Announcement

Collapse
No announcement yet.

Freddies två "nano-reefs"

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • freddi36
  replied
  ja gjorde det precis och det vattnet som har stått i en spann med en pump sedan i måndags hade en kalciumhalt på 450 ppm. jag ska göra om testet i akvariet också men så som det ser ut nu så är det något som är tokigt.

  Leave a comment:


 • NiXoN
  replied
  Inget riktigt tokigt på de pappret om jag kollar värdena lite snabbt...

  Testet.
  Man använder bara 1ml vatten och hälften av pulvret så går det åt mindre reagens(det du sprutar i) och så får du ut fler tester.
  Det blir dock inte lika exakt som om du kör 2ml varianten.
  Har du provat ditt "färska" vatten?

  //NiXoN

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  vad menar dom i bruksanvisningen för Ca testet när dom skriver: add with the syringe 2 ml of watter in the test vial. for a lower resolution and more tests per kit add 1 ml instead of 2 ml.
  om man översätter det blir det ju: häll i med doseringssprutan 2 ml vatten i test glaset. för en lägre upplösning och fler tester per kit så häll i 1 ml istället för 2 ml.

  vad menar dom med lägre upplösning? jag testar med 2ml, men i förra testet så gick det utanför skalan så jag fick ta 1 ml och sen multiplicera svaret med 2 som det står längre ned i beskrivningen.

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  ja jag hittade den här tabellen, och den gjorde mig mycket förbryllad??? http://www.sydvatten.se/filearchive/...2020110310.pdf
  jag bor i bara och om man kollar på kalcium halten så ska den vara runt 35 mg/L??? testet säger ju 660mg/L!?

  Leave a comment:


 • NiXoN
  replied
  Hehe, slem med små prickar i ett saltvatten kan vara X antal olika saker, men snäckor brukar lägga ägg som ser ut som de du beskriver.

  Ang testet.
  När du kommer upp mot 300 så se till att skvalpa omkring vätskan så att den blandas bra, jag funderade annars lite hur ditt kranvatten ser ut?

  //NiXoN

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  jag köpte salifert. jag har nyblandat saltvatten över från förra vattenbytet så jag testar på det och sen testar jag akvarievattnet igen för att undvika att jag har gjort fel.

  boken tycker jag är mycket bra, har inte kommit så långt än men hitills så är jag helt nöjd med den.

  vad tror du slemmet med de mycket små vita prickarna i kan vara? asså prickarna är typ max 0,3 mm diameter så dom kan jag knappast fota, men kan försöka.

  Leave a comment:


 • NiXoN
  replied
  Ja du det låter inte rimligt att ha så högt Ca speciellt med de salt du använt dig av, vad är det för test du har köpt?
  Vanligast vid så högt Ca är ett mätfel såvida salthalten är normal.
  Mät på nyblandat vatten, efter några timmars omrörning så borde du inte ha över 400.

  Om du undrar om din bicarbonat så kan du läsa i din nya bok

  //NiXoN

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  sen när jag ränsade bort lite alger så hittade jag ett genomskinligt slemm med en massa mycket små vita prickar i. vad kan det vara?
  jag har två eremiter men dom är av olika sort så det kan ju knappast vara eremit rom, kan det vara turbosnigel rom???
  ska jag låta det sitta kvar?

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  jag har funderat lite och kanske så är det inte så konstigt att jag har så högt kalcium värde.
  här i söder ska ju kranvattnet vara väldigt kalkrikt, jag har i korall grus som tillstörsta del innehåller kalk, jag har inga koraller som kan ta upp kalk (jo två en skivanemon och en gorgonia, men de kan ju inte ta upp speciellt mycket kalk), jag har ett lågt kh värde, sen har jag sedan nå´n vecka tillbaka sett att kalkalgerna på rutorna har blivit helt vita så jag misstänker att dom har dött när akvariet var tomt när jag hämtade det.
  dom klarade kanske inte vistelsen åvanför vattnet. dom var råsaaktiga innan. så om dom har dött så tar ju dom inte upp några näringsämen, och dom kanske släpper ifrån sig kalk?

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  okej... nu har jag testat med de nya testerna, och resultaten var sådär bra men testerna var väldigt exakta och värda pengarna.
  (dom var förövrigt mycket dyrare än andra "vanliga" tester)

  kalcium: 660 ppm!!! jag gjorde testet med 2ml akvarievatten och då gick det utanför skalan. så jag fick ta 1 ml och sen gångra resultatet med 2 som det stod att man kunde göra.
  kan den höga kalcium halten bero på korallkruset? ska jag ta bort det och sen göra ett vattenbyte och se om halten har minskat?

  Mg:1245ppm. dvs lite lågt. men det står i bruksanvisningen: calcium and strontium will not interfere when their total concentration is between 300 and 500 ppm. this is mostly the case.
  det menar väll att om kalcuim och strontium halterna är mellan 300 och 500 ppm så påverkar de inte resultatet?

  salthalten/densiteten är på 1,023-1,024

  de andra värdena är som innan. jag har inte fixat kh:t än för jag ville se vad de andra ämnena var innan jag började ändra på en massa.

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  igår blev det innhandlat boken: korallrevsakvastik för nybörjare, testerna för Ca och Mg, och sen bikarbonat. jag köpte vanligt bikarbonat i mataffären men sen när jag kom hem så såg jag att på baksidan av paketet så stog det att bikarbonatet till 100% består av natriumbikarbonat, men funkar det lika bra? har inte hittat någon på svg om det.
  dom hade inga percula clowner inne så det blev ingen så´n.

  boken såg jag var uppdaterad senast 2010 eller var det kanske tillockmed 2011? har glömt det nu men det var inte senare än 2010.

  Leave a comment:


 • NiXoN
  replied
  Tropic marine, Reefers best, Seachem, Blue Ocean, ja det finns flera som är hel ok.
  Ett annat lustigt salt som grossisterna har i sverige är Tetras, tokhögt kh dåligt med Ca och mg enligt dom tester jag läst...
  Har du laddat hem Aquacalculator så kan du hitta en hög med salter och testvärden på vad dom ger för värden i den salthalt du vill ha.

  Prova köra på butikens flaskor, ditt kar är så litet så det blir inte så dyrt och du har tid o lära dig. Det är att föredra o köpa pulver då man oftast får mycket mer per krona än för flytande.

  Sen ta det lugnt med inköp av levande, undvik att handla med ögonen utan använd det som finns där bakom

  //NiXoN

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  men jag har faktiskt instant ocean salt. jag menade bara att man inte har hört så bra saker om red sea saltet.
  tror du corallife skulle funka som salt för koraller? vilka märken är annars bra.

  jag ska se om dom har något som höjer/gämnar ut Ca och Mg i affären. även om det kanske är dyrare så tror jag det är lättare för en som är nybörjare att använda färdiga preparat tills man har skaffat sig mer kunnskaper.

  Leave a comment:


 • NiXoN
  replied
  Corallife har jag inte provat själv, det finns hos grossisterna men det är sällan man hör om någon som använder de saltet.
  http://aquariumwatertesting.com/AWT_...lysis_0208.pdf Ger rätt bra resultat för saltet även om det kanske inte gäller längre idag, salttilverkarna är inte direkt kända för konsekvent bra batcher
  ReefCrystals tex. var väldigt populärt ända tills dom oannonserat ändrade formeln för sitt salt...
  Kör slut på ditt red sea salt medans karet är nystartat så har det inte riktigt lika mycket påverkan, byt gärna lite extra nu för att jämna/höja värdena.

  Du behöver inte bara bikarbonat utan även nåt för att styra Ca och Mg, annars kommer du att få skeva förhållanden i karet om du bara doserar en del.

  //NiXoN

  Leave a comment:


 • freddi36
  replied
  ska köpa ett salt som är bra för koraller också, så jag kan bygga upp näringsnivåerna lite. red sea ska ju inte va så bra för det innehåller fosfat, men är corallifes salter bra? tror dom har det märket i min affär.
  ska också fixa bikarbonat idag.

  Leave a comment:

Working...
X