Nitrit/Nitrat??

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Hundben
    • May 2008
    • 11

    Nitrit/Nitrat??

    Jo har läst en hel del om nitrat både här och på andra sidor och att filter o sådant kan förvandlas till en nitrat bomb o slå ut hela akvariet, har kört saltvatten nu i ca 2 år började med 25Liters akvarium med hemma gjord ytavrinning som jag gjorde rent här i dagarna och som även snart kommer tas bort för att dra ner på akvarium, fanns mycket kul o mindre kul där i, framför allt så var nitrat halten skyhög, men endå levde fiskarna.

    Hur tar man då bort nitraten eller allafall sänker den?

    i mitt nuvarande salt akvarium har jag allafall en skummare.
  • Gaffel
    • December 2007
    • 6200

    #2
    Är inte säker eftersom jag inte själv kör salt men har absolut för mig att jag vid något tillfälle sett Lasse skriva att det mer eller mindre är omöjligt att i saltvatten få fram tillförlitliga avläsningsresultat av nitrat(NO3).
    Life's a bitch and then you die..
    "I might be right handed but im always left-winged"
    Skriv på!

    Kommentar

    • NiXoN
      • December 2003
      • 2068

      #3
      Man får nog en känsla mellan tummen o pekfingret på dom flesta tester och kanske lite bättre på high end testerna, åtminståne såpass noga att man kan se resultat på ingrepp.
      Sen är det kanske inte så extremt exakt men det får man leva med...

      Du får nog komma med lite mer info om hur stort akvarium de handlar om, hur mycket fisk, vattenbyten, teknisk utrustning, djupet på sandbädden osv.
      Höga näringsvärden är mer eller mindre ett symptom på nåt som är fel, för mycke fisk, för mycke mat eller dålig utrustning/underhåll.

      Preliminärt så skulle jag föreslå några större vattenbyten, finns de mycket näring i karet så kan det vara det mest ekonomiska alternativet.

      //NiXoN

      Kommentar

      • Lasse
        • October 2002
        • 1965

        #4
        Nitrat är inget gift - varken i salt eller sött. Vad är skyhöga nitratvärden för dig? Det finns personer som påstår att 10 mg nitrat/l är skyhögt i saltvatten (0 visionare). Det är riktigt att jag anser det helt meningslöst att försöka ta en nitrattest i saltvatten med akvariepreparat - jag har inte ens NiXons förtroende för dem att ge mellan tummen och hälen. Är det ditt 25 liters du menar så genomför ett antal vattenbyte som Nixon föreslår, om du inte gjort några på ett tag så kanske 10 liter varannan dag i en vecka är för chockande men byt 3-4 liter per dag i någon vecka och avsluta sedan med ett 50 % byte. Sen kan du slänga dina nitrattester för genomför du sedan veckliga byten på 10 liter så kan du glömma skyhöga nitratvärden - vad än din test visar.

        Att biofilter är "nitratbomber" - det är ju för fasen deras uppgift att snabbt omvandla det farliga ammoniaken till ofarligt nitrat - så visst är de det. Sen är frågan om inte en nitratbomb är lika ofarlig som en fjärt utanför Vinga.

        MVH Lasse
        Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

        Kommentar

        • Hundben
          • May 2008
          • 11

          #5
          200 mg nitrat/l

          Ja allafall om man ska tro på dom teststickor som jag har, dom värdena hade jag i mitt 25Ls akvarium, men annars så var vattnet bra på dom andra punkterna som man testade samtidigt, nu står det med bara Ls i för att snart tas bort för mitt nya.
          Nu har jag allafall ett 60-70 liters som har ytavrinning, byggt själv, skummare kanske i klenaste laget, lite biobollar, nätpåse med zeolit, 3-4cm sand i framkant sån som man ska ha, men jag upplever att ett par av fiskarna mår sämre i detta akvarium fast bara en som simmar pytte lite, o dom andra mera livligare o ligger straxt över 40 mg nitrat/l i detta,

          Har 6 fiskar, en damsel blå rena strids fisken, den har aldrig mått dåligt. har 2 sådana men dom får vara separerade annars slåss dom grymt mycket, 2 goby nåt sånt var av den ena är inte riktigt lika svart i färgen som den andra, vet dock inte om dom är sådana för på bara en sek så kan dom få vita spröt för att bli svarta igen nästa sekund, en gul som är den som inte simmar, o dom nyaste 2 clownfiskar som gör allt annat än att vara still har haft dom i 2-3 veckor, så några eremiter, några turbo sniglar, o 2 randiga sniglar vilket jag inte sett på ett tag, liksom min sjöstjärna som jag la i som första djur o en eremit.
          Var av jag kom hem efter jobbet så hade den förlorat 2 ben o var trasad den var inte så liten o nu helt borta i akvariet o eremiten kan aldrig ha tagit benen med dom pytte klor den har plus att dom har gått ihop tidigare utan problem,
          Tänkte sen att den kanske var under stenen då jag fick flytta stenen men har kollat den finns inte, måste finnas nåt i akvariet som jag inte vet om, frågan är bara vad.

          Kommentar

          • Hundben
            • May 2008
            • 11

            #6
            Nitrat

            Så det enda man kan göra är att byta vatten för att hålla nere nitrat? ja om man nu inte vill lägga ut en hel del pengar på utrustning, jag har tänkt att jag ska byta upp mig igen eller ha detta nya och ytterligare ett fast då med sump där akvariet ska ligga mellan 100-150L o sumpen 112L, är vad jag tänkt och ha T5 belysning plus annat som jag tänkt testa.

            Hittade på Clas ohlsson en led lampa med 9 led i som ligger mellan 8000-9000K st, 12V som jag tänkte ha som punkt belysning till olika koraller kan inte skada att prova, sen även ha en blå som natt ljus,

            Ska beställa ett akvarium i dagarna som ska vara borrat, så slipper man ta utrymme i akvariet för ytavrinning så som jag har nu går bort en hel del utrymme som man kan ha till annat kul istället, då blir det bara ett ytavrinnings rör sen ett par pumpar för bra cirkulation, vilket jag har.

            sen har jag sett att det börjar bli populärt med ett micro alg akvarium i sumpen för att just hålla nere nitrat ihop med en bra skummare och Ls,.

            Kommentar

            • Lasse
              • October 2002
              • 1965

              #7
              Teststickor duger inte ens i sötvatten - du kan ha vad som helst. Med så små akvarium behövs ingen dyr teknik - regelbundna (varje vecka) 10 till 50% vattenbyten (oftast räcker det med en till två hinkar varje vecka på ett 50 liters kar)

              MVH Lasse
              Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

              Kommentar

              • NiXoN
                • December 2003
                • 2068

                #8
                Stickorna är bara bortkastade pengar...
                Ja du Lasse vi är inte helt överense men det är nog bara sunt

                I så små kar så går de bra med stora vattenbyten för att bibehålla balansen som Lasse säger, sen om man vill ha lite mer teknik så skadar det inte.

                Led belysningen är på ingång men du skall nog inte försöka hålla koraller med vanliga led lampor, dom byggen som genererar nog med ljus använder sig av rätt kraftiga led´s.
                Vill du bygga nåt ordentligt så kolla på http://reefcentral.com/forums/showth...0#post14502630
                Men kör du med T5 så kan det vara trevligt med lite extra blått i form av led...

                Macroalger är inte direkt någon ny trend, det är dock kanske vanligare i USA än i europa.

                Skall du beställa ett borrat kar så läs på om hävertsystem, ljudnivån blir samma som ett ytterfilter.

                //NiXoN

                Kommentar

                • Hundben
                  • May 2008
                  • 11

                  #9
                  Så ljudnivån blir högre

                  Hade ett clown hotell innan det som jag har nu o jag var tvungen att slå ner det på grund av fläktarna, kunde inte ens sova.

                  Ja vad kostar nu inte denna ramp att bygga, sen tänkte jag bara ha dom lamporna som extra ljus till 2 rör eller 4 T5.

                  Bromma Zoo har led lampor över sitt akvarium med koraller, har försökt att hitta dom men utan resultat ser ut att vara nåt som man kan köpa, riktigt bra ljus.

                  Faktum är att det mesta som jag har kommer från Bromma zoo allafall då det gäller fisk, Ls, o dom lägre djuren plus lite tillbehör, utom mina clown fiskar.

                  Dom är mycket billigare där mot här på många saker, tex, om jag skulle köpt 2 dvärg drakfiskar här så skulle det kostat mig 1000kr Bromma Zoo 400kr på 2 fiskar

                  Kommentar

                  • NiXoN
                    • December 2003
                    • 2068

                    #10
                    Läs på lite om BrommaZoo på saltvattensguiden innan du tar nåt dom säger/gör på alvar.

                    Men dom är billiga om man vet vad man skall handla för något, själv föredrar jag butiker som har karantänsförfaranden.

                    //NiXoN

                    Kommentar

                    • Hundben
                      • May 2008
                      • 11

                      #11
                      okey

                      Jag brukar inte ta till mig sådant som andra skriver om andra utan bildar mig hellre en egen uppfattning om läget, så för mig som har en bit att åka och det brukar dom ha rätt roligt åt att jag har ca 20 mil hem efter Bromma zoo, så har jag bara positivt att säga om dom, dom kan vara lite stressade ibland vilket jag förstår då det är rätt mycket folk där, men jag ska besöka Triton nästa gång jag har vägarna till Stockholm med.

                      Snart ett nytt projekt på gång ett 112L med sump på samma antal liter,
                      detta ska bli det som jag ska satsa mest på, har en hel del idéer o lösningar på utseende och utrustning, rening.

                      Kommentar

                      Arbetssätt...