Akvariestugan

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mats Bryzell

    • February 2007
    • 18956

    Ursprungligen postat av freddi36
    tjena Mats! nu kommer jag med en fråga
    hade tänkt göra om i mitt 60liters och funderar på att gå i dina forspår vad gäller inredningen mycket pinnar och löv.
    hur "bygger" du upp ett kar med sånhär inredning? vad börjar du med osv?
    i karet ska det gå några ap. veijita och tetror. ska jag förutom alla pinnar och löv ha en hel del "vanliga" akvarierötter också?

    Som exempel kan vi ju kolla på två kar, ett 540 och ett något mindre, en 50-kub på 125-liter, men samma princip kan givetvis appliceras på mindre kar - typ 50-60-liter och däromkring.

    Till dvärgciklider kan man gärna välja finkorning sand så att honan (i de flesta fall) lätt kan gräva under rötter o.dyl.
    De vanliga "Mangrove"-rötter man köper i zoohandeln fungerar fint som grundbygge, eller fundament, direkt på sanden. Man kan kika på de små spillbitar som ofta finns och inte kostar så mycket. Dessa bitar har ofta jättebra håligheter som blir perfekta "grottor" undertill - mot sanden - och som honorna garanterat hittar.
    Man kan alltså börja med att lägga passande rotbitar i stort sett på hela karets bakre sandkant, och sidor. Här bildas då massvis av ställen som fiskarna kan utforska. Sedan är det ganska lätt att i akvariets mitt och front fylla på med mindre pinnar och kvistar - mer eller mindre bara ditlagda utan större planering - och blanda upp detta med exempelvis Eklöv eller liknande. Man kan ju också i detta skede plantera eventuella växter man vill ha i sanden, som senare bryter igenom "rishögen".
    Man kan också garnera med ett lager extra löv ovanpå - som bildar intressanta miljöer för fiskarna då de går och letar efter mat bland dessa. Löven flyttar på sig och hamnar på olika ställen och detta gör att fiskarnas miljö ändrar sig lite och de får "ny" mark att undersöka och rumstera runt i.
    De olika pinnarna, kvistarna och löven kan man även gärna lägga ovanpå de "mangrove"-rotbitar vi lade som grund, och på så vis täcka in dessa också.
    Det här ser ofta ganska trist ut och då kommer de "hängande" grenarna in i bilden - dessa förhöjer inte bara synintrycket utan tjänar även som en extra naturlig ingrediens i akvariets "naturliga" utseende.

    Grenar från lövträd kan man plocka eller klippa av, och sedan låta torka en tid. Man placerar dessa helt enkelt som om de sticker ner, eller hänger från ett träd, genom vattenytan. Jag brukar bara bunta ihop en näve grenar och trycka ner i karet, så att de liksom sätter sig, och sedan pilla, eller kila in fler grenar på ett sätt som ser attraktivt ut, och sedan bara kapa de bitar som sticker upp ovanför vattenytan - så att man får dit täckglasen. Torra grenar flyter givetvis men sjunker oftast efter en kortare tid.

    Ja, ungefär såhär brukar jag göra!
    Bifogade filer

    Kommentar

    • VisualDarkness
      • February 2010
      • 7417

      Mats, när man såg mikoljis filmer kom jag och tänka på hur lika de var dina kar, som att du skurit ut en bit biotop.
      180l Sällskap:
      http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=648
      60l Asien:
      http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=663

      Kommentar

      • karrokaja
        • March 2006
        • 5388

        ljuvliga herre som inreder så fint ♥♥♥
        Vad ska man ha en "guldfiskskål" till?
        kasta skålen! alternativt använd den som rymdhjälm när du nångång leker astronaut
        Ursprungligen postat av SimonSaysBaka
        I skolan fick jag lära mig att det Karrokaja som skapade jorden. Antar att hon blev less på sina fiskar

        Kommentar

        • Mats Bryzell

          • February 2007
          • 18956

          Ursprungligen postat av VisualDarkness
          Mats, när man såg mikoljis filmer kom jag och tänka på hur lika de var dina kar, som att du skurit ut en bit biotop.
          Ursprungligen postat av karrokaja
          ljuvliga herre som inreder så fint ♥♥♥
          Jag är smickrad och glad över att ni tycker så...Tack skall ni ha! Bilderna ovan har ni sett förut i tråden - och själva inlägget var ett svar till freddi36, så vi får väl se om han kikar in här igen..?

          Dom visade en av mina inredningbilder på storbildsduken, när DaRe höll sitt anförande på ciklidstämman - så något gör man väl förhoppningsvis rätt.
          Angående det som VD nämner om Ivan Mikolji och hans film, så blev jag så hänförd när jag såg denna att jag faktiskt fällde en liten tår, under middagen i mörkret, när hans fenomenala film visades. Under några sekvenser kunde jag förnimma att man åtminstone har nuddat vid några aspekter i inredningsidéerna som kan appliceras - från naturen till akvariets oerhört limiterade utrymme. Härligt då att höra att VD tycker sig se likheter!

          En annan sak med Ivans film/er är att man verkligen får en tankeställare om vissa av de fiskar vi har i våra kar, speciellt dvärgcikliderna (apistogramma) och främst Fjärilscikliderna. Vi håller dom mestadels så otroligt fel och med så tokstolliga förutsättningar för dessa djur att man undrar hur de överhuvudtaget kan trivas (?), leka och överleva överhuvudtaget.
          Jag och Ansjo-Anders satt hemma hos mig och snackade om detta länge. Jag känner (och jag tror jag talar för Anders i detta fall också) att det på något sätt har blivit mindre intressant att hålla Apistogramma, Fjärilsciklider och liknande arter - man kan helt enkelt bara ge dessa ciklider rätt förutsättningar under ganska korta tidsperioder... Sad but true!

          Ett litet exempel är de A. sp. "Rio Mamore" som går i 540-baljan nu - i hyfsat "rätt" miljö - bland rötter, brôte, pinnar och löv (men ändå så fel...). De har lekt nu - åtminstone är jag hyfsat säker på det eftersom honan visar alla tänkbara tecken på att lek skett, inklusive hanens patrullerande i det begränsade revir de har - 540 liter är smått ibland...
          Nåväl, vad kommer att hända? Jo, om ett par dagar kommer honan säkert fram med en liten yngelsvärm - denna svärm försvinner efter ett tag och cykeln börjar (kanske) om igen, och återupprepas ett fåtal gånger till. Sedan är balansen och de "goda förutsättningarna" förbrukade...
          Är detta egentligen kul? Nja, det kan vara intressant en kort tidsperiod - men fan vet om jag tycker det är värt det.
          Just nu iallafall har jag en känsla att jag vill byta inriktning en aning - speciellt som det skall in ett 960 framledes. Jag kan tänka mig att ändra fokus en aning till mer växtinredning, tetror, malar och möjligtvis någon robust och (har jag fått för mig) lite mer lätthanterlig ciklid, typ Laetacara dorsigera och liknande, som verkar ha mer "acceptans" för akvariebruk... Ja, så går tankarna nu - och det tack vare Ivan Mikoljis fina filmer!

          Kommentar

          • c90368

            • September 2006
            • 5973

            Hmm, jag känner igen tankebanorna men har inte ventilerat dem i skrift.
            Resultatet än så länge har blivit en förvirrad paus då jag funderar på vad jag egentligen vill/kan göra.
            Med goda idéer är det som med svamp; där man hittar en finns det ofta flera
            http://www.youtube.com/user/c90368
            /Maths

            Kommentar

            • freddi36
              • December 2010
              • 2882

              Ursprungligen postat av Mats Bryzell
              Jag är smickrad och glad över att ni tycker så...Tack skall ni ha! Bilderna ovan har ni sett förut i tråden - och själva inlägget var ett svar till freddi36, så vi får väl se om han kikar in här igen..?
              jodå, jag satt och läste inlägget igårkväll och precis då blev det strömmavbrott som varade halva natten. ni kanske såg att jag var inne på zoopet men jag var grovt afk då jag sov jag har en bärbar dator inkopplad på en stor skärm, tangentbord osv och själva datorn är inne i ett skåp. jag orkade inte dra ut den när knappt såg handen framför mig så den har gått på batteri hela natten med zoopetsidan igång.


              jag tycker dte var ett väldigt bra inlägg Mats! jag ska bara köpa på mig lite fler och mindre "mangrove" rötter först innan jag börjar med det hela. i trädgården har vi ett nersågat japanskt körsbärsträd med grenar och pinnar i alla dess former.
              eklöv sammlade jag på mig en påse i höstas. räcker inte dom för att färga vattnet så har jag även någon deciliter torv.

              en idé jag har hur jag kan inreda är; jag gör en rothög ut från ena kortsidan som sträcker sig ut till kanske halva eller 2/3 av karet. sen blir det mer pinnar och löv i dte öppna området. då kan fiskarna gå och leta i det öppna och när dom blir skrämmda kan dom fly in i rothögen. tetrorna komer ju hålla till i det öppna bland pinnarna.
              kanske inte så lätt att få till bra i ett litet kar men jag kommer nog på något

              det låter som ni hade roligt på mässan eller vad man nu ska kalla det om ni ser att någon av filmerna därifrån hamnar på YT måste ni visa för oss andra

              Kommentar

              • Inger H

                • December 2008
                • 11247

                Usch! Jag får mig en sån där tänkeställare när du skriver om dvärgcikliderna - att vad sjutton håller man på med. Känns liksom inte bra i hjärtat.
                Hur är det med apisarna i det vilda - har dom lika kort levnadstid, som i våra akvarier?

                //Inger
                "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                Kommentar

                • freddi36
                  • December 2010
                  • 2882

                  när ni skriver "kort levnadstid" hur kort är det? 1år? 2år?

                  ap. cacaduides lever ju bara ett år vad jag vet men lever inte dom andra längre?

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Administrator

                    • December 2001
                    • 48147

                    Ursprungligen postat av gullefjun
                    Usch! Jag får mig en sån där tänkeställare när du skriver om dvärgcikliderna - att vad sjutton håller man på med. Känns liksom inte bra i hjärtat.
                    Hur är det med apisarna i det vilda - har dom lika kort levnadstid, som i våra akvarier?

                    //Inger
                    Rent generellt så lever fiskar i naturen i snitt en betydligt kortare tid än de gör i våra akvarier. Det är ju inte så konstigt kanske eftersom det i naturen ofta lider brist på mat under vissa tider under året, alla fiskar lever ihop med predatorer, de lever i miljöer som torkar ut under vissa perioder av året etc. etc.
                    Tänk på den gamla regeln när man ser en apistopar (eller några andra fiskar) valla runt sin jättekull med yngel i naturen. I genomsnitt så kommer ett par under sin livstid att producera 2 yngel som kommer att leva så länge att de hinner reproducera sig.

                    Eftersom förutsättningarna är så olika mellan livet i naturen och liver i akvarium så måste man också vara medveten om att så som det ser ut i naturen ofta inte är den optimala miljön för fiskarna i akvarium. I våra akvarier lever de inte ihop med predatorer så de behöver inte ha ett akvarium som är inrett på ett sådant sätt (slambotten, massvis av kvistar etc, brunfärgat vatten som det är svårt att se igenom) att de kan gömma sig för dessa.

                    Nu säger kanske någon - jo men så såg det ju inte ut i Ivans film. Nej det gjorde det inte, men det är ju en "idylliserad" film vi ser. Under större delen av året är det svårt att se i vattnet men då är det ju också av praktiska skäl omöjligt att filma.
                    Akvaristiska hälsningar
                    Kjell
                    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Administrator

                      • December 2001
                      • 48147

                      Ursprungligen postat av freddi36
                      när ni skriver "kort levnadstid" hur kort är det? 1år? 2år?

                      ap. cacaduides lever ju bara ett år vad jag vet men lever inte dom andra längre?
                      Det är rätt olika - men generellt så lever apistona rätt kort tid - dock så är väl kakaduorna som bara lever en så kort tid som 1 år.
                      De flesta blir nog 2-3 år. När jag startade upp mitt 3000 liters akvarium så släppte jag ner ett 50-tal apisto och de levde där 2-4 år och då var de säkert ändå minst 1 år gamla när de hamnade i mitt akvarium.
                      Senast redigerad av Kjell Fohrman; 03 April 2012, 10:17.
                      Akvaristiska hälsningar
                      Kjell
                      Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                      Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                      Kommentar

                      • Inger H

                        • December 2008
                        • 11247

                        Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                        Det är rätt olika - men generellt så lever apistona rätt kort tid - dock så är väl kakaduorna som bara lever en så kort tid.
                        De flesta blir nog 2-3 år. När jag startade upp mitt 3000 liters akvarium så släppte jag ner ett 50-tal apisto och de levde 3-4 år.
                        Då får vi fortsätta med, att "skämma" bort våra apor lite - så vi kan forsätta att njuta av dom och deras yngel, åtminstone några år.

                        //Inger
                        "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                        Kommentar

                        • Mats Bryzell

                          • February 2007
                          • 18956

                          Halloj Maths, freddi36, Gullefjun och Kjell!
                          Maths, det du beskriver är nog ganska vanligt, man har perioder då inriktning på det man vill/kan göra inte riktigt infinner sig och då är det bara att vänta ut tiden tills inspirationen och suget kommer tillbaka. Snart får du en ny idé och så är du igång igen.
                          Gullefjun och freddi36 - Kjell svarar bra på era frågor om livslängd, så jag hoppar över den biten, men kan tillägga att nog kan många Apistogramma leva åtminstone ett par år om karet är rymligt och fiskarna har det bra.

                          Jag tror att de flesta av oss inser att fiskarna har det mycket tuffare - med hög dödlighet på både vuxna och yngel, och skiftande "kvalitet" i optimal miljö - vatten, än vad som erbjuds i våra akvarium - där de så att säga lever i "skyddad verkstad".
                          Det finns dock en aspekt på att hålla akvarium som jag tror att man ofta glömmer bort - och det är att hur "bra en skyddad verkstad än må vara" - där fiskarna under kortare perioder tycks ha en alldeles otroligt optimal miljö - så blir det ändå så i många fall att; Fisken inte får "göra sin grej" fullt ut. Det är mestadels den här aspekten jag funderar på, speciellt nu då man sett Ivans film (hur "idylliserad" den än är).

                          Vi släpper ner fiskar i våra kar som normalt tar ett revir på några meter i omkrets i en miljö som visserligen är mycket bra, men som inte är deras egen. Vi undrar varför en av parterna i ett "par" plötsligt går Tuppjucks-Yoda och börjar jaga den andre/a. Vi undrar varför ett par eller en haremsgrupp inte "kommer till lek" - "dom har ju varit i karet tre veckor nu och det händer inget...". Vi undrar varför de matvägrar i vissa perioder och pepprar dom med olika preparat när de kanske bara vill böka i ett tjockt sediment och plocka små djur och växtdelar de hittar där...
                          Ja, jag kan hålla på i evighet och ställa fram olika liknande "funderingar", men stoppar där - jag tror att ni fattar vad jag menar.
                          Vad fiskarna "behöver" (slambotten och massvis med kvistar etc.) i ett kar kan man ju diskutera - jag märker iallafall en enorm skillnad i beteende på Apistogrammor som går i ett kar med en svärdsplanta i mitten, en sten-"grotta" bredvid och en kokosnöt med ett hål i, undanställd i ett hörn av karet - med det beteende de visar när de får gå i ett rymligare kar med massvis av (för att hålla det kort nu) brôte där de kan göra just "sin grej" på ett vettigare sätt.

                          Kjells makalösa 3000-literskar är ju just ett bländande exempel där man kan släppa ner ett femtiotal apor och de kan sprida ut sig på en stor yta och uppehålla en jämnare livscykel - och i "skyddad verkastad" leva i 3-4 år. Jag själv hade A. viejita i många generationer i mitt 960-kar, på ett liknande men mycket snävare vis.
                          Det är detta jag menar; vi kanske skall inse att ett apistopar eller möjligtvis en haremsgrupp i ett mindre kar, har sin "brinntid", en kortare period, då förutsättningarna är rätt i akvaristisk synvinkel - men kanske bara "rätt" för fiskarna under kort tid.
                          För min högst personliga del börjar detta sätt att hålla exempelvis Apistogramma kännas lite lätt ointressant, även om jag säkerligen kommer att hålla någon av dessa fiskar i mindre eller större kar periodvis framledes.
                          Som sagt, det går ju ett par "Rio Mamore" i lektagen just nu i 540-baljan, så jag har det mitt framför näsan, kan man säga...

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Administrator

                            • December 2001
                            • 48147

                            Men vi vet ju fakstikst inte riktigt heller hur de lever normalt i naturen - sannolikt är det bara ytterst få av dom som leker där också.

                            Nåväl - det viktiga är ju att när vi nu har dom i våra akvarier så är det ytterst viktigt a vi sköter dom på ett sådant sätt att de får ette så långt och bra liv som möjligt.

                            Sedan kan jag bara hålla med er alkla om att hans film helt enkelt var fantastisk - det var verkligen fiskpornografi för oss fishlovers och det var inte utan att även jag (i likhet med Mats) fick en tår i ögat när jag kollade på filmen första gången (förra hösten).

                            Ikväll åker Ivan hem till Venezuela igen och jag skall snart in till stan och äta lunch med honom och jag kan verkligen intyga att han är glad över det positiva bemötande han fick - han var nog minst sagt något nervös över hur han skulle tas emot. Han hade aldrig tidigare varit i Europa, han hade aldrig tidigare hållit ett föredrag för akvarister och han undrade därför över hur i helskotta jag hade "hittat honom".

                            Skriv gärna i hans profil på facebook att ni uppskattade hans föredrag - jag vet att han blir glad för detta
                            Senast redigerad av Kjell Fohrman; 03 April 2012, 10:56.
                            Akvaristiska hälsningar
                            Kjell
                            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                            Kommentar

                            • Mats Bryzell

                              • February 2007
                              • 18956

                              Håller helt och hållet med dig Kjell!
                              Jag skulle också vilja tacka för ditt, och givetvis alla andra arrangörer och organisatörers stora engagemang. Ni "hittar" dessa fantastiska människor och ser till att de kan komma hit så att vi får ta del av deras arbete. Du Kjell, och andra, tar hand om och fixar med mat och husrum, transporter och en massa mer, när vi andra går hem till vårt och pustar ut. Det är ett enormt jobb ni gör, och som behöver skänkas lite extra eftertanke. Toppen, Kjell och Co.

                              Kommentar

                              • ansjo
                                • November 2005
                                • 29967

                                En del av oss är redan vänner med honom på FB så han kommer inte undan.
                                /Anders

                                Medlem i NCS - givetvis!

                                Kommentar

                                Arbetssätt...