Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

90 l minidamm

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  90 l minidamm

  Jag funderar på att göra en minidamm att ställa på altanen nästa år och har hittat 90-liters foder-/vattenbaljor för kreatur. De borde vara giftfria eftersom de är godkända för kreatur, n'est pas? Måtten är Längd: 805 mm. Bredd: 565 mm. Höjd: 315 mm. Den kommer stå skyddat från den värsta solen, endast lite morgonsol kommer nå den och jag har tänkt gömma den svarta plasten genom att bygga en trä"ram" att ställa den i. Vad för växter funkar i en sådan liten damm? Och kan jag om jag förser den med ett litet filter för cirkulationens skull och kanske en doppvärmare, flytta ut mina Endler på trevlig sommarvistelse?

  #2
  kanske lite hornsäv o hästsvans som växter.Sen slipper du ju tänka på o mata dem Hadde svärbärare ute i dammen en sommar o de växte nåt enormt o fick mycket fina färger

  Kommentera


   #3
   Det låter ju lovande

   Kommentera


    #4
    Dammussla!

    Kommentera


     #5
     Detta låter som ett roligt projekt! Jag hade tänkt något i ungefär samma stil men hade tänkt att ha det inne istället . Ska försöka följa detta!
     MVH macke_fisk

     Kommentera


      #6
      Mitt projekt lär inte startas förrän nästa sommar så du hinner förmodligen igång före mig (jag får hoppas på det, så kan jag få lite inspiration)

      Kommentera


       #7
       Ska du ha någon växt som kommer att växa ovanför ytan? Kan inte komma på någon växt för tillfället men det hade varit snyggt med sådana!
       MVH macke_fisk

       Kommentera


        #8
        Ursprungligen postat av macke_fisk Visa inlägg
        Ska du ha någon växt som kommer att växa ovanför ytan? Kan inte komma på någon växt för tillfället men det hade varit snyggt med sådana!
        Det är bara att gå in i en zooaffär och skriva efter sumpväxter så har dom Svärdplantor kanske?

        Kommentera


         #9
         Ja det vore snyggt med något som går upp över ytan. Fredskalla funkar väl också (det har jag ju till och med sett säljas som akvarieväxt)? Och papyrus? Det är förresten en sådan här balja jag spanat in: http://www.lantbutiken.se/butik/849-...008145004.html , visst borde den funka?

         Kommentera


          #10
          Prova vattenhyacint (flytväxt är 1 årig)

          Kommentera


           #11
           Har startat trädgårdsdamm i våras har en st näckros, flytväxter vattenhyacint en till som jag glömt namnet på + lite andra växter på kanterna. Växte och var frodiga hela sommaren men för tre veckor sedan blev växterna bruna som var kontakt med vattenytan sedan dog dom.Enda som klarade sig var vattenlijor. Koll med mätsticka har vattnett för högt ph värde. Det ändrade sig på en veckas tid, om någon kan svara på varför det blev så på så kort tid. Har satt in ph sänkande medel,funderar på att byta ut en del vatten i höst om det är bra?

           Kommentera


            #12
            Vi har liknande försöksprojekt: Köpte begagnad vintunna itusågad som använts som sommarblomsurna med borrade drän.hål i botten. Täckte insidan med presenning (billigt alternativ första försöksåret, nästa år blir det dammduk). Vi har en mininäckros och vattenklöver i med plan att utveckla växtsortimentet nästa år då det ev. blir fisk i oxå. Har i lite växtnäring, speciellt vid nystarten.
            Till nästa år ska det även bli substrat för att växterna (såsom näckrosen) ska ha det bra...
            Senast ändrad av Skägget; 2010-09-17, 14:11.
            200 liter SA
            180 liter sällskap
            54 liter viejita med vänner
            mp eheim 60 54 liter

            Kommentera


             #13
             haha, detta har man vart sugen på att göra på balkongen i flera år. I somras tog jag iaf beslutet att jo nu jävlar ska det göras! Då märker jag att balkongen lutar typ 5cm. Så där dog den drömmen -.-
             All we are, we are.

             Kommentera


              #14
              Det är väl bara att väga upp "dammprojektet" med något under det.
              Per/Haninge

              Kommentera


               #15
               Idag införskaffade jag en balja på 90 liter, inte i polypropylen som den jag länkat ovan utan en murarbalja i LDPE. Den var märkt med en fyra och efter vad jag kan hitta ska det vara godkänt till mat? Den luktar lite skumt så jag känner mig en aning osäker, men ramsan "4, 5, 1 och 2 - resten giftigt, låt stå!" hävdar ju att den är okej och okej för mat borde vara okej för fisk? (rätta mig gärna om jag har fel, funkar den inte till damm får jag odla i den istället)

               Kommentera

               Sparar...
               X