375l SA/sällskap uppstart

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Moving Waves
    svarade
    Tack! Det är ju rätt suddiga bilder som togs i all hast. Hoppas jag får tid att exprimentera mer med kameran nångång så det blir bättre kvalitet. Dock kommer man då se algerna bättre he he...

    Lämna en kommentar:


  • Narien
    svarade
    Kan tyvärr inte ge några tips, men kan definitivt säga att bilderna var uppskattade.

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Som jag anade blev det inget av leken, förmodligen det för höga pH:t som ställde till det. Honan har idag börjat simma fritt utan sällskap av några småttingar. Sen var det ju dessutom första leken så det kan ju bidra.
    Har nu varit nere vid älven och lockat fickorna fulla av alkottar som ska hjälpa mig sänka pH. De ger ju dessutom lite te-färg på vattnet vilket jag gillar. Gjorde en liten hållare till kottarna av en sugpropp och en nederdel till ett filterutsug, slänger upp en bild av min enkla konstruktion. Ca 10 kottar slängde jag i som test, får se hur det blir med den mängden. Någon som har erfarenhet av hur många kottar man behöver i karet, detta är på 375l?

    Tråkigt att få så lite respons, har över 500 visningar men bara 9 kommentarer. Nånting tycker ni väl? Vill gärna ha åsikter om min fråga i förra inlägget om vilka ciklider som rekommenderas och om de ryms?
    Bifogade filer

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Vad tror ni, blir det för trång med ytterligare ett par ciklider? Någon mindre ciklid, kanske en till apistogramma, kurvcuklid eller nyckelhålsciklid. Det är de jag tittar på men tar gärna emot tips på liknande. Fredlig, låter växter vara, gräver ej, leker gärna samt helst mindre än 20cm är väl kraven.

    Fullständig invånarförteckning:
    3 Segelfensmolly + ~8 ungfiskar + oräkneliga yngel. Kommer att begränsas till runt 5-10 vuxna så småningom.
    5 Boliviansk Fjärilsciklid
    6 Corydoras Schwartzi
    5 Otocinclus Affinis
    2 Ancistrus vuxna + okänt antal yngel.

    Det känns inte så trångt just nu men många fiskar ska ju växa till sig.

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Här kommer en ny uppdatering. En hel del har hänt, särskilt på fiskfronten. Slänger in en hel del bilder!

    Viejitahonan fick gå ensam ett tag för att jag ville se hur hon mådde så inte det var problem med vattenkvaliteten eller något innan jag ordnade en ny fästman till henne. Hon har lyckligtvis varit ruskigt pigg och kry så det blev en ny fin hane. De har nu dessutom lekt för första gången upptäckte jag igår, valet föll på stenröset i mitten där hon har ett krypin väl skyddat från mina stora ancistrusar. Ironiskt nog lekte de samma dag som jag ordnade grotta av kokosnöt men den får finnas kvar i karet för framtida bruk. Har nämligen stor lust att skaffa ett till par, funderar på Borelli eller Trifasciata. Mitt pH ligger för närvarande runt 6.8 så frågan är om det är lågt nog för att rommen ska klara sig men i skrivande stund fortsätter honan, vackert gul, att vakta för att ibland kika fram och spana efter mat. Så än verkar allt vara i ordning. Tänker sätta igång en artemiaodling, får se om jag kommer igång med det i tid.

    Båda mina vuxna segelfensmollyhonor ynglade inom 24h för några dagar sedan så ny är det småttingar som pinnar runt i hela karet, omöjligt att räkna men säkert minst 40st. Viejitorna visar visst intresse men hänger inte riktigt med i svängarna nog bra för att få sig en munsbit. Har iaf inte sett dem ta något yngel. Dessutom har jag flyttat in ca 8 yngel sedan tidigare kullar i olika färgvariationer som växer och mår fint. De är duktiga på att smaska alger, särskilt när de är unga.

    Min ensamma stackars Otocinclus som gått i mitt gamla kar länge har nu fått 5 lekkompisar och verkar väldigt glad för det. På kvällen när månbelysningen går igång är de särskilt aktiva och lattjar runt i "följa-john-lekar". Stödmatar med broccoli på nätterna som jag hoppas de äter av.

    Ancistrusarna har fått en till kull, verkar som att det blev en ganska liten sådan - lyckligtvis för jag behöver verkligen inte fler. Har skänkt bort ett tiotal men det är fortfarande rätt många kvar. Vill egentligen inte ha dem i karet nu när jag börjat skaffa ciklider som jag vill ha lek på.

    Ciklider ja, har också fått hem en grupp å 5st Bolivianska fjärilsciklider som fortfarande är rätt små, 3-4cm, men jag är redan stormförtjust i dem. De verkar trivas bra, särskilt kul är det att observera dem i månljuset för då verkar de dela upp sig i små revir medan de under dagtid rör sig mer fritt. De är redan nu kanonfina men jag ser verkligen fram emot att få se dem växa up och färga ut för att förhoppningsvis bilda par och leka en vacker dag. Hur stora är de när de sätter igång med lek?

    Velade ju länge när det gäller Corydoras men valet föll till slut på Schwartzi. Tyvärr ska den vara svår att få lek på men en vacker dag kanske de sätter igång. Riktigt fina corys måste jag säga, skön stil på de gynnarna!

    Ja det var väl allt nytt när det gäller fiskarna, börjar arta sig nu. Nu är det bara att njuta av utvecklingen. Kan hända att jag fyller på nåt stim, typ Oto's eller Cory's men mest sugen är jag som tidigare sagt på en till dvärgciklid men även bågfen eller nyckelhål finn i tankarna. Får se vart det landar.

    Mäsksystemet börjar vara intrimmat och de flesta växterna skjuter på som tusan. Är väl egentligen bara Ludwigia Peruensis som går riktigt trögt och även Echinodorus Tenellus och Cryptocoryne Parva är lite sega. Men med lite mer tid så ska det nog växa till sig som jag önskar även om det redan nu är väldigt trevligt att titta på om jag får säga det själv.

    Här kommer lite blandade bilder, har inte lagt ned så mycket möda på dem utan slarvsköt bara hit och dit. Hoppas det är till nöje ändå. Kommentera gärna, har varit lite dött med sådant, både ris och ros är välkommet!
    Bifogade filer

    Lämna en kommentar:


  • Narien
    svarade
    Väldigt fint akvarium, skulle vilja se lite fler helhetsbilder nu när växterna börjat växa till sig (antar jag), samt på fiskbeståndet Blev det några kakaduor?

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Dåligt med svar på frågorna men jag löste det genom att trycka i filtervadd i reaktorflaskan, minskade gasansamlingen rejält (aktuellt nattetid alltså). Dessutom har jag uptäckt att min rigg, helt omedvetet, självtömmer gasen på ett bra sätt eftersom den kan stiga uppåt genom pumphuvudet när det blir för mycket. Så jag är rätt nöjd med lösningen som det är.

    Tillväxten har iaf tilltagit märkbart måste jag säga. Man är ju lite hemmablind och märker inte att det växer så mycket när man sitter där och glor dagligen, men när jag kikade på helhetsbilden ovan är det en rejäl skillnad vid det här laget. Ska ta och fota mer vid tillfälle och slänga upp. Tyvärr har jag de senaste dagarna fått en del algproblem, ffa med såna där små gröna prickar. Förmodligen beror det på ojämna CO2 värden jag haft då jag justerat mäskanläggningen och lagt dit en till 5L-dunk. Hoppas det går till sig av sig självt.

    På fiskfronten har det inte hänt så hemskt mycket. Mina inkörningsguppies har fått flytta till en kompis. Det som har tillkommit är ett par Apistogramma Viejita, eller snarare HADE för hanen fick tyvärr ett svullet öga och gick bort efter kanske en vecka. Nu får honan gå själv ett tag men hon verkar må toppen än så länge iaf.

    På tisdag kommer jag beställa lite fisk genom min butik. Har en ganska ansträngd ekonomi för tillfället men det känns rätt tomt i karet så fisk får gå före toapapper och annat sånt onödigt (fniss), det gäller att ha sina prioriteringar på rätt ställe.
    Kommer dessutom få både kompispris och kunna byta in både ancistrusyngel och växter. Får se vart förhandlingarna landar men det som är säkert är att jag beställer ett gäng corydoras, antingen Julii eller Schwartzi (Adolfoi som jag var inne på var tyvärr ruskigt dyr hos leverantören) samt ett gäng Bolivianska fjärilar. Dessutom kommer jag snart att flytta in fler segelfensmollies, yngel som står på tillväxt i mitt gamla kar. Har faktiskt fått ganska schysst färgvariation på ynglena, från helvita/silver genom gula till mer brunorange ton. Hoppas på en del ståtliga hanar i framtiden.

    Tjipp!
    Senast redigerad av Moving Waves; 17 September 2010, 00:11.

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Mäsken verkar funka bra, bubblar på med 1 bubbla/sek. Verkar inte som att ph påverkats nämnvärt hittiös iaf men jag ska hålla ett öga. Diffusorn hinner inte riktigt ned dock, det samlas en hel del oupplöst gas i flaskan jag använder. Bör jag sätta på en starkare pump kanske, har bara en fluval 2? Hjälper det mycket med bubbellösningen om jag sätter i filtervadd? Eller ska jag försöka leda gasen genom ytterfiltret kanske, och hur kopplar man det bäst i så fall? Nån som har nån input?

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Uppdatering, nu med bilder då mitt guldmedlemsskap gått igång!

    Är nu inne på dag 29 sedan uppstarten. Måste säga att det gått förvånansvärt bra men förr eller senare kommer väl motgångarna/utmaningarna (beror på synsätt, he he).

    Fler växter har tillkommit men än så länge är det ingen superfart på tillväxthastigheten (dock helt ok med tanke på att det är så nystartat). Har som tidigare konstaterats inte så hemskt bra ljus och har bara kört EC därtill. Har idag silikonat en DIY diffusor och kommer börja koka mäsk så fort jag har tid för blandning och montering.

    Har använt en hel del filtergojs från mitt lilla akvarie, tillsatt en skvätt filterbakterier på flaska och tagit det lugnt med fiskbelastning och matning så jag har inte haft tillstymmelse till nitrit. Därför fick mina vuxna segelfensmollys (1+4) flytta in lite tidigare än tänkt och det blev ett lyckat drag för de har gått hårt åt den lilla algtillväxt jag hade börjat märka av.

    Har som sagt fått lek på ancistrusarna, "Stök-Orvar" (den vuxne hanen) började direkt gräva under en rot och bara 3 dagar efter inflyttning fanns där rom. Så nu simmar minst 15 små rackare runt däri, är glad att jag inte föll för frestelsen med svärdplantor. Har bara magdalensis och den har väl fått vissa märken men å andra sidan växer den som tusan så de ska nog inte hinna med.

    Har också funderat mer på vilka fiskar som kommer att inhandlas framöver och lutar åt:
    6-8 Cyordoras Adolfi
    3-6 Apistogramma Cacatuoides
    3-6 Mikrogeophagus Altispinosus
    5-10 Otocinclus Macrospilus
    Tillsammans med fler segelfenor som står på tillväxt i det lilla karet.
    Börjar vara lite tveksam till tetror ändå men framtiden får utvisa hur det blir med den saken.

    Det som står planeringslistan nu:
    * Fixa mäsksystemet.
    * Börja med PMDD (har kört standard tropica och flaskan får nog ta slut först)
    * I mån av ekonomisk möjlighet förbättra belysningen.
    * Skaffa mer fisk
    * Börja gallra ut de växter som inte trivs/passar när växtligheten tilltar, är lite grönsakssoppa nu.


    Slänger upp lite bilder:
    1: Katta är galet förtjust i ancistrusmalarna.
    2: Blivande mäsksystem, kör alltså en powerhead i halvliters flaska, kommer att kunna dölja det rätt bra med denna konstruktion.
    3: Peak in i ancistrusnästet just innan ungarna flyttade ut.
    4: Helhetsbild.
    5: Med nattbelysning, vita och blå dioder.

    Kommentera och tyck gärna!
    Bifogade filer
    Senast redigerad av Moving Waves; 02 September 2010, 00:05.

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Angående brist på kommentarer i dina trådar. Är själv rätt ny här så jag har inte fått nån riktig pejl på läget här men generellt så verkar det kommenteras och ffa diskuteras rätt lite, särskilt när det gäller "svårare" grejer. De trådar med mycket kommentarer verkar vara mer av chatliknande och OT-fyllda trådar. Inget ont i det iof, mer av ett konstaterande.

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Precis så jag tänker också, min erfarenhet är att växter kan vara lite lynniga. En växt kan funka skitbra i ett akvarie som egentligen har dåliga förhållanden för just denna växt och samtidigt inte gå alls där den "borde". Jo, scapen jag har nu har planerats ett tag och växterna är planterade med tanke så förhoppningen är att de ska kunna växa där de står. Men tålamodet brukar ju ha en förmåga att svika förnuftet så vi får se hur det går...

    En liten update så här innan sänggång: En Siamesisk algätare har flyttat in. Hade två i 95'an som vuxit till sig en del med resultat att den ena var rejält hunsad. Egentligen lite tidigt för inflytt men guppysarna verkar trivas och eftersom siameserna inte går så bra ihop känner jag att jag kan avvara en. Dessutom har jag givetvis en del begynnande algtillväxt, som väntat, så det är trevligt att se hur siamesen hugger in på käket direkt!

    En annan rolig nyhet är att ancistrusarna lekt. Det gick verkligen fort! Hanen har sedan dag 1 mest sysslat med att gräva en grop under en av rötterna och inte synts till så mycket medan honan frossat runt. Så misstanken har ju funnits och planer på att stoppa ned ett rör av nåt slag för lek har även också funnits. Men nu hann de före och lyckligtvis valde de roten som jag medvetet placerat så jag har insyn från sidan in i grottan. Så med ficklampa kan jag tydligt se hur de små ynglen ligger och viftar runt med än så länge feta gulesäckar. Ska ordna foto. Det är ju ingen sensation med Ancistruslek men givetvis ett tecken på att nåt står hyfsat rätt till däri. Dessutom är det ancistrubrist på zoobutikerna här i stan har jag förstått, så priserna ligger rätt högt. Har jag tur med timingen kommer jag sålunda kanske kunna byta in ett gäng yngel när det börjar vara dags för lite mer fisk.

    Lämna en kommentar:


  • c90368
    svarade
    Ursprungligen postat av Moving Waves
    Kul med inut C90368, har redan läst en del av dina trådar och myst till youtubefilmerna med stort intresse men ska givetvis botanisera mer bland relaterade trådar.

    Du har helt klart en poäng när det gäller växtsoppan. Kommer nog själv så småningom gå mot ett färre antal växter och mer biotopliknande miljö men såhär i begynnelsen vill jag gärna ha det så frodigt som möjligt, dels för det estetiska men också för att lättare kunna urskilja vilka växter jag tycker passar och inte. Har nämligen ett 95liters igång och dessutom ett 125l och ett 62l som står och väntar på framtida projekt, så plats för överskottsväxter kommer det finnas gott om.

    Att pyssla med gallring och sådant är också något jag i nuläget ser fram emot, även om jag inser att jag säkert blir less så småningom.

    Till saken hör också att de flesta vackra växtakvarier man ser har urtråkigt fiskliv och vice versa, så ambitionen är ett välvuxet kar med bibehållen fokus på fisklivet. Vad utfallet blir i framtiden får vi väl se .

    Tack för kommentaren!
    Ja där ser man, precis när fingret var på "GOD NATT" så han du före!

    Jo, det där med växter är lite try and error, man måste hitta det som som fungerar i sitt kar. Mitt 400 har hyfsat med ljus och det mesta fungerar rent teoretiskt. Men det är en begränsad plats och det gäller att hitta sina favoriter som fungerar i längden.

    Det bästa råd jag kan ge är dock att plantera växterna där de ska stå! Jag har inte planterat om mitt kar på över två år. Men jag har däremot rensat bort massor av växter som spridit sig där jag inte vill ha dem.

    Mitt problem idag är att jag har för mycket växter, senaste vattenbytet rensade jag säker ut växter som skulle ha kostat hundratals kronor att köpa nya.

    PS: Det verkar vara många som läser mina trådar och tittar på filmerna, men det är få kommentarer, kan du berätta varför?

    Lämna en kommentar:


  • c90368
    svarade
    Ser att du just nu läser min 400 SA tråd, kul

    Den är lång...

    Så jag går och kramar kudde nu

    Lämna en kommentar:


  • Moving Waves
    svarade
    Kul med inut C90368, har redan läst en del av dina trådar och myst till youtubefilmerna med stort intresse men ska givetvis botanisera mer bland relaterade trådar.

    Du har helt klart en poäng när det gäller växtsoppan. Kommer nog själv så småningom gå mot ett färre antal växter och mer biotopliknande miljö men såhär i begynnelsen vill jag gärna ha det så frodigt som möjligt, dels för det estetiska men också för att lättare kunna urskilja vilka växter jag tycker passar och inte. Har nämligen ett 95liters igång och dessutom ett 125l och ett 62l som står och väntar på framtida projekt, så plats för överskottsväxter kommer det finnas gott om.

    Att pyssla med gallring och sådant är också något jag i nuläget ser fram emot, även om jag inser att jag säkert blir less så småningom.

    Till saken hör också att de flesta vackra växtakvarier man ser har urtråkigt fiskliv och vice versa, så ambitionen är ett välvuxet kar med bibehållen fokus på fisklivet. Vad utfallet blir i framtiden får vi väl se .

    Tack för kommentaren!

    Lämna en kommentar:


  • c90368
    svarade
    Ja, hmm trodde jag hade trådar med bra information, men de är för långa och svårlästa.

    Eftersom du verkar vara intresserad av växter i kombination av SA så tror jag att den här tråden kan vara av intresse för dig http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=132974

    Det karet är fortfarande igång och snurrar på bra.

    Till skillnad från dig har jag ett väldigt begränsat antal växtarter, vilket är medvetet. Jag vill inte ha en växtutställning utan helst ett någorlunda naturligt utseende. Jag har även tagit bort alla finbladiga och nästan alla stängel växter, detta på grund av att det blir för jobbigt att sköta dessa växter.

    Ja, nu kom ju jag med en massa pekpinnar Det var väl inte riktigt tanken, men de kanske kan resultera i en dialog där jag kan svar på dina frågor istället.

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...