Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

nybörjare behöver hjälp

Kollapsa
X
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • nybörjare behöver hjälp

  jag är en kille på 13 år som har ett sötvattens kar men skulle vilja ha ett billigt saltvatten kar min budget är max 2000kr. Tänkte mest på skummare och lampor (kan man skipa skummare) och funkar lampan nedan för koraller. tänkte ett 30-60L kar.
  Mvh Emil PS förlåt för ett flumigt inlägg
  Länk

 • #2
  Vet ej men man måste vara försiktig med UV-ljus. Det skadar hud och framför allt ögonen är känsliga och viktigast att skydda mot detta ljus. Det verkar riskabelt med UV-lampor i akvarium. Kanske att du i så fall kan satsa på ett saltvattensakvarium utan koraller.

  Kommentera


  • #3
   Tack för svar men jag är lite fundersam vad som behövs för koraller (belysning) funkar sötvatten lampor eller kan man köpa saltvatten lysrör och sätta i ett sötvatten 60L kit

   Kommentera


   • #4
    Ursprungligen postat av embl Visa inlägg
    Tack för svar men jag är lite fundersam vad som behövs för koraller (belysning) funkar sötvatten lampor eller kan man köpa saltvatten lysrör och sätta i ett sötvatten 60L kit
    Ja du kan sätta i rör för saltvatten i samma ramp. 2000 är en omöjlig budget! Kanske kan du hitta nåt begagnat för en billig peng från nån som tröttnat...
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentera


    • #5
     Kollade runt och såg ett ljus för 400kr det verkadelite billigt för saltvatten men undrar om det funkar för ett 40-60L med ett filter, doppvärmare uttan skummare
     Länk
     tänkte ha någon liten enkel fisk med en enklare korall som inte kräver mycket ljus tex polyps
     mvh Emil

     Kommentera


     • #6
      Du kan absolut starta ett saltvattensakvarium för under 2000 kronor, men det kommer vara lite lotteri kring hur det kommer se ut för dig och du kommer vara ganska begränsad kring vad för levande du kan ha.

      Mest pengar kommer du nog få lägga på ljuset. Ingen av de lampor du hittat är något vidare. Är du på riktigt tajt budget och inte hittar någon begagnad ramp för en bra peng är de här ett tips:

      Länk

      Du borde ha två i så fall till ett 54 liters akvarium, då har du ganska bra med ljus, även för lite mer krävande djur. De kommer med lysrör som är ok, men du borde byta ett av de mot ett blått lysrör, så lägg någon hundring till på det. Sedan bör du ha en bra pump, jag hade nog skaffat en Tunze 6015. De är lite stora i ett så litet akvarium men de är pålitliga, enkla och pumpar bra. Resten av pengarna kan du lägga på lite levande sten, salt och en saltmätare. Se till att skaffa ett akvarie med täckglas, det kommer dunsta väldigt fort annars i ett så litet akvarium och det blir besvärligt att fylla på.

      Det är sedan bara starta det och titta hur akvariet utvecklar sig. Det kan låta lite torftigt men det kan bli ett kul akvarium av det också! Det kan med tiden krypa ut allt möjligt ur stenen, små sjöstjärnor, kräftdjur och maskar. Kan även dyka upp lite olika spännande alger. Om du inte får väldigt besvärlig sten med mycket näring i så kan du även sätta i lite lättare koraller med tiden när du märker att akvariet är stabilt.

      Utan att ha lite mer kemiprylar kan du inte styra akvariet särskilt mycket dock utan du får helt enkelt följa hur akvariet i sig utvecklar sig. Försök ge det en stabil miljö och byt en 10-20 liter vatten då och då så bör akvariet stabilisera sig med tiden så kan du underhålla det sedan.

      Kommentera

      Sparar...
      X