Tips på low-tech-växter

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Leonard
    • January 2006
    • 2352

    Tips på low-tech-växter

    Ska inreda ett stort akvarium på mellan 500 och 1000l, tror det är ca 800l. Ska köra (nästan) ren Walstad, enda som ska skilja sig är att jag först ska skölja rent det gamla gruset som är fullt av alger och lägga på jord ovan på det och blanda runt det lite, sen ha på grövre engelsk sjösten.
    Ska ha Microsorum pteropus, Vesicularia dubyana, Rotala rotundifolia (funkar väl i low-tech?), Nympheae (Går bra i low-tech?), Cryptocoryne-arter, Anubias, nån sorts Echinodorus (tenellus + bleheri) som inte är allt för svår och krävande. Det måste väl funka?

    Detta projekt får inte kosta för mycket. Nu finns det ytterfilter som ser grymt hemmagjort ut! Litar inte på det, men vet inte om jag kan köpa ett nytt ytterfilter då inte mycket pengar får gå åt. vad ska jag göra? Funderar på att ta ett filter med pump för dammar och sedan köpa ett AM Top 3338. Helst hade jag velat ha Fluvals FX5, men det blir alldeles för dyrt för mig.
    Finns ingen belysning alls, vad är bäst för ett low-tech, MH eller lysrör (tänk på att det är 800l)? Hur många lysrör och av vliken storlek behöver man?
    18år. . . . . .<¨,)))--{
    Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
    Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/
  • peter_m_jonsson
    • April 2006
    • 451

    #2
    Hej
    Ska du köra walstad så hade jag valt ett innerfilter. Dessa brukar ju kunna vara rätt billiga. Det enda du behöver är lugn circulation på vattnet. Många brukar bara köra med cirkulationspumpar utan filter eller med en filtersvamp för mekanisk filtrering.

    Vad gäller belysning brukar man rekommendera 1-2 w per gallon dvs 0.25 till 0.5 w per liter. Observera att detta är en väldigt generell regel. Val av lysrör och reflektorer kan ha stor betydelse för hur mycket du behöver. Jag hade rekommenderat sylvania aquastar eller philips aquarelle. Dessa är dyrare, men håller å andra sidan dubbelt så länge och är smaskens för växter.
    Kolla: http://www.aquaticplantcentral.com/f...-the-1-2w.html

    Växter vet jag inte så mycket om mer än att man behöver flytväxter eller växter som växer från botten upp över vattenytan.

    Bra forum för Walstad akvarier. Här kan man ställa frågor direkt till Diana.
    Diana Walstad's low-maintenance, soil-based 'El Natural' method for keeping plants and fish.

    Kommentar

    • peter_m_jonsson
      • April 2006
      • 451

      #3
      Kom på en sak till. Om du inte vågar köra det hemmagjorda ytterfiltret så kanske du kan använda pumpen direkt i akvariet. Förutsatt att den är gjord för att köras i undervattensläge.

      Kommentar

      • peter_m_jonsson
        • April 2006
        • 451

        #4
        En sak till som jag kom på. Tänk på att ha en snabbväxare i början när jorden är överfylld med näring så minskar du algproblemen. Vilken jord tänkte du köra?

        Kommentar

        • Matsvin
          • April 2006
          • 254

          #5
          Du kan inte ha grovt grus direkt ovanpå jorden, då kommer jorden att smita emellan stenarna i gruset och komma upp i vattnet... Du behöver ett lager finare grus emellan som håller kvar jorden!

          Jag kör själv Walstad i flera mindre akvarier, och de växter som funkar bra är alla som anses någorlunda lätta, dvs alla de flesta växter som är någorlunda enkla att få tag på.

          Och det är helt korrekt att du i början måste ha en mängd snabbväxande växter redan från dag 1, annars är risken stor att det blir algsoppa! Du kan börja med billiga växter, även sådana som är i lite dåligt skick brukar ta sig i ett low tech och snart växa sig stora o fina. Vattenpest, Cabomba och liknande i stora mängder - detta är den dyraste punkten när man startar ett low tech. Jag har flytväxter i alla mina, vet inte om man måste ha det :-)

          Filter har jag inte i något av mina akvarier, men tror att flera använder nån typ av motordrivet innerfiler utan filtermaterial för att hålla vattnet i nedre delen av akvariet i rörelse. Du vill inte ha ytvattnet i rörelse i ett low tech.

          Jag använder vanlig blomjord, ej såjord.

          /Matsvin.
          Senast redigerad av Matsvin; 28 September 2006, 17:39.
          Min Zoon: http://www.zoonen.com/matsvin

          Kommentar

          • Leonard
            • January 2006
            • 2352

            #6
            Ursprungligen postat av peter_m_jonsson
            Växter vet jag inte så mycket om mer än att man behöver flytväxter eller växter som växer från botten upp över vattenytan.

            Nej, det måste man inte ha...



            Har slängt det gamla "ytterfiltret" nu, såg läskigt ut...

            Har försökt sätta igång dam-ytterfiltret (nya), men pumpen funkar inte, det måste väl vara en pump, UV-C funkar iaf.... vet inte vad jag ska göra, kanske får köpa ett riktigt ytterfilter för akvarium istället... Iof verkar ju UV-C rätt bra att ha.
            Har ändrat mig, har slängt ut ungefär hälften av all sand-grus, ska lägga i först nån jord som stått med växter ett tag i hälla i bottnen på det "tomma" (det som är i då är fiskar och lite vatten) akvriumet, sen på med kanske nåt finare grus och sedan det riktiga gruset som jag tror är det som kallas Råda-sand (detta ser iaf lite "blå-rött" ut).
            18år. . . . . .<¨,)))--{
            Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
            Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

            Kommentar

            • peter_m_jonsson
              • April 2006
              • 451

              #7
              Man måste inte ha flytväxter, men Diana rekommenderar att man har det. De flesta bilderna jag har sett på lowtech har någon eller några växter som tar koldioxid ur luften. Anledningen är att man slipper många algproblem på det sättet.
              Tänk på att inte ha finare grus än 2-3 mm i spärrskiktet. Annars kan det bli svårt att få ner syre till jordlagret.

              Kommentar

              • Leonard
                • January 2006
                • 2352

                #8
                Okej, tänkte nog iof ändå har några flytväxter, dom tar ju en hel del näring från vattnet så att man slipper algerna lättare. Men det blir ju mindre ljus till dom andra växterna som isf skulle kunna ha växt mer och tagit upp mer näring och CO2 ur vattnet, så jag får se...
                Ska ha 2-5mm "råda"-grus direkt på jorden och använda som enda gruset i karet, funderar iof lite på att ha i lite finare engelsk sjösten mellan jorden och gruset, men jag vill att det ska bli så billigt som möjligt.
                18år. . . . . .<¨,)))--{
                Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
                Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

                Kommentar

                • peter_m_jonsson
                  • April 2006
                  • 451

                  #9
                  Jag hade själv tänkt göra om mitt 190 liters till jordbottenvarianten så fort jag får tid över. Det blir 2,5 cm 3mm grus över 2,5 cm dammjord från hornbach. Än så länge har jag bara andmat som flytväxt, och den täcker hela karet, men förhoppningsvis kommer det stabilisera sig lite när jag gör om till jordbotten.
                  Du kan ju alltid prova jord/sand kombinationen i en burk så vet du om den missfärgar vattnet. Jag har själv tre prover i fönstret med olika kombnationer.

                  Kommentar

                  Arbetssätt...