320liter Nystart /

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • cabron021
    • January 2013
    • 2

    320liter Nystart /

    Kan börja med att presentera mig själv då jag blev medlem här idag efter 1månads intensiv läsande härinne.
    Kenth heter jag, 25år bor i Västerås med sambo 1barn + 1bonus. Jobbar och pluggar samtidigt till grävmaskinist.

    Haft ett akvarium tidigare då var jag 12-13 år och karet bestod av sköldpaddor.
    Hur jag hamna här igen drar jag lite snabbt, har en del frågor också som jag tar vart efter.

    Det började med för ca 1månad sen att sambon sa att jag inte bidrar så mycket med inredningstips suuuck och då tänkte jag nu jävlar ska jag hitta på något. Då slog det mig, ett "stort" fint akvarium.
    Började läsa på som bara den här inne och frågade en kompis till mig som odlar malawi ciklider från höger till vänster om lite hjälp.

    Tog tag i saken imorse kl 07.00 och åkte till byggmax och köpte lecablock, sen vidare till ikea och köpte laminat-valnöts bänkskiva, sen jula och köpte deras blästersand.

    Sen åkte jag och köpte ett begagnat 320 liter akvarium 125*50*50 med tillhörande ställning (ALU) och tillbehören:
    Elite 150w doppvärmare
    Liten syreapparat (slang med sten på slutet)
    Fluval 405 Ytterfilter
    Btn Modul osv osv.

    Det som kom med akvariumet var lite zebra fiskar, 2 pansar malar, en pleco och en ancistrus (hona).
    Jag har bestämt mig för malawi ciklider så åkte förbi ett zoo och han ville ta emot allt som kom med karet förutom ancistrus. Så den har jag kvar.

    Åkte hem med allting och började måla lecablocken och kapa till bänkskivan. Byggde ihop allting väldigt snabbt då jag ville få i ancistrusen snarast. 4 lecablock högt med 3 "stolpar". Valde att bygga på det sättet då jag verkligen gillar lecablocks modellen. Passar Inredningen här hemma. Valnötsbänkskivan blev det för vi har mycket vitt och brunt i inredningen här hemma. Kunde dock bara få med mig en bänkskiva men ska dit en till bänkskiva mellan lecablocken också som blir förvaring, samt för lite stabilare. Sen tog färgen slut så ska måla på lecablocken ordentligt någon dag framöver.

    Har haft fullt upp sen kl 07 imorse men för 2-3h sen blev jag klar och jag är helt klart nöjd med allting.
    Skulle lägga upp bilder men ser nu att jag inte kan det av någon anledning.

    Men nu till mina frågor

    Jag tömde inte ytterfiltret på vatten när jag förflytta akvariumet pga om jag inte skulle få iväg fiskarna som följde med.
    Nu har jag fyllt upp halva karet, det är 25grader i vattnet. Jag la ner hinken i akvariumet som ancistrusen låg i och lät han simma ut av sig själv. Nu simmar han runt lite under modulerna där det är mörkt och finns lite alger kvar.

    Jag har haft syrestenen på sen jag la ner han. Vad tycker ni om det?

    Har en elite 150w doppvärmare, fick tyvärr ingen manual med men undrar om den kan vara på dygnet runt? Har den automatisk avkänning/start osv? Hur långt ska jag trycka ner den? Det finns en prick på glaset på värmaren. Ska jag ej ha vatten ovanför den pricken?

    Jag har tänkt att ha "Reggae tema" i akvariumet. Har mycket coola trä reggae skulpturer osv som jag tänkt sätta i. Vet dock inte om dom tål vatten så vågar inte prova att sätta i dom i akvariumet direkt. Tänkte ha dom i en hink med vatten någon dag först och se om färgen släpper och hur resten av materialet blir. Kan man "testa" det så?

    Gula och röda malawi ciklider har jag sett mycket av. Då saknas det en färg, Grön Finns det gröna malawi ciklider? Om inte grön, vilken är så nära grön som möjligt?

    Ancistrusen jag har är en hona den har väldigt korta spröt. Är det inga problem att stoppa ner en hona till? Vill inte ha massa yngel därför jag tänkte ha 2 honor.
    Eftersom hon är ensam där i nu och det inte finns allt för mycket alger tänkte jag köpa någon sorts mat imorgon. Vad köper man till en mal?

    Jag hoppas iallafall att hon mår bra, men bara för att hon simmar runt och ser ut att suga i sig lite alger betyder det inte att hon mår bra. Det har jag läst här.

    Nu tror jag att jag fått med det mesta jag undra.

    Tråkigt att jag inte kan lägga upp bilder. Jag som slitit i över 12h idag

    Mvh Kenth
  • MonkanS
    • December 2011
    • 861

    #2
    Hej och välkommen..

    Det där var mycket på en och samma gång. Reggaetema.. jo det låter som en kul grej.

    Bilder kan du lägga upp här via annan fotosida på nätet. Eller så får du bli guldmedlem och kan då lägga upp bilderna direkt här.

    Dina trästatyer... undrar.. vad är det för trä och vad för färg? Inte så bra om de släpper ifrån sig, för fisken, giftiga ämnen. Färgen lär ju garanterat lossna efter ett tag. Jag skulle nog låta dom stå kvar där de står nu och hitta på något annat som passar bättre i karet.

    Ancistrus mår nog inte dåligt av att vara ensam drottning. Ner med lite stenar och rötter så hittar hon garanterat ett bra gömställe åt sig där hon kan ligga och trycka. Mat till ancistrus..det finns speciella maltabletter att köpa. Lägg ner en sådan till henne som hon kan knapra på. Hur stor är hon?

    Men.. ta det lugnt med matningen i början..

    Din doppvärmare har säkert automatisk avkänning/start. Finns det en knapp eller kan du via nån vridning ställa in temperaturen på den? I så fall behöver du inte stänga av den om natten. Bättre att låta den vara på dygnet runt. Men kolla upp så att termostaten fungerar ordentligt. Slår av/på som den ska. Kom bara ihåg då att dra ur kontakten till den vid vattenbyten.

    Det var vad jag kan svara på. Det kommer säkert flera svar under dagens lopp från mer kunniga personer..
    Juwel 180 l + räkkub aquael 20 l
    http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=155429

    Ordning är till för idioter - Genier behärskar även kaos !!!

    Kommentar

    • cabron021
      • January 2013
      • 2

      #3
      Tack o bock
      Jo det blev ju det, upp till var och en om dom vill läsa allt

      Jag har haft min lilla trägubbe i vatten nu i 12h ca och den visar inga tecken som helst på att färgen är påväg av. Den är väldigt lack aktig i färgen om jag säger så. Låter den ligga några dagar till och se om det händer något.

      Hon är ca 9-10 cm. Tänkte på det du skrev ang att inte mata för mycket. Det finns ju lite alger kvar på modulerna sen förra ägaren. Men undrar om hon behöver en tablett hmm? Just nu ligger hon under modulerna dom är byggda så det är som en grotta, väldigt trångt men hon verkar gilla det. Har ca 23 grader i nu på natten. Läste att 22 var minimum men tempraturen är påväg upp igen. Har värmt lite med doppvärmaren också.
      Doppvärmaren är av vridbar modell, vrider på den på ett litet runt "huvud"

      Några frågor till, vad är att rekomendera till malawi ciklider när det kommer till växter? Fungerar det med plastväxer eller hur är det på den fronten? Jag är inte så mycket för växter men självklart ska malawi fiskarna sen få det dom vill ha.
      Ancistrus är väl mest behov av fina gömställen och lite alger?

      Tack för svaren.

      Kommentar

      • MonkanS
        • December 2011
        • 861

        #4
        Ok.. då är hon lite större än min Ann Cistrus, en tuff tjej på 8, snart 9 cm.
        Ja du.. mata eller ej. Det beror på hur välmatad hon är från förra ägaren också. Men antagligen är det ingen större fara om det finns alger kvar att knapra på. Jo.. de gillar att krypa in på/under trånga ställen. Och ja..gömställen, alger och en mjuk rot att knapra på är vad ancistrus behöver.

        Doppisen.. ok.. vridbart huvud på den. Då finns det säkert en skala på själva doppisen som du kan ställa in temperaturen efter. 23-24 grader brukar kunna bli perfekt. Att det blir lite svalare nattetid är naturligt. Dagtid värmen lamporna upp vattnet också.

        Malawi kan jag inget om. Men vet att det finns andra här som kan den biten.

        Men hörru du.. inga plastväxter!! Köp riktiga växter! Det finns enkla växter som är lättskötta. Vallisneria är en sådan variant. När den väl rotat sig och börjar växa så får du rensa bort av dom istället.
        Juwel 180 l + räkkub aquael 20 l
        http://www.zoopet.com/forum/showthread.php?t=155429

        Ordning är till för idioter - Genier behärskar även kaos !!!

        Kommentar

        Arbetssätt...