Drömmen om ett Discusakvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mats Bryzell

    • February 2007
    • 18956

    Ursprungligen postat av Bluewing
    Stort tack för info, Mats! Rigorösa rutiner passar inte alls in i den nyare behagligt "slappare" inställning jag har nu i mina kar. Med rejäl höjd på karet, hur högt menar du då? Är 64 cm för klent?
    Gillar annars Scalarer men då blir det ju ett evigt lekande och tuffa skärmytslingar i karet. Diskusarna har en coolare attityd under lek måste jag säga.
    Funderar annars också på om jag skulle kunna skaffa en vuxen diskushona.....

    Karet rymmer ju två par diskusar, men tre blir ett evigt ställningskrig.
    Det är lustigt så jag håller på. När jag väl har börjat fantisera bort diskusarna då börjar alla deras fördelar (som är många) att träda fram. [emoji1]
    När jag och Pia var hos Kent senast, så var vi för ovanlighetens skull helt själva där, och vi fick en riktigt lång och givande pratstund med honom. Jag fick verkligen mattan undanryckt under fötterna, med tanke på all info Kent delade med sig om Altum.
    Vet inte om 64 cm är för lågt, men med tanke på vilka bjässar det blir av denna typ av scalare känns det som att runt 70-75 vore bättre, eller ännu högre. Man vill ju att de skall hålla sin långa, uppsträckta form även som vuxna.
    En discushona, om du kan hitta en säkerställd, kan säkert bli något. Då kanske parbildningen drar igång och verkligen etableras - och det vore väl tjusigt med två fina, friska par i ditt kar, så säg?

    Kommentar

    • Tommy Vestlie
      • August 2014
      • 2097

      Ursprungligen postat av Bluewing
      Stort tack för info, Mats! Rigorösa rutiner passar inte alls in i den nyare behagligt "slappare" inställning jag har nu i mina kar. Med rejäl höjd på karet, hur högt menar du då? Är 64 cm för klent?
      Gillar annars Scalarer men då blir det ju ett evigt lekande och tuffa skärmytslingar i karet. Diskusarna har en coolare attityd under lek måste jag säga.
      Funderar annars också på om jag skulle kunna skaffa en vuxen diskushona.....

      Karet rymmer ju två par diskusar, men tre blir ett evigt ställningskrig.
      Det är lustigt så jag håller på. När jag väl har börjat fantisera bort diskusarna då börjar alla deras fördelar (som är många) att träda fram. [emoji1]
      Tony har väldigt tjusiga lekpar
      Proud member of Aquascapers of Sweden

      Kommentar

      • flygrc
        • June 2006
        • 2755

        Jag har följt din tråd till och från länge nu och lider med dig att det varit så mycket strul men ändå så är konceptet väldigt tilltalande och jag har funderar i samma termer som du, discus vs altum eftersom jag inte har landade helt med mitt malawikar.
        Anledningen till det är att jag saknar den dynamik som det blir med växter.
        Karet jag har malawi i och funderar på att konvertera är på 153x75x80(70 i vattendjup) så det måste väl vara ok att använda?

        Om du skulle gjort om din discusresa (omstart), vad skulle du gjort annorlunda?
        https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
        Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

        Kommentar

        • Bluewing

          • August 2012
          • 10522

          Det där var en spännande fråga! Ja visst skulle man kunna säga att det varit strul, men en del har faktiskt berott på egen osäkerhet med överdrivna reaktioner som följd. En del som berott på ovana och okunskap har istället lett till att jag varit för sen och försiktig i viss mån.
          Men vill tänka på det och kommer under helgen att verkligen både för min och din skull försöka svara så ärligt jag kan på frågan.
          Av de 10 diskusarna jag har är det nu 3 kvar. De är å andra sidan i toppform och har under hela resan alltid fungerat bra.
          Men som sagt, vill smaka lite på frågan.
          Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
          Juwel Lido 120

          Kommentar

          • flygrc
            • June 2006
            • 2755

            Det uppskattar jag mycket, medan du funderar ska jag fortsätta läsa i discustrådarna
            https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
            Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

            Kommentar

            • Bluewing

              • August 2012
              • 10522

              Nu får du så du tiger Ola Så här tänker jag idag kring mitt diskusäventyr om jag nu tittar tillbaka. För det första så är det så att jag ångrar ingenting. Mina bästa upplevelser under hela min akvaristiska bana (egentligen 55 år totalt om jag räknar in det akvarium som öppnade ögonen för denna världen som 3-åring) kommer från dessa diskusar och den relation det gett mig. Så min syn på hobbyn, min blick för vad som händer i karet med fisk, växter, den biologiska balansen är helt förändrad idag. Så det jag skulle göra annorlunda idag bygger egentligen på ny kunskap, nya insikter. Inte en ånger över alla missar.
              För det första så vill jag slå fast är att diskusar är en oerhört känslig fisk. För en skicklig diskusveteran så är det nog inte så märkvärdigt. Men om man annars är van med robustare arter så kan diskusarnas hälsa gå överstyr hisnande snabbt ibland. Så det är verkligen svårt. Men då pratar jag om hur det är innan man fattat vad man ska göra med dem. Hur man ska hantera dem. När man fattat vad de kräver och har rutiner som faktiskt passar dem är de istället robusta på ett sätt som man knappt kan föreställa sig. Vilken annan art kan sluta äta pga inre fysiska problem och fortfarande vara vid liv i månader? Däremot är marginalerna ytterst snäva. Så att tappa en grupp kan gå fort.
              Har jag insett det och är förberedd på vad detta kan ge så skulle jag nästan säga att man måste testa att ha diskus någon gång i sitt liv.

              Om vi börjar med vem jag köper diskusen av så är toppenkvalité A och O. Att köpa en diskus i närmaste normala akvariebutik kan man glömma. Det blir ett lotteri. Så inköp via Tony, Kaj eller någon annan av de kvalitetsinriktade säljarna i Sverige. Det skulle jag göra igen. Har ju träffat Kaj och Tony och känner mycket stor respekt för bägge. Men det finns ju flera i Sverige. Men vi pratar kanske snarare en handfull, knappast fler.
              Så för mig är att köpa diskus nästan som att köpa hund eller katt.
              Så där skulle jag gjort som förut och fick bra pepp av Mats, Anders m.fl. som var helt avgörande för mig.

              Storleken på gruppen då?. I den storlek jag köpte dem, drygt halvvuxna, funkade faktiskt 10 st. ett tag. Men relativt snart skulle jag fått sälja vidare de som är längst ner i hierarkin eller verkar ha en känslig natur. Så ganska snart skulle jag haft max. 7. Vuxna sedan så maximalt 6 st. i mitt 450. Antalet diskusar är ju också kopplat till inredning som jag kommer till sedan, vattenrening som jag också kommer in på längre ner.
              Vuxna diskusar är ju stora (rovfiskfolk håller förstås inte med ) och gillar space. Så egentligen har gruppens antal tickat ner i takt med att de växt pga att gruppen växt för stor i förhållande till val av inredning och storlek på kar. Så jag har till viss del fått problem för att de gått för trångt….Idag hade jag varit snabbare med att ta ut fisk som inte platsar. Inte väntat ut eländet som blir följden av att ha diskusar i karet som är olyckliga. De blir förr eller senare sjuka och försämrar då miljön för de andra. Inte för att du sköter dem dåligt utan för att det blir outhärdligt för dem att bo i en annan diskus revir. I naturen hade de simmat iväg och kunnat må bra någon annanstans. Här har jag varit för låst i min inställning.

              Storleken på kar då? Idag inser jag att 450 är litet egentligen och ser mindre kar mera som uppväxtkar, lekkar. Vet att flera har diskusar i 260 och uppåt. Men så här ser jag det idag. I ett mindre kar blir fler diskusar förkrympta och lite små.
              Men allt är inte storlek. Ett överbelamrat 720 kan ju bli trängre än ett naket 350 för diskusarna.
              Jag får inte plats med större kar hemma och golvet flexar lite där karet står så 450 skulle jag valt igen. Även Vision är ett kar jag gillar lika bra alltjämt. Så skulle valt samma kar igen. Måtten passar dessutom diskusarna utmärkt.

              Inredning. Den första inredningen blev nog bland det vackraste jag haft i något kar. Det började snart att leva sitt eget liv och växterna andades hälsa och bidrog till diskusarnas välmående eftersom en diskus i underläge kunde leva gott då grannen inte såg den pga alla växter. Men så fort diskusarna började växa skulle jag successivt ansat ner och minskat växterna och ersatt med mer rötter grenar.

              Så inredningen gav mig och betraktarna en skönhetsupplevelse men blev successivt en allt större belastning för diskusarna. Så idag hade jag skippat kombon växtkar och diskusar utan kört all in med rötter.
              Dels för att växterna binder skiten i karet och bromsar vattenflödet. Så ju mer växter desto mer filterkapacitet krävs.
              Idag hade jag tänkt till mera vad jag var ute efter egentligen och haft mer rötter/grenar och mindre växter.
              Fördelen med mycket växter och inredning är ju att parbildandet kickar igång snabbt, med lek som följd. Tycker diskusar är oerhört lättlekta numera. Nackdelen med detta är att parbildandet kickar igång och stundtals leks det hela tiden i karet.
              Kul först men du kan glömma det där med ett harmoniskt kar. Karet kan stundtals bli som ett grinigt radhusområde där alla är förbannade på alla. Så nu hade det fått bli mer gruppfas och mindre parbildande. Därav rötterna och mer sikt.

              Vattenkvalité och filtrering. Här är vi inne på en huvudavdelning i diskushållningen. Idag skulle jag nog vara nästan hård i vad jag tycker man ska ha i filtrering. Detta kar har varit underfiltrerat hela tiden med en Eheim 2071 och Juwels Bioflow 8.0. Det har inte räckt alls. Idag skulle jag säga kanske 1000 liter filtergenomströmning per 100 liter akvarievolym som absolut minimum. Egentligen minst 1500 liter/tim. per 100 liter. Det finns egentligen ingen övre gräns.
              Under inkörning och det första halvåret/året så skulle jag idag kört VB 2 ggr i veckan minst. När jag kan mina diskusar och de är friska och äter bra är VB en gång i veckan ganska ok faktiskt. Men det förutsätter att jag har full koll på dem. Är det något som inte funkar så kör jag VB 50% varannan dag, vilket funkar för mig. Med högre filtreringsnivå än vad jag har tror jag det är lättare att så småningom i perioder kunna ligga på VB en gång i veckan. Men det är karets balans som avgör det hela.
              Apropå preparat så använder jag enbart två idag. EasyLife FilterFluid Medium vid varje vattenbyte. Vet inte om problemet är vattnet är i Västerås. Men om jag har det i vattnet kan jag byta hur mycket och hur ofta som helst. De blir inte slemmande (släpper slemskitet) eller irriterade i huden över huvud taget och är kolugna även när jag har så lite vatten i så att de nästa skrapar i botten.
              Vid obalanser i karet så har jag kört med EasyLife Voogle som fixat samtliga kar när något hänt i karet som gör att fisken reagerar med hudirritation eller liknade. Har inte haft i en medicindroppe sedan jag skaffade det.

              Belysning då. De trivs i vilken belysning som helst när de väl har vant sig, men det är lättare att få diskusmys i skummare belysning med skummare platser i karet. Idag skulle jag kört med LED. Inte lysrör som jag gör. Detta kommer att fixas framöver.

              Maten. Där har jag varierat för lite och skulle kört mer med hela batteriet av föda. Experimenterat mycket mer. Diskusar kan oerhört lätt fastna i ett visst foder. Mina lever kvar lite i Tonys TetraBits-läge. De är helt galna i TetraBits.
              Helt har jag inte kunnat ändra detta. Men de behöver mycket mat och detta är ett bekymmer då det är svårt att få ihop en bra fördelning över dagen om man som jag jobbat mycket.
              Jag har löst det idag genom att sätta in en automat som ger lite i små omgångar så att de inte behöver vänta på mig. Det har gjort underverk för deras hälsa. Matningen är inställd snålt så att de behöver mina manuella matningar, men de får en jämnare tillgång än vad jag get dem. Jobbat 150% i 20 år. Så det skulle jag idag gjort från start.

              Temp. Är diskusen frisk tycker jag det med vuxen frisk diskus går utmärkt med 28-29 och mina mår egentligen bättre då än i 30-32. Så där hade jag nog lagt mig snäppet lägre än förut. Låg på 30 konstant tidigare.

              Mediciner och annat.
              Idag är jag oerhört restriktiv mot detta. Kör inte med mediciner egentligen. Utan det är enbart temperatur, vatten, de naturpreparat jag nämnt som jag kör med.Är en värdefull fisk dålig så kör jag idag fisken i ett eget karantän-kar.
              Min klorinbombning då. Den skulle jag inte gjort när jag nu vet effekterna. Hela karet slogs ut fullständigt. Något från klorinet måste nästan ha satt sig i rötter och annat. Jag vet inte. Men karet har varit extremt konstigt sedan dess. Det har luktat ”kemiskt” och det hela började inte vända förrän efter det att jag tillsatt Voogle. Samma vecka luktade karet som det ska igen.
              Vid flagellatangrepp över 3 veckor hade jag idag medicinerat med den enda medicinen som jag verkligen tyckte bitit på flagellaterna. Sera Flagellol.
              Men efter det att jag tillsatte Voogle har jag haft noll vitskit och magarna har varit perfekta.

              Jag har slutat sätta fiskar i karantän vid nyinköp och att medicinera dem innan de är sjuka.

              Övriga fiskar, djur i karet. Idag hade jag inte skaffat malajer i karet då de blir för många. Jag hade inte haft en Panaque då de fyller filtren på egen hand med spån. Funkar kanon med Panaqolus då de inte äter de kopiösa mängderna trä och verkar vara lätt för diskusarna att hantera. Corydoras går bra men är för djäkliga på att ta sprattlade som hamnat på botten. Räkor hade jag skippat då de inte tål medicinering så bra om det måste till. Men är karet alltid friskt funkar det.
              Så jag hade inte valt fisk som skitar ner för mycket helt enkelt.
              Konstigt nog funkar diskusarna utmärkt med jordätare typ Guianacara då de liksom lever i olika universum sida vid sida.
              Jag hade valt en grupp i samma typ igen, inte mixat färger.
              Jag hade nog valt odlat igen enbart pga priset. Hade jag varit tät hade jag kört VF diskus.
              Vanlig skalar är för hetsig i samma zon som diskusarna och det gör dessa ointressanta. Altum är karet för litet för så de faller bort. Dessutom är de lite tråkiga i beteendet som jag ser det så jag gissar att de skulle bli som en utfyllnad efter ett tag. Men rent estetiskt så är de otroligt vackra.

              Ska jag ha diskus fortsättningsvis. Känslomässigt ja för alltid. Logiskt, vet inte. Det är för att det svåra är inte att sköta dem som jag ser det idag. Det låter kaxigt men jag vet idag hur de mår och vad som händer.
              Så diskusar skrämmer mig inte alls. Tvärtom.
              Det svåra är när jag varit borta. Om en diskus dör i karet när man inte är där kan du tappa hela beståndet. Är man då som jag borta i två veckor så finns den risken. Har jag diskus igen dvs. att jag köper ny diskus igen. Typ en hona i första hand eller två honor och en hane så har jag accepterat denna risk. Så det är enbart den risken som bromsar mig. Dessutom jobbar jag hälften så mycket som tidigare (gått ned i tid till 75-80%), så jag kan inte shoppa loss som jag gjort.
              Så diskus eller inte? Ett tråkigare liv med robustare fisk eller en ny grupp hundvalpar och läskiga semestrar. Vi får se vad det ger. I hjärtat bor däremot alltid diskus. Så på sätt och vis finns inga andra som matchar fullt ut.

              Här är lite bilder över huvudpersonerna. Hur det var i början:

              Bifogade filer
              Senast redigerad av Bluewing; 06 September 2015, 19:15.
              Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
              Juwel Lido 120

              Kommentar

              • flygrc
                • June 2006
                • 2755

                Nu har jag läst igenom det en gång och kommer läsa det flera gånger så får jag se om jag kommer på några smarta följdfrågor
                Vilket bra svar, jag tackar verkligen, sådan insikt är värdefull, det är ju artikelklass på det svaret
                https://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=159029
                Nr 11.. Infinity 153, 900 l blivande SA.

                Kommentar

                • Mats Bryzell

                  • February 2007
                  • 18956

                  Halloj Johnny!
                  Det var ett mästerligt inlägg! Du har verkligen kokat ner dina erfarenheter och den känsla du utvecklat under detta initiala discusäventyr.
                  Ditt inlägg borde kunna bygga en mycket "driftsäker" bas för alla som är seriöst intresserade av Discus och de olika förhållningssätt man kan applicera på dessa ciklider.
                  Jag undrar om Kjell och/eller Christian kan göra ditt inlägg till en artikel som kan föras in någonstans där den lätt kan nås och läsas..? Risken att "artikeln" försvinner i denna tråd med tid är tyvärr ganska överhängande.
                  Hoppas många hittar hit och läser vad du skrivit - en fantastisk redogörelse, fullproppad med goda fakta och finfina tips!
                  Hatt av!

                  Kommentar

                  • Bluewing

                    • August 2012
                    • 10522

                    Oj, Ola och Mats. Vet liksom inte vad jag ska svara på det ni skriver. Roligt att det gav er något [emoji3] Blir det en artikel så behöver det skrivas om en del. Men det är mer andras beslut. Men inget jag har emot. Tack än en gång.
                    Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                    Juwel Lido 120

                    Kommentar

                    • Inger H

                      • December 2008
                      • 11247

                      Åh vilken häftig "artikel" du har skrivit om resan med dina Diskusar Johnny, ett riktigt "hallelujah moment" för mig När man tänker tillbaka så får i alla fall jag mig en riktig tankeställare. Allt det du beskriver är ju egentligen solklart. Även jag gjorde ju massor av fel i min okunnighet. Ångrar inte heller min tid med dessa skönheter .

                      //Inger
                      "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                      Kommentar

                      • Likan
                        • April 2012
                        • 2611

                        Jisses vad text! Här har man att läsa ikapp vid tillfälle. Ska bli intressant.
                        450l, 350l, 125l, 54l och 45l. Fokus på malar, tillsammans med gott & blandat.

                        Kommentar

                        • Bluewing

                          • August 2012
                          • 10522

                          Tack, Inger och Linda. Det jag vill tillägga att det var smått befriande att skriva ner sina slutsatser och erfarenheter. Det blir lätt så att ens tankar far runt i huvudet som vilsna humlor som aldrig landar annars. Nu är det som att jag förklarade för mig själv hur det faktiskt är för just mig.
                          Senast redigerad av Bluewing; 06 September 2015, 14:02.
                          Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                          Juwel Lido 120

                          Kommentar

                          • Mu(sic)
                            • March 2012
                            • 2305

                            Fastän jag inte är sugen på discus så läser jag allt du skriver Johnny för det är så lärorikt och intressant

                            Kommentar

                            • PiaJo

                              • August 2009
                              • 13001

                              Ursprungligen postat av Bluewing
                              Nu får du så du tiger Ola Så här tänker jag idag kring mitt diskusäventyr om jag nu tittar tillbaka. För det första så är det så att jag ångrar ingenting. Mina bästa upplevelser under hela min akvaristiska bana (egentligen 55 år totalt om jag räknar in det akvarium som öppnade ögonen för denna världen som 3-åring) kommer från dessa diskusar och den relation det gett mig. Så min syn på hobbyn, min blick för vad som händer i karet med fisk, växter, den biologiska balansen är helt förändrad idag. Så det jag skulle göra annorlunda idag bygger egentligen på ny kunskap, nya insikter. Inte en ånger över alla missar.
                              För det första så vill jag slå fast är att diskusar är en oerhört känslig fisk. För en skicklig diskusveteran så är det nog inte så märkvärdigt. Men om man annars är van med robustare arter så kan diskusarnas hälsa gå överstyr hisnande snabbt ibland. Så det är verkligen svårt. Men då pratar jag om hur det är innan man fattat vad man ska göra med dem. Hur man ska hantera dem. När man fattat vad de kräver och har rutiner som faktiskt passar dem är de istället robusta på ett sätt som man knappt kan föreställa sig. Vilken annan art kan sluta äta pga inre fysiska problem och fortfarande vara vid liv i månader? Däremot är marginalerna ytterst snäva. Så att tappa en grupp kan gå fort.
                              Har jag insett det och är förberedd på vad detta kan ge så skulle jag nästan säga att man måste testa att ha diskus någon gång i sitt liv.

                              Om vi börjar med vem jag köper diskusen av så är toppenkvalité A och O. Att köpa en diskus i närmaste normala akvariebutik kan man glömma. Det blir ett lotteri. Så inköp via Tony, Kaj eller någon annan av de kvalitetsinriktade säljarna i Sverige. Det skulle jag göra igen. Har ju träffat Kaj och Tony och känner mycket stor respekt för bägge. Men det finns ju flera i Sverige. Men vi pratar kanske snarare en handfull, knappast fler.
                              Så för mig är att köpa diskus nästan som att köpa hund eller katt.
                              Så där skulle jag gjort som förut och fick bra pepp av Mats, Anders m.fl. som var helt avgörande för mig.

                              Storleken på gruppen då?. I den storlek jag köpte dem, drygt halvvuxna, funkade faktiskt 10 st. ett tag. Men relativt snart skulle jag fått sälja vidare de som är längst ner i hierarkin eller verkar ha en känslig natur. Så ganska snart skulle jag haft max. 7. Vuxna sedan så maximalt 6 st. i mitt 450. Antalet diskusar är ju också kopplat till inredning som jag kommer till sedan, vattenrening som jag också kommer in på längre ner.
                              Vuxna diskusar är ju stora (rovfiskfolk håller förstås inte med ) och gillar space. Så egentligen har gruppens antal tickat ner i takt med att de växt pga att gruppen växt för stor i förhållande till val av inredning och storlek på kar. Så jag har till viss del fått problem för att de gått för trångt….Idag hade jag varit snabbare med att ta ut fisk som inte platsar. Inte väntat ut eländet som blir följden av att ha diskusar i karet som är olyckliga. De blir förr eller senare sjuka och försämrar då miljön för de andra. Inte för att du sköter dem dåligt utan för att det blir outhärdligt för dem att bo i en annan diskus revir. I naturen hade de simmat iväg och kunnat må bra någon annanstans. Här har jag varit för låst i min inställning.

                              Storleken på kar då? Idag inser jag att 450 är litet egentligen och ser mindre kar mera som uppväxtkar, lekkar. Vet att flera har diskusar i 260 och uppåt. Men så här ser jag det idag. I ett mindre kar blir fler diskusar förkrympta och lite små.
                              Men allt är inte storlek. Ett överbelamrat 720 kan ju bli trängre än ett naket 350 för diskusarna.
                              Jag får inte plats med större kar hemma och golvet flexar lite där karet står så 450 skulle jag valt igen. Även Vision är ett kar jag gillar lika bra alltjämt. Så skulle valt samma kar igen. Måtten passar dessutom diskusarna utmärkt.

                              Inredning. Den första inredningen blev nog bland det vackraste jag haft i något kar. Det började snart att leva sitt eget liv och växterna andades hälsa och bidrog till diskusarnas välmående eftersom en diskus i underläge kunde leva gott då grannen inte såg den pga alla växter. Men så fort diskusarna började växa skulle jag successivt ansat ner och minskat växterna och ersatt med mer rötter grenar.

                              Så inredningen gav mig och betraktarna en skönhetsupplevelse men blev successivt en allt större belastning för diskusarna. Så idag hade jag skippat kombon växtkar och diskusar utan kört all in med rötter.
                              Dels för att växterna binder skiten i karet och bromsar vattenflödet. Så ju mer växter desto mer filterkapacitet krävs.
                              Idag hade jag tänkt till mera vad jag var ute efter egentligen och haft mer rötter/grenar och mindre växter.
                              Fördelen med mycket växter och inredning är ju att parbildandet kickar igång snabbt, med lek som följd. Tycker diskusar är oerhört lättlekta numera. Nackdelen med detta är att parbildandet kickar igång och stundtals leks det hela tiden i karet.
                              Kul först men du kan glömma det där med ett harmoniskt kar. Karet kan stundtals bli som ett grinigt radhusområde där alla är förbannade på alla. Så nu hade det fått bli mer gruppfas och mindre parbildande. Därav rötterna och mer sikt.

                              Vattenkvalité och filtrering. Här är vi inne på en huvudavdelning i diskushållningen. Idag skulle jag nog vara nästan hård i vad jag tycker man ska ha i filtrering. Detta kar har varit underfiltrerat hela tiden med en Eheim 2071 och Juwels Bioflow 8.0. Det har inte räckt alls. Idag skulle jag säga kanske 1000 liter filtergenomströmning per 100 liter akvarievolym som absolut minimum. Egentligen minst 1500 liter/tim. per 100 liter. Det finns egentligen ingen övre gräns.
                              Under inkörning och det första halvåret/året så skulle jag idag kört VB 2 ggr i veckan minst. När jag kan mina diskusar och de är friska och äter bra är VB en gång i veckan ganska ok faktiskt. Men det förutsätter att jag har full koll på dem. Är det något som inte funkar så kör jag VB 50% varannan dag, vilket funkar för mig. Med högre filtreringsnivå än vad jag har tror jag det är lättare att så småningom i perioder kunna ligga på VB en gång i veckan. Men det är karets balans som avgör det hela.
                              Apropå preparat så använder jag enbart två idag. EasyLife FilterFluid Medium vid varje vattenbyte. Vet inte om problemet är vattnet är i Västerås. Men om jag har det i vattnet kan jag byta hur mycket och hur ofta som helst. DE blir inte slevande eller irriterade i huden över huvud taget och är kolugna även när jag har så lite vatten i så att de nästa skrapar i botten.
                              Vid obalanser i karet så har jag kört med EasyLife Voogle som fixat samtliga kar när något hänt i karet som gör att fisken reagerar med hudirritation eller liknade. Har inte haft i en medicindroppe sedan jag skaffade det.

                              Belysning då. De trivs i vilken belysning som helst när de väl har vant sig, men det är lättare att få diskusmys i skummare belysning med skummare platser i karet. Idag skulle jag kört med LED. Inte lysrör som jag gör. Detta kommer att fixas framöver.

                              Maten. Där har jag varierat för lite och skulle kört mer med hela batteriet av föda. Experimenterat mycket mer. Diskusar kan oerhört lätt fastna i ett visst foder. Mina lever kvar lite i Tonys TetraBits-läge. De är helt galna i TetraBits.
                              Helt har jag inte kunnat ändra detta. Men de behöver mycket mat och detta är ett bekymmer då det är svårt att få ihop en bra fördelning över dagen om man som jag jobbat mycket.
                              Jag har löst det idag genom att sätta in en automat som ger lite i små omgångar så att de inte behöver vänta på mig. Det har gjort underverk för deras hälsa. Matningen är inställd snålt så att de behöver mina manuella matningar, men de får en jämnare tillgång än vad jag get dem. Jobbat 150% i 20 år. Så det skulle jag idag gjort från start.

                              Temp. Är diskusen frisk tycker jag det med vuxen frisk diskus går utmärkt med 28-29 och mina mår egentligen bättre då än i 30-32. Så där hade jag nog lagt mig snäppet lägre än förut. Låg på 30 konstant tidigare.

                              Mediciner och annat.
                              Idag är jag oerhört restriktiv mot detta. Kör inte med mediciner egentligen. Utan det är enbart temperatur, vatten, de naturpreparat jag nämnt som jag kör med.Är en värdefull fisk dålig så kör jag idag fisken i ett eget karantän-kar.
                              Min klorinbombning då. Den skulle jag inte gjort när jag nu vet effekterna. Hela karet slogs ut fullständigt. Något från klorinet måste nästan ha satt sig i rötter och annat. Jag vet inte. Men karet har varit extremt konstigt sedan dess. Det har luktat ”kemiskt” och det hela började inte vända förrän efter det att jag tillsatt Voogle. Samma vecka luktade karet som det ska igen.
                              Vid flagellatangrepp över 3 veckor hade jag idag medicinerat med den enda medicinen som jag verkligen tyckte bitit på flagellaterna. Sera Flagellol.
                              Men efter det att jag tillsatte Voogle har jag haft noll vitskit och magarna har varit perfekta.

                              Jag har slutat sätta fiskar i karantän vid nyinköp och att medicinera dem innan de är sjuka.

                              Övriga fiskar, djur i karet. Idag hade jag inte skaffat malajer i karet då de blir för många. Jag hade inte haft en Panaque då de fyller filtren på egen hand med spån. Funkar kanon med Panaqolus då de inte äter de kopiösa mängderna trä och verkar vara lätt för diskusarna att hantera. Corydoras går bra men är för djäkliga på att ta sprattlade som hamnat på botten. Räkor hade jag skippat då de inte tål medicinering så bra om det måste till. Men är karet alltid friskt funkar det.
                              Så jag hade inte valt fisk som skitar ner för mycket helt enkelt.
                              Konstigt nog funkar diskusarna utmärkt med jordätare typ Guianacara då de liksom lever i olika universum sida vid sida.
                              Jag hade valt en grupp i samma typ igen, inte mixat färger.
                              Jag hade nog valt odlat igen enbart pga priset. Hade jag varit tät hade jag kört VF diskus.
                              Vanlig skalar är för hetsig i samma zon som diskusarna och det gör dessa ointressanta. Altum är karet för litet för så de faller bort. Dessutom är de lite tråkiga i beteendet som jag ser det så jag gissar att de skulle bli som en utfyllnad efter ett tag. Men rent estetiskt så är de otroligt vackra.

                              Ska jag ha diskus fortsättningsvis. Känslomässigt ja för alltid. Logiskt, vet inte. Det är för att det svåra är inte att sköta dem som jag ser det idag. Det låter kaxigt men jag vet idag hur de mår och vad som händer.
                              Så diskusar skrämmer mig inte alls. Tvärtom.
                              Det svåra är när jag varit borta. Om en diskus dör i karet när man inte är där kan du tappa hela beståndet. Är man då som jag borta i två veckor så finns den risken. Har jag diskus igen dvs. att jag köper ny diskus igen. Typ en hona i första hand eller två honor och en hane så har jag accepterat denna risk. Så det är enbart den risken som bromsar mig. Dessutom jobbar jag hälften så mycket som tidigare (gått ned i tid till 75-80%), så jag kan inte shoppa loss som jag gjort.
                              Så diskus eller inte? Ett tråkigare liv med robustare fisk eller en ny grupp hundvalpar och läskiga semestrar. Vi får se vad det ger. I hjärtat bor däremot alltid diskus. Så på sätt och vis finns inga andra som matchar fullt ut.

                              Här är lite bilder över huvudpersonerna. Hur det var i början:

                              Jisses vilket svar! måste fylla på kaffekoppen innan jag läser vidare
                              /PIA

                              Jag är medlem i NCS - föreningen för dig som tycker om ciklider!

                              Kommentar

                              • Bluewing

                                • August 2012
                                • 10522

                                Jag vet, Pia. Kunde liksom inte hålla mig
                                Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                                Juwel Lido 120

                                Kommentar

                                Arbetssätt...