Igår när jag skulle byta mäsk kom jag på att det var idiotiskt att diska ur jästen i botten på flaskan. Om man bara häller av vattnet (som luktar alkohol) och häller på nytt vatten, socker och bikarbonat så behöver man inte vänta på att torrjästen ska starta. Jag fyllde på med lite torrjäst ändå men det behövdes egentligen inte. Det började bubbla i flaskorna nästan direkt.
Diska är dumt (CO2 mäsk)
Kollaps
X
-
Det låter ungefär som Tarah Nyberg brukar förklara hur man kör mäsk bäst, hon som började med protein i mäsken för att få den att leva längre:
-
Tack för den länken. Mycket bra.
Ja det är ju så att jästsvamparna äter sockret tills alkoholhalten blir för hög för dom. De dör inte utan slutar bara att växa. Det är väl teoretiskt möjligt att jäsa upp till en alkoholhalt av max 22% (dessertvin) men det är nog vanligare med 10% i mina flaskor.
Tydligen hade det varit bra med luftning av mäsken. Då hade jästen börjat käka alkohol också. Verkar krångligt och brummande. Men att tillsätta protein det måste jag börja med. Proteindrinkmix som Tarah Nyberg föreslår kostar kjortan så det får bli nåt annat.Kommentar
-
Ursprungligen postat av KraxLuktar det inte pekka då? Mjölk låter illa.Kommentar
-
Det finns mjölkfri(eg. laktosfri) modersmjöljksersättning. Efterssom jag har haft tillfälle att experimentera på området så kan jag meddela att det funkar med riktig modersmjölk oxå. Det luktar inget alls och producerar CO2 så det ryker.
Vi tömde frysen på fryst bröstmjölk så jag var tvungen att prova. Experiment är alltid kul.--
#define QUESTION ((bb) || !(bb))
- Shakespeare.Kommentar
Kommentar