inte många fiskar ?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mall
    • September 2004
    • 9

    inte många fiskar ?

    Varför får man inte ha för många fiskar i ett 70 liters akvarium ? Fiskar trivs väll bland andra fiskar som passar ihop med varandra eller ?
    Snälla föklara för en nybörjare inom detta området
  • jackson
    • September 2003
    • 1242

    #2
    Fiskar producerar avföring och urin (som andra djur). Växter dör och bryts ned. I bägge fallen skapas det amoniak (NH4). Amoniak (och amonium) är giftigt för djur. Som tur är finns det i filter och i bottengruset och på växterna bakterier som "äter" amoniak och gör om det till Nitrit (NO2). Nitrit är giftigt för djur. Som tur är finns det bakterier i filter (och bottengruset samt på växterna) som "äter" nitrit och gör om det till Nitrat (NO3). Nitrat är inte lika giftigt som amoniak och nitrit. Dessutom är det gödning till växter. Så växterna äter Nitrit (och blir uppätna av fiskarna). Så har vi en cykel som går runt. Dvs den sk kvävecykeln (N är kväve).

    Det tar ca två-tre veckor från start av akvarium tills "NH4-ätarna" växt till sig och blir tillräckligt många. Sedan tar det två-tre veckor till innan "NO2-ätarna" har blivit tillräckligt många. Därför skall man vara försiktig med nystartade (och storrengjorda) akvarium den första månaden. Annars kan man få amoniak- och nitrit-toppar som dödar fisk. Notera även att det behövs fisk för att bakterierna skall föröka sig. Bakterierna behöver ju mat för att föröka sig. Därför kan man inte låta ett akvarium stå tomt en månad, det hjälper inte. Så en långsam ökning av fiskebeståndet den första månaden för att bakterierna skall hinna med att föröka sig.

    Har man för många fiskar så blir det för höga värden av amoniak och nitrit, och fiskarna mår inte bra och dör. Därför är det så viktigt att byta vatten en gång i vecka (ca 30%-50%). Notera att man inte behöver suga ut smutts, utan bara byta vatten (eftersom amoniak, nitrit och nitrat är osynligt). Slarvar man med vattenbyten, så ökar risken att få fisksjukdommar i akvariumet. Har man många fiskar, så blir det extra mycket amoniak (etc), så att man måste byta mer vatten. Till slut kan man inte byta mer vatten, trorts att man har mer fisk. Då blir de lätt sjuka.
    Så ett tips är att hålla sig UNDER 1 cm fullvuxen fisk (dvs längden i fiskarkivet) per liter akvarievatten. Så har du 70 liters akvarium, så kan du ha MAX 70 cm fisk i ditt akvarium (notera att de är ungfiskar som säljs, de blir alla mycket större som vuxna).

    Sedan så skall man ALLTID se till att man har ett stim (dvs MINST 6 fiskar, helst 10-15) av stimfiskar. ALDRIG ett par av dem. Sedan finns det fiskar som INTE man får ha fler än ett par i små akvarium. Så läs ALLTID på innan du köper fisk.

    Lycka till!
    Växtakvarium (typ djungel) 540l i Gävle och mer "städat" 450 l i Lumsheden.
    Jag försöker undvika att mata troll. För övrigt anser jag att Kjell skall sluta med godtyckligt modererande av inlägg.

    Kommentar

    • Antonius
      • August 2004
      • 44

      #3
      ja han har säkert rätt
      69 Liters kar med:

      2 Metallpansarmalar
      2 Ancistrus
      2 Fjärilsciklider
      2 Kometplaty
      2 Svärdbärare

      Kommentar

      Arbetssätt...