105l svartvatten "dvärghimlen"

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Moving Waves
    svarade
    Ursprungligen postat av Marnat
    Magiskt kar moving Waves, riktigt imponerad, något liknande detta kommer jag köra vid flytt när jag får mer plats, tänkte dock köra 3 eller 4 112liters som jag kör en stor luftpump med lite rejälare billiefilter till och kopplar ihop alla fyra, sparar en del ström ju
    Tack! Jo det vore drömmen det, 4 parallella kar med olika apor i en snygg ställning. En vacker dag..!

    Lämna en kommentar:


  • Majki01
    svarade
    Ditt kar är ett 112 och inte 105 ts hehe

    Lämna en kommentar:


  • Marnat
    svarade
    Magiskt kar moving Waves, riktigt imponerad, något liknande detta kommer jag köra vid flytt när jag får mer plats, tänkte dock köra 3 eller 4 112liters som jag kör en stor luftpump med lite rejälare billiefilter till och kopplar ihop alla fyra, sparar en del ström ju

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Ursprungligen postat av Saturnus80
    Riktigt ordentligt snyggt. Har du funderat på vilka apor du vill ha?
    Tack du!
    Nja, har kikat vad som finns tillgängligt här i Umeå och det är inte så stort utbud tyvärr. Har dock goda möjligheter att beställa via butik så jag ska kolla vad som går få tag på. Akvarieteknik har ju utökat utbudet och Imazo vette tusan. Någon som har en länk till deras utbud?

    Vill gärna ha någon som kan gå i harem då jag tycker att jag borde rymma åtminstone 2 honor i karet. Tips?

    Lämna en kommentar:


  • Saturnus80
    svarade
    Riktigt ordentligt snyggt. Har du funderat på vilka apor du vill ha?

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    startade ett ämne 105l svartvatten "dvärghimlen"

    105l svartvatten "dvärghimlen"

    Efter att ha kört en mix av SA och växtakvarie i mitt 375l akvarium (finns projekttråd, kolla signaturen) med bla ett par Aistogrammor så har suget efter att inreda ett mer biotopriktigt kar för dvärgciklider ökat allt mer. Har haft 2 kar stående som jag köpte tillsammans med 375:an men eftersom det stora tagit all tid jag haft nu i början har det inte hänt så mycket med dessa. Nu har jag dock äntligen sparkat igång 105l-karet och kommer försöka köra hyfsat biotopriktigt med svartvatten. Har länge velat när det gäller växter eller ej men nu i inledningen slängde jag i några och kommer förmodligen köra så, det bidrar ju till dvärgarnas trygghet och reviruppdelning och ser rätt mysigt ut ändå. Får se hur det utvecklar sig.

    Lite fakta om karet.
    Dimensioner b80*d33*h40. Helglasat. Svart solfilm.
    Belysning 2*18W, 1 rödtonat sylvania grolux och 1 varmvitt (gult) Osram lumilux.
    Substrat 1,5 cm sphagumtorv + julas blästersand med ca3-5mm engelsk sjösten inblandad.
    Inredning 10 mangroverötter av varierande storlek, ett gäng kolstenar, några alkottar samt lite eklöv.
    Växter Vallisneria Americana, Vattenormbunke, Javaormunke, Anubias B Nana, Heterantera Z, Andmat.

    Jag kör alltså torvbotten, köpte ett block på plantagen för ynka 50 spänn som jag sedan sågade i skivor för att täcka hela botten förutom vid fronten då, vill ju inte se den genom glaset. Sen Lade jag ett myggnät ovanpå torven för att jag förhoppningsvis ska slippa allt för mycket löstorv när jag grejar med inredningen och planterar om växter osv. Får se hur det hjälper. Tack vare att det var torv i block och inte löstorv så känns det rätt ok på den fronten.

    Tanken med att blanda fin sand med lite grövre sjösten är att få lite mer struktur på botten och kanske lite mer naturlig känsla. Tycker det blev helt ok. Sen ovan det lite eklöv och alkottar som kommer att bytas ut med jämna mellanrum så det inte blir förruttnelse och elände i karet.

    Rötterna jag köpt är ganska små, hittade inga snygga stora, men jag har arrangerat dem lite så att de ger en illusion om att vara sammanhängande. Vill dock inte att det ska vara för mycket ordning, så ambitionen är väl ordnat kaos. Tycker väl jag lyckades hyfsat men det blir säkert förändringar framöver.

    Är nöjd med belysningen, vill ha nog med kräm för att växterna ska hålla sig i form men samtidigt får det inte bli för ljust för fiskarna. Så ett rödtonat bak och ett gult fram tycker jag gör jobbet bra. Vallisnerian kommer att blocka en del ljus och sen ska jag också slänga i en massa småskott av vattenormbunke för att skapa än mer dunkel och trygghet för firrarna.

    50% av vattnet kommer från inkörda kar och cirkulationspumpen lyftes över direkt från ett annat kar som gått 6 månader så inkörningen borde gå ganska snabbt hoppas jag. Vågar dock inte släppa ned någon ciklid riktigt än, så just nu är det runt 20 mollyyngel som pinnar runt däri.

    När det gäller fiskar har jag inte helt bestämt vad det blir. Algätare är jag rätt säker på och det blir några pittbull pleco, verkar vara sköna och duktiga typer, annars kanske vanliga otocinclus. Sen vill jag ha lite småfisk för att ge cikliderna trygghet, men det får inte vara några större tetror tex som slukar yngel. Kikar på kolglödtetra, bilbukar eller smycketetra. Får se om det ev blir ett gäng corydoras också, kan bli så att de 6 jag har i 375:an får flytta över.

    Huvudfisk blir ju sedan som sagt dvärgciklider. Det ligger till på det viset att jag nett butiken ta hem kurvciklider som jag främst tänkte ha i 375:an. Men leveransstorleken var typ 3cm så det är nätta små rackare de fått in. Svårt som tusan att känsbestämma. Så min tanke är att ta hem 4-5st att gå i detta kar och äta upp sig, hellre föder jag dem själv än hoppas att butiken ska göra ett bra jobb. Sen när de väl vuxit till sig och parat ur får åtminstone ett par flytta till storkaret. Sen är jag osäker på vad jag ska komplettera dessa kurvisar med, är ju som sugen på nån Apistogramma också. Antingen försöker jag fiska upp Vieijetorna jag redan har eller så blir det inköp på nån annan, och jag lutar väl åt det senare. Kommer nog få hyfsat bra pH så det känns som att jag har lite mer att välja på än de tåligaste standardaporna. Har bara JBL dropptest 6.0-7.8 att tillgå och det visar på 6.0 men då går det ju inte lägre heller. Borde skaffa en elektronisk mätare men har inte råd förrän löning.

    Ja det var väl projektplanen det, slänger upp lite bilder på det.

    Så vad tycker ni om planerna? Fiskval? Växters vara eller inte? Designen? Frågor och kommentarer?
    Bifogade filer
    Senast redigerad av Moving Waves; 16 October 2010, 13:38.
Arbetssätt...