på så litet djup göra detta till ett växtkar eventuellt i framtiden.
  Är skitnöjd med att ha ett riktigt svartvatten som jag tidigare provat på med ett annat kar men nu tycker är fulländat i det stora hela. Små detaljer ändrar man ju alltid. Filtrerar med luftdriva skumpatroner, 2 på varje sida karet så vattenflödet är minimalt men filtervolymen helt ok. Kör vattenormbunke som flytväxt men ska nog skaffa någon annan sort då den kräver lite underhåll och har fuskat några skott stjärngräs som snart ryker då de fått plats i ett annat kar. Ville bara inte bli av med arten. Så det är alltså i princip växtlöst och fullt med rötter, lite sten och ekblad. Tycker jag fick en rätt bra effekt då jag blandade fin sand med lite grövre svart grus. Det svarta lägger sig ovan där det är en svacka så det ger ett bra intryck av att vara muörkt, murrigt och naturligt utan att för den delen vara fullt av bös. Har inrett med ett gäng kokosnötsgrottor till apistogrammorna så de förutom de naturliga hålorna har lite att välja på.

  Invånare:
  1+1 Cleithracara Maronii (nyckelhålsciklid) ett par som bott i 375an med några kompisar. Tyckte inte längre att de passade in riktigt där så jag behöll ett par som går här nu.
  1+3 Apistogramma Baenschi ett hemmaodlat gäng varav hanen verkar få riktiga praktfenor!
  1+1 Apistogramma Macmasteri även dessa hemmaodlade ungdjur.
  13 Nannostomus Eques (brun pennfisk) helt underbara filurer som alltid simmar vinklade med nosen uppåt. Väldigt lugna, stimmar bra och håller sig alltid upptill i karet. Mao det perfekta sällskapet till apistogrammor och utseende mässigt helt perfekta i detta kar. Mycket nöjd med dessa!
  1+1 Ancistrus En gammal gubbe som jag tror bott i nästan alla kar och en hemmaodlad hona som nu får bo ihop så jag får fler unga ancistrus att lattja med. Bra som startfiskar och städar bra när de är små, stora tycker jag de är lite stökiga.


  112l SA
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-08-29 13-09-46_0108.jpg
Visningar:	1
Storlek:	134.9 kB
ID:   	2183687
  Ett kar som jag tidigare körde som svartvatten så även här ligger det torv under sanden som göttar till vattnet lite. Tror det börjar vara lite urlakat vid det här laget men det ger nog växterna en rush och mjuknar upp vattnet en del fortfarande. Detta används för tillfället som lekkar till mitt nya tillskott, ett par Ap. Bitaeniata som jag haft drygt 2 veckor och redan vallar yngel (!). Har tidigare dratt upp en kull Baenschi här varav ett ungdjur bor kvar som har lärt sig att håven är farlig och skall undvikas. Får se när jag får upp den, vet av erfarenhet att apistogrammor kan vara rätt duktiga yngeltjuvar särskilt när de är små och kan klura ut luriga vägar till yngelskocken.
  I detta kar har jag lite bekymmer med cyano, men så fort kullen blivit stor nog att flytta någon annan stans ska jag göra en total rescape på detta. Det var grymt fint förr, lägger upp en gammal bild, men gick ned sig så att all pinnatafida jag hade tynade bort. Kom fram till att det var belysningen som blivit för gammal och när jag i samma veva bytte rör satte jag dit ett till rör så jag har nu 3*18W och överväger att ev klämma in ytterligare 2*24W T5 då jag har en sån lysrörsmojäng liggande. Dessutom monterade jag mäsk med en strömdriven liten diffusor som jag hittade bland allt bråte då jag röjde lite så nu växer det som sjutton och därför tänker jag mig köra lite mer seriös scaping. Velar lite om vilken stil det blir men troligtvis behåller några av rötterna jag har i nu och kompletterar med lite sten och sen massor av växter såklart. Har en ide om att bara köra växter som går i röda toner men vi får se.
  Framtida komplement till aporna blir 12st Nannostomus Nitidus som dök upp på imazos lista just när jag satt och funderade på vad som skulle passa utseendemässigt med apiastogrammorna och jag tror och hoppas det kan bli en fullträff.

  Invånare:
  1+1 Apistogramma Bitaeniata + en kull yngel jag tänker dra upp
  1 Apistogramma Baenschi ungdjur som jag som sagt inte fått upp ännu
  1 Laetacara Dorsigera som hade en partner förr. Hade en förhoppning om att de skulle funka med Banschi då jag hade ett lekpar men de senare var för tuffa så Dorsigerahanen gick bort och honan håller sig i sitt hörn. Tyvärr måste jag ur med all inredning för att få tag på denna så det är därför hon är kvar.
  12 Nannostomus Nitidus som, som sagt, inte bor här än men är beställda.


  60l Nord/Västafrika
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 20-04-56_0002.jpg
Visningar:	1
Storlek:	90.7 kB
ID:   	2183688
  Karet där jag tidigare hade multisar som gjordes om för en tid sedan och numera huserar ett gäng lyktögon och ett par Egyptisk munruvare. Funkar fint. Ville med omdesignen få lite med liv i karet då multisarna var lite för statiska samt få lite mer grönska. Även få lite mer dunkel stämning så lyktögonen, vilka jag redan bestämt mig för, skulle ha lite skugga och växter att kryssa runt bland. Så jag slängde i en red moore rot med lite tillhörande pinnar och klädde in dessa i anubias samt slängde i lite självplockat gråsten. Tycker det blev en skön stämning i karet!
  Tyvärr verkar det som att hanen och/eller lyktögonen slukar ynglen för munruvarna leker regelbundet men jag har hittills haft oturen att missa både lek och yngelspott. Kanske att jag plockar upp henne och låter henne spotta i ett annat kar i framtiden.

  Invånare
  9 Poropanchax Normani (normans lyktögonfisk)
  1+1 Pseudocrenilabrus Multicolor (egyptisk munruvare)


  54l Asien/dvärkulor
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 19-49-55_0005.jpg
Visningar:	1
Storlek:	190.5 kB
ID:   	2183689
  Detta kar har gått igenom några olika faser och tidigare alltid haft svart grus. Kände dock att jag ville göra nåt nytt och inte ha så dunkelt kar som nästan alla andra är så när det förra lysröret tvärdog så blev det ett powerglo och rescape. Började faktiskt i motsatt ände än vanligt då jag alltid bestämmer fisk och sen designar kar efter den. Nu blev det tvärtom, karet fick bestämma fisk. Så när jag inrett med ljus sand, dragonstone och red moore blev det ett väldigt intrikat kar med mycket detaljer. I samma veva snubblade jag över en video på en dvärgkulfisk och föll för den och insåg samtidigt att detta kar skulle vara perfekt. Helt perfekta kompisar att ha i köket där karet står då de är galet nyfikna och rätt så intelligenta så det är kul vid matlagning och dyl att kunna sitta och kika vad de har för sig. Spökar lite cyano här också men ska köra mörkläggning snart när växterna fått etablera sig lite bättre.

  Invånare:
  1+2 Carinotetradon Travancoricus (dvärgkulfisk) som är hur sköna som helst. Får se om det funkar i längden med tre men hittills har det gått bara fint. Fortfarande lite växtmån på dem så jag har inte sett nån tendens till lek.
  1 Pangio Kuhlii
  8 Caridina Multidentata (amanoräka) som sköter renhållningen då dvärgkulor ger sig på det mesta i fiskväg.


  30l SA yngelkar
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 19-18-08_0128.jpg
Visningar:	1
Storlek:	107.7 kB
ID:   	2183690
  Ett kar för lek och tillväxt av yngel somfaktiskt blev rätt tjusigt när jag slängde ned en rot och lite s. subulata. Just nu har jag en bunt adoketa på tillväxt som jag fick tag å av en i föreningen och nu drivit upp till ca 3-4cm. Tanken är att dessa så småningom ev ska få gå i 540 men vi får se vad jag hittar på med dem. Man kan ju liksom inte tacka nej till möjligheten att få en hel kull adoketor för nästan inga pengar, kostar ju skjortan att få tag på via butik.

  Invånare:
  8 Ivanacara Adoketa ungfisk


  30l Räk & snäckor.
  Klicka på bilden för större storlek

Namn:	    2012-12-30 20-09-31_0005.jpg
Visningar:	1
Storlek:	146.0 kB
ID:   	2183691
  Fick dessa två 30l kar i utbyte mot en bunt växter via föreningen och fixade en hylla de står på höjd i. Har ett tredje likadant kar också som inte är igångsatt som ryms i hyllan men jag vet inte riktigt om jag ska dra igång det. Hur som helst så hade jag räkor i 54l på den tiden och ville använda det till annat så då var det vältimat med 30l till räkorna. Hade lite röd lavasten i en låda och tänkte att det vore läckert med rött substrat också så jag tog bränd kattsand som substrat och tillsammans med lite mossa och en del andra växter blev det faktiskt riktigt fint trots att det var ett hafsjobb. Kan väldigt lite om räkor men dessa såldes som marmorerade körsbär tror jag det var och det lustiga med dem är att trots att de är rätt bleka så dyker det ibland upp helvita och helgula räkor. Så de kanske är avlade från dessa färgformer på nåt vis. Kommer ev börja sortera och odla på nån färg. plockar snäckor härifrån till dvärgkulorna men har malayer i de flesta kar så det blir ingen brist på dessa.

  Invånare:
  20-40 körsbärsräkor.
  Posthornssnäckor
  Malaysiska sandsnäckor  Puh, tog ett tag detta!
  Kameran jag har är långt ifrån bra så tyvärr kan jag inte prestera så hemskt mycket bättre foton. Sen är ju inte alla rutor putsade och växter ansade som de ska osv utan det här är nuvarande status. Ska försöka knäppa mer framgent, lite fiskar och så.

  Fritt fram för frågor och kommentarer, ha det fint alla!
  - - -
  540l Tanganyika, 375l SA/Växtkar, 105l SA/Svartvatten, 60l Tanganyika, 60l Asien

  #2
  Lika glad som jag blir av att gå igenom din nya tråd, blir jag också j*vligt avundsjuk på dig.

  Skitsnygga baljor! Du är alltid en inspirationskälla när man ska bygga upp ett akvarium.

  Kommentera


   #3
   Fasen vad skönt att se en ny maffig tråd med otroligt fina kar, fiskar, inredningar - och bilder!
   Ja, du vet ju redan vad jag tycker om dina kar så jag skall inte skriva det igen... jo, förresten; jättesnygga!

   Det blir kul och intressant att regelbundet titta in här!

   Kommentera


    #4
    Väldigt bra beskrivning av dina kar och idéer. Dessutom extra roligt när det kommer från norr till skillnad från allt det som kommer från södern. Jag tycker att det finns en liten tendens till att intresset här i den norra delen av landet ökat en aning på sistone. Hoppas det fortsätter att växa.
    Har inte alltid rätt, men fel ibland

    Kommentera


     #5
     Jättetrevlig beskrivning av fiskar och kar Mowing W - norrlänningar kan dom också.

     //Inger
     "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

     Kommentera


      #6
      Instämmer med vad alla andra har sagt, riktigt snygga kar

      Kommentera


       #7
       Moving Waves' akvarielya

       Det är mycket jag gillar med ditt inlägg. Karen är fantastiskt fina. Du skriver himla trevligt. Det känns underhållande och levande. Lite som att man får en mycket personlig visning i ditt hem.
       Du delar med dig av både framgång och krångel. Blir verkligen inspirerad.
       Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
       Juwel Lido 120

       Kommentera


        #8
        Mycket trevlig och inspirerande läsning om mycket fina kar!
        /PIA

        Jag är medlem i NCS - föreningen för dig som tycker om ciklider!

        Kommentera


         #9
         Omöjligt att inte fastna i en tråd som bjuder på ett sånt första inlägg. Bra text och snygga akvarier.

         Kommentera


          #10
          Ursprungligen postat av Moving Waves Visa inlägg
          nu sitter jag som sagt här med 8 akvarier i min lilla 2:a.
          Mycket fina pölar. Men med det här i åtanke så är jag tamefasen mer intresserad av att se ett par bilder på din lägenhet.
          350L Diskus

          Kommentera


           #11
           Tack för ditt jobb! Mycket intressant läsning och otroligt fina kar. Imponerande att du orkar hålla så många kar igång och ändå visa sådan kvalité i varje kar. 375an är som jag tidigare sagt mitt favoritkar på zoopet!

           Kommentera


            #12
            En himla massa snygga akvarium du har - gillar också speciellt att det är så varierat. Akvariehobby är ju så mångfacceterad och det är många som inte har insett utan bara har en typ av fiskar, eller ännu värre blandar hej villt i ett akvarium. Det gör inte du . varje akvarium är en ny miljö som visar hobbyns mångfald - kul.
            Akvaristiska hälsningar
            Kjell
            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

            Kommentera


             #13
             Fina kar som sagt, min personliga favorit är nog 117 liters svartvatten...
             /Anders

             Medlem i NCS - givetvis!

             Kommentera


              #14
              Grymt snygga kar! Och trevliga beskrivningar enda minuset för min del är väl att jag inte såg så mkt fisk... Men karen i sig var så snygga så får väl gå för denna ggn

              Kommentera


               #15
               Sv: Moving Waves' akvarielya

               Tackar ödmjukt för alla positiva och värmande ord!
               En bra konsekvens av att jag kommit igång med en tråd igen är att jag nu har anledning att fota igen, har blivit dåligt med det under en tid. Är ju kul med dokumentation av vad som händer.
               Så jag ska försöka hålla igång tråden med bilder, tror jag fick rätt bra på en macmasterihona som kallar och flaggcikliderna är visst värsta linslusarna märkte jag medan bitaeniatorna blev skitskraja för kameran.
               Återigen, kul att ni gillar mitt verk och tack för de fina orden!
               - - -
               540l Tanganyika, 375l SA/Växtkar, 105l SA/Svartvatten, 60l Tanganyika, 60l Asien

               Kommentera

               Sparar...
               X