Tanganyika +300

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • simpson
    • July 2012
    • 666

    Tanganyika +300

    Nu har ett 525l ramakvarium landat hemma. Ska enligt uppgift vara byggt av akvarielagret och även inrett av dem med 'stenmoduler' på hela bakväggen.

    En av stenarna är filtermodul och huserar en 1250l/h pump och filtermatieral, till det ett stort eheim ytterfilter. Ser ut att vara bra rotation och strömning på vattnet.

    Det följde även med ett innerfilter som man sätter tex i hörnet på ett kar, tror någon att jag kan tänkas behöva det med de övriga pumparna/filtren gående?

    Är nu vattenfyllt och sandbotten, ska nu leta lite stenar.

    Och fiskar

    ************************************************** **************************************************

    Har i några år gått och funderat på att starta ett akvarie igen, och under sista året har suget växt. Inriktning ciklider och tidigare har jag tänkt sydamerika men kranvattnets värden säger afrika så efter lite undersökande blev riktningen Tanganyika.

    Något kar är inte köpt än, men +300 l är målet. Får gärna vara uppåt 700l också. Grundiden är klippbakgrund (gjord av frigolit) och sand (med lite snäckskal) samt några stenrösen.
    Kanske någon enstaka växt förutom alger.
    Kunna ha någon grupp snäcklekare samt en eller 2 andra arter.

    När ett kar är införskaffat och storlek etc finns tillgänglig tar jag gärna emot tips på firrar som har möjlighet att fungera i samma kar.

    Är det en bra ide att göra lite 'grottor' eller klippskrevor i bakgrunden för att ge maximalt med gömslen?

    Någon som vet något ställe i Sthlms närområde man kan hitta 'vattenslipade' gärna mörka stenar? Eller måste man åka upp mot dalälven eller liknande för att hitta? Zooaffärer känns lite för dyrt även om bränslet till dalälven givetvis också kostar men det blir lite roligare att ha större valmöjlighet.

    Ett större kraftigt ytterfilter är tanken, bör man komplettera med ett litet innerfilter för extra rörelse eller bättre med större ytterfilter? Tex Eheim 2078 med möjlighet till lite olika flöden över natt och dag eller Aquael uni max700-2250
    Vad behöver man mer förutom filtret, strilrör? Kranar för att stänga av vattnet när man ska städa filter?


    Vilken storlek behöver/bör man ha i karantän (för sjuka eller nya firrar)- och eventuellt yngelakvarium? Klarar man sig med enklare innerfilter till dessa?
    Senast redigerad av simpson; 31 July 2012, 09:45. Anledning: rättelse
  • david87
    • June 2005
    • 710

    #2
    Om du nu ska göra en bakgrund varför inte bygga in filtret i bakgrunden?

    Kommentar

    • simpson
      • July 2012
      • 666

      #3
      Ursprungligen postat av david87
      Om du nu ska göra en bakgrund varför inte bygga in filtret i bakgrunden?
      Det känns som att det blir jobbigt när man ska göra rent filter etc, i mina ögon känns det lättare att bära ut en burk till badkaret och riva isär och skölja rent.

      Slippa onödigt slabbande i vardagsrummet och inte nalla onödigt med 'vattenvolym' från fiskarna

      Eller tänker jag fel och missförstår någonting?

      Kommentar

      • david87
        • June 2005
        • 710

        #4
        alltså om du har ett stort filter så behöver du ju nästan aldrig rengöra det

        Kommentar

        • david87
          • June 2005
          • 710

          #5
          Men om du bygger in grottor och sånt i bakgrunden tänk på att göra så du kan stoppa in handen i de och plocka ut vissa envisa fiskar som gömmer sig där om du behöver tömma akvariet nån gång

          Kommentar

          • david87
            • June 2005
            • 710

            #6
            Men det är ju en klar fin ide som jag själv tänkt på att göra. Skitcoolt med grottor mitt på bakgrunden och så

            Kommentar

            • simpson
              • July 2012
              • 666

              #7
              Ursprungligen postat av david87
              Men om du bygger in grottor och sånt i bakgrunden tänk på att göra så du kan stoppa in handen i de och plocka ut vissa envisa fiskar som gömmer sig där om du behöver tömma akvariet nån gång

              Bra påpekande, jag hade nog inte tänkt att göra regelrätta grottor utan mer 'stenskarvar'/springor men ändå möjlighet till skydd för mindre firrar. Går ju att göra flera stenskarvar som är breda ut mot akvariet och smalnar av mer och mer mot bakväggen någonting är tanken. Om jag sedan lyckas återstår att se.

              Jag får väl göra en skiss när jag fått tag i en burk för betygsättning (bra/uselt) och vad som kanske kan förbättras eller undvika misstag.

              Kommentar

              • david87
                • June 2005
                • 710

                #8
                Jag funderade på att göra en grotta med liten öppning in i akvariet och göra den upp mot rutan så det hade gott att kika in i grottan och se var de hade för sig

                Kommentar

                • simpson
                  • July 2012
                  • 666

                  #9
                  Nu har en burk på 500 liter tingats, ska hämtas senare i veckan. När det kommit hem, vägts in så kan projektet fortsätta med lite idesprutning

                  Kommentar

                  • simpson
                    • July 2012
                    • 666

                    #10
                    Då har akvariet landat hemma, städats ur och vägts in med vattenpass. Sedan provfyllts, och kollat att det fortfarande stod plant

                    Så långt allting bra.

                    Tömts ur, i med lite sand och rengöring av filter etc.

                    , i klippan längst till höger sitter en rejäl pump och massa filtermaterial. Den ljusblåa pilen visar utloppet.



                    Sedan fyllning med en massa vatten igen

                    Kommentar

                    • simpson
                      • July 2012
                      • 666

                      #11
                      Har kommit någon dag efter i rapporteringen, när förra inlägget skrevs om i med sand och vatten så åkte faktiskt första omgången fiskar i.

                      Det blev cirka 30st snäckskalslekarciklider plus 4 yngel (13mm långa) som gömde sig i snäckorna. Snäckorna har landat i den högra delen av akvariet och där de flesta av firrarna håller sig i eller nära över snäckorna.



                      Sedan en två närbilder över beståndet, http://i1271.photobucket.com/albums/jj624/simpsonakvarium/akvarium006.jpg och http://i1271.photobucket.com/albums/jj624/simpsonakvarium/akvarium007.jpg
                      Är det två olika arter? Det är flera par där både hona och hane gömmer sig i samma snäcka vilket jag tolkar som lamprologus brevis men flera är lika lamprologus multifasciatus också tycker jag.

                      Fiskarna verkar må bra, lite revirpinkande så både sand och en del snäckor yr omkring lite men mestadels ganska fredligt, de är riktigt glupska och kastar sig över mat.

                      En hane har 'stängt' in honan i en snäcka och ligger sedan själv i princip hela tiden i öppningen. Endast vid matning kan han lämna snäckan men inte längre än 10cm bort.
                      Ett annan hane håller en hona ganska mycket i sin snäcka, men hon får komma ut och kolla snäckorna runtomkring innan hon återvänder.

                      Väldigt mycket livligare fiskar än de scalare, mollys, svärdbärare, tetror, guppys etc jag haft tidigare. Trots att de håller sig på så begränsad del av akvariet.


                      Förslag på vidare utveckling tages tacksamt emot. Jag kommer vänta en månad eller två med fler individer så filter etc kommer i bra form. Idag blev det ett 50%igt vattenbyte.

                      Vad för arter kan tänkas befolka mitt och övre regioner, ska jag göra något eller några stenrev i resten av bottenytan? Sandlekare eller är det dumt att kombinera med snäckskalslekare?

                      Det ser ju lite tomt ut men det ordnar upp sig.
                      Senast redigerad av simpson; 18 August 2012, 20:37.

                      Kommentar

                      • simpson
                        • July 2012
                        • 666

                        #12
                        Fortsätter monologen, kompletterar med lite gamla och nya frågor markerade med fetstil...

                        Idag säger jag tack Ica, hade tänkt jag skulle komplettera upp med några fler snäckskal och läste någon tråd om att ica hade vitlökssniglar... Jupp, det låg sådana i frysdisken. 60:- för 12 medelstora snäckskal med lite klet i. Det ger ett pris på 5:- skalet och billigare än 7:- som jag hittat för redan rengjorda skal (plus frakt cirka 100:-)

                        Fick bli 2 paket och sedan lite kokning. http://i1271.photobucket.com/albums/jj624/simpsonakvarium/akvarium008.jpg
                        Med lite assistans av en gaffel och litet skedskaft rensades allt klet ur, fotnot kom ihåg att tömma soporna direkt imorgon.



                        De placerades mestadels utanför den stora skalkolonin, lite mer utspritt också. http://i1271.photobucket.com/albums/jj624/simpsonakvarium/akvarium012.jpg
                        Man ser klar skillnad på de nya skalen och de gamla, de gamla har lite fin algpatina medans de nya lyser nya. Jag har noterat att det börjar bli lite svagt grönskimrande på delar av bakgrunden etc så de nya skalen kanske får lite algpatina snart.

                        Ungefär halva beståndet provade de nya snäckorna, medans andra halvan kände sig mer hemma i gamla skalen. Vi får se efter några dagar vilken del som bebos mest.

                        Förslag på vidare inredning tages, en hel del sten är tanken men upplägget inte bestämt. En tanke är ett stenröse i vänster del och ett i mitten, lite sand eller sand och snäckor däremellan.
                        Eller bara ett stenröse ungefär i mitten och sand på vänster sida?

                        Svar på denna fråga är väl kanske väldigt beroende på vad för arter som kommer komma ner i akvariet, tar gärna emot tips på både arter och inredning som kan fungera med de snäckskalslekare jag redan har.

                        En tanke är att inte ha stora monsterfiskar utan gärna fler fiskar av lite mindre eller lagom storlek. Tanken på någon troffe finns.

                        Närbild på hane och hona, för ovanlighetens skull utanför sitt snäckskal http://i1271.photobucket.com/albums/jj624/simpsonakvarium/akvarium015.jpg?t=1345311608

                        Sedan en två närbilder över beståndet,


                        http://i1271.photobucket.com/albums/...kvarium006.jpg och http://i1271.photobucket.com/albums/...kvarium007.jpg

                        Är det två olika arter? Det är flera par där både hona och hane gömmer sig i samma snäcka vilket jag tolkar som lamprologus brevis men flera är lika lamprologus multifasciatus också tycker jag.
                        Några kommentarer på detta? Olika geografiska populationer av l.brevis?
                        Senast redigerad av simpson; 18 August 2012, 20:45.

                        Kommentar

                        • Peter1904
                          • February 2003
                          • 1079

                          #13
                          Sv: Tanganyika +300

                          Ser fint ut!

                          Har ingen kunskap att bidra med men läser intresserat eftersom jag själv funderar på att starta ett kar med någon liten snäckskalelekare och också undrar vad man kan kombinera dom med.

                          Kommentar

                          • macke_fisk
                            • December 2005
                            • 4442

                            #14
                            Härliga bilder men nästa gång du lägger upp bilder se om de går att få större så det blir lite lättare att se . Fortsätt gärna uppdatera för snäcklekare är jäkligt intressanta att se vad de hittar på . Har själv haft ocellatus för några år sen och de var jävligt intressanta! Har funderat på att skaffa dm flera gånger men aldrig blivit av men nästa gång jag skaffar ett kar så ska det bli ett gäng snäcklekare!
                            MVH macke_fisk

                            Kommentar

                            • simpson
                              • July 2012
                              • 666

                              #15
                              Ursprungligen postat av Peter1904
                              Ser fint ut!


                              Har ingen kunskap att bidra med men läser intresserat eftersom jag själv funderar på att starta ett kar med någon liten snäckskalelekare och också undrar vad man kan kombinera dom med.
                              Vad jag läst mig till och även fått berättat verkar de gå att kombinera med det mesta, utom stora fiskätande kamrater. Om jag har förstått rätt har de tillräckligt temperament för att hålla sin plats, och de kan ju gömma sig i skalen om det behövs. Får helt enkelt prova.
                              Står lite själv i valet och kvalet vad jag ska ha mer, funderar på en grupp troffar men kommer det några intressanta förslag på besättningar kommer det övervägas.
                              Akvarielagret tyckte jag skulle vänta i alla fall en månad till innan fler fiskar hälls i, och det var ungefär vad som har tänkts själv.

                              Ursprungligen postat av macke_fisk
                              Härliga bilder men nästa gång du lägger upp bilder se om de går att få större så det blir lite lättare att se . Fortsätt gärna uppdatera för snäcklekare är jäkligt intressanta att se vad de hittar på . Har själv haft ocellatus för några år sen och de var jävligt intressanta! Har funderat på att skaffa dm flera gånger men aldrig blivit av men nästa gång jag skaffar ett kar så ska det bli ett gäng snäcklekare!
                              Nämen, så det kan bli. Jag tittade första länken jag gjorde och testade den och det blev ganska stor bild så jag körde på och länkade resten av bilderna likadant, trodde jag i alla fall.
                              Nu när jag tittade såg jag att det var små thumbnails nästan alla, och vissa bilder fungerade inte.
                              Nu har jag editerat tidigare inlägg så länkarna går till vettig storlek på bilder, och man kan sedan klicka på bilden och få den lite lite större.
                              Hoppas det blir bättre.

                              Skulle någon bild fortfarande vara liten eller trasig länk hojta till, vill någon istället ha råbilden mailad så går det också.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...