Nybörjarfrågor ang växtakvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Camenius
    • November 2004
    • 180

    #61
    Tack för ditt/ert tålamod.

    Ursprungligen postat av BluesBoy
    Den här skissen kanske kan hjälpa dig att förstå hur man kopplar in en intern reaktor:
    I din skiss är reaktorn kopplad till UTBLÅSET på filtret. Antar att efter reaktorn, så lämnar C02-bubblorna reaktorn via ett "vanligt utblås" som ser ut som utblåset på vilket filter som helst. Räcker detta för att få god upplösning i vattnet och därmed ut CO2 i "hela" akvariet? Eller finns andra prylar/lösningar att sätta på EFTER reaktorn, i syfte att effektivisera spidningen av CO2?

    Finns det för- respektive nackdelar med att sätta reaktorn FÖRE ett INNERFILTER, alltså låta CO2:n från reaktorn stiga upp i innerfiltrets filter och via filtrets utblås spridas ut i akvariet?

    Känns lite genant med så "tjatiga basic-" frågor, kanske ska byta namn här så man slipper skämmas.

    Kommentar

    • BluesBoy
      • January 2004
      • 2559

      #62
      I din skiss är reaktorn kopplad till UTBLÅSET på filtret. Antar att efter reaktorn, så lämnar C02-bubblorna reaktorn via ett "vanligt utblås" som ser ut som utblåset på vilket filter som helst.
      Den typ av reaktor (Bioplast t.ex) bygger på följande princip:
      Vattenflödet från pumpens utlopp kopplas till en kran upptill på reaktorbehållaren. Denna kran kan styra flödet (steglöst 0-100%) att gå direkt ut i akvariet eller in i reaktorn för att komma ut genom en öppning i botten.
      CO2 leds in i reaktorn och den vill alltid stiga. Om inget vattenflöde justeras in i reaktorn fylls den start av en enda stor gasficka av CO2 (hastighet beroende av bubbeltakt förstås). Om man å andra sidan leder ner ett för stort vattenflöde genom reaktorn följer all CO2 med ut genom hålet i botten *utan* att lösas upp i vattnet. Den går upp till ytan och är därmed förlorad.
      Tricket är att balansera vattenflödet mot bubbeltakten så CO2:n liksom virvlar runt inne i reaktorn för att därmed lösas upp (låter mycket krångligare än vad det i praktiken är ).
      Då förstår du nog att det finns en koppling mellan bubbeltakt, rektorns storlek och vattenflöde (pumpkapacitet).
      Senast redigerad av BluesBoy; 16 September 2007, 15:10.
      BluesBoy
      http://www.bluesboy.se

      Kommentar

      Arbetssätt...