Fula växter

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • petnym
    • May 2002
    • 5028

    #16
    Ursprungligen postat av defdac
    Har för mig att du sa att man inte kunde ha Javaormbunkar närmast ljuset? Har du ändrat dig på det också? =)
    Javaormbunkar (åtminståne av typen Windelöv) tål inte starkt ljus... Jag checkade detta med Claus C, föredetta VD på Tropica, när jag var där, och han höll med om att det är på det sättet.

    Så i det här fallet kanske det hade varit bättre att sätta Javaormbunkarna i skuggan av anubiasarna (om det varit möjligt!)... :-)
    Senast redigerad av petnym; 18 January 2006, 08:08.
    Gräset är grönare på andra sidan glaset...
    Hemsida - Akvarium - Djurparker - CO2 - Blogg - AkvarieWiki
    Mina tidigare och nuvarande akvarium: 2 meter växtakvarium - Åttakantigt växtakvarium - Räk-kub - Regnskogsterrium - Ikuben (salt) - 1000 liter salt

    Kommentar

    • defdac
      • January 2002
      • 12751

      #17
      Coolt =)
      http://www.defblog.se

      Kommentar

      • Lucas_no1

        #18
        Hur är det med uv-c?
        Bör man enbart köra det nattetid om man vill ha fina växter?
        Jag hörde att om man kör dagtid kan det hämma växterna.

        Kommentar

        • defdac
          • January 2002
          • 12751

          #19
          Jag har kört dygnet runt i flera månader samtidigt som jag var tvungen att ösa i mycket mikro, men sedan jag tagit bort det så har jag fått ösa i lika mycket så njee..

          De flesta experter säger att det inte är någon fara för att UV-C lamporna har så snäv spektralfördelning i motsats till sollljus som slår bredare över en massa olika UV-C-frekvenser vilket kan få chelatering att gå ner sig.
          http://www.defblog.se

          Kommentar

          • y0da
            • August 2005
            • 1697

            #20
            Ursprungligen postat av defdac
            Det är ju en bra iaktagelse. Isåfall kanske low-techs bör bli aningens mer high-tech med ett UV-filter om man ska köra Discus i dom.
            Hmm.. det kanske inte är en så dum idé nej. Lite kul att köra ett high-tech low-tech akvarium också, hehe. Har dock inte riktigt fattat vart man ska köra UV't någonstans. Det borde väl inte vara så hälsosamt för fiskarna att få UV-strålning antar jag? Räcker det att bara stråla själva vattnet? Mycket av bakterierna håller väl till i gruset, men genom att stråla vattnet så kanske man minskar mängden kraftigt?
            Har ju en kammare bakom bakgrunden när jag kör pump och doppvärmare, där kunde man ju sätta dit en UV-belysning så det dödar det som finns i vattnet där?
            Annars kanske man ska hålla sig till att vara low-tech och istället för UV sänka ph't? Det finns ju en produkt som heter waterlife ph 6.5 stabilisator. Den sänker sakta ner ph't till 6.5 och buffrar vattnet så det håller det ph't. Vet dock inte hur det fungerar med ett low-tech, om det kanske motverkar på något sätt?

            Förmodligen har du för lite växter änsålänge och Anubias brukar inte bli roliga när dom är i rampljuset. Echinodorusen ser ut att ha prickalger = för lite PO4, Ormbunken och de nästföljande ser ut att lida generellt av makrobrist, den sista lilla växten skvallrar dock om att nytillväxten verkar hyffsat fin.
            Jo, växterna är alldeles för få, som sagt. Jag tror att det är den största enledningen till att Anubiasen är angripen. Ljuset stämmer nog bra också, men samtidigt tror jag att det är en sanning med modifikation? Har läst på flera siter att anubias bör placeras lite skuggigt (/i indirekt ljus) för att den inte ska bli angripen. Samtidigt har jag sett många akvarium där anubiasen står framme under belysningen och är hur fin som helst. I butiken där jag köper dem finns de direkt under en mt150/250W. Växterna har vuxit ur krukan rätt mycket vilket skvallrar för att de har funnits där ett tag. Där är växterna dock mycket fina. Men i ett annat kar som de har så är de planterade i indirekt ljus, fast där är de faktiskt angripna av tofsalger. Tror nog mer att man lättare får växten fin om man placerar den i indirekt ljus. Men det är inte omöjligt att få den fin även i direkt ljus?
            Visserligen låter det konstigt om inte ens du har lyckats få den fin i direkt ljus. Jag skriver bara utifrån mina egna tolkningar utifrån vad jag läst och sett.
            Visserligen kan jag tillägga att jag köpte en anubias som jag delade på två. En finns i mitt 540l i direkt ljus och den börjar nu bli lite angripen (2 veckor gammal). Men den andra hälften av anubiasen har jag i mitt malawi kar, även den under direkt ljus. Där är den hur fin som helst och har tillochmed börjat "blomma". Ser inget tecken på något angrepp där än så länge.
            I det karet tillsätter jag endast bikarbonat.


            Slängde i lite mer NutriSi inatt faktiskt. Spadade runt på lite fler siter och letade efter mina symptom och fick för mig att det kunde vara det som saknas. Nya skott/blad blir alltid jättefina, men när de blir lite äldre så blir de fula. Växten på bild 4 (vad heter den?) beskar jag och planterade ca 1dm växt. Den såg då jättefin ut, men nu några veckor senare så är den lika bedrövlig som den var tidigare :/.
            Senast redigerad av y0da; 18 January 2006, 10:43.
            http://www.y0da.se

            540L SA

            Kommentar

            • defdac
              • January 2002
              • 12751

              #21
              Det borde väl inte vara så hälsosamt för fiskarna att få UV-strålning antar jag? Räcker det att bara stråla själva vattnet?
              Japp UV-filter är en liten låda som man kopplar in före/efter filtret. Inget ljus smiter ut ur den lådan.

              Har läst på flera siter att anubias bör placeras lite skuggigt (/i indirekt ljus) för att den inte ska bli angripen. Samtidigt har jag sett många akvarium där anubiasen står framme under belysningen och är hur fin som helst.
              Ja exakt, det är samma som jag sett och mina egna erfarenheter med Anubias petite är att den pga sin extrema slöa tillväxttakt även under optimala förhållanden gör att den gärna blir angripen. Kan vara skillnad mellan olika Anubias, men långsamväxare överlag har jag alltid haft svårt med att hålla algfria.

              Ett trick för oss som inte lyckas få Anubias algfri är att man kan köra dom i ett litet växthus ovanför vattnet ett tag.

              Jag ska testa igen i direkt ljus så får vi se. Kanske går bättre nu.

              Nya skott/blad blir alltid jättefina, men när de blir lite äldre så blir de fula.
              Det låter ju lite som makrobrist och ganska typiskt "kolbrist". Kör man inte tungan i rätt mun med R. wallichii och L. inclinata vad gäller CO2 så blir dom alltid äldre delar väldigt fula trots perfekt med övrig näring (PMDD).
              http://www.defblog.se

              Kommentar

              • y0da
                • August 2005
                • 1697

                #22
                Ursprungligen postat av defdac
                Japp UV-filter är en liten låda som man kopplar in före/efter filtret. Inget ljus smiter ut ur den lådan.
                Låter ju bra. Kanske man får ta och investera i då.
                Det med att göra vattnet lite surare tror du inte så mycket på eller?

                Det låter ju lite som makrobrist och ganska typiskt "kolbrist". Kör man inte tungan i rätt mun med R. wallichii och L. inclinata vad gäller CO2 så blir dom alltid äldre delar väldigt fula trots perfekt med övrig näring (PMDD).
                Men detta kommer inte bli något problem när man kör walstad med minimala vattenbyten, eller vadå? Eller bör man tillsätta något annat till karet?
                Anledningen till att jag ökade nutriSi var p.ga. min Echinodorus Quadricostatus. Nya blad som blir väldigt tunna ska vara en brist på mikroämnen enl. tropica. Det är exakt så som min beter sig. Vräkt i ca 2krm inatt, får se om det kan bli något bättre.
                http://www.y0da.se

                540L SA

                Kommentar

                • defdac
                  • January 2002
                  • 12751

                  #23
                  Det med att göra vattnet lite surare tror du inte så mycket på eller?
                  För växterna spelar det ingen roll, det skulle vara för fisken och den är jag inte intresserad av 8)

                  Men detta kommer inte bli något problem när man kör walstad med minimala vattenbyten, eller vadå?
                  Det var lite tanken. Bättre bikarbonatsupptag = mindre kolbrist.

                  Nya blad som blir väldigt tunna ska vara en brist på mikroämnen enl. tropica.
                  På Echinodorus har jag tagit det som att dom har bättre anpassade blad för CO2-assimilering under vattnet. De extremt välväxande Echinodorus jag haft har haft ganska genomskinliga blad, ingen mikrobrist i övriga karet.
                  http://www.defblog.se

                  Kommentar

                  • janne dansk
                    • June 2004
                    • 1740

                    #24
                    såg att du har ampui......snäckor .
                    dom kan få brister i skalet vid för lågt ph
                    mvh janne
                    Fantasi är viktigare än kunskap.Albert Einstein

                    Kommentar

                    • janne dansk
                      • June 2004
                      • 1740

                      #25
                      Information about apple snails (Ampullariidae): ecology, care, anatomy, species and genera, FAQ, literature, photographs, diseases and more.

                      kan inte skiska länkar,vid vanligt svar, utan i snabbsvar går dett bra
                      mvh janne
                      Fantasi är viktigare än kunskap.Albert Einstein

                      Kommentar

                      Arbetssätt...