147L snäcklekare som blev sydamerikabiotop

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • åheim
    svarade
    Nån som provat grus som filtermaterial?
    tänkte göra ett luftdrivet filter och endast använda grus...

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Här är ännu en likadan video, jag har liksom inga andra kar att filma och jag är inte en typ som tex "king of diy" som startar upp, river ner och flyttar fisk kors och tvärs, utan här är det konsekvent stabilitet och hands off



    Senast redigerad av åheim; 21 May 2023, 23:16.

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Har man inte sett den här YT kanalen så tycker jag man ska titta och lyssna jag blir iallafall otroligt inspirerad https://www.youtube.com/watch?v=WwZ0RYUKVzc

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    ...Lite funderingar omkring vattenbyten!

    Jag har under åren sett veckovisa vattenbyten som nödvändigt och i vissa (de flesta tror jag) akvarier är det helt nödvändigt för att det inte ska bli obeboeligt för fiskar! MEN nu har jag uttökat min insikt och förståelse, vilket kan gå trögt när man kör på i gamla spår utan att reflektera över vad man egentligen gör, och det jag gör nuförtiden är att jag har minskat matningen drastiskt för vi övermatar våra fiskar, så är det! Maten är vår största fiende och sand, microorgansimer (bakterier, virus, svampar), macroorganismer (parasiter, insekter, smådjur), växter och alger är våra bästa vänner Jag vet att alla är rädda för parasiter och virus men dem finns i vår fauna och MÅSTE finnas där, tro det eller ej

    Belastar man inte sitt akvarium så hårt med mycket fisk och därmed mycket mat så blir behovet av vattenbyten inte så stort och i mitt fall så klarar jag mig med ca 10% i månaden. Vattnet som kommer ur en varmvattenberedare innehåller mycket mer lösta ämnen än vad kallvatten gör, det mäter man lätt med en TDS-mätare, och är inte ett exemplariskt vatten för fisk!
    Men om man som jag klarar sig med små vattenbyten så kostar jag på mig att fylla en hink med iskallt vatten och värmer till lagom temp med vatten från vattenkokaren.

    Enjoy Nature

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Här om dagen när jag som vanligt granskade mitt akvarium fick jag se en corydoras som var så jätteliten och jo det har blivit avkomma från mina fläckiga pansarmalar och det är lite smått otroligt när ägg klarar sig från att ätas upp när man har ett helt gäng som dammsuger botten nästan dygnet runt Det är cirka 15 år sen sist det hände!

    Jag har försökt fånga den med kameran i flera dagar men den är så otroligt försiktig men nu lyckades jag få med den lite grann... 00:57 och 01:30 kan man se den

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    En södagmorgon med en kaffe och se hur akvarierna sakta lyser upp (soluppgång med fluval aquasky) och fiskar och räkor börjar socialisera sig med varann efter en natt av vila och är pigga och fräscha och allt är så harmoniskt och lugnt... Det här är den bästa tiden av alla att njuta av sina akvarier tycker jag

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Ursprungligen postat av admin
    Nu är de saknade bilden innan previewn fixad.
    Vadå? nu hänger jag inte med

    Lämna en kommentar:


  • admin
    svarade
    Nu är de saknade bilden innan previewn fixad.

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade


    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Räkor och luftdrivna spongefilter går hand i hand och kan vara ett måste om man vill kunna föröka dem i akvariet. Räkbebisar är otroligt små, som ett litet gruskorn och dem sugs lätt in i starka filter med insug och kan även sugas in genom ett öppet filtermaterial om det är för grovporigt och starkt sug från en impellerdriven pump.

    Dem är tom. mindre i början än den lilla rackare som kan skynjas här...

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Najas är en trevlig växt och den bäddar in akvariet i grönska och är lätt att rensa ut när det växt till för mycket, för man behöver inte riva upp rötter eller klippa.
    En balja är bra att ha i akvarium sammanhang som komplemet till hink och förslagvis ska den vara vit så man kan urskilja vad som finns i den om det följer med räkor, yngel eller snäckor man vill ha kvar.

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    ...Och den här modellen av filter kan ju användas som ett komplement och gömmas i alla typer av akvarium som en biologisk boost.

    Lämna en kommentar:


  • åheim
    svarade
    Haha tack ICC Ja jag vill alltid förbättra eller testa nya ideér jag får och det är en ständigt pågående process och det är otroligt kul att pyssla med sånt
    I morgon får jag hem sintrad glasmedia från aquael, jag tog den lite dyrare ceramax 1200 istället för den keramiska som har stängda porer och så får vi se om jag stoppar i den i mitt "biotower" eller om jag kör vidare med biobollarna? Nackdelen med biobollarna är att de flyter och tornet hålls på plats med utblåset från filtret... Sen kanske eventuellt möjligvis att man kan få till lite anna typ av process om man har sintrat glas som tex denitrifikation! För att det här tornet ska fungera så ska det bara matas med försiktiga vattenflöden.

    Lämna en kommentar:


  • ICC
    svarade
    Du är en funderande och klurig fabror Åheim. Alltid lika kul och framför allt nyttigt att besöka din tråd. Tråden uppskattas!

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...