Panik!!!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • batski
    • October 2004
    • 8891

    #16
    Hej qenzo!

    Vad bra att det har ordnat sig med mollyn! Hon tyckte nog inte om att ha alla andra fiskar så nära sig. Vad är det för art på guramin?

    Ursprungligen postat av qenzo
    Jag vet faktiskt inte hur gammal den var, men hade bara haft den ca 2 veckor. Köpte dom alla samtidigt. Den var ganska liten, ca 2-3 cm. Den var då mycket pigg och matglad innan.
    Oops! Köpte du alla 20 fiskar samtidigt? I så fall är det stor risk för nitritförgiftning. Särskillt om akvariet är nystartat. Har du ett nitrittest så du kan hålla koll på nitrithalterna?

    Ursprungligen postat av lenis3
    4 - vita prickar, då måste du behandla snarast! sjukdomen dödar snabbt.
    Håller med lenis3! Du måste nog behandla hela karet. Vita prick ska vara väldigt smittsamt. Nånting som man måste tänka på efter en behandling mot vita prick är att medicinen angriper även nyttobakterierna som håller akvariet fritt från ammoniak och nitrit. Därför måste man när behandlingen är avslutad börja tillsätta bakteriekultur, hålla nogrann koll på nitrithalterna och i fall testet skulle visa nitrit, göra upprepade vattenbyten tills man blivit av med nitriterna. Man bör även förtsätta tillsätta bakteriekultur i ett par veckor och mata sparsamt.

    Ursprungligen postat av qenzo
    Malen var bara runt ett par cm stor, en liten bäbis bara
    Idag har jag gjort en storstädning med rejält vatten byte samt tvätt av klipporna och så. Men ingen mal någonstans!! Kollade tom i filtret, om den hamnat där på något sätt.
    Hmm, att storstäda akvariet och dessutom samtidigt som man gör ett stort vattenbyte är inte att rekommendera, då man rubbar den naturliga balansen och kan vara mycket stressande för fiskarna på flera olika sätt.

    Beträffande dödshjälp till /avlining av fiskar, så har jag läst om en mindre blodig metod. Man sänker ner fisken i en mixtur av nejlikolja och vatten. Doseringen minns jag tyvärr inte, men om du söker på "nejlikolja" kommer du att hitta några tråder där detta diskuteras. Nejlikolja (clover oil) verkar bedövande och i större doser/längre tid är den dödlig. Fisken ska bli bedövad först och dö sen en smärtfri död.

    Jag ska nog köpa nejlikolja och ha hemma i fall det skulle behövas. För för eller senare kommer man att vara tvungen att ge någon fisk dödshjälp. Och att spola ner eller frysa ner en fisk är som sagt att plåga ihjäl den långsamt. Sist när jag var tvungen att ge en en dödsjuk fisk dödshjälp hade jag tyvärr ingen nejlikolja hemma, så jag var tvungen att göra det med ett kraftigt och välriktat hammarslag. Det går väldigt fort (det var en liten fisk) men det var inte alls roligt att göra

    Jag har även köpt nya pumpar idag....AquaEl heter dom, strl 2 till mitt 105 l kar och strl mini till yngelkaret på 60 l.
    Som du säkert vet så måste du låta det gamla filtret gå samtidigt med det nya i ca 4 veckor. Detta pga att det är mest i filtret som nitrifieringsbakterierna lever. Tar man bort det gamla filtret direkt så hinner inte bakterierna etablera sig i det nya filtret, vilket innebär att man får en ny nitritcykel med risk för nitritförgiftning.

    Hoppas det går bra med medicineringen och att det blir lugnare i akvariet utan mollyn

    Lycka till!
    Senast redigerad av batski; 22 March 2005, 20:37.
    "The animals of the world exist for their own reasons.
    They were not made for humans
    any more than black people were made for whites
    or women for men." - Alice Walker

    Kommentar

    • batski
      • October 2004
      • 8891

      #17
      Ursprungligen postat av gladys
      Nu bor iaf "tok mollyn" hos mej istället. Får behandling med sera-vaddennuhette. Än så länge är hon själv här,(96l) men ska strax få en kompis. Hon vart jätte stressad av att flytta, trodde hon skulle dö stackars fisk... men nu efter nån timme har hon lugnat sej. Ligger iof å spinar bakom pumpen men hon andas normalt och tar sig en rundtur ibland.
      Ett tips är att använda Aqutan för att minska stress i sambnad med flytt. Det har jag gjort varje gång jag släppt ner nya fiskar i akvariet. Under tiden jag koppar brukar jag ha i några droppar Aqutan i påsen.

      Jag har inget salt i vattnet. Ska jag tillsätta å isf hur mkt??
      Ja, blackmolly trivs med lite salt i vattnet (0,1%) och får ofta sämre hälsa utan. Lite info om black molly hittar du på: http://www.zpet.se/fiskar/fisk.php?NR=35
      Senast redigerad av batski; 22 March 2005, 11:30.
      "The animals of the world exist for their own reasons.
      They were not made for humans
      any more than black people were made for whites
      or women for men." - Alice Walker

      Kommentar

      • lenis3
        • June 2004
        • 2254

        #18
        tips: håller med batski, kan vara nitrit, köp ett nitrittest.. jag använder JBLs för ca 100, räcker länge. obs, köp ej multisticks! de är inte lika bra.
        Min zoon
        Akvarier + undulaterna Polly och Pelle

        Kommentar

        • qenzo
          • February 2005
          • 1747

          #19
          hmmm jag gjorde ett test innan jag satte ner fisk i det, och det var helt ok. gjorde ett test till efter ca 2 v och inget då heller. på nitrit, ph och något mer.
          ska lämna ner ett nytt test i veckan har jag tänkt.

          jag köpte först platysarna,pansarmalarna och zebrafiskarna, efter ngn vecka köpte jag en marmorgurami (som dog) och dagen efter hämtade jag den nuvarande marmorguramin tillsammans med malen.
          för ca 2 v sedan köpte jag min black mollys, 3 st. historien om dom vet ni.

          jag visste inte att man skulle samköra pumparna så det gjorde jag inte, men fiskarna är pigga, glada och äter som de ska. platysarna svullnade upp innan dess.
          inte några men efter min storstädning heller, men vet nu bättre till nästa gång.

          mina fiskar får mat en gång om dagen, hur ska jag mata sparsamt då? efter ex vattenbyte, städning eller flytt har jag haft lyset släckt och ingen mat förrän dagen efter. verkar ha fungerat iaf.

          jag tycker inte det ser ut som om fjäll och ögon står ut på platysarna, men de är alla himla svällda, och det har de inte varit innan.
          den ena platyn äter lite på växterna, vilket den inte heller gjort innan, och jag hittar ingen information om det på nätet (vet inte vart jag ska leta). men det kanske vara mat som fastnat eller??

          får gå ner och fixa testet så fort som möjligt. vill ju att mina firrar ska må toppen.
          ynglen växer otroligt fort nu iaf, i det stora karet.
          Var det meningen att du skulle ta åt dig personligen?

          Kommentar

          • gladys
            • March 2005
            • 1962

            #20
            Ursprungligen postat av qenzo
            jag tycker inte det ser ut som om fjäll och ögon står ut på platysarna, men de är alla himla svällda, och det har de inte varit innan.
            Jo, dom är väldigt tjocka!! Ser ut som dom ska spricka vilken sekund som helst. Trodde aldrig att en fisk kunde bli så tjock... Kollade på dom idag ju. Jag tycker inte heller att det ser ut som att dom ska ha smått. Två av dom ska ju dessutom vara hanar...
            // Gladys.
            Quidquid latine dictum sit, altum viditur

            Kommentar

            Arbetssätt...