Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kardinaltetror dör - möjliga orsaker?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Björn J.
  svarade
  En text jag skrev till svenska Wikipedia för rätt länge sedan:

  "Neonsjuka eller Pleistophorasjukan

  Pleistophora är en sporbildande bakterie som orsakar en muskelsjukdom. Pleistophora drabbar flera arter av "lysande tetror" alltså neontetra, kardinaltetra, blå neontetra, glödbandstetra och liknande arter. Den kan även drabba andra fiskar, såväl tetror som andra akvariefiskar och även vilt levande fiskar. Symptom

  Drabbar speciellt neon-,kardinaltetror samt liknande arter. Sjukdomen är mycket farlig och smittsam. På angripna fiskar bleknar färgerna bort. Sedan fisken bleknat i färgprakten börjar den få svårt att simma. Drabbade fiskar kan också anta en avvikande kroppsställning. Drabbade fiskar dör ganska snabbt, oftast inom ett till tre dygn. Behandling

  Svår eller omöjlig att bota, evakuera genast sjuka exemplar, neonsjukan är mycket smittsam, om du har tur har sjukdomen inte spridit sig till övriga individer. Medicinering med Nifurpirinol har ibland gett positivt resultat. Men ofta dör drabbade fiskar. Var mycket uppmärksam på kvarvarande fiskar i akvariet under några veckor framåt, då nya sjukdomsutbrott kan komma."
  ----

  Läs även vad som står på denna webplats
  Läs även på om vita pricken!

  Dessvärre har jag en dålig erfarenhet en av Arkens zoobutiker I Göteborg, det behöver ju inte innebära att alla Arken är dåliga.
  I den arken hade man blandat neon- och kardinaltetror i samma akvarium, och på dymoetiketten med en "sär-skrivning" stod det att det var "Neon Fiskar" som såldes.
  Men byt zoobutik, det är mitt råd! Men det hjälper ju föga om du har en smittsam sjukdom i akvariet.

  De flesta kardinaltetrorna som säljs i Sverige är vildfångade, som redan skrivits är vildfångade fiskar i allmänhet känsligare för överflyttningar, temp. skillnader, sjukdomar och parasiter.
  Min erfarenhet av kardinaltetror är att de även är känsliga för höga nitrithalter. Däremot hade jag sjukdomen vita-pricken en gång i ett akvarium med kardinaltetror, bilbuksfiskar, ciklider och praktbotior. Först fick bilbukarna vitapricken, sedan praktbotiorna, de andra klarade sig. Eftersom jag upptäckte det snabbt och isolerade de drabbade fiskarna och kunde behandla dem i ett separat akvarium och inleda behandling snabbt, kunde nästan alla räddas. De andra fick en förebyggande behandling, halva dosen om jag nu minns rätt.

  Att fiskar står vid ytan och kippar efter andan brukar betyda att det råder syrebrist, detta gäller dock inte för labyrintfiskar, alltså guramier, dom skall göra så! Deras gälar har inte full syreupptagningskapacitet varför de måste komplettera med att ta upp atmosfäriskt syre genom sitt labyrintorgan.

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Tack för ert engagemang och ursäkta att jag inte svarat/laddat upp bilder!

  Gjorde ett nytt testinköp i lördags av 3 st. Lite inspirerad av frågan kring acklimatisering tog jag det väldigt långsamt denna gång: Efter vattenbyte och tillsättning av preparat (HappyLife) åkte jag till zooaffären. Väl hemma fick kardinalerna vara ligga i påsen i akvariet i närmare 8 timmar. Under den tiden hällde jag i akvarievatten 6-7 ggr med start efter ca 2 h. Lampan fick också lysa några timmar extra på natten och locket fick vara av för att få in mer syre från luften.

  Fyra dagar senare mår allihop fortfarande bra och simmar tillsammans med de fem jag hade kvar sen tidigare! Fortsätter det att gå bra blir det nog en fyra-fem till senare i julhelgen som får en lika lång invänjning.

  Kommentera:


 • hivemindhermit
  svarade
  Okej, vi behöver nog ännu mer info - kan du ge en fullständig beskrivning av ditt akvarium? Vilken utrustning använder du, vilka preparat tillsätts..? En annan sak som kan påverka är om fiskarna är vildfångade eller inte. Vildfångade kardinaltetror verkar vara kinkigare än uppfödda.

  Foton på fiskarna (både överlevande och döda) skulle också vara bra.

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Ursprungligen postat av hivemindhermit Visa inlägg
  Hur acklimatiserar du nyinköpta fiskar?
  De får ligga i påsen i akvariet i några timmar för utjämning av temperatur, jag öser i akvarievatten ett par gånger.

  Kommentera:


 • hivemindhermit
  svarade
  Hur acklimatiserar du nyinköpta fiskar?

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Jag kan tänka mig att det är frustrerande när orsaken är så oklar... kan du lägga in en bild eller ett klipp (filma och lägga upp på youtube) och länka hit så man se akvariet och precis vad du har i det.

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Update: Nytt försök i lördags, denna gång ett test med två stycken kardinaler bara. Fem veckor drygt hade gått sen förra försöket. De fem ursprungliga tetrorna är fortfarande vid liv och verkar må hur bra som helst. Under samma tid ett enda dödsfall bland övriga fiskar: En av de tre platys jag haft sen slutet av augusti.

  Det gick inte bra nu heller. Den ena av de två nya började se klen ut redan på lördagkvällen och låg död på botten på söndagsmorgonen. Den andra verkade till att börja med piggare och simmade med de andra fem. Men på söndagen gick den mest och kippade vid vattenytan, precis som många av de som tidigare dött. Och idag hade även den simmat vidare till de sälla vattendragen (eller vart fiskar nu tar vägen).

  Konstigt att det kan gå så snabbt. Tycker allt känns lite underligt. Och hopplöst, jag vill ju så gärna ha denna min gamla favoritstimfisk i ett rejält gäng. Men jag börjar tro att mitt kar kommer att ta livet av varje ny individ jag försöker sätta in, oavsett hur länge jag väntar. Om orsaken är att mina fem kvarvarande är smittbärare känns det ju inte heller varken kul eller snällt att ta livet av dem för att efter ett tag kunna starta om på ny kula.

  Kommentera:


 • hivemindhermit
  svarade
  Ursprungligen postat av Henrik.J Visa inlägg
  Allt verkade bra först, men på söndagskvällen började några se lite dåliga ut. Och nu ytterligare två dar senare är 8 av de 10 döda. Att jag kan säga att det är de nya som dött beror på att det var en betydande storleksskillnad till de nyas fördel. OT här, men det verkar nästan som att Arken Zoo i Bromma har sålt neontetror som kardinaler till mig och andra kunder
  Angående OT-spåret så brukar inte neontetror och kardinaler vara speciellt svåra att skilja åt, men storleken är inte den avgörande faktorn - alla är ju små i början.


  Kommentera:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Ursprungligen postat av Henrik.J Visa inlägg
  Mina fem ursprungliga tetror verkar fortfarande må fint - kan de på något vis vara immuna?
  Ja det kan de vara

  Ursprungligen postat av Henrik.J Visa inlägg
  Kan någon av dem vara smittbärare,
  Ja de kan vara smittbärare även om de är immuna

  Kommentera:


 • åheim
  svarade
  Du borde kunna se om en eller flera individer bleknar av och får lite svårt att simma (neonsjukan) och sen genast plocka bort dem så att de inte smittar vidare. Det gäller att få stopp på smittspridningen OM det nu är neonsjukan det handlar om? Jag har själv aldrig varit med om hög dödlighet bland mina fiskar men Jag köpte för några dagar sen ett trettiotal glastetror och upptäckte när dem väl var i akvariet att två var svårt medtagna av tarmparasiter (dem är nu döda) och en är formad som ett upp o nervänt V... Den mår dock bra för övrigt och jag har ingen möjlighet att håva upp den för dem är så jädrans kvicka och jag har mycket rötter och växter så den får gå där så länge...De andra mår bra och är friska!

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Ursprungligen postat av Kjell Fohrman Visa inlägg
  Vänta gärna betydligt längre
  Ser detta råd först nu, det var ju synd för mig. Jag väntade ytterligare två veckor drygt. Under de två veckorna dog en till i början av perioden, men övriga verkade må bra. Så jag slog till i lördags och köpte 10 st nya kardinaler. Denna gång från en annan affär (Akvarielagret).

  Allt verkade bra först, men på söndagskvällen började några se lite dåliga ut. Och nu ytterligare två dar senare är 8 av de 10 döda. Att jag kan säga att det är de nya som dött beror på att det var en betydande storleksskillnad till de nyas fördel. OT här, men det verkar nästan som att Arken Zoo i Bromma har sålt neontetror som kardinaler till mig och andra kunder.

  Mina fem ursprungliga tetror verkar fortfarande må fint - kan de på något vis vara immuna? Kan någon av dem vara smittbärare, eller lever bakterien som orsakar sjukdomen fritt i akvarievattnet också?

  Kommentera:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Vänta gärna betydligt längre

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Ursprungligen postat av Kjell Fohrman Visa inlägg
  Sjukdomen kan ha olika förlopp så 7 st kan dö på en dag. Det var säkert 30 år sedan som jag senast hade neonsjukan i något akvarie så jag minns inte riktigt förloppet. Du skall i alla fall definitivt vänta mer än 1 månad innan du testar med nya
  Tack för svar! På de två senaste veckorna har bara en till dött, så sex är kvar. Jag väntar minst ett par veckor till med att köpa nya.

  Kommentera:


 • Kjell Fohrman
  svarade
  Sjukdomen kan ha olika förlopp så 7 st kan dö på en dag. Det var säkert 30 år sedan som jag senast hade neonsjukan i något akvarie så jag minns inte riktigt förloppet. Du skall i alla fall definitivt vänta mer än 1 månad innan du testar med nya

  Kommentera:


 • Henrik.J
  svarade
  Ursprungligen postat av Kjell Fohrman Visa inlägg
  Det låter lite som neonsjukan fast då brukar de ju ofta blekna också
  Tack för svar!

  En del av tetrorna såg lite bleka ut. Men verkar det inte lite konstigt att 7 st dör på en dag? De andra har ju dött med några dagars eller max en veckas mellanrum. Skulle man kunna tänka sig att något i akvariet (mätningarna till trots) har varit så förödande för de nya fiskarna att de helt enkelt dog nästan direkt. Vad i så fall?

  Tre döda till för övrigt idag och sju kvar. Om det nu är neonsjukan: Finns det något att göra, eller ska jag bara avvakta och se om någon/några i stimmet överlever och sen vänta några veckor innan jag köper nya (då på en annan affär kanske?) Kan bakterierna överleva i akvariet en längre tid och infektera nya tetror?

  Kommentera:

Sparar...
X