Vilket ljus når längst ner i vattnet?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Erik...
    • May 2006
    • 1459

    #31
    Ursprungligen postat av Krax
    Hm, det har du rätt i. Då kanske man egentligen skulle ha undervattenslampor. Livsfarligt men kul idé. Någon som vet någon som provat.
    Jag har provat, inte helt under vatten, men i en golvdamm hängde jag glödlampor i sina sladdar så att den mesta vikten av lampan och sockeln bars upp av lampornas flytkraft. Det ska sägas också att det var delvis för uppvärmning av dammen. Men det var tydligt att det kom flera gånger mer ljus i vattnet än om lamporna hade hängt bara en centimeter ovanför vattenytan, detta dock helt utan reflektorer.

    Andra tyckte det såg vanskligt ut när jag gick i dammen, och jag rekommenderar ingen att prova detta, även om det aldrig hände mig något.

    Ett av problemen man har om man gör budgetförsök utan riktiga undervattensgrejer är att lampan värmer upp vattnet när den lyser, men när den har varit släckt ett tag kondenseras det vatten på den, och skarven mellan glaset och metallen är inte direkt tänkt att vara blöt.

    Man kan vinna en del ljus genom att ha direktkontakt mellan vatten och ljuskälla, men om man dör på kuppen är det knappast värt det, och hur ska man lösa det hela estetiskt? Jag har funderat på det här ibland, men jag tror att det är svårt att vinna på det ur ett helhetsperspektiv.

    Kommentar

    • Leonard
      • January 2006
      • 2352

      #32
      Når ett saltvattenslysrör, som är väldigt blått, längre ner och ger bottentäckarna mer ljus? Så att ett ljus med mycket blått i skulle ge ett intensivare ljus för växterna längre ner?
      Med ett blått lysrör så ser man ju inte lika mkt skillnad som med ett "vanligt" lysrör. Det blåa ljuset kanske inte är lika effektivt i övre delen av vatten, men ljuset "försvinner" ändå inte på vägen ner till botten som kanske ett rör med rödare eller gulare ljus gör. Dom "valiga" rören kanske är mer intensiva längre upp i vattnet, men tappar väldigft mycket ljus på vägen ner?
      Så det skulle vara bra att blanda lysrör som är blåa och med andra färger i, eller det har kanske med mycket mer än bara färgen att göra beroende på hur djupt ljuset når?
      Eller har det nästan ingen betydelse iom att ljuset nästan inte hinner försvagas i ett akvarium?
      Kan detta stämma något sådär? Ni fattar nog vad jag menar unegfär hoppas jag iaf
      18år. . . . . .<¨,)))--{
      Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
      Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

      Kommentar

      • Krax
        • December 2005
        • 1329

        #33
        Ja jag tror det. Synd att jag inte minns exakt hur det var och inte kan hitta det igen. Blått ljus släcks ut långsammare än rött ljus i saltvatten. Det borde vara därför som rödalgerna når så djupt i havet (de tar tillvara komplementfärgen blått och ser därför röda ut i vanligt ljus).

        I sötvatten med alger var det annorlunda och blått ljus släcktes ut lika snabbt som de andra våglängderna. Därför finns det få rödalger i sötvatten.

        Halten av salter som t ex sulfat har också betydelse för hur snabbt ljuset släcks ut och vilka våglängder.

        Detta är jag mycket osäker på. Jag kan ha jättefel.

        Kommentar

        • Tropfrog
          • October 2002
          • 8078

          #34
          Visst är det så att olika strålar når olika djupt i vatten, däribland är blått det ljus som "räcker längst". Men från den vetskapen till att säga att ljuskällor med stor andel blått ljus skulle vara bättre för bottentäckare i 60 cm eller mindre höga akvarium är att gå lite väl långt. Det är inte troligt att andelen blått ljus i din ljuskälla kan synbart påverka dina växters tillväxt

          Välj en av de ljuskällor som fått högt purvärde i defdacs artikel på akvarieguiden, så blir det säkert bra. De har dessutom nästan alla det gemensamt att de har en avsevärt större spik i det blåa fältet än solen, vilket enligt teorin skulle kunna vara bra för dina lågtväxande växter. Om växterna inte mår bra så har du gödit fel. Blåaktigt ljus har dessutom den fördelen att det får växterna att breda ut sig mer, viket kan leda till tätare bottenmatta bara det. En del rapporterar att ett ljus med större andel blått skulle minska algtillväxten, men jag har inte sett några trovärdiga belägg för det. Det är troligtvis ett indirekt samband som gäller under vissa givna förutsättningar.
          MVH
          Magnus
          min zoon

          Kommentar

          • Leonard
            • January 2006
            • 2352

            #35
            Ok.
            Undrade bara iom att några av mina röda växter blivit mer röda sen jag satte i ett Aqua Coral rör.
            Köpte röret som ett Aquarelle och det låg i en Aquarelle förpackning, men i den låg ett Aqua Corall rör =) Så jag har testat det lite nu, färgerna ser lite bättre ut men det blåa ljuset märks knappt. Kanske ändå beror på att ljuset lurar en så att man tycker att växterna blivit mer röda.

            Men PUR-värde-mässigt så är (väl?) det bästa att köra med Philis aquarelle istället för Philips Aqua Coral. Ska jag köpa ett nytt Aquarelle och byta ut saltvattensröret då?
            18år. . . . . .<¨,)))--{
            Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
            Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

            Kommentar

            • Tropfrog
              • October 2002
              • 8078

              #36
              Jag tror att du kan köra med ditt korallrör tills det är dags att byta. Dina växter kommer inte att göra något jätteglädjeskutt för att du byter till aquarelle.

              Jag tycker att växtakvarister generellt överdriver betydelsen av ljus. Visst kan man få snabbare tillväxt med mer ljus. Men nackdelen är att man inte kan behålla en snygg design särskillt länge. Dessutom så går det att få lika snygga kar med lite mindre ljus, det tar visserligen lite längre tid, men det är lättare och sen håller det ju längre.

              I vilket fall så är det mängden ljus som styr tillväxten mest och inte små skillnader i olika spektrum. Det är finlir som troligtvis skiljer sig från kar till kar och ger mycket lite tillbaka. För egen del så väljer jag det ljus jag tycker är snyggast. Det råkar i mitt fall vara samma ljuskällor som får de bästa purvärdena, 10000k-vitt till lätt blåaktigt ljus, men det är nog bara en slump.
              MVH
              Magnus
              min zoon

              Kommentar

              • Krax
                • December 2005
                • 1329

                #37
                Fast jag tror att växterna anpassar sina antennprotein efter vilket spektrum de får så att de blir mer röda om ljuset är mer blått.

                Kommentar

                • Tropfrog
                  • October 2002
                  • 8078

                  #38
                  Ursprungligen postat av Krax
                  Fast jag tror att växterna anpassar sina antennprotein efter vilket spektrum de får så att de blir mer röda om ljuset är mer blått.
                  Det kan vara så, men jag har inte sett några trovärdiga referenser på det. Jag tror inte att det är ett direkt samband utan undantag, jag tror mer på något som kan observeras under vissa specifika förhållanden.
                  MVH
                  Magnus
                  min zoon

                  Kommentar

                  • defdac
                    • January 2002
                    • 12751

                    #39
                    Når ett saltvattenslysrör, som är väldigt blått, längre ner och ger bottentäckarna mer ljus?
                    Nej. Alla lysrör har ungefär samma intensitet relativt sett, men en del har bredare blå spektrum dvs det kommer ner fler olika blå våglängder.

                    Ett blått actinic/korallrör har samma blå intensitet som t ex ett Aquarelle, bara det att dom filtrerat bort alla andra våglängder så det upplevs blåare.

                    Så att ett ljus med mycket blått i skulle ge ett intensivare ljus för växterna längre ner?
                    Nej, den enda skillnaden skulle vara att du självmant filtrerar bort gult,grönt och rött istället för att låta vattnet göra det.

                    Det kan tyckas slöseri att låta elektricitet omvandlas till gult,grönt och rött ljus när vattnet ändå filtrerar bort det men när det gäller trifosforrör så får man den gulgröna och röda spiken "på köpet", medans du i ett actinicrör omvandlar dessa spikar till värme i röret istället (man värmer fosfor istället för vattnet).

                    Det blåa ljuset kanske inte är lika effektivt i övre delen av vatten
                    Jo allt ljus är som effektivast högst upp och allteftersom fotonerna borrar sig igenom vatten- och saltmolekylerna så förlorar dom energi och blir svagare.

                    Så det skulle vara bra att blanda lysrör som är blåa och med andra färger i
                    Ja det hade varit en bra idé om det varit så att all elektricitet bara omvandlas till blått ljus i ett actinicrör och samma sak i ett rött rör, men det är tyvärr så att ljuset filtreras fram - man sätter solglasögon på rören för att få fram speciella ljus. Dvs elektricteten går åt att värma solglasögon (fosfor) istället för vatten.

                    Trifosforrör har väldigt lite fosfor och släpper igenom tre jäkligt starka spikar så du får både blått, gulgrönt och rött till samma kostnad som enbart blått i ett actinicrör.

                    Jag tar hellre tre högintensiva spikar till samma kostnad som enbart en blå spik.

                    De har dessutom nästan alla det gemensamt att de har en avsevärt större spik i det blåa fältet än solen
                    Nej. Om du t ex skär ut enbart en blå spik ur solens spektrum så är den mycket intensivare än vilken ljuskälla som helst.
                    Jag tror du menar att många ljuskällor till akvarier filtrerar fram större andel blå frekvenser - men detta gör inte att det blir intensivare blå ljus, bara större andel blå frekvenser som gör att ljuset ser blåare ut.

                    Säg att du sätter ett ogenomträngligt blått och rött filter på en glödlampa respektive solen. Vilken skulle du helst titta på utan att förstöra ögonen? Du får bara en smal gulgrön spik i båda fallen men intensiteterna är helt olika - trots att originalspektrat från solen är brett och fint.

                    Blåaktigt ljus har dessutom den fördelen att det får växterna att breda ut sig mer,
                    Nej det har inte med den blå delen av spektrat att göra utan nyansskiftningar i far-red-delen av spektrat. Kolla t ex Sylvania GroLux - en stor blå bulle och en stor röd bulle och växterna sticker ändå i höjden. Aquarelle, stor blå bulle och dessutom gulgrönt och rött - ändå breder växterna ut sig.

                    Tyvärr vet ingen hur man ska tyda spektralfördelningar, eller ens om dom är tillräckligt noggranna, för att kunna avgöra om växterna kommer breda ut sig eller växa på höjden.

                    Men PUR-värde-mässigt så är (väl?) det bästa att köra med Philis aquarelle istället för Philips Aqua Coral
                    Dom är faktiskt väldigt likvärdiga eftersom korall/actincirör passar så perfekt in i den blå delen av fotosyntesactionspektrat - dvs dom triggar fotosyntesen hårt, dvs kvävet går åt snabbare och klorofyllet har svårare att hänga med. Klorofyll är grönt, om det inte hänger med så blir växterna - tada - röda.

                    Jag själv väljer rör som ger mig ett vitt naturtroget ljus. Aquarelle/Aquastar har bra spunk och ger ett tillräckligt vitt ljus.
                    Senast redigerad av defdac; 30 May 2006, 09:02.
                    http://www.defblog.se

                    Kommentar

                    • petnym
                      • May 2002
                      • 5028

                      #40
                      Ursprungligen postat av defdac
                      Jo allt ljus är som effektivast högst upp och allteftersom fotonerna borrar sig igenom vatten- och saltmolekylerna så förlorar dom energi och blir svagare.
                      Fysikern i mig ber att få rätta detta till att de behåller energin men blir färre...
                      Gräset är grönare på andra sidan glaset...
                      Hemsida - Akvarium - Djurparker - CO2 - Blogg - AkvarieWiki
                      Mina tidigare och nuvarande akvarium: 2 meter växtakvarium - Åttakantigt växtakvarium - Räk-kub - Regnskogsterrium - Ikuben (salt) - 1000 liter salt

                      Kommentar

                      • defdac
                        • January 2002
                        • 12751

                        #41
                        Haha doh! Självklart. Det går iofs att bromsa fotoner, men det är liiiiite mer avancerat =)
                        http://www.defblog.se

                        Kommentar

                        • Leonard
                          • January 2006
                          • 2352

                          #42
                          Tack!

                          Kör på med Aqua Coral röret så länge. Kanske byter om jag vill ha en annan färg till karet isf.
                          18år. . . . . .<¨,)))--{
                          Zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=719155
                          Blogg: http://leo-scape.blogspot.com/

                          Kommentar

                          Arbetssätt...