Damm i vardagsrummet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • r01
    • August 2004
    • 15

    Damm i vardagsrummet

    Hej alla,
    Jag vill "bygga" en inomhusdamm som alternativ till akvarium i vårt vardagsrum för att kunna ha 5-6 koi. Önskar få tips om bra böcker och erfarenheter. Tack.
    Mvh Johan
  • Annika
    • January 2002
    • 2518

    #2
    En damm för 5-6 Koi är en ruggit stor damm. Det kommer dunsta väldigt mycket vatten så jag skulle inte vilja ha det i vardagsrummet.

    Min "damm" är ett öppet bräckvattenakvarium för Fyrögonfiskar med en vattenyta på ca 1,4 kvm (2x0,7 m) och det skulle vara på gränsen för 1 st Koi. Från akvariet dunstar det ca 5 liter vatten om dagen. Akvariet står i ett stort vardagsrum som är öppet mot matrum och hall (2 st stora dubbla skjutdörrar som alltid står öppna). I ett mindre vardagsrum skulle det inte funka något vidare pga avdunstningen.
    http://www.ylitalo.org/Annika/akvarie/

    //Annika

    Kommentar

    • Kramfors
      • January 2003
      • 7265

      #3
      Ja, jag har mina koi i gillestugan i källaren under vintern en innedamm på 3000 liter med 6 Koi på drygt 50 cm och en damm på 1500 liter där ett och två åringar går.

      Min erfarenhet är att när vattnet inte är varmare än luften så dunstar det inte så mycket vatten och rummet blir inte fuktigt kanske beroende på en fräckt går hela året och ventilerar ut luften i rummet.

      När det är minusgrader ute så är den luften torr och luftfuktigheten i rummet är lägre på vintern än på sommarhalvåret.

      Med fiskarna i mindre vatten behövs det fler vattenbyten så det kan bli ett blaskade med vatten i ett vardagsrum.

      Det blir också ett plaskande av vatten då jag använder samma pumpar och filter inne som ute.
      I den större dammen cirkulerar det ca 15000 liter i timmen och när utsläppet av vatten är över vattenytan för att driva ut koldioxiden i vattnet så skulle det bli tröttande/störande att ständigt höra plasket.
      Ett annat problem är att vuxna könsmogna koi behöver ca en månad med en temperatur av 12-15 grader och utan mat för att känna av årstidsväxlingen och absorbera rom och mjölke om de inte lekt samt sätta ny rom och mjölke vilket gör att det blir en kylig månad framför TV apparaten.

      Nåja hur är det med lukten, jo det luktar sjövattnen med så mycket vatten.
      Man bör ha ett nät över innedammar då Koi kan få för sig att försöka flyga.

      Slutsats, det går att ha Koi i ett vardagsrum om man finner sig i vissa olägenheter och håller vattnet svalare än den omgivande luften.

      Men inget är omöjligt bar viljan finns.

      Det finns de som har akvarium med flera 1000 liter vatten i lägenheten.
      http://www.kramforskoi.com/

      Kommentar

      • r01
        • August 2004
        • 15

        #4
        Tack för svaren.

        De fiskar jag tänkt är ett minsta antal ca 5 koi från småväxta yngel så länge som möjligt tills de eventuellt pensioneras på annan ort i utedamm med gott om utrymme (om jag inte hunnit bygga egen utedamm innan).

        Jag är ute efter att få vikten till ungefär densamma som för ett akvarium på 375-450L. Jag funderar på en damm i storlek 150x80cm och 40cm djup ger 480L och lite mer kvadratyta att simma på. Gör det stor skillnad på 375-450L akvarium och 480L innedamm? Mer sjödoft för samma volym? Man får ju bättre damm-filter för mindre pengar jämfört med akvarie-filter.

        För att få "årstidsväxlingen" borde jag kunna göra omvänt, dvs flytta ut fiskarna till regntunna under en månad i vår pensionärskuvös som ligger i söderläge? Tanken slog mig att bygga dammen i kuvösen men jag har inte givit upp önskan att ha fiskarna inne ännu.

        Jag såg innedammarna på kramforskoi's websida som verkar vara välgjorda. Finns risk för kondens på utsidan av t ex gummimatta mot reglar/panel och hur bygger man för att det inte skall mögla?

        Hos er(Kramfors) har ni dammen i gillestugan vilket är ganska mörkt och svalt. Mitt vardagsrum ligger på markplan med fönster i västerläge. Bör dammen ligga vid fönstret eller så långt in som möjligt - naturligt solljus alternativt artificiellt? Finns för- och nackdelar?

        Tacksam för tips på konstruktion/ritningar och boktips(finns det böcker för innedammar?). Alt. finns det färdiga innedammar/byggsatser att köpa?

        Stort tack!

        Mvh
        Johan
        http://www.rossbergs.com



        Kommentar

        • Kramfors
          • January 2003
          • 7265

          #5
          Här är en som har en färdig plast damm, de finns i storlekar upp till 1500 liter.
          http://www.kramforskoi.com/jkarlssonsdamm.htm
          http://www.kramforskoi.com/

          Kommentar

          • isaxsson
            • July 2003
            • 40

            #6
            Sök i forumet så hittar du mycket om byggen bla http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=29737&SearchTerms=bygga,i,trä

            Jag har några fiskar i en 2000 liters typ "kramfors modd" många har sk.1 kubiks plast tankar tror mina fiskar har lite roligare då de inte bara behöver simma i cirkel Jag har inga problem med fukt, och kan reglera tempen mellan 10-20 grader om jag vill.

            Ola i Piteå
            http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=154197
            Damm och dammfiskar

            Kommentar

            Arbetssätt...