Det går utför!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • batski
    • October 2004
    • 8891

    #16
    Ursprungligen postat av Kramfors
    Om det är kalkgrus eller en kalksten spelar inte så stor roll du får inte högre pH än 7,6 av det.
    Men hårt vatten gynnar kiselalger.
    Hade inte tänkt på att kalk inte höjer PH mer än till 7.6. Men även PH 7.6 är för högt för en hel del arter. Guppy och levandefödande trivs faktiskt bäst i PH 7-8 och praktbotia i PH 6-7.5. Om du har lite hårt vatten (över PH 7) bör du välja arter som trivs med det.
    "The animals of the world exist for their own reasons.
    They were not made for humans
    any more than black people were made for whites
    or women for men." - Alice Walker

    Kommentar

    • Naura
      • January 2005
      • 22

      #17
      Nu har jag gjort ett nitrittest, o svaret blev positivt, vi har ingen förgiftning i vattnet!

      Sen har jag även gjort ett PH test, o det visade att vi har ett PH värde på 7.5.

      I affären sa dom att de bruna algerna inte går att göra nåt åt, bara att låta lampan vara på mkt o låta de gröna algerna komma, för dom tar "tydligen över" så de bruna försvinner, o sen köpa algätande fiskar....för fiskarna äter tydligen inte de bruna algerna.... Vet inte om jag blev så mkt klokare på varför mina fiskar dör o växterna ser förjävliga ut, men så är det iaf....

      Några ytterligare tips?

      Kommentar

      • Pannecke
        • January 2005
        • 1325

        #18
        Ursprungligen postat av Naura
        Vet inte om jag blev så mkt klokare på varför mina fiskar dör o växterna ser förjävliga ut, men så är det iaf....

        Några ytterligare tips?
        Du måste i alla lägen ge nå´t åt växterna som de kan leva på. Nå´n form av växtnäring, för det finns det inte så mycket av i kranvatten. Böja att tillsätta TMG det är an bra växtnäring. Sen skall du kanske se till att du har ett lysrör som ger ett ljus som gynnar växten. Annars går det inte.

        Vad är det för fiskar du har? Har du berätt vattnet innan du släppt i fiskarna och hur många fiskar har dött? Var det läng sedan du startade karet? Skriv och förklara steg för steg från nystart vad du har gjort. För gärna en liten dagbok över vad du har gjort och vad det är som händer.

        Titta in på min hemsida och kika på min kalender så ser du vad jag menar, nu har jag kanske inte varit så flitig och skrivit varenda ml ektozoen eller aquatan, men det är ändå lite man kan titta tillbaka och se vad som hänt.
        Senast redigerad av Pannecke; 07 February 2005, 20:40.
        /Martin, Susanne, Sebastian och Thea

        Gå gärna in och titta på vår hemsida.

        Kommentar

        • Naura
          • January 2005
          • 22

          #19
          Okey, nu tar vi det från början.

          Jag köpte akvariet den 10:e Januari, som innehöll doppvärmare, pump o belysning färdigt. Vid samma tillfälle köpte jag även gruset, en prynadssten o 4 växter. När jag kom hem samma dag sköljde jag gruset några gånger, o la i det i akvariet. Fyllde på med vatten, la i växterna, satte igång pumpen o doppvärmaren. Akvariet stog på detta sätt i en vecka, med pumpen o doppvärmaren igång.

          Sedan köpte jag de första fiskarna, 4st praktbotior. Matade varannan-var tredje dag ungefär. De fick vara ensamma där en vecka, sen flyttade 10st guppysar in. 4-5 dagar efter att guppysarna flyttade in, gjorde vi ett delvattenbyte på ca. 40%. Såg till att vi la i samma temperatur som vi tog bort. El. iaf så nära samma temp. vi kunde komma.

          Sen har vi inte gjort något sen dess. Har matat varannan dag o haft lampan släckt på natten, men på under dagen. O så har det varit i ungefär två veckor nu. Bara matat o tänt/släckt lampan. För ca. 5 dagar sen har 2st guppys försvunnit. Såg inga tecken på att de mådde dåligt eller liknande. Inga vita prickar på dom, ingenting. Resten som är kvar verkar pigga o glada.

          Har sett att praktbotiorna äter mina växter, vet inte om det är pga. mat brist eller bara en ful ovana. O dessa bruna algerna sätter sig överallt så jag vet inte rikigt hur jag ska göra....om jag ska köpa algätande fiskar eller inte...

          Det är det enda jag kan berätta...tyvärr...hoppas någon kan hjälpa mig!

          Kommentar

          • FridaT
            • January 2005
            • 68

            #20
            Jag vet inte mycket om sjukdomar och sånt men jag tycker det låter som att du skulle byta affär. Det låter jätteknepigt att dom inte visste att man ska ta bort ullen. Har dom lika stor kunskap om allt annat också kan man undra.

            Tack och lov för detta forum!
            Senast redigerad av FridaT; 08 February 2005, 10:16.
            Färsk i fiskstimmet.

            Kommentar

            • batski
              • October 2004
              • 8891

              #21
              Om praktbotiorna äter växterna beror det på att de även har behov av vegetabilisk föda. Om du ger dem en algtablett varannan dag (vid sidan av flingmaten) borde de sluta äta på växterna. Det här är dock vad jag tror. Jag har ingen personlig erfarenhet av praktbotior.

              Var fick du höra att du skulle låta akvariet stå utan fiskar i en vecka? Och vad skulle syftet med det vara?

              Den enda anledningen till att man ska låta akvariet stå i några dagar är att rätt temperatur ska uppnås. Annars blir inte vattnet bättre för fiskarna på något sätt. På en del orter innehåller vattnet chloramin som inte går att lufta ur, utan man måste tillsätta vattenberedningsmedel för att det ska neutraliseras. Vattenberedningsmedlet binder även krom, tungmetaller och andra onyttiga ämnen som kan finnas i kranvattnet.

              Det påbörjas inte heller någon cykel innan ammonium/ammoniak tillsätts vattnet. Du kan låta filtret går så länge du vill, men utan ammonium/ammoniak inga nitrifieringsbakterier. Det konventionella sättet att göra det på är att låta några få fiskar gå i akvariet så deras avföring blir ammuniumkällan. Det finns enligt mig en nyare och bättre metod som finns beskriven på: http://www.algone.com/fishless_cycling.htm

              Har själv cyklat mitt akvarium enligt denna metod och är väldigt nöjd.

              Nå väl, nu när det redan bor fiskar i ditt akvarium får du köra med den gamla metoden. Men då måste man tillsätta nitrifieringsbakerier för att göra den långdragna processen snabbare och undvika en dödlig ammoniak/nitritspik. Nitrifieringsbakterier kan man tillsätta genom att använda filtermaterial från ett redan inkört akvarium eller genom att tillsätta biostarter, t ex Nitrivec. Man måste även tänka på att mata sparsamt som du har gjort. Viktigast är att det inte ligger nån mat kvar efter någon minut.

              Jag tror att man även bör vänta mycket längre än bara någon vecka innan man introducerar fler fiskar. Det tar 1-2 veckor (beror på akvariets storlek) tills man får mätbara ammoniumhalter. Yttrligare en vecka innan ammoniumet börjar brytas ner och nitrit bildas. Och ca 20 dagar innan nitriterna börjar brytas ner. Jag har dock inte kört med denna metod själv, så det finns säkert andra som kan informera dig bättre om hur lång tid man ska vänta.

              Vattenbyten över 25-30% är inte att rekommendera, utom i nödfall (nitritspik, sjukdom, etc). Bättre med mindre och mer regelbundna vattenbyten. Jag byter 20% av vattnet varje 7:e - 10:e dag.

              Jag skulle även rekommendera dig att skaffa en timer som tänder och släcker belysningen samma tid varje dag. Så här i början skulle jag inte ha tänt mer än 10 timmar/dygn. Efter några månader kan du höja belysningstiden till 11 och sen 12 timmar/dygn.

              De bruna kiselalgerna är inget att oroa sig för. De är vanliga i nystartade akvarier och kommer att försvinna.

              Vet tyvärr inte varför fiskarna har dött
              Senast redigerad av batski; 08 February 2005, 10:56.
              "The animals of the world exist for their own reasons.
              They were not made for humans
              any more than black people were made for whites
              or women for men." - Alice Walker

              Kommentar

              • Naura
                • January 2005
                • 22

                #22
                Jaa, jag funderar ju på att byta affär....denna heter "Djurmagasinet" o är inte specialiserade på fiskar, men de har ändå verkat bra. För de har rent o snyggt åt fiskarna, massor av olika fisksorter o växter, o de verkar kunna massor om akvarier.

                De andra två affärerna som jag varit till, är helt specialiserade på akvarefiskar, men de känns inte lika fräscha...butikerna ligger i källare, o karen ser inte så rena ut....men de kanske ändå vet mer än de andra, har inte frågat nåt där....

                Varför karet stog en vecka tomt, var för att de bad mig vänta några dagar o ha igång det, men sen var jag tvungen att åka iväg ett par dagar o väntade då tills jag kom hem innan jag köpte de första fiskarna...

                Näe, nu blir det inga nya fiskar på ett bra tag tills jag fått ordning på allt ordentligt.
                Ska ta o göra ett delvatten byte idag igen, det blri vårat andra totalt.

                Men en annan fråga då....hon i affären sa att de bruna algerna försvinner om man har på lampan mkt, men andra säger att de beror på för mkt näring....blir de värre eller bättre då om jag byter vatten?

                Kommentar

                • Pannecke
                  • January 2005
                  • 1325

                  #23
                  Men du tillsatte aldrig aquatan, nitrivec och ektozon när du startade karet. Aquatan är viktigt i alla fall för att ta bort all klor.
                  /Martin, Susanne, Sebastian och Thea

                  Gå gärna in och titta på vår hemsida.

                  Kommentar

                  • batski
                    • October 2004
                    • 8891

                    #24
                    Ursprungligen postat av Naura
                    Men en annan fråga då....hon i affären sa att de bruna algerna försvinner om man har på lampan mkt, men andra säger att de beror på för mkt näring....blir de värre eller bättre då om jag byter vatten?
                    Som sagt, oroa dig inte över kiselalgerna. De kommer att försvinna efter en tid. Om du har belysningen på för länge kommer du istället att få en massa grönalger som kan vara besvärligare att bli av med. Dessutum behöver fiskarna vila och sova. I tropikerna är dagarna aldrig längre än 12 timmar.

                    Med tanke på att man brukar få kiselalger i nystartade akvarier tror jag inte att det beror på för mycket näring....
                    "The animals of the world exist for their own reasons.
                    They were not made for humans
                    any more than black people were made for whites
                    or women for men." - Alice Walker

                    Kommentar

                    • batski
                      • October 2004
                      • 8891

                      #25
                      Ursprungligen postat av Pannecke
                      Men du tillsatte aldrig aquatan, nitrivec och ektozon när du startade karet. Aquatan är viktigt i alla fall för att ta bort all klor.
                      Håller med beträffande Aqutan och Nitrivec. Vad gäller Ektozon beror det på vilka fiskar som bor i akvariet. Vissa fiskar (t ex pansarmalar) är väldigt känsliga för salt i vattnet.
                      "The animals of the world exist for their own reasons.
                      They were not made for humans
                      any more than black people were made for whites
                      or women for men." - Alice Walker

                      Kommentar

                      • Thengwyn
                        • December 2004
                        • 19

                        #26
                        Praktbotior tycker om blad, så är det bara. Jag hade också problem med detta i mitt första kar. Men nu ser jag till att ge dem komplement lite då och då, ca en gång i veckan. De får en brysselkål! Jag lägger i en delad halvtinad brysselkål (fördelen med fryst kål är att den redan är förvälld!), som de sedan slåss om med mina algätare. Och skadorna på mina växter har minskat drastiskt. Vad man dock skall komma ihåg är att ta ut kålen efter ett tag, några timmar eller så om de inte äter upp den (det problemet har inte jag...).
                        Och jag håller med: Byt affär!

                        Lycka till, allt kommer säkert att stabilisera sig tillslut.
                        ~Thengwyn~

                        http://www.liden.cx/~thengwyn/Sidor/akvarium.htm
                        "Ett leende varje dag är som regn i öknen"

                        Kommentar

                        • Gud bevare Tsaren
                          • April 2004
                          • 276

                          #27
                          Problem vid nystart har vi alla i mer eller mindre stor skala och det hör liksom till. Svårast är det förstås första gången, då man saknar erfarenhet och kunskap och tyvärr är uppstartsproblematiken avgörande för att så många nya akvarister lägger av med sin nyfunna hobby inom ett år.

                          Följ de många och kloka råd du har fått i tråden så löser sig alltsammans. Ta ett steg i taget i lugn och ro så kommer också du att ha ett välmående akvarium i biologisk balans förr än du anar.

                          Lycka till och tappa inte lusten !

                          С уважением
                          Gud bevare Tsaren och Hans familj i all evighet, amen.

                          Kommentar

                          Arbetssätt...