Döende växt - Pansarmalarna äter upp bladen

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • kirean
    • July 2004
    • 11

    Döende växt - Pansarmalarna äter upp bladen

    Hej!

    Vi har rätt nyligen startat upp ett akvarium (drygt 80L).

    Vi började med att stoppa i fyra växter, men gjorde misstaget att ta bort allting runt rötterna (vilket vi senare förstått att man inte ska.) För ett par dagar sedan stoppade vi i tio neon tetra och fem pansarmalar vilka ser ut att må bra. Vi matade dem för första gången igår, men vi är osäkra på om det var tillräckligt mycket. Neon Tetra'rna åt då som galna och pansarmalarna blev det full fart på. Jag är lite rädd för att pansarmalarna inte har fått tillräckligt med mat. Hur mycket vågar man hälla ner i akvariet? Hur vet man att pansarmalarna också får det de ska ha, neon tetra'rna käkar ju upp allt vid ytan.. (Vi har Sera Vipan helfoder.)

    Åtminstone en av pansarmalarna har börjat äta upp bladen på en av våra växter som är misstänkt gul och ser ut som att den är döende.

    Är detta ett beteende som tyder på att de fått för lite mat? Mår fiskarna inte bra? Ska vi ta upp växten for som ...?

    MVH / Erik & Madeleine
  • Tropfrog
    • October 2002
    • 8078

    #2
    Ett STOORT missförstånd här. Växterna odlas inte ens i krukorna, dom finns där som en transportsäkring av rötterna. Så fort man har kommit hem med växten så skall man ta bort hela krukan, så mycket som möjligt av fibrerna dom är packade i och så skall man toppa rötterna. Om växten får stå kvar i krukan så kommer rötterna inte att kunna ta sig ordentligt och plantan blir begränsad. Altså: Inga krukor, ingen fiber.

    Du gör helt rätt att ta det lugnt med maten, fiskarna klarar sig utan mat i veckor innan dom tar skada. Nitrit som kan komma om du matar för mycket är mycket värre än för lite mat. Om en månad eller så kan du gå över till något frysfoder som sjunker lätt så får pansarmalkarna mer mat.

    Att pansarmalarna äter av döende växter tror jag inte mycket på, dom är köttätare. Men även om dom skulle göra det så tror jag inte att det är någon fara för dom.

    Just att gå ut i butik och peka på dom växter man tycker är snygga och köpa dom som nybörjare brukar inte gå bra. Många växter som säljs i akvariebutiker är inte lämpade för nybörjare och ett par är inte ens lämpade till akvarium.
    De absolut mesta växterna som säljs kräver co2 tillsats i karet för att trivas, detta kostar pengar och är inte att rekomendera till en nybörjare. Välj i stället växter som använder karbonat som kolkälla tex anubias, javaormbunke och valisneria. Dessa växterna hittar sin naturliga kolkälla i ditty kranvatten och kan växa sig starka utan extra gödning, dvs bra nybörjarväxter.

    Välkommen till forumet
    MVH
    Magnus
    min zoon

    Kommentar

    • Azur
      • March 2003
      • 12946

      #3
      Ursprungligen skickat av Tropfrog
      Växterna odlas inte ens i krukorna, dom finns där som en transportsäkring av rötterna.
      Öh... Är du säker på det?
      Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

      Kommentar

      • Tropfrog
        • October 2002
        • 8078

        #4
        Ursprungligen skickat av Azur
        Ursprungligen skickat av Tropfrog
        Växterna odlas inte ens i krukorna, dom finns där som en transportsäkring av rötterna.
        Öh... Är du säker på det?
        Det är den informationen jag fick när jag ringde och pratade med tropica, det rörde sig dock om en specifik växt så det kan hända att vissa växter faktiskt odlas i krukorna. I vilket fall så är frågan inlagd i nybörjarforumet och slutsatsen är ju riktig. Tropica själv rekomenderar att man tar bort både krukan och ullen. Ditt inlägg riskerar att leda till att folk tror att man skall ha växterna kvar i krukorna.
        MVH
        Magnus
        min zoon

        Kommentar

        • kirean
          • July 2004
          • 11

          #5
          Hej igen.

          Jag är helt säker på att pansarmalarna eller åtminstone en av dem faktiskt äter på bladen då jag har sett det med egna ögon. Två blad har han hunnit få i sig nu.

          När det gäller om växternas kruka och fibrerna runt rötterna har iaf vår akvariespecialist (på Akvariehobby i Uppsala) sagt att krukan ska bort, men inte det som rötterna växer i. Tror han kallade det rococo eller något liknande.

          MVH / Erik

          Kommentar

          • mohlin
            • January 2004
            • 1487

            #6
            Rockwool kallade han nog det, och det ska bort! I alla fall om du gräver ner växten. Annars ruttnar rötterna.

            Från Tropicas danska sida:

            De fleste Tropica akvarieplanter sælges i plastpotter med stenuld. Det beskytter og giver rødderne perfekte vækstbetingelser, fra den første spæde stikling bliver sat ud, helt til planten kommer hjem til akvaristen.

            Først her fjernes potte og stenuld. Plastpotten tages nemt af ved at klemme den sammen som vist på illustrationen. Herefter løsnes rødderne omhyggeligt fra stenulden, som så forsigtigt fjernes.


            Så tydligen växer planterna i stenullen.

            Kommentar

            • peyman
              • May 2002
              • 416

              #7
              Hej,
              Konstig att akvariespecialisten skulle säga något sådant. Allt runt rötterna ska bort innan man planterar det. Men det är som topfrog säger att välja snygga växter funkar inte alltid. Några växter som funkat bra (egen erfarenhet) här i Uppsala är:

              http://www.zoopet.com/akvarium/vaxt.asp?NR=44 (Hygrophila corymbosa)
              http://www.zoopet.com/akvarium/vaxt.asp?NR=55 (Cryptocoryne wendtii)
              http://www.zoopet.com/akvarium/vaxt.asp?NR=39 (Java ormbunke)
              http://www.zoopet.com/akvarium/vaxt.asp?NR=60 (Bacopa monnieri)

              Jag har en massa java ormbunke + andra växter hemma. Om du orkar hämta så kan du få lite.
              Peyman Zehtab-Fard
              Uppsala

              Kommentar

              • Tiberon
                • June 2004
                • 35

                #8
                Om du vill att pansarmalarna ska få lite mat bör du använda fodertabletter som sjunker. Det är kan vara lämpligt att dela tabletterna så att det inte blir för mycke mat som ligger. Om du använder båda fodren så får både tetrorna och pansarmalarna den mat de behöver.
                De växtförslag du har fått av Tropfrog och peyman är bra växter att börja med i ett nytt akvarium. Sedan när du känner dig varm i kläderna och växterna frodas så kan du försiktigt byta ut dem mot andra växter som du vill ha i ditt akvarium. Läs på och se om de växter du vill använda fungerar i ditt akvarium innan du köper dem. Det är inte roligt när växterna tynar bort.

                Kommentar

                • kirean
                  • July 2004
                  • 11

                  #9
                  Var och köpte en ny växt idag för att byta ut den som ser ut att hålla på dö. Hade väldiga problem med att få rötterna att täckas av gruset så det kanske är så att vi har för lite grus? Hur mycket grus bör man ha egentligen?

                  Sen köpte vi sinking wafers också som han sa att vi kunde trycka i varannan dag.

                  Jag tänkte vänta en stund med att mata dem nu eftersom jag rört om lite i akvariet när jag försökte trycka ner växten..

                  Kommentar

                  • klara
                    • September 2002
                    • 1112

                    #10
                    Hur tjockt gruslager man vill ha är en smaksak som så mycket annat. Jag kör på 4-5 cm i framkanten som sluttar upp baktill där det är ca 10 cm grus. Vid sidorna har jag 6-8 cm. Hur grovt grus har du och vilken sort? Pansarmalar vill ha fint grus och ännu hellre sand. Växterna är lättare att plantera i finare grus.
                    /Klara
                    ------------------------
                    Min hemsida
                    Min zoon

                    Kommentar

                    • Moose9
                      • June 2004
                      • 71

                      #11
                      Jag är en ung nybörjare.. (12 år) men hela min familj har haft akvarium så jag får mycket hjälp av dom.Jag har massor av nåt liknande Vattenpest geter växten jag är inte helt säker om det är just VAttenpest men nåt liknande iaf. Den är jättelätt och sköta men den kanske inte är så snygg.. och växer enbart uppåt men man behöver bara ta bort fula delar och slänga och när dom blir för långa så är det bara klippa av toppen och sätta mer den biten man klippt av i marken för den har rötter på stjälken och den är mkt bra när man har yngel om man låter den växa så lägger den sig vid ytan. Där kan ynglen gömma sig i och samtidigt äta från ytan om man har flingor!

                      Kommentar

                      Arbetssätt...