Akvariestugan

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Jens79
    • September 2013
    • 200

    Kommer med glädje följa ditt stora bygge Mats.

    /Jens


    Skickat från min SM-T315 via Tapatalk

    Kommentar

    • Jesper Broman
      • November 2012
      • 3445

      Detta är så roligt så att man nästan sitter och studsar när man ser att du har gjort ett nytt inlägg i tråden. Nyopererad som man är

      Det absolut bästa med internet är när man kan följa sådana här saker som man själv drömmer om men inte själv kommer att ha råd med innan barna har flyttat ut. Underbart

      Kommentar

      • Mr Woods
        • March 2013
        • 3409

        Ursprungligen postat av Mats Bryzell
        Tänkte på en liten grej till; det är alltid många frågor om cyano här på forumet - kolla på den senaste bilden på T-karet!
        Nu är all cyano borta - och jag kan lova att det var helt täckt med grönt under några månader - men cyanon kommer inte att återvända!
        Nu börjar härliga alger frodas, vilket gynnar yngel och hela akvariemiljön i stort.
        Man får helt enkelt ge karet en viss beprövad åtgärd - så försvinner skiten!

        Mmm, och den sista helkarsbilden blev dessutom den bästa hittills!

        Kommentar

        • Mathias Nilsson
          • July 2011
          • 6552

          Ursprungligen postat av Mats Bryzell
          Jag... hrm... fjantade mig ordentligt i helgen och skulle ju inte uppdatera T-karet mer och... bla, bla, bla...
          Men nu är jag på banan igen och kan berätta att de sex vuxna N. gracilisarna har blivit fem. De har med ytterlig effektivitet haft ihjäl en (hona?) som stått lågt i rang, genom idogt jagande genom grottsystemen. Idag låg hon död - vilket var en lättnad, på något sätt.
          Nu är är där två par och en enveten (hane?) som fortfarande spjärnar emot duktigt.

          Sätter in ytterligare en helbild på karet (kan dock bli en av de sista bilderna, då det nya karet kommer att skymma T-karet ordentligt).

          ... Vilket ger en fiffig övergång till det nya projektet;
          Nu är allt virke inhandlat, och idag köpte vi Nivell-regel (kostar Fasan-kött kan jag säga...), som är regel till "grunden, fundamentet" av karet, med förborrade hål och "fötter" som man skruvar i, så att allt hamnar i våg - och även fördelar vikten på ett bra sätt.

          Nu skall vi inom kort börja bygga - så bilder kommer löpande.
          Gött att du är på g Tangakaret blir bara snyggare och snyggare, det växer gott i mina ögon

          Vi hörs!
          http://mathiasaquariums.blogspot.se/

          "Konsten att tråka ut är konsten att säga allt" - Dante

          Kommentar

          • Mats Bryzell

            • February 2007
            • 18956

            Ursprungligen postat av Jens79
            Kommer med glädje följa ditt stora bygge Mats.

            /Jens


            Skickat från min SM-T315 via Tapatalk
            Ursprungligen postat av Jesper Broman
            Detta är så roligt så att man nästan sitter och studsar när man ser att du har gjort ett nytt inlägg i tråden. Nyopererad som man är

            Det absolut bästa med internet är när man kan följa sådana här saker som man själv drömmer om men inte själv kommer att ha råd med innan barna har flyttat ut. Underbart
            Ursprungligen postat av Mr Woods
            Mmm, och den sista helkarsbilden blev dessutom den bästa hittills!
            Ursprungligen postat av Mathias Nilsson
            Gött att du är på g Tangakaret blir bara snyggare och snyggare, det växer gott i mina ögon

            Vi hörs!
            Aaahh, härligt att läsa, ni fantastsika akvariemästare!

            Jo, T-karet blir faktiskt bara snyggare och snyggare för var dag som går - de rätta algerna kryper långsamt på...
            ...och det är gott att vi äntligen har samlats och förenats kring den åtgärd som utrotar cyano - en gång för alla!
            Nu behöver vi inte dra detta "problem" i långbänk här på forumet längre, tack och lov!

            Kommentar

            • Bluewing

              • August 2012
              • 10522

              Vad är åtgärden som för evigt utrotar cyano då? Har bläddrat tillbaka men hittar inte vad du gjorde, även om jag nu har lite aningar
              Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
              Juwel Lido 120

              Kommentar

              • Mats Bryzell

                • February 2007
                • 18956

                Ursprungligen postat av Bluewing
                Vad är åtgärden som för evigt utrotar cyano då? Har bläddrat tillbaka men hittar inte vad du gjorde, även om jag nu har lite aningar
                Halloj Johnny!
                Lite kul att du nappade på min cyanokrok. Jag skall väl säga med en gång att jag inte har en säker åtgärd, som fungerar till 100%, men en åtgärd som åtminstone har funkat för mig genom åren - och en åtgärd som, trist nog, väldigt få använder sig av.
                Vad är nu denna åtgärd då, undrar du. Jo, väldigt enkelt; Tid!


                Jag har varit mer eller mindre förskonad från cyano, men givetvis fått skiten i några kar genom åren. Jag skulle önska att jag hade den kemiska och biologiska kunskap, som många här på forumet besitter, att med mätningar och tillsatser av medel kunna skapa och upprätthålla de vattenparametrar som gör att karet beter sig så som man själv önskar.
                Jag har inte det kunnandet och får således arbeta på ett annat sätt - ett lugnare och mer tidskrävande sätt.


                Det var inte förrän jag började frekventera detta forum som jag fick upp ögonen för vad cyano egentligen är - och det var främst Lasse Forsberg (Salt-Lasse) som gav fina tips och instruktioner.
                När jag hade en Zoopet-Väst-träff hos mig, för några år sedan, och mitt hyfsat nystartade Tanganyika-960-kar drog intresset till sig, var Lasse med i det gäng som kom och kikade på den baljan och några till.
                Givetvis hade, vid Zoopet-Väst-tillfället, ett envist lager cyano bildats i stora delar av karet - och det blev genast en diskussion i gruppen om vad man kunde göra för att åtgärda det. Då jag inte hade några direkta erfarenheter av cyano, trodde jag det var en alg, men Lasse kunde berätta annat.
                Cyano är ju en primitiv, men livskraftig organism som lever i de mest otillgängliga förhållanden - och som tycks uppstå bara det finns vatten någonstans.
                Nu kommer inte jag ihåg allt vad Lasse berättade, men minns att även om man lätt får cyano så är det mycket komplicerade parametrar som styr uppstående och bortfall av densamma.
                Lasse sa att det jag kunde göra var att "vänta ut" cyanom - och genom korrekt skötsel av karet bli av med skiten efter en tid - eller skynda på processen genom att tillsätta en lätt dos av KNO3. Här skall jag inte gå in på de kemiska processer om hur eller varför just KNO3 - det finns andra som kan beskriva detta - jag kan det inte alls.


                Nu handlade det inte om att "nuka" karet med KNO3, utan att tillföra detta under en ganska lång tid - en eller ett par månader - och på så sätt få med mig hela karets normala cykel.
                Sagt och gjort, jag beställde en sats KNO3 och började en långsam dosering. Första veckorna hände ingenting, men sedan - ungefär efter en månad - tog det bara ett par dagar så var cyanon borta, och återvände aldrig. Istället dök det upp fina alger som kom fiskarna till gagn.


                Jag har alltså haft tur och inte varit drabbad av cyano i de flesta av mina kar. Förutom 960-karet är det faktiskt bara mitt 540-kar, också detta ett Tanganyika-kar med endast sten och inga växter, som fått cyano - alla andra burkar på senare tid har varit förskonade.


                När 540-karet fick den igenkännbara gröna mattan, funderade jag instinktivt på att köra KNO3-tricket ytterligare en gång - men lät bli, för jag ville testa att faktiskt "vänta ut" cyanon denna gång. Detta på grund av att jag vet att ett akvarium måste få en chans att cykla, att få bygga upp sig självt med de "ingredisenser" inom vattenkemin som tillhandahåller den balans - som åtminstone jag eftersträvar i mina burkar.
                När karet har cyklat, känner man och framför allt ser man hur karet liksom "andas ut", går ner i varv och får en stadig och säker lunk. Växter, alger och en viss bakterieflora uppstår och man behöver bara hjälpa till genom vattenbyten och övrig akvarieskötsel och vård.


                Jag väntade alltså ut cyanon genom att sänka ljustiden till ett minimum, sedan gick jag över till punktbelysning med LED-spottar - som jag med några dagars mellanrum även flyttade runt, så att ljuset hela tiden växlade plats. Det märktes inte direkt, men efter några veckor orkade cyanon liksom inte att hålla sig kvar. På de platser där cyanon tynade bort, uppstod ytterst tunna alglager istället - och jag fortsatte med den sparsamma belysningen i ytterligare en månad. Sedan, när cyanon, mer eller mindre hade försvunnit - ökade jag ljustimmarna successivt och kunde köra de vanliga lysrören igen. Under tiden lät jag karet få ackumulera viss mulm och jag lät bli att "städa" vid vattenbyten.
                Nu breder det ut sig "goda" alger som inte bara är nyttiga för fiskarna, utan även vackra och ger karet ett naturligt utseende.


                För att summera det hela då;
                Jag vill ge en eloge till de ytterligt duktiga och säkra akvarister som med medel och metoder har sådan fingertoppskänsla att man lyckas med att skapa en balans i karet, på kort tid.
                För min egen del jobbar jag från ett annat perspektiv - låter tidsaspekten spela en större roll och på så sätt tillåta att karet - nästan av sig självt - löser vissa problem åt mig.
                Mitt sätt att jobba med akvarierna är att inte böka runt, flytta växter och inredning (förutom i de initiala faserna) och att låta karet vara ifred så långt det går.
                Man ser en nästan manisk tendens att åtgärda varje lite nyck akvariumet får för sig att göra - allt skall vara "perfekt" från start och kemiska dekokter skall i karet innan det ens är planerat och inrett.
                Är man jävligt säker på sin sak är detta snabba förfarande kanske en tillgång och ett sätt att lyckas med sina kar - men jag själv tror på en annan, lite mer långsam väg till friska, frodiga och "glada" kar.


                Detta inlägg är, som vanligt, helt ovetenskapligt - och de saker jag beskriver fungerar för min akvariehållning - och kanske inte är applicerbara för andra.
                Med andra ord är detta endast; en reflektion!
                Senast redigerad av Mats Bryzell; 13 March 2014, 11:23.

                Kommentar

                • Mr Woods
                  • March 2013
                  • 3409

                  Ursprungligen postat av Mats Bryzell
                  Halloj Johnny!
                  Lite kul att du nappade på min cyanokrok. Jag skall väl säga med en gång att jag inte har en säker åtgärd, som fungerar till 100%, men en åtgärd som åtminstone har funkat för mig genom åren - och en åtgärd som, trist nog, väldigt få använder sig av.
                  Vad är nu denna åtgärd då, undrar du. Jo, väldigt enkelt; Tid!


                  Jag har varit mer eller mindre förskonad från cyano, men givetvis fått skiten i några kar genom åren. Jag skulle önska att jag hade den kemiska och biologiska kunskap, som många här på forumet besitter, att med mätningar och tillsatser av medel kunna skapa och upprätthålla de vattenparametrar som gör att karet beter sig så som man själv önskar.
                  Jag har inte det kunnandet och får således arbeta på ett annat sätt - ett lugnare och mer tidskrävande sätt.


                  Det var inte förrän jag började frekventera detta forum som jag fick upp ögonen för vad cyano egentligen är - och det var främst Lasse Forsberg (Salt-Lasse) som gav fina tips och instruktioner.
                  När jag hade en Zoopet-Väst-träff hos mig, för några år sedan, och mitt hyfsat nystartade Tanganyika-960-kar drog intresset till sig, var Lasse med i det gäng som kom och kikade på den baljan och några till.
                  Givetvis hade, vid Zoopet-Väst-tillfället, ett envist lager cyano bildats i stora delar av karet - och det blev genast en diskussion i gruppen om vad man kunde göra för att åtgärda det. Då jag inte hade några direkta erfarenheter av cyano, trodde jag det var en alg, men Lasse kunde berätta annat.
                  Cyano är ju en primitiv, men livskraftig organism som lever i de mest otillgängliga förhållanden - och som tycks uppstå bara det finns vatten någonstans.
                  Nu kommer inte jag ihåg allt vad Lasse berättade, men minns att även om man lätt får cyano så är det mycket komplicerade parametrar som styr uppstående och bortfall av densamma.
                  Lasse sa att det jag kunde göra var att "vänta ut" cyanom - och genom korrekt skötsel av karet bli av med skiten efter en tid - eller skynda på processen genom att tillsätta en lätt dos av KNO3. Här skall jag inte gå in på de kemiska processer om hur eller varför just KNO3 - det finns andra som kan beskriva detta - jag kan det inte alls.


                  Nu handlade det inte om att "nuka" karet med KNO3, utan att tillföra detta under en ganska lång tid - en eller ett par månader - och på så sätt få med mig hela karets normala cykel.
                  Sagt och gjort, jag beställde en sats KNO3 och började en långsam dosering. Första veckorna hände ingenting, men sedan - ungefär efter en månad - tog det bara ett par dagar så var cyanon borta, och återvände aldrig. Istället dök det upp fina alger som kom fiskarna till gagn.


                  Jag har alltså haft tur och inte varit drabbad av cyano i de flesta av mina kar. Förutom 960-karet är det faktiskt bara mitt 540-kar, också detta ett Tanganyika-kar med endast sten och inga växter, som fått cyano - alla andra burkar på senare tid har varit förskonade.


                  När 540-karet fick den igenkännbara gröna mattan, funderade jag instinktivt på att köra KNO3-tricket ytterligare en gång - men lät bli, för jag ville testa att faktiskt "vänta ut" cyanon denna gång. Detta på grund av att jag vet att ett akvarium måste få en chans att cykla, att få bygga upp sig självt med de "ingredisenser" inom vattenkemin som tillhandahåller den balans - som åtminstone jag eftersträvar i mina burkar.
                  När karet har cyklat, känner man och framför allt ser man hur karet liksom "andas ut", går ner i varv och får en stadig och säker lunk. Växter, alger och en viss bakterieflora uppstår och man behöver bara hjälpa till genom vattenbyten och övrig akvarieskötsel och vård.


                  Jag väntade alltså ut cyanon genom att sänka ljustiden till ett minimum, sedan gick jag över till punktbelysning med LED-spottar - som jag med några dagars mellanrum även flyttade runt, så att ljuset hela tiden växlade plats. Det märktes inte direkt, men efter några veckor orkade cyanon liksom inte att hålla sig kvar. På de platser där cyanon tynade bort, uppstod ytterst tunna alglager istället - och jag fortsatte med den sparsamma belysningen i ytterligare en månad. Sedan, när cyanon, mer eller mindre hade försvunnit - ökade jag ljustimmarna successivt och kunde köra de vanliga lysrören igen. Under tiden lät jag karet få ackumulera viss mulm och jag lät bli att "städa" vid vattenbyten.
                  Nu breder det ut sig "goda" alger som inte bara är nyttiga för fiskarna, utan även vackra och ger karet ett naturligt utseende.


                  För att summera det hela då;
                  Jag vill ge en eloge till de ytterligt duktiga och säkra akvarister som med medel och metoder har sådan fingertoppskänsla att man lyckas med att skapa en balans i karet, på kort tid.
                  För min egen del jobbar jag från ett annat perspektiv - låter tidsaspekten spela en större roll och på så sätt tillåta att karet - nästan av sig självt - löser vissa problem åt mig.
                  Mitt sätt att jobba med akvarierna är att inte böka runt, flytta växter och inredning (förutom i de initiala faserna) och att låta karet vara ifred så långt det går.
                  Man ser en nästan manisk tendens att åtgärda varje lite nyck akvariumet får för sig att göra - allt skall vara "perfekt" från start och kemiska dekokter skall i karet innan det ens är planerat och inrett.
                  Är man jävligt säker på sin sak är detta snabba förfarande kanske en tillgång och ett sätt att lyckas med sina kar - men jag själv tror på en annan, lite mer långsam väg till friska, frodiga och "glada" kar.


                  Detta inlägg är, som vanligt, helt ovetenskapligt - och de saker jag beskriver fungerar för min akvariehållning - och kanske inte är applicerbara för andra.
                  Med andra ord är detta endast; en reflektion!
                  Vad trevligt att det fortfarande finns människor som orkar beskriva saker som tar mer än två minuter att förklara!

                  Kommentar

                  • Triumph
                    • September 2008
                    • 295

                    Mycket intressant! Nu vill jag inte vara en ratare av filosofiska tankar men jag tror på det bestämdaste att det var din restriktion av belysning som gjorde tricket. Lite som med eld. För att det ska brinna måste tre komponenter i finnas innom rätt spann. Värme, bränsle och syre. Belysningarna nu för tiden är för jäkla effektiva. Har man då inte gödning + Co2 som gör att fosfor inte blir den begränsande ingrediensen blommar cyanon lätt. Har för ett par månader sedan satt upp ett mindre kar för tillväxt av firrar innan dom får hoppa över i stora baljan. Som belysning har jag ett par led-puckar från IKEA. Gissa om jag har bra vatten utan alger och fin fina värden... Som förr på 80-talet då man på sin höjd hadde ett par T8 rör till karet. Ingen visste vad blågröna slemmet var då. I och för sig var det si och så med växterna också, men i alla fall. För övrigt kör jag med torv i pumpen som verkar bakteriehämmande och därför hämmande på cyano. Men jag tror faktiskt att jag ska gå över till led-spottar. Det vill säga grundbelysningen i karet blir skral ur växt- och algsammanhang men på valda ställen där fina plantor ska stå kommer det sitta pottar med riktat ljus.

                    Kommentar

                    • Mats Bryzell

                      • February 2007
                      • 18956

                      Ursprungligen postat av Mr Woods
                      Vad trevligt att det fortfarande finns människor som orkar beskriva saker som tar mer än två minuter att förklara!
                      Ursprungligen postat av Triumph
                      Mycket intressant! Nu vill jag inte vara en ratare av filosofiska tankar men jag tror på det bestämdaste att det var din restriktion av belysning som gjorde tricket. Lite som med eld. För att det ska brinna måste tre komponenter i finnas innom rätt spann. Värme, bränsle och syre. Belysningarna nu för tiden är för jäkla effektiva. Har man då inte gödning + Co2 som gör att fosfor inte blir den begränsande ingrediensen blommar cyanon lätt. Har för ett par månader sedan satt upp ett mindre kar för tillväxt av firrar innan dom får hoppa över i stora baljan. Som belysning har jag ett par led-puckar från IKEA. Gissa om jag har bra vatten utan alger och fin fina värden... Som förr på 80-talet då man på sin höjd hadde ett par T8 rör till karet. Ingen visste vad blågröna slemmet var då. I och för sig var det si och så med växterna också, men i alla fall. För övrigt kör jag med torv i pumpen som verkar bakteriehämmande och därför hämmande på cyano. Men jag tror faktiskt att jag ska gå över till led-spottar. Det vill säga grundbelysningen i karet blir skral ur växt- och algsammanhang men på valda ställen där fina plantor ska stå kommer det sitta pottar med riktat ljus.
                      Ja, man får ta lite "tid" på sig!
                      Visst var det restriktion av ljus som gjorde tricket - i och med det kunde jag låta karet komma igång, cykla - så nu kan jag köra fullt ljus utan risk för cyanoangrepp.




                      Senast redigerad av Mats Bryzell; 13 March 2014, 14:37.

                      Kommentar

                      • Inger H

                        • December 2008
                        • 11247

                        Aha, du flyttade runt spottarna, då skall jag också göra det. Du minns att jag också fick en massa cyano i mitt T-kar, så ja har bara haft rören tända vid matning - annars bara spottarna och det mesta av cyanon försvann. Man kan ana pyttesmå prickar av det gröna i sanden, så efter att ha läst ditt inlägg drar jag ner på spottimmarna ett tag .

                        //Inger
                        "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                        Kommentar

                        • Bluewing

                          • August 2012
                          • 10522

                          Kanoninlägg, Mats. Cyano-deluxe! Har gjort som du de sista gångerna och även hos mig har cyanon backat och försvunnit med samma upplägg och jag har haft samma belysning (dvs. lysrören med reflektor 8 tim./dygn) hela tiden. Ser exakt på samma sätt på cyanohantering som du.
                          Juwel Vision Sällskapsakvarium 180L , Juwel Vision 450L Diskus, Juwel Vision 450L Asien/Oceanien
                          Juwel Lido 120

                          Kommentar

                          • olof b
                            • March 2005
                            • 262

                            Jag har blandad erfarenhet av KNO3 tillsats för att komma åt cyano. Det har fungerat ibland men ibland inte alls. Vid ett tillfälle kom mer och mer cyano i mitt stora akvarium (600 l med en del direkt solljus). Jag gick över till att enbart göda med KNO3 men cyanon blev bara mer och mer.

                            Slog ut den med algmedel avsett för cyano och det kom inte tillbaka. Rekomenderar starkt denna metod (bla i annan tråd), snabb och effektiv.

                            Mvh

                            Olof
                            Malmö Lund Cycle Chic:
                            http://malmolundcyclechic.blogspot.com/

                            Kommentar

                            • Mats Bryzell

                              • February 2007
                              • 18956

                              Ursprungligen postat av Inger H
                              Aha, du flyttade runt spottarna, då skall jag också göra det. Du minns att jag också fick en massa cyano i mitt T-kar, så ja har bara haft rören tända vid matning - annars bara spottarna och det mesta av cyanon försvann. Man kan ana pyttesmå prickar av det gröna i sanden, så efter att ha läst ditt inlägg drar jag ner på spottimmarna ett tag .

                              //Inger
                              Ja, det kan vara effektivt att dra ner på ljustimmarna, alternativt (om man kör med spotar) att flytta runt dom lite så att viss algväxt - och därmed nya parametrar i vattenkemin - kan dra igång, och de för cyanon godartade parametrarna kan reduceras.

                              Kommentar

                              • Mats Bryzell

                                • February 2007
                                • 18956

                                Ursprungligen postat av Bluewing
                                Kanoninlägg, Mats. Cyano-deluxe! Har gjort som du de sista gångerna och även hos mig har cyanon backat och försvunnit med samma upplägg och jag har haft samma belysning (dvs. lysrören med reflektor 8 tim./dygn) hela tiden. Ser exakt på samma sätt på cyanohantering som du.
                                Det låter skönt, Johnny! Har man lite is i magen och en gnutta tålamod, så fixar det sig efter ett tag!

                                Kommentar

                                Arbetssätt...