Nu måste jag beklaga mej lite...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Laertes
    • January 2003
    • 122

    Nu måste jag beklaga mej lite...

    Skaffade innan jul ett 30-l:s akvarium för att glädja vår treårige son som älskar fiskar. Det var ett väldigt stohej med alla "vätskor" och grejer som skulle i innan vi kunde köpa fiskar och växter. Vi startade upp efter alla konstens regler, skulle jag tro. Nu, efter snart två månader känner jag mej lite lurad. För det första har jag nu förstått att ett så litet akvaruim i princip bara duger att hysa yngel i. Vi har tre svärdbärare som verkar så stressade att de nästan simmar in i glaset ibland. Den ena honan verkar aldrig få ur sej de yngel hon bär på (just nu har har vi tre veckogamla yngel i akvariet, men honan är fortfarande lika tjock), pga av stress har jag förstått. Dessutom har vi avverkat två små krabbor, som dött under mystiska omständigheter. Butiken där vi köpt dem fattar ingenting, en annan butik säger "vi säljer inte såna för de drunknar". KUL! Jag har skött detta lilla habitat med minutiös noggrannhet (det fattar jag naturligtvis att inte sonen skulle göra) och tycker det är en trevlig hobby. Alla i familjen är ense om att vi ska "bygga ut" snart. Men vad jag inte fattar är hur man då funkar som zooaffärsexpert, när man inte upplyser om såna här saker. Man bara säljer på grejer och levande djur till oss, utan nån som helst självkritik. Svärdbärare ska ha minst 80 l att röra sej, vet jag nu. Och förutom dem bor tio neontetror och en mal med mustasch i vårt akvarium. Jag är fanatisk djurvän, och vill att mina husdjur ska ha det så bra som möjligt.
    Jag önskar att jag hade hittat detta forum och sökt mer info kritisk innan. En sak är säker, jag har bytt zooaffär nu.
    Hälsn
    Åsa <img src=extra_smilie_fish1_sad.gif border=0 align=middle>
    Hälsn
    Åsa
  • Tropfrog
    • October 2002
    • 8078

    #2
    Hej
    Det där zooaffärs problemet har vi alla gått igenom. Affärerna vet att folk drar sig undan om dom upplyser om att du behöver si och så stort akvarium och till det en pump som kostar x kr och doppvärmare och,och,och. Men nu har du ju hittat ett ställe med massor av folk som tänker på dig och dina djur. Ett tips är att ställa frågor som du redan vet svaren på. Om affärsinnehavaren svarar rätt så är han kanske pålitlig. Ett tag frågade jag om sådana rödörade vattensköldpaddor går att ha i ett akvarium på 100 liter med fisk i. Otroligt många svarade ja. Vilket förstås är helt fel. På följdfrågan om dom skitar ner mycket svarade nästan alla att det gör dom inte. Skitar ner är i och för sig relativt men det finns knappast många fler djur som skitar ner som vattensköldpaddor.
    Det bästa är nog att veta vad man vill ha och varför och försöka att ställa sina frågor här i stället.
    MVH
    Magnus
    min zoon

    Kommentar

    • Ulf P
      • March 2002
      • 1615

      #3
      Hej Åsa o välkommen till en underbar hobby!

      Tyvärr blir det ofta så som du beskriver. Det kan man svära över, men det är bara att suga i sig så mycket information man kan själv och sedan göra sina val utan subjektiva "råd" från butiken.

      När man går till zoobutiken bör man veta ganska bra vad man vill ha. Har de inte det man letar efter så köper man inget annat istället om man inte vet vad det är. Följer man den enkla grundregeln är chansen stor att det ska gå bra. Detta gäller allt från fiskar och växter till pumpar och mediciner.

      Här i forumet finns många glada akvarister, alltifrån nybörjare till avancerade hobbyister som mer än gärna svarar på frågor och guidar dig rätt in i akvariets underbara värld! <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

      mvh
      /Hasse

      -- http://och.nu/ciklid --
      //Uffe

      Kommentar

      • David B
        • December 2002
        • 507

        #4
        Tråkigt att ni fick en sådan dålig start på en så fin hobby som det är att ha akvariefiskar. Du har säkert redan läst att större akvarium innebär mindre problem och ett akvarium på 30 liter innebär väl nästan uteslutande problem.

        Att det finns fackhandlare inom zooaffärer som inte kan något eller snarare inte bryrs sig annant än att få sälja är bedrövligt. Var inne i en affär där en pappa med en liten grabb var och tittade på fiskar. Jag var inne för att köpa hundgodis och kunde inte undgå att höra deras samtal med expediten som gick ungefär så här:

        - Vi skulle vilja ha lite fiskar.
        - Ja ha. Vilken sort.
        - Öhhh...ja vi har en lite glasskål på 20 liter och ingen värmare och ingen pump. Vad kan vi ha i den?
        - Ja ett par neontetror, någon black molly, en pansarmal, algätare (!)...
        - Ja, då tar vi det.

        Nu kunde jag inte hålla mig utan gick fram och ifrågasatte hur hon som innehavare av en zooaffär kunde lura på en kund detta och hur hon kunde sälja fiskar som inte skulle överleva länge i denna kupa! Det blev ett jäkla kackel att jag inte skulle bry mig osv och att det visst skulle gå bra! Pappan började tveka och gick ut därifrån. Jag slängde hundgodiset på disken och följde efter. När jag kom i fatt de två så förklarade jag så gott jag kunde hur fel allt det hon sagt var. Det hela slutade med att pappan ville att jag skulle följa med till en affär och hjälpa dom att köpa ett ordentligt akvarium. Det blev ett 112-liters akvarium med platys, sebrafiskar, kopparbarber, ett stim pansarmalar och ett par palettciklider. Lillgrabben var fullständigt överlycklig!

        David B. som hoppas få höra mer om ert nya akvarium.

        Kommentar

        • Sunny
          • November 2002
          • 182

          #5
          <img src=extra_smilie_anim_k2.gif border=0 align=middle>Det du gjorde var helt RÄTT!!! De hade garanterat bara fått tragedier i den kupan och sedan som så många andra...slutat med akvariehobby...för gott!
          "Ju mer man lär sig, desto mer inser man att man inte vet!"

          Kommentar

          • Tropfrog
            • October 2002
            • 8078

            #6
            Ett tips för det 30 liters akvariet du har är att köpa kampfiskar till det. Men det förutsätter ju att du köper ett större akvarium till de andra fiskarna. Kampfiskar klarar sig fint i små akvarier. Det finns dom som har haft kampfiskar till lek i mindre än 10 liter.
            MVH
            Magnus
            min zoon

            Kommentar

            • Laertes
              • January 2003
              • 122

              #7
              Tack för era svar. Nu mår jag lite bättre. Både jag och min son fyller år snart, vi kanske kan önska oss 100 liter vatten då!
              Hälsn
              Åsa<img src=extra_smilie_fish1_happy.gif border=0 align=middle>
              Hälsn
              Åsa

              Kommentar

              • Oscar Cederqvist
                • November 2002
                • 6546

                #8
                Ett tips är att kolla fyndbörsen, där hittar du ofta kompletta akvarium till hyffsade priser, då blir det inte så dyrt om du upptäcker att det här med akvarium är inte min grej.

                MSP
                Oscar Cederqvist

                Kommentar

                Arbetssätt...