Mitt första akvarium del 1. Akvariumet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • GöranE
    • November 2008
    • 735

    Mitt första akvarium del 1. Akvariumet

    Här startar ett projekt som skall utmynna i en heltäckande nybörjar beskrivning för en grön och förhoppningsvis blivande akvarist
    Behöver er hjälp med att färdigställa guiden. Summan av vår samlade kunskap kan ju inte bli annat än bra .

    Detta är en nybörjarguide sammanställd från en tråd på www.zoopet.com. Tråden startades ursprungligen av Danne&Anzo och har under ganska lång tid fyllts på med många erfarenheter från zoopets medlemmar.
    Länk till tråden: http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=107287

    1. Akvariumet
    Det viktigaste att tänka på när du skaffar ditt akvarium är hur stort du vill ha och får plats med, vilka arter
    och vilken typ av akvarium.

    Det bästa du, som nybörjare, kan göra är att läsa på mycket om de fiskar du tänkt ha, hur stora de blir, vilken typ av inredning, ph-värde och temperatur på vattnet de vill ha innan du går till zooaffären, innan du går till zooaffären.
    När du gjort detta är den första tumregel du har att tänka på 1liter vatten / 1 cm fisk = i ett 100liter kan du ha 20 st 5cm långa fiskar. Det är måttet på den vuxna fisken man räknar på och det innebär helt enkelt att en fisk som blir t.e.x 15cm stor som fullvuxen vill ha minst 15 liter vatten att röra sig i. Här kanske det bör påpekas att detta är en tumregel och 15cm stora fiskar har ett behov av ett kar som är mer än100cm långt för att kunna röra sig ordentligt.

    Ta även reda på om de fiskar du tänkt ha är slanka snabba fiskar eller högre långsammare fiskar, snabba fiskar har mindre behov av ett högt akvarium men gärna vill ha det långt för att få gott om plats att simma fort på, medans långsamma höga fiskar gärna vill ha ett högre men inte fullt så långt akvarium för att kunna röra sig fritt upp och ner.
    Läs artbeskrivningarna, där står det vaf varje fisk behöver för utrymme. Om du vill ha bottenlevande fiskar skall du leta efter ett akvarium med så stor bottenyta som möjligt. Vid lek skapar fiskarna sig ett revir som dom försvarar mer eller mindre vildsint.
    Akvarium säljs till större delen i standard-mått men dessa saker kan vara bra att ha i åtanke ändå. Det är också bra att minnas att tvärtemot vad många tror så är ett akvarium lättare att få balans i ju större det är.
    När du planerar dina fiskinköp är det även viktigt att alla trivs i samma temperaturintervall och Ph värde. Fiskar är väldigt anpassningsbara så det går att ha de flesta fiskar i ph7 vatten och mellan 24-27 grader.
    Chansen att fiskarna kan leka och uppvisa sitt naturliga beteende minskar dock om inte alla parametrarna stämmer och fiskarna blir lättare sjuka.
    Det är också viktigt att inte blanda aggresiva fiskar med "snälla" fiskar, läs artbeskrivningarna.
    Blanda stora och små fiskar kan vara vanskligt då stora fiskar äter små.
    Jordätare................ inget kommer i närheten!!

    Quidquid latine dictum sit, altum videtur
  • admin
    Christian Alfredsson

    • November 2004
    • 11215

    #2
    Ska man posta rättat text direkt i tråden och jobba vidare så?
    Christian Alfredsson
    Tekniskt ansvarig Zoopet

    Kommentar

    • admin
      Christian Alfredsson

      • November 2004
      • 11215

      #3
      Här kommer en omarbetad text. Jag har fixat stavfel, förkortningar och försökt förenkla språket

      ------------------------------------------

      1. Akvarium

      Det viktigaste att tänka på när du skaffar ditt akvarium är hur stort du vill ha och får plats med, vilka arter
      och vilken typ av akvarium.

      Det bästa du kan göra är att läsa på mycket om de fiskar du tänkt ha, hur stora de blir, vilken typ av inredning, pH-värde och temperatur på vattnet de vill ha innan du går till zooaffären.

      När du gjort detta är den första tumregel du har att tänka på 1 liter vatten / 1 centimeter fisk = i ett 100liter kan du ha 20 stycken 5 centimeter långa fiskar. Det är måttet på den vuxna fisken man räknar på och det innebär helt enkelt att en fisk som blir till exempel 15 centimeter stor som fullvuxen vill ha minst 15 liter vatten att röra sig i. Här kanske det bör påpekas att detta är en tumregel och 15 centimeter stora fiskar har ett behov av ett akvarium som är mer än100 centimeter långt för att kunna röra sig ordentligt. I Zoopets artregister finns rekommenderade minimimått angivna för varje art.

      Ta även reda på om de fiskar du tänkt ha är slanka snabba fiskar eller högre långsammare fiskar, snabba fiskar har mindre behov av ett högt akvarium men gärna vill ha det långt för att få gott om plats att simma fort på, medan långsamma höga fiskar gärna vill ha ett högre men inte fullt så långt akvarium för att kunna röra sig fritt upp och ner.

      Läs artbeskrivningarna, där står det vad varje fisk behöver för utrymme. Om du vill ha bottenlevande fiskar skall du leta efter ett akvarium med så stor bottenyta som möjligt. Vid lek skapar fiskarna sig ett revir som dom försvarar mer eller mindre vildsint.

      Akvarium säljs till större delen i standardmått men dessa saker kan vara bra att ha i åtanke ändå. Köp så stort akvarium du har möjlighet till, det är lättare att få balans ju större det är.

      När du planerar dina fiskinköp är det även viktigt att alla trivs i samma temperaturintervall och pH värde. Fiskar är väldigt anpassningsbara så det går att ha de flesta fiskar i pH 7 vatten och mellan 24-27 grader.

      Chansen att fiskarna kan leka och uppvisa sitt naturliga beteende minskar om inte alla parametrarna stämmer och fiskarna blir lättare sjuka. Det är viktigt att inte blanda aggresiva fiskar med snällare fiskar, läs artbeskrivningarna. Blanda stora och små fiskar kan vara vanskligt då stora fiskar äter små.
      Christian Alfredsson
      Tekniskt ansvarig Zoopet

      Kommentar

      Arbetssätt...