Vill börja om igen efter 35 år!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • mats08
    • January 2006
    • 121

    Vill börja om igen efter 35 år!

    OBS! Varning för långt inlägg. :-)

    Hej alla!

    Jag är egentligen inte ny här på Zoopet, blev medlem redan för över 10 år sedan då jag blev sugen på att återigen starta upp ett akvarium. Men det blev inget då, minns inte varför, och sedan lades intresset i träda igen. Men så häromdagen när jag YouTubade så snubblade jag över en video av slaget "How To Set Up Your First Aquarium". (Jag har just opererat foten och är sjukskriven ett par veckor, så det blir mycket YouTubande nu...) Och snacka om att jag blev nyfrälst...! Återigen, och nu med besked!! Det finns ju huuur mycket fint som helst att se på YouTube! Jag har kollat på 100-tals olika akvaristiska klipp, allt från avancerat cikliduppfödande till reklamfilmer för algskrapor. Det jag fastnat lite för är aquascaping, dutch style. Jag gillar även den japanska stilen, men eftersom jag är en sucker för ljusgrönt så vill jag har mycket sådant i mitt kommande akvarium och då är jag en dutchare antar jag. Jag googlade akvariesidor och då dök Zoopet upp, liksom minnet av ett gammalt liggande medlemskap. Nu blev jag dessutom Goldmedlem på stört!

    Senast jag hade ett akvarium var i början på 80-talet då jag fortfarande gick i mellanstadiet. Jag hade först ett som kanske låg på 65 L, som jag fått av en kompis pappa, men tyckte det blev för litet och fick då av pappa ett begagnat på ca 100 L. Dock var detta inte helt tätt, och hur mycket jag än bättrade på med silikon så fick jag det aldrig 100 % tätt. Därmed svalnade akvarieintresset efter ett par, tre år, och jag lade ned det. Vid slutet hade jag bara ett par platys och någon enstaka guppy kvar. Hade haft bl.a. svärdbärare, neontetror, egyptiska munruvare (som avlade av sig värre än guppyna!!) och en kuhliiål. Den sistnämnda var den enda jag aldrig återfann av alla fiskar jag haft, antog att den hade dött ca 1 år innan jag stängde ned akvariet och därmed lösts upp helt. När jag tömt akvariet på de sista fiskarna, som jag avlivade då jag inte kände någon som ville ta över dem, och plockat upp alla växter så skulle jag lyfta upp den sista stenen. Döm om min MYCKET stora förvåning då helt plötsligt min kuhliiål dyker upp från ingenstans! Senast jag såg den var ett år tidigare och då var den kanske 5 cm lång, men nu var den minst det dubbla. Jag minns att jag sett i någon bok att de blev omkring 10 cm, men denna var nog minst 12-13 cm. Den var gigantisk!! Måste ha trivts bra, trots allt. Gissa om det kändes jobbigt att behöva avliva den, men jag hade inget val då.

    Hur som helst, nu har det gått några decennium och jag är mer än sugen på att sätta igång igen! Efter att ha sett alla klipp på Tuben så inser jag att det hänt en del på akvariefronten sen sist. Det som då var så enkelt - allt man behövde var en burk, grus, pump med filter, doppvärmare och belysning (och det funkade bra!) - har nu gått från att vara vanlig akvariehobby för hyfsat vuxna till att bli det enklaste för de minsta barnen. Ska man ha ett "riktigt vuxen-akvarium" idag ska man ha CO2-anläggning och pincetter och saxar, man ska ha vattentest-kit och femtioelva olika näringsmedel. Man ska ha bottensubstrat och sjuttifem olika filter. Herreminskapare, jag hade ett enda filter i min Eheim-filterpump och det funkade ju bra...? Mina växter växte så det knakade, mina Cabombas blev så stora och yviga att jag ofta fick stoppa ned min klena tonårsnäve i karet och knipsa av dem. Jag planterade in en vanlig, vit näckros-bäbis som växte och blev jättestor. Dock aldrig så att den gav ifrån sig flytblad, men den trivdes och undervattensbladen blev stora och fina under det år jag hade den.

    Jag har funderat en hel del på vad jag ska välja för storlek på akvariet. Jag bor i en tvårummare och har ett litet kök och litet sovrum. Vardagsrummet är redan fullmöblerat, men det har ändå landat i att det är där jag vill ha det. Alltså måste någon möbel ut. Har två byråer som står bredvid varandra och fungerar som en större skänk med förvaring för allehanda skit, så en eller båda får tas bort och ersättas av en glaslåda tänkte jag. Vad jag tittat på är ett Juwel Rio 180 L i mörkbrunt. Ser att man kan få både möbel och kar på Petworld för under 4000 kr, dessutom inkl. frakt. Och vad jag kunnat läsa mig till så verkar grejerna helt okej. Men det räcker väl inte med det, antar jag...? Så därför kommer här några frågor (skrivna i kritisk form för att försöka locka fram bra svar från er), jag känner mig ibland som ett stort frågetecken och vissa frågor är kanske stendumma, men det bjuder jag på:

    1. CO2 - hur nödvändigt är det att tillsätta det? Förr i tiden hade man alltid en utströmmarsten eller slang som fördelade in syre i karet, det var liksom ett måste, men nu verkar det råda delade meningar om detta. Somliga säger att CO2-halten istället sänks med en sådan, och somliga säger att CO2-tillförseln räcker via en utströmmarsten och att man lämnar några cm glas kvar av väggarna ovanför vattenytan. Vad säger ni? Måste jag skaffa en avancerad CO2-anläggning eller räcker det med utströmmarstenar?
    2. Hur mycket låter dagens tillbehör? Senast så hade jag en pump med filter och en pump med utrströmmarstenen. De lät lite grann och jag vet att farsan tyckte det brummade lite för mycket om karet.
    3. Storleken 180 L, för stor att börja med eller lagom? Förr så var mindre än 100 L på gränsen till barnstorlek, men idag finns det avancerad fisk- och växtodling i 25-litersburkar. Tar jag i lite i överkant med 180 L när jag ska börja igen?
    4. Växter. Förr blandade man hej vilt, men idag måste man ta hänsyn till pH och CO32 och NO2− och NO₃– och NH3 och hin håle och hans faster... Hur viktigt är det med alla halter av ammoniak och pH och nitrit och nitrat och koldioxid och karbonat och allt vad det är? Behöver man ta tester för detta varje vecka som vissa förordar?
    5. Vatttenbyte. Förr skulle man byta 25 % av vattnet några ggr/år, men numera verkar man ska byta 50 % varje vecka. Är det verkligen nödvändigt? Man ska ju ändå tillsätta flera näringsämnen kontinuerligt.
    6. Räkor! Jag har blivit helt frälst i möjligheten att ha räkor i akvariet! Jag tänkte knappt ha några fiskar alls utan bara räkor. Funkar det bra i ett växtakvarium? Mat måste de ju ha, döda blad räcker väl inte antar jag, men vad matar man räkor med?
    7. Invändigt filter - idag verkar det vara lika vanligt med utvändiga. Vad är fördelen med utvändigt jämfört med invändigt? Själv tycker jag det verkar säkert med invändigt då jag bor i hyreslägenhet och det inte blir några slangar på utsidan. Det enda som kan läcka är själva akvariet, men är det nytt borde det inte vara några problem.

    Ja, det var några frågor. Jag har säkerligen ytterligare flera på lut, men det är sådana som jag vet kommer om och när jag väl får upp mitt kar och står där och kliar mig i huvudet.

    Hoppas ni orkat läsa ända hit och hoppas att ni förstår att jag trots allt är en nybörjare, så därför ber jag ödmjukast om enkla och tydliga svar där det går att svara enkelt och tydligt. Övriga tips och råd inför ett akvarieköp emottages mycket tacksamt!!

    Puss och kram på er, hälsar en nyfrälst Mats som nu ska återgå till YouTube och kolla in mera dutch style aquascaping. Och kanske lite Christian Brams. :-)
    Senast redigerad av mats08; 11 November 2017, 18:32.
  • Sleaper

    • September 2008
    • 2876

    #2
    1. Vill man lättare lyckas med växter så underlättar tillförsel av CO2. Visa växter kan också vara svåra att hålla ifall CO2-tillsats saknas. Gäller dock att välja ett bra system för detta. "Syrestenar" och luftpump bör man undvika i ett växtakvarium. Luftströmmen vädrar som sagt ut CO2 och gör ingen som helst nytta ändå.
    2. Juwel-akvarium kommer normalt med invändigt filter.
    3. 180l låter som en bra storlek.
    4. Räcker att ha ett pH-test ifall man tillför CO2. Någon större vits med tester är det inte. Ev. kan man vilja kolla nitrit i början, men startar man rätt är inte det heller intressant.
    5. Idag kör många med EI-metoden vilket innebär större veckovisa vattenbyten för att nollställa näringsnivåerna samtidigt som man tillför full dos av växtnäring. Dom flesta som har växtakvarier och kör "hightech" gör så. Men var 14-dag bör man göra ett delvattenbyte oavsett. Mer sällan utförda vattenbyten medför att skillnaden på vattnet i akvariet och det man tillför är väldigt olika t.ex. pH vilket kan ställa till det.
    6. Inga problem att enbart ha räkor. Kanske finns speciellt foder för räkor? I ett akvarium med fiskar och räkor verkar det funka med att enbart ge vanligt fiskfoder.
    7. Se svar under punkt 2.

    Kommentar

    • mats08
      • January 2006
      • 121

      #3
      Tack så jättemycket för svaren!! Det låter nog ändå som att det blir lite för "hardcore" att som nybörjare sätta igång med aquascaping a'la dutch style, för ju mer jag läser och ju mer klipp jag ser inser jag att det är för avancerat. Jag tror jag drar ned förväntningarna lite och börjar mer traditionellt. Lär ha fler frågor när jag väl sätter igång.

      Kommentar

      • Sleaper

        • September 2008
        • 2876

        #4
        Bra att starta lugnt utan för mycket parametrar att ha koll på. Börjar man med någon form av näringssubstrat (typ JBL Aquabasis) under sanden (kalkfri med fraktion mellan 0.8-3mm t.ex). Tillför flytnade växtnäring vid delvattenbyte och har en bra belysning så har man ju en bra grund. CO2 kan ju komma senare ifall man så önskar.

        Kommentar

        • Rufus
          • January 2005
          • 866

          #5
          Håller med Sleaper, starta lugnt, Tropica.com kanske du också hunnit in på. Välj Easy växter så behövs inte co2 och var försiktig med gödning. Räkor är kul och finns i olika storlekar och svårighetsgrad(läs överlevnad) . Du börjar i rätt ände genom att läsa på!
          Lycka till!
          // Annicka

          Kommentar

          • MarreKanna
            • March 2017
            • 3

            #6
            Jag var där du var för ganska precis ett år sedan. Har också totalt snöat in på youtube-vidos om akvarium och allt där till.
            Jag fick dock tag på ett stort 540 L akvarium direkt då jag hört att man alltid vill skaffa större efter ett tag. Jag är väl nöjd med det beslutet, men det är även en kostandsfråga.
            Kör fortfarande utan CO2 i det akvariet där jag även har vanligt grus som substrat. Har väldigt lätta växter som Anubias, Javamossa, javaormbunke, staurogyne repens
            och Cabomba (som är olaglig nu?). Har dock lagt i lite root tabs, och doserar med pmdd. Allt växer iaf riktigt bra.
            Vattenbyten är väl en fråga som är lika omdebatterad som allt annat inom akvarievärlden. Jag byter 30 % varje vecka, men jag känner personer med växtakvarium som byter kanske två gånger om året och har stadigt PH. Testa dig fram, men PH-mät-test är din vän.
            Har även ett minde räkkar numera (med trycksatt CO2) har du fiskar så behöver du inte mata dem, men annars går det att slänga i lite vad som till dem.

            Kommentar

            • Sleaper

              • September 2008
              • 2876

              #7
              Ett problem med sällan utförda vattenbyten när det gäller växtkar är att man inte har någon bra koll på näringsnivåer. Är man erfaren och duktig på att se på växterna när något näringsämne fattas skulle det kanske funka. Men det är nog för knepigt för dom flesta som i stället kör enligt EI och gör veckovisa delvattenbyte och näringstillförsel. Idag har man väl också bara sett fördelar med delvattenbyten varje eller varanna vecka. Historiskt har det inte varit så utan akvarievattnet gick med på flyttlasset när man flyttade, men det är som sagt vunnen tid. Tror ingen kunnig på akvaristik idag skulle generellt predika delvattenbyte endast två ggr. om året.

              Kommentar

              • Christer5
                • July 2015
                • 915

                #8
                Jag byter 30 % vatten varje vecka,använder Tropica Plant Growth Specialised Fertiliser Grön som gödning samt Easy-Life/Easy Carbo som kolkälla

                Tycker att det fungerar bättre med Tropica än PMDD som även är en populär gödning.

                Mäter Nitratvärde med JBL dropptest för att kolla nivå.Kollar även nitrit med JBL men ganska sällan nu när karen är inkörda.

                Man får prova sig fram.

                Kommentar

                • mats08
                  • January 2006
                  • 121

                  #9
                  Ok, det lät ju smidigt! Kollade upp Easy-life Easycarbo och läser att man ska tillsätta 1-2 ml per 50 L och dag. Ger du varje dag eller ger du en större mängd varje vecka?

                  Kommentar

                  • Inger H

                    • December 2008
                    • 11247

                    #10
                    Håller med Rufus, har du "lätta" växter behövs ingen näring

                    //Inger
                    "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                    Kommentar

                    • Christer5
                      • July 2015
                      • 915

                      #11
                      Ursprungligen postat av mats08
                      Ok, det lät ju smidigt! Kollade upp Easy-life Easycarbo och läser att man ska tillsätta 1-2 ml per 50 L och dag. Ger du varje dag eller ger du en större mängd varje vecka?
                      EC varje dag och i början 1 ml 5L och dag,Tropica grön enligt dosering och vid vattenbyte,jag skulle vänta 2 veckor så att växterna har satt sig innan du börjar med EC och gödning.Så har jag gjort och lyckats förträffligt bra med mina växtkar.

                      Det kommer säkert olika föslag var och en blir salig på sin tro,det finns nog inte bara ett sätt att lyckas,man får prova sig fram allt eftersom. Jag har många lätta växter och det betyder att gödning berhövs då det växer så det knakar. Men som jag sa jag mäter Nitrat som är en vägledning hur mycket gödning som finns i vattnet,.nu är Nitrat bara en del av gödning men det ger en indikation.

                      Kommentar

                      • hivemindhermit
                        • September 2017
                        • 214

                        #12
                        Det nämns "lätta" växter här utan att någon specificerat vad "lätt" betyder. Om en vill slippa behöva hålla på med gödning och CO2 (antingen i form av gas eller på flaska) ska en satsa på växter som växer långsamt och inte behöver så mycket ljus. Typ Anubias, Cryptocoryne m.m. Då kan en köra "low tech" och ändå få en fin lummig tank - det bara tar lite längre tid för växterna att fylla ut än om en kör på snabbväxande varianter. Tills dess att de fasta växterna kommit igång kan en ju ha i lite mer snabbväxande flytväxter för att suga upp eventuellt näringsöverskott.
                        /Alex
                        375 + 112 liter drömmar

                        Kommentar

                        • Inger H

                          • December 2008
                          • 11247

                          #13
                          "Lätta" växter behöver inte jämt vara lätta som det står ibland att dom är . Jag har själv misslyckats med massor av "lätta" växter.

                          //Inger
                          "Felix qui potuit rerum cognoscere tempus" - Lycklig är den som förstår händelsers orsaker.

                          Kommentar

                          • Rufus
                            • January 2005
                            • 866

                            #14
                            Ursprungligen postat av Inger H
                            "Lätta" växter behöver inte jämt vara lätta som det står ibland att dom är . Jag har själv misslyckats med massor av "lätta" växter.

                            //Inger
                            Alldeles sant, växter som växte som galningar i västergötland står och stampar där jag bor nu. Men man måste ju börja någonstans. Belysning har också stor betydelse. Anubias t ex tycker livet är rätt skönt om den får sitta lite i skuggan. I Lidot har jag haft kortare belysningstid i sommar och inte gött en droppe. Växterna är gröna, fina utan alger. I Riot, längre belysningstid om dagarna och till hösten började även Anubias blekna. Ljustid, gödning och ev koltillsats måste vara i balans. Den balansen tycker jag är lättare att uppnå med ”lagom” med ljus. För de som orkar med EI så är det en väg att gå. Försökt, men det är alldeles för långt till vattnet..
                            // Annicka

                            Kommentar

                            • Sleaper

                              • September 2008
                              • 2876

                              #15
                              Ursprungligen postat av Rufus

                              Alldeles sant, växter som växte som galningar i västergötland står och stampar där jag bor nu. Men man måste ju börja någonstans. Belysning har också stor betydelse. Anubias t ex tycker livet är rätt skönt om den får sitta lite i skuggan. I Lidot har jag haft kortare belysningstid i sommar och inte gött en droppe. Växterna är gröna, fina utan alger. I Riot, längre belysningstid om dagarna och till hösten började även Anubias blekna. Ljustid, gödning och ev koltillsats måste vara i balans. Den balansen tycker jag är lättare att uppnå med ”lagom” med ljus. För de som orkar med EI så är det en väg att gå. Försökt, men det är alldeles för långt till vattnet..
                              Jo, det är det som är utmaningen med växter. Det verkar ibland helt random ifall man skall lyckas med att får dom att trivas och växa. Det blir betydligt mindre slumpmässigt ifall man lägger mer krut på bottensubstrat, näring, CO2 och kvalitetsbelysning, men man kan fortfarande få en hel del problem. Lätta växter brukar man kalla växter med litet ljusbehov och stark överlevnadsvilja t.ex. Vallisneria, H.polysperma, Ceratopteris mfl. Även Cryptocoryne och svärdsplantor funkar om dom får lite näring i botten. Anubias är extremt långväxande och kan lätt bli full av alger i ett akvarium med kraftigare belysning. Tillför man inte CO2 så är det bättre att inte ha för mycket ljus och heller inte för lång belysningstid, precis som du säger. Man kan undvika en hel del problem med alger genom kortare belysningstid och många "lätta" växter klarar sig bra och växer lagom fort :-)

                              Kommentar

                              Arbetssätt...