Ursprungligen postat av Erik...
"Vi" håller på med ganska banbrytande teorier här, Om jag inte missförstått det helt, så bygger alla "moderna" vedertagna teorier på att oönskad algtillväxt beror på för mycket N och/eller P, i akvarier, dammar och naturliga vattendrag.
Se vad några miljarder kväverening gjort för Östersjön: Veritabel Cyanoodling eftersom Cyanon klarar att fixa kväve ur luften.
Jag vet inte hur många här som arbetat i akvariebutik, men jag kan säga att medianakvaristen inte behöver tillsätta extra N eller P i sina akvarier.
Förr i tiden var det mer NPK i kranvattnet...
Snarare så måste många börja byta vatten för att även växter ska kunna leva i det, och inte bara alger.
Eller så kan man tipsa om att köpa på sig så de kan mäta DO, pH, gH, Fe, Cu, N, P, K, Co2, osv, så att varje person som börjar med akvarier kan spara 5 minuter i veckan på vattenbyten och lägga en eller ett par timmar på att mäta vad det finns för lite eller för mycket av.
Om man har kranvatten som ger tofsalger ber jag att få beklaga och tipsa om att det finns djur som äter dem, i övrigt kan jag säga att de också ofta dyker upp hos dem som aldrig eller nästan aldrig byter vatten.
Det beror på att toffsalger bara kan använda CO2 (som kommer ner via vattenbyten) tillskillnad från alla andra typer av alger som är duktiga på att använda bikarbonat. I low-techs är CO2-halten alltid nära noll. Dom toffsalger som finns växer sakta och nya sporer bildas inte.
Mycket enkelt att testa.
Kommentar