Hemianthus callitrichoides

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Makasu
    • June 2004
    • 400

    #16
    Det går alldeles utmärkt... den använder rötterna

    /Makasu

    http://green.colorize.net/

    Kommentar

    • PatrikS
      • June 2006
      • 579

      #17
      Min gör inte det, den dumma plantan lossnar hela tiden. Jag undrar om det inte kan vara min molly som drar tofsar av HC:n när den betar. Gud nåde den fisken om misstankarna bekräftas!
      Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

      Kommentar

      • PatrikS
        • June 2006
        • 579

        #18
        Det är alltså molly som betar, inte hemianthus.
        Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

        Kommentar

        • Leonard
          • January 2006
          • 2352

          #19
          Hur ska man bäst plantera den i början? i tussar (som jag gjorde i min sand, trodde det var bättre för att det skulle vara svårt att "fästa" en hel matta HC i sanden, eller?) eller i mer mattliknande, stora bitar?
          Tror det är väldigt jobbigt att ha fiskar dom bökar i sanden och är allmänt störiga, typ Molly kan säkert vara det, mina Mosaikgurami drar också i den, men även Sewellia lineolata (som jag sa förut) som nog är den värsta av dom två arterna Tror det funkar sådär med mina fiskar och HC, jag tycker det verkar skitkonstigt att HC kan fästa i grovt grus, typ Makasu's grus och Engelsk sjösten som jag sett nån använda medm HC (och det funkade bra! )
          Mina tussar åker som sagt upp hela tiden, men jag ska försöka en emersodling av den, tänker sätta igång den imorgon, jag tänkte göra såhär: ha i endast vanlig krukväxtjord som jag lägger i en glassburk (2l) och sen fyller på med vatten upp till ytan på jorden (jordenlagret ska vara ca 3cm), planterar sen HC (bara häller ner den på den blöta jorden och kollar så att rätt sida är upp), sätter sen ett "lock" utav plastfolie över, men så att lite luft kommer in, men inte så mycket kondens kommer ut, jag ställer den inomhus i ett söderfönster, öppnar upp "locket" lite då och då och andas, kanske ger en gnutta pmdd-vatten och sen väntar till burken är full och gör en ny odling och gör av den gamla nån annanstans Funkar det bra så? Ska man ha nån bottengödning i jorden eller blir det bara skit? Är det kass med pmdd till emers HC? Man behöver väl inte laka ut jorden? Hindra mig innan jag gör fel!!!! Nåt annat?
          Att ha bottengödning i akvariumet som Erik... säger, skulle det funka, har du testat det själv Erik? Nån annan som gjort det? Vad för "bottengödning ska man ha? pmdd i gelé, skulle det funka om man stoppar ner pmdd-gelén i sanden lite, eller vilken gödning?
          Senast redigerad av Leonard; 17 August 2006, 23:09.
          18år. . . . . .<¨,)))--{
          Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
          Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

          Kommentar

          • Erik...
            • May 2006
            • 1459

            #20
            Får den näring i botten utvecklar den mer rötter och blir lättare att plantera, som vid emers jord. Att HC flyter upp tror jag beror på olika saker hos oika personer, men med bra ljus växer HC fort och tätt mot botten, och de personer som har bra ljus har inte heller haft lika mycket problem som de med klent ljus. Jag märker samma skillnad i mina olika burkar.

            Jag har inte jämfört bottengödning mot icke bottengödning, jag kör Erik...s low tech, matar som om djuren va så hungriga som dom verkar, snäckor och räkor tar hand om resterna, lite makro och mycket mikro, botten blir full av exkrementer.

            Om du ska testa bottengödning så prova nån långtidsgödning, fullgödning inklusive mikro för krukväxter, i måttlig mängd, gräv ner den ordentligt. Enda gången HC har flutit upp för mig trots hyggligt ljus var i en nystartad burk, alltså rent bottengrus.

            För nyplantering kan man ju prova att märla fast den som sigges föreslår, alternativt ta rejäla kvistar som man gräver ner en liten del av, den del som har ljus kommer då att få näring från de blad som den offrar på grund av att de inte får något ljus under sanden och kommer att kunna etablera sig bättre.

            Angående emers odling så agerar jorden som vatten- och näringsreserv, har du mer jord desto större näringsreserv, dessutom behöver du inte dränka jorden helt om du har mer jord, det räcker om halva jordnivån är helt dränkt då. Om du vill kan du använda långtidsgödning för krukväxter i emers odling också. Dessutom bryts torven i jorden sakta ner och bildar Co2, om det är tillräckligt för att göra någon skillnad vet jag inte, men om det gör det är det ytterligare en fördel att ha tjockare jordlager.

            Kommentar

            • PatrikS
              • June 2006
              • 579

              #21
              Mmm, då kan jag i första hand testa och klämma in ett extra kompaktlysrör för att få lite bättre ljus - är lite feg att börja med gödning för krukväxter än så länge. Jag tänkte väl för att få ner det i bottnet måste ju gödningen passera vattenkolumnen först - kan bli lite väl mycket ammonium kanske? I o f s kan man kanske föra in krukväxtgödning när det bubblar som mest mitt på dagen då växter har möjlighet att suga ut varenda gnutta ammonium.
              Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

              Kommentar

              • Leonard
                • January 2006
                • 2352

                #22
                Jag har 0.75watt/l och HC åker upp ändå? Det kan väl ändå inte räknas som lite ljus även om det är med t8?

                skippar nog bottengödningen så länge, får se sen om jag försöker med den i karet igen...

                Nedbrytningen som sker i jorden i den emersa odlingen behöver väl syre för att kunna arbeta så att man ändå behöver släppa in lite luft ibland, eller fixar HC syret, känns som att det kommer bli för lite syre i början med bara nån minituss HC i burken, vad tror ni?
                18år. . . . . .<¨,)))--{
                Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
                Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

                Kommentar

                Arbetssätt...