Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Kardinaltetror dör - möjliga orsaker?

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Kardinaltetror dör - möjliga orsaker?

  Har efter många års uppehåll skaffat akvarium igen (180 L, Juvel). Startade för lite drygt 2 månader sen med 10 kardinaler och ett par mosaikgurami. Har sen fyllt på med fisk ett par gånger, inkl 7 kardinaler till. Vattenvärdena har varit bra eller åtminstone okej vid varje mätning så här långt.

  Med undantag för en honungsgurami som dog efter några dar så verkar övriga arter i akvariet bara må bra (utöver redan nämnda: ancistrus, pansarmal, platy, gul molly samt några amanoräkor). Men kardinaltetrorna... Första veckorna verkade de pigga, åt med god aptit och simmade ivrigt omkring. Men efter 3-4 veckor började de falla ifrån i stadig takt. De äter heller inte lika ivrigt som tidigare och står mycket vid ytan och liksom "kippar" efter andan, vilket jag inte tyckte de gjorde i början. Igår var det 7 kvar av de ursprungliga 17. Åkte till akvarieaffären och snackade lite med försäljaren om tänkbara orsaker. Det slutade i varje fall med att jag gjorde ett påfyllnadsköp om 10 st som introducerades i akvariet på sedvanligt vis. Allt såg relativt bra ut och det nypåfyllda stimmet simmade runt med ganska bra energi.

  I morse när jag klev upp satt sju döda fiskar i insuget till filtret!

  Dagen innan hade jag bytt vatten och haft i Happylife filterkultur. Mätning med remsa visade följande uppskattade värden:

  - Nitrat (No): 25
  - Nitrit (NO2): 0
  - Hårdhet (GH): 14
  - Karbonat (KH): 6
  - PH: 7,4
  - Klor: 0

  Några teorier om vad som kan vara boven? Akvariekillen sa - vilket jag också läst här - att tetror kan vara lite känsliga och rekommenderade tätare vattenbyten (jag har bytt ca 40-45% varannan vecka hittills)

 • #2
  Det låter lite som neonsjukan fast då brukar de ju ofta blekna också
  Akvaristiska hälsningar
  Kjell
  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

  Kommentera


  • #3
   Ursprungligen postat av Kjell Fohrman Visa inlägg
   Det låter lite som neonsjukan fast då brukar de ju ofta blekna också
   Tack för svar!

   En del av tetrorna såg lite bleka ut. Men verkar det inte lite konstigt att 7 st dör på en dag? De andra har ju dött med några dagars eller max en veckas mellanrum. Skulle man kunna tänka sig att något i akvariet (mätningarna till trots) har varit så förödande för de nya fiskarna att de helt enkelt dog nästan direkt. Vad i så fall?

   Tre döda till för övrigt idag och sju kvar. Om det nu är neonsjukan: Finns det något att göra, eller ska jag bara avvakta och se om någon/några i stimmet överlever och sen vänta några veckor innan jag köper nya (då på en annan affär kanske?) Kan bakterierna överleva i akvariet en längre tid och infektera nya tetror?

   Kommentera


   • #4
    Sjukdomen kan ha olika förlopp så 7 st kan dö på en dag. Det var säkert 30 år sedan som jag senast hade neonsjukan i något akvarie så jag minns inte riktigt förloppet. Du skall i alla fall definitivt vänta mer än 1 månad innan du testar med nya
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentera

    Sparar...
    X