okej.. men det står ju i kalkylatorn vilka mängder man ska ha. stod ju 7 teskedar osv inom paranteser efter varje medel. men det är köksmåtten som har dom rätta volymerna?
En tesked i ett recept (för bakverk, mat, pmdd) är således ett exakt mått inte att förväxla med en vanlig tesked du använder till kaffet. En matsked i ett recept ska inte förväxlas med en vanlig matsked.
finns det någonstans man kan mäta upp volymerna på 500ml flaskorna?? man behöver ju veta ganska exakt mängd av det med. eller ska man mäta upp det med köksmått också?
Räknar du t ex ut ett recept som ska innehålla 13.4663 tsk KNO3 1.355226 tsk KH2PO4 och 2.563345 krm NutriSi för att få exakt 5 ppm nitrat, 0.5 ppm fosfat och 0.1 ppm järn så kan du lika gärna höfta till med en msk KNO3, 1 tsk KH2PO4 och 3 krm NutriSi.
Syftet är inte att få exakta nivåer i vattnet utan få *tillräckliga* nivåer i vattnet. Växterna kommer genast börja suga näring så nivåerna hela tiden sjunker ändå, så det fyller inget som helst syfte att vara anal med måtten.
Man skulle faktiskt kunna gå så långt i det här resonemanget att du faktiskt kan använda en vanlig rågad matsked och vanlig rågad tesked för att blanda dina gödningar.
Enda gången du får problem med gödning är när du missar att göda med något så växterna svälter och därvid skapar algodling, eller om du skruvar om gödningsmängderna totalt och t ex tar 1 matsked mikro och 1 krm KNO3 istället för tvärtom.
För att det ska kännas lite säkrare kan du tänka såhär: Du ska ha ca 7 ggr mer KNO3-pulver jämfört med KH2PO4 och ungefär lika mycket NutriSi-pulver som KH2PO4.
Ett förenklast PMDD-recept blir då i 3 olika halvlitersflaskor: 7 tsk KNO3 i ena, 1 tsk KH2PO4 i andra och 1 tsk NutriSi i tredje. Dosera 10 ml per 100 liter.
Vansinnigt enkelt =)
Kommentar