Vallisneria i SA-low-tech

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • batski
    svarade
    Nja, jag vet ju inte vad din pappa hadde för KH och pH var ju betydligt högre än vad jag har...

    Lämna en kommentar:


  • Nitra98
    svarade
    Ursprungligen postat av batski
    Ok, tillbaka till min ursprungliga fråga fast lite mer precis. Vallisneria i ett low-tech, KH 3-4, pH 6.5. Ingen tillsats av bikarbonat (vill helst inte höja pH). Kan det funka?
    Hmpf, det där har jag ju redan svarat på...! Fast jag har ingen aning om VARFÖR det har funkat för mig i ett kar men inte i ett annat, så det är nog inte till så mycket hjälp!

    EDIT: Kanske ljög jag lite nu, det var annat ph (7,5) i de kar där det har funkat, vet inte om det har någon betydelse?
    Senast redigerad av Nitra98; 15 September 2006, 21:11.

    Lämna en kommentar:


  • Anneth
    svarade
    PMDD har säkert sina fördelar men just nu känner jag att jag inte behöver sånt. Men vem vet det kanske slutar med att jag startar upp ett renodlat växtakvarium med co2, pmdd & sånt som behövs till just det.
    Men så länge som mitt akvarium fungerar som det ska just nu så klarar jag mig utan det. Växtnäring har jag men inte PMDD och men det som jag använder fungerar bara bra i just min burk. Fast det är ju inte värre än att jag kanske lära prova pmdd ngn gång bara för att se hur & om det fungerar för just min burk.

    Hälsningar Anneth

    Lämna en kommentar:


  • batski
    svarade
    Ok, tillbaka till min ursprungliga fråga fast lite mer precis. Vallisneria i ett low-tech, KH 3-4, pH 6.5. Ingen tillsats av bikarbonat (vill helst inte höja pH). Kan det funka?

    Lämna en kommentar:


  • Nitra98
    svarade
    Ursprungligen postat av defdac
    Amen! (min tur) .. Det är kanon att du vill gå en egen väg. Man ska sticka ut hakan lite, och vara beredd att få svar på tal =)

    Anneth - håller helt med. Det är ju därför forumet finns, att man ska få en liten prelimnär diagnos. Att få en massa som säger "Nää PMDD behövs inte, för det behöver inte jag" brukar dock inte göra den som frågar om råd speciellt mycket gladare.
    Jajamän, min haka kan vara lång den!
    Håller faktiskt med om fördelarna med pmdd också, påpekar för säkerhets skull igen att jag säger inte att det inte behövs, jag säger bara att det inte är ett måste heller. Och personligen tycker jag det är lite roligare och mer av en utmaning att få mina kar att funka utan, men så har jag inte växtkar med miljoner växter heller, endast sällskapskar där fiskarna står i fokus men växterna ändå trivs.
    Och jag är ledsen att det blev en massa missförstånd om detta.

    Lämna en kommentar:


  • batski
    svarade
    Oops! Du hann före mig defdac
    Senast redigerad av batski; 15 September 2006, 20:28.

    Lämna en kommentar:


  • defdac
    svarade
    Jag tror alla är väldigt överrens egentligen. En del är väldigt gudabenådade med sitt kranvatten. Tjejjen körde en 60-litrare i Eskilstuna utan gödning och jag vet fasen inte vad det var med det kranvattnet. Det växte kanon (för att vara utan gödning/CO2) och det tog något år innan hon ens såg spår av alger. Helt otroligt. Inga kiselalger under uppstart, inte en alg, växterna såg friska ut. Ingen PMDD 8)

    Lämna en kommentar:


  • Kharn
    svarade
    Ursprungligen postat av Anneth
    Vad är det som säger att det bara finns ett sätt att sköta växtakvarier på. Det är inte svart eller vitt, det finns massor av färger & nyanser där emellan, precis som det finns att sköta ett akvarium.
    Man kan faktist sköta ett växtakvarium utan en massa olika tillsatser, det gäller bara att man lär sig att läsa av fiskarna & växterna. Och att man får prova sig fram & på så vis lära sig av erfarenhet istället för att lita sig blint på vad som står i olika broschyrer om hur det ska vara.
    Det finns inga måsten i avariehobbyn, man gör det som fungerar bäst för en själv och för ens akvarier & fiskar. Det som fungerar för vissa behöver inte alls fungera för andra.
    Jag är själv minst lika intresserad av fiskarna som av växter. Och jag får det att fungera i mitt akvarium så som jag gör & har gjort i stort sett i alla år.

    Jag kan ju också berätta att för många år sedan när jag bytte från sällskapsakvarium till Malawi så lämnade jag ner fiskarna och växterna till den zooaffär som fanns här i stan då, och han tyckte så mycket om mina växter så han satte dom i visningsakvariet istället för att sälja dom.
    Så visst fungerar det att köra ett akvarium utan säkerhetsbälte. Det gör i alla fall jag & jag trivs med min burk.
    Och det sedan finns det faktist folk som varken äger eller vill ha en dator & är lika glada & nöjda för det..

    Hälsningar Anneth
    Hejsan

    Jag har väldigt svårt att tro på att man kan köra renodlade växtkar med en massa exotiska växter utan att använda sig av en massa " tillsatser" samt CO2.

    Jag tror att vi måste skilja på växtakvarium och akvarium med växter i

    Sen så kan man visst starta ett kar utan att tillsätta näring och säkert inte ha stora problem ,,, men jag ser inte poängen i det alls.
    Man matar ju sina fiskar så varför inte mata växterna ?
    Visst så ombildas ju fiskskit till sist till näring för växterna men jag har förstått att det är en process som är betydligt jobbigare för växterna än att ta näringen ifrån vatten kolumen som man göder med PMDD

    Sen så är PMDD inget annat än vad bönderna kastar på sina åkrar i olika former för att få sina fält att blommsta

    MVH Jimmy

    Lämna en kommentar:


  • batski
    svarade
    Ursprungligen postat av Anneth
    Innan man har i olika tillsatser i akvariet så kan man ju försöka komma fram till varför det blir för mycket alger eller varför växterna tynar bort eller vad det kan vara som inte fungerar som man hade tänkt sig.
    Det kan ju bero på så mycket när det inte funkar som man vill, det kan vara för mycket matning eller för lite mat till fiskarna & växterna(fiskmat= näring till växterna) eller att akvariet är väldigt överbefolkat, dålig belysning och /eller det kanske lyser för länge per dygn, det kanske aldrig byts ngt vatten eller så kanske byts det för mycket vatten alldeles för ofta, Det kan bero på så mycket varför det går dåligt med ett akvarium. Så mitt råd är att det är kanske bättre att ta reda på varför det blir som det blir, innan man börjar tillföra olika ämnen i vattnet.
    Håller helt med. Men grejen är att när jag startar upp ett akvarium så vet jag redan att det inte finns nån närnig i vattnet som växterna kan tillgodogöra sig. För att det är så att det som fiskarna bajsar och andas ut inte automatiskt blir till växtnäring, utan måste först omvandlas till mineraler som kan tas upp av växterna. Och denna process kommer inte igång förrän det finns en etablerad bakterieflora i bottnen. Och det tar lite tid innan dessa bakterier har kommit igång.

    Så om jag redan vet detta, varför ska jag vänta tills växterna börjar visa symtom på att de mår dåligt? Det finns något som heter att förebygga och då slippar man en massa onödiga problem.

    Lämna en kommentar:


  • defdac
    svarade
    Tyvärr så blev det visst ett helt gäng som stirrade sig blinda på att jag tycker pmdd kan vara överskattat, för det är tydligen som att svära i kyrkan..."My way or the highway" tycks vara det som gäller här för många och jag ville absolut inte framstå som en av dem bara för att jag går en egen väg...
    Amen! (min tur) .. Det är kanon att du vill gå en egen väg. Man ska sticka ut hakan lite, och vara beredd att få svar på tal =)

    Anneth - håller helt med. Det är ju därför forumet finns, att man ska få en liten prelimnär diagnos. Att få en massa som säger "Nää PMDD behövs inte, för det behöver inte jag" brukar dock inte göra den som frågar om råd speciellt mycket gladare.

    Vad gäller växter som visar näringsbrist är PMDD enligt standardosering och vattenbyten ett hyffsat säkert sätt att råda bot på dom och vi är många som kan förklara varför det funkar. Istället för att ställa en exakt diagnos på ett exakt näringsämne som det är brist på så rekommenderas PMDD i en känd dosering som drar upp alla viktiga näringsnivåer. Med ett vattenbyte i veckan följt av en dosering så kan man då även vara säker på att inga nivåer blir för höga eller för låga. Eller som ditt tips: Mata mer. Det ger samma resultat förutsatt att man har en fin inkörd botten som kan mineralisera mat/fiskskit.

    I ett nystartat akvarium finns inte denna mineralisering och då kan man PMDD tillföra mineralerna direkt, utan omvägen via bottnen. Dvs fullt klös på växterna med en gång.

    Får man alger när man börjar dosera PMDD så är det många som drar den felaktiga slutsatsen att det var PMDD-näringens fel. Man får alger om man inte har ett inkört akvarium och ett välfungerande biologisk filtrering och fiskar. PMDD blir då lite gaspedal så det ser ut som PMDD triggar algerna, när triggern redan finns där iform av ammoniuminstabilitet dvs dålig biologisk filtrering.

    Det roliga är att PMDD:n kan utnyttjas direkt av växterna, så även om man har ammoniuminstabilitet för att algerna är mindre och mycket snabbare att reagera så kommer PMDD:n långsamt elda på de stora ångloken (växterna) så dom börjar rulla igång sin tillväxt och samtidigt börja suga mer ammonium som gör att algerna (egentligen sporerna) tycker att det är dåligt läge att blomma.

    Vad får man ut av det här om man ska generalisera lite?

    En instabil nystartad burk som rullat ett kort tag med fisk och väldigt krassliga växter som får PMDD har redan goda algförutsättningar och det blir algodling. Det skulle bli samma sak med mer matning.

    Ger man däremot PMDD från dag 1 och planterar hyffsat tätt med snabbväxare kommer få oerhört låga ammoniumnivåer och dåligt läge för algerna. Detsamma gäller övermatning även om det sannolikt kommer bli betydligt mer nyckfullt eftersom mineraliseringen inte är igång. Lite för mycket övermatning och man sitter i algfällan.

    Tätplanterat från början med mulm (den bruna gyttjan i filtret och bottnen) från ett inkört akvarium i gruset alternativt jordbotten som har mineraliseringen och nitrifikationen på plats innebär att man kan mata mer och köra PMDD utan någon större risk för algodling.

    Växtakvarister som kör med PMDD och CO2 kan skippa mulmen/jorden eftersom koldioxiden kommer göra växterna som veritabla ammoniumsvampar och man behöver ingen mineralisering då näringsämnena är i rätt form från början. Man kan göda så mycket med PMDD att nitrathalterna börjar döda fisk utan risk för algoding. Eftersom växterna även suger nitrat så är dock det senare scenariot väldigt osannolikt.

    Det svåraste scenariot är alltså när man har få krassliga växter och hög fisklast med en krasslig botten och ett krassligt filter utan CO2. Då kommer varken matning eller PMDD bli någon hit - dvs PMDD är då knappast lösningen, utan förmodligen inkörsport till en fin algodling.

    Lämna en kommentar:


  • Anneth
    svarade
    Innan man har i olika tillsatser i akvariet så kan man ju försöka komma fram till varför det blir för mycket alger eller varför växterna tynar bort eller vad det kan vara som inte fungerar som man hade tänkt sig.
    Det kan ju bero på så mycket när det inte funkar som man vill, det kan vara för mycket matning eller för lite mat till fiskarna & växterna(fiskmat= näring till växterna) eller att akvariet är väldigt överbefolkat, dålig belysning och /eller det kanske lyser för länge per dygn, det kanske aldrig byts ngt vatten eller så kanske byts det för mycket vatten alldeles för ofta, Det kan bero på så mycket varför det går dåligt med ett akvarium. Så mitt råd är att det är kanske bättre att ta reda på varför det blir som det blir, innan man börjar tillföra olika ämnen i vattnet.

    Kommer man till en läkare med ryggont så gör ju läkaren förhoppningsvis en utredning om varför man har ont i ryggen istället för att enbart skriva ut värktabletter och sedan tro att det onda är som bortblåst, för patienten får säkerligen ont igen när värktabletterna är slut.

    Hälsningar Anneth

    Lämna en kommentar:


  • Nitra98
    svarade
    Ursprungligen postat av defdac
    Men kommer man till doktorn (zoopet) och frågar hur man ska klara sitt ryggont så vill man helst inte ha svaret "Nej jag har aldrig haft ryggont och jag har haft min rygg i 30 år så det behövs ingenting!".

    Jag tycker man kan begära lite mer information än "Inga tillsatser behövs, för det behövs inte hos mig!".
    Jag tycker inte att det var det jag påstod heller och jag är ledsen om det uppfattades så. Jag ville ju bara säga att man inte MÅSTE använda pmdd, att det finns andra sätt som också funkar. Därmed inte sagt att pmdd INTE är bra (och framförallt kanske enkelt) det trodde jag också att jag redan klargjort att jag tycker. Jag hittade en annan väg att gå bara, och ville snarare dela med mig av den erfarenheten till alla som börjar med akvarium och får höra från alla håll att man MÅSTE....

    Tyvärr så blev det visst ett helt gäng som stirrade sig blinda på att jag tycker pmdd kan vara överskattat, för det är tydligen som att svära i kyrkan..."My way or the highway" tycks vara det som gäller här för många och jag ville absolut inte framstå som en av dem bara för att jag går en egen väg...

    Lämna en kommentar:


  • batski
    svarade
    Ursprungligen postat av Anneth
    Det finns inga måsten i avariehobbyn
    Jo det gör det väl. Du måste iaf ha ett akvarium och vatten

    Ursprungligen postat av Anneth
    Så visst fungerar det att köra ett akvarium utan säkerhetsbälte.
    Jag har aldrig sagt att det inte går. Bara att det kan vara mycket svårare och även farligare för fiskarna. Jag har även sagt att mitt mål är att kunna köra mina low-techs utan att behöva tillsätta växtnäring, men just nu funkar det inte för mig. Jag har mycket växter och en hel del är snabbväxande. Jag ville inte behöva vänta med att plantera fler växter i efterhand, utan villa ha tättplanterade akvarier redan från början för fiskarnas skull. Guramis t ex trivs inte riktigt i glesplanterade akvarier.

    Ursprungligen postat av defdac
    Men kommer man till doktorn (zoopet) och frågar hur man ska klara sitt ryggont så vill man helst inte ha svaret "Nej jag har aldrig haft ryggont och jag har haft min rygg i 30 år så det behövs ingenting!".

    Jag tycker man kan begära lite mer information än "Inga tillsatser behövs, för det behövs inte hos mig!".
    AMEN (my turn )

    Lämna en kommentar:


  • defdac
    svarade
    Ursprungligen postat av Robin_Hedstrom
    Klart som korvspad att man inte behöver tillsätta näring på flaska när man sätter igång ett kar. Näringen kommer ju efter ett tag med fisk i.
    Med PMDD så slipper du vänta =)

    Ang. debatten att man kan köra akvarier utan gödning så går det naturligtvis om man vet hur man ska sköta akvariet och har känsla för hur mycket näring växterna tar: Har man få fiskar så måste man t ex övermata vilket Anette snuddar vid - vilket generellt sett alltid avråds ifrån i litteratur och sajter. Övermattar man ett icke inkört akvarium med grusbotten får man algodling.

    Skvimpar du i för mycket PMDD så får du inte algodling då det inte innhåller ammonium - såtillvida man inte redan har mycket fisk i ett nyligen startat akvarium som inte kan ta hand om allt ammonium trots av PMDD glada växter.

    För dom som haft akvarier länge är det här självklart och det sitter i ryggmärgen.

    Men kommer man till doktorn (zoopet) och frågar hur man ska klara sitt ryggont så vill man helst inte ha svaret "Nej jag har aldrig haft ryggont och jag har haft min rygg i 30 år så det behövs ingenting!".

    Jag tycker man kan begära lite mer information än "Inga tillsatser behövs, för det behövs inte hos mig!".

    Lämna en kommentar:


  • Nitra98
    svarade
    Vi har precis samma situation här, jag och min son har varsin dator medan min käre sambo inte ens vet vart "på-knappen" sitter...

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...