Planering av större Amazonkar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • petnym
    • May 2002
    • 5028

    #16
    Låter som ett mycket trevligt projekt tycker jag.

    16 diskus och en mäsk-koldioxidanläggning låter dock som en mycket djärv kombination tycker jag. Många tåligare fiskar än så har nog dött pH-falls-döden med hembrygd Co2. Ett så stort kar kommer att kräva en hel del koldioxid vilket ökar riskerna ännu mer. Jag skulle nog satsa lite av diskus-pengarna på en "riktig" Co2-utrustning med gasflaska och nålventil istället. -Betydligt säkrare för dina fiskar.

    Peter

    Ps
    Tänk på att skaffa malar som inte gräver så mycket. Jobbigt att försöka återplantera en massa växter när det är så djupt vatten.
    Lycka till!


    Gräset är grönare på andra sidan glaset...
    Hemsida - Akvarium - Djurparker - CO2 - Blogg - AkvarieWiki
    Mina tidigare och nuvarande akvarium: 2 meter växtakvarium - Åttakantigt växtakvarium - Räk-kub - Regnskogsterrium - Ikuben (salt) - 1000 liter salt

    Kommentar

    • mats m
      • September 2002
      • 515

      #17


      Hej .
      En 25 kan jäsa mellan 2-3 mån. i lugn takt i rumsvärme men första veckan jäser det rätt bra.

      Hälsn. Mats

      http://www.Zoonen.com/minzoon.Asp?oid=156582

      Kommentar

      • Diskusfreak
        • October 2002
        • 187

        #18
        Detta forum bara fortsätter att imponera *stående ovationer*

        Kjell: Jag håller med ang att det kommer bli problem att mata med oxhjärta i ett växtaakvarium, lite synd, men det finns alternativ så klart. Verkligen bra funktion på er växt avdelning, detta får mig nästan att tro att jag inte är den första att fråga dessa frågor <img src=extra_smilie_tandkarp.gif border=0 align=middle>

        petnym: till en början kommar jag köra mäskvarianten, men så fort jag fått lite yngel att sälja så kommer jag att köpa en anläggning. Även om man vill lägga hur mycket pengar som helst på anläggningen får man försöka skynda långsamt känner jag. Dessutom känner jag att om man köper allt nytt kommer jag inte lära mig varför varje del är så viktig.
        Dock har jag inte sett anläggningar för akvarium över 1000 liter. Är det nån som har vad en sådan kan kosta? (jag är inte rädd för att bygga delar av den själv)

        mats m: 2-3 månader, hmmm det låter verkligen lockande, förståligt att det bubblar rejält första veckan.
        an får väl planera så att den den första har inte är slut när man startar nästa sats, svårare är det inte.


        "övning ger träning"
        "övning ger träning"

        Kommentar

        • petnym
          • May 2002
          • 5028

          #19
          Jaja, Det är ju en avvägning som var och en får göra efter sin egen kunskap och erfarenhet av att sköta hembrygd-koldioxid. Själv resonerar jag som så att en gas-lösning är betydligt billigare än 16 nya (levande) diskus så det lönar sig redan vid ETT misslyckande.

          Jag har själv en reaktor gjord för akvarier för över 1000 liter. Och efter att sett den är jag övertygad om att man lika gärna kunde byggt en själv med hjälp av ett plaströr/flaska fylld med biobollar, om man bara är lite händig.

          Lycka till!

          Peter

          Gräset är grönare på andra sidan glaset...
          Hemsida - Akvarium - Djurparker - CO2 - Blogg - AkvarieWiki
          Mina tidigare och nuvarande akvarium: 2 meter växtakvarium - Åttakantigt växtakvarium - Räk-kub - Regnskogsterrium - Ikuben (salt) - 1000 liter salt

          Kommentar

          • defdac
            • January 2002
            • 12751

            #20
            Diskusfreak: Lämpligt DIY-projekt för din 25-liters jäst: Skaffa en nålventil och bygg en egen "säkerhetsventil" - du vet en sådan som finns i vattenpåfyllningspluggen på leksaksångmaskiners vattentank.

            Mycket enkel konstruktion: Ett plastblock som man borrar upp så att hålen bildar ett kors. Bredvid två av hålen skruvar du fast skruv+fjäder+bricka. Brickorna ska täcka hålen och hålla tätt. Genom dom andra hålen leder du koldioxid igenom blocket. Fjädrarna kommer pressa brickorna mot blocket så länge som trycket är "normalt" - dvs under normal drift på dagen. På natten kan du nypa till slangen och då kommer brickorna pressas ut och släppa ut koldioxiden i rummet istället för ner i akvariet. Jag har en bild hemma på lösningen som jag fick från en medlem på APD. Jag mailar gärna om du vill ha.

            Kombinerar du denna lösning med en magnetventil så får du mycket exakt kontroll av flödet på koldioxiden. All överflödig koldioxid kommer säkerhetsventilen släppa ut. På natten blir det således 100% spill, men med tanke på att jästsatsen håller i 2-3 månader så känns det som en rätt schysst lösning ändå.

            http://www.defblog.se

            Kommentar

            Arbetssätt...