Damminvånare

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Torparn
    • July 2002
    • 5

    Damminvånare

    <font face='Comic Sans MS'></font id='Comic Sans MS'>
    Hejsan!
    Jag har läst Hansg:s förträffliga berättelse om hans damm, men eftersom jag har lite fler allmänna frågor så kanske det passar med ett nytt ämne. Jag skulle vilja höra om någon har andra ovanliga damminvånare, typ Sköldpaddor, Grodor och även fiskar, som kanske t.o.m övervintrar i dammen. Själv har jag blivit förtjust i Europeisk kärrsköldpadda(Emys orbicularis) efter ett besök i Ungern, där jag såg den på ett flertal lokaler. Jag vet att den är fredad men skulle gärna komma över några svenskodlade exemplar.

    Hälsningar
    Torparn

    //Torparn
  • Aqua_Max
    • April 2002
    • 511

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag skulle vilja höra om någon har andra ovanliga damminvånare, typ Sköldpaddor, Grodor och även fiskar, som kanske t.o.m övervintrar i dammen.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    I Holland är det ganska vanligt att ha sköldpaddor i trädgårdsdammen och jag känner till en del som har haft sköldpaddor i inhängnade dammar utomhus i Sverige under sommarhalvåret.

    Grodor, paddor och salamandrar är vanliga dammgäster i Sverige under våren, men det rör sig då om vilda exemplar som kommer till dammen främst för att leka, och så blir det ägg och senare yngel av dem som kan växa upp i dammen om de inte äts upp av andra invånare.

    När det gäller fiskar tror jag det är främst koikarp, guldfisk, karp, ruda och bitterling som folk brukar låta övervinta i dammen, om denna är tillräckligt stor och djup för att inte riskera att bottenfrysa även om det blir en kall vinter.

    Kräftor kan ibland gå bra att låta övervintra, men det brukar vara bättre att plocka in dem om dammen är liten. (Precis som med sköldpaddor etc är det också viktigt att hägna in dammen ordentligt så att de inte rymmer.)

    När det gäller vanliga akvariefiskar som går bra att hålla ute i dammen under den varma delen av året (och sedan ha dem inomhus under den kalla delen) rekommenderar jag att du för att få inspiration tar en titt på denna sida http://users.cybercity.dk/~cft2740/akvariefisk_i_havedammen.htm
    Utöver de arter som står där finns det även flera andra som också passar. Det finns t.ex. ganska många arter av tåliga barber och malar som brukar gå bra.

    Generellt när det gäller dammar så är det bra att tänka på drunkningsrisken, och vidta åtgärder så att eventuella småbarn i området inte kan ramla ned och drunkna i dammen. Det kan också vara lämpligt att tänka på fåglar, katter, snokar, minkar, mänskliga tjuvar etc i området som kan plundra dammen...

    ~~~ Max Photo ~~~
    ~~~ Max Photo ~~~

    Kommentar

    • olof
      • July 2002
      • 445

      #3
      Hej!

      Här i skåne övervintrar den rödörade sköldpaddan på många ställen tex i botaniska trädgården i Lund och i valgraven runt malmöhus.

      När det gäller utsättning av djur som kan klara sig i den svenska naturen bör man iakta försiktighet eftersom dessa djur kan hota den naturliga floran och faunan. Signalkräftor som för med sig kräftpest är kanske det mest kända exemplet.

      Vad som lever i din damm tycker jag kan vara vars och ens ensak. Jag tycker dock att man måste ta avsvar för den påverkan dammen kan ha på andra kringliggande vatten.

      Mvh

      olof

      Kommentar

      • Torparn
        • July 2002
        • 5

        #4
        Hejsan!
        Kul att jag fick lite svar så snabbt. Det var en intressant läsning när jag följt länken du skickade. Tack Aqua_max!
        Det var bra tipps även av olof. Nu vet jag var jag skall åka nästa gång jag är i Malmö, tack för det med!
        Jag har beskrivit min damm lite i stora drag under Aquarinas ämne "tämja stör". Jag kan väl lägga till att Jag har de vanligaste groddjuren. Dvs Vanlig- och Åkergroda, Vanlig Padda, Stora och lilla vattensalamandern. Alla har lekt med juveniler som följd<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>. Eftersom jag har anlagt dammen själv så tyckte jag att jag kunde pröva på Guldfisk, så de finns i flera generationer sedan några år tillbaka. Jag har även i sommar släppt i 3 st Koikarpar som växer så det knakar, kan jag konstatera när jag får dem i mjärden.
        Har ni damm själva och vad har ni då i dammen?

        Hälsningar
        Torparn

        //Torparn

        Kommentar

        • rogge
          • July 2002
          • 310

          #5
          Tjeba

          Det var en intresant läsning Torparn.

          Lycka till med dammen <img src=extra_smilie_gold_fish.gif border=0 align=middle>

          MVH Rogge, Vi får höras av senare
          Tack för kaffet<img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

          Det där med damm det ska jag skafa

          Kommentar

          • Aqua_Max
            • April 2002
            • 511

            #6
            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Har ni damm själva och vad har ni då i dammen?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Nej, jag har ingen egen damm. (Jag bor i en bostadsrätt utan egen tomt.) Däremot har jag en del kompisar som har damm. Vad de har i sina dammar varierar. En har en liten damm där han brukar ha inhemska fiskar, kommer inte ihåg vilken sort, men de är från Kalmar dämme i samband med att han fångat smådjur och växter som han hade i dammen och det händer att fiskyngel överlever och växer upp. En annan har guldfiskar och slöjstjärtar. En annan har koi. En har blandat koi och guldfisk, men hon har problem med fåglar som äter upp alla färggranna varianter, så det är mest bruna som överlever. Ett par stycken har bara inhemska smådjur och växter (inga fiskar). En har guldfiskar och kräftor samt brukade experimentera med att släppa ut olika akvariefiskar på sommmaren (men det var ett tag sedan jag pratade med honom, så det kan ha ändrat sig.) En annan har svårt att bestämma sig, men senast jag hörde så hade han svärdbärare. osv....

            Om jag själv skulle skaffa damm skulle jag förmodligen börja med att försöka odla guldbarber i den.

            ~~~ Max Photo ~~~
            ~~~ Max Photo ~~~

            Kommentar

            Arbetssätt...