Javamossa+växtproblem

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kezze
    • June 2002
    • 75

    Javamossa+växtproblem

    växterna i mitt nya akvarium växer dåligt vissa av dom och då särskilt Javamossan tycks jag inte lyckas med.. den blir bara brun o dör..(övriga växer bara inget alls) Jag har dem i ett sprillans nytt Juwel akvarium på 110L och har inga flytväxter som blockerar ljuset. jag använder Bottengödning (lerkulor) samt då o då lite flytande tropica mastergrow gödning.. kan det vara på det viset att jag trots det nya akvariumet har för dåligt ljus? eller har någon, någon ide?

    Kezze
    Kezze
  • defdac
    • January 2002
    • 12751

    #2
    Alla mina egna erfarenheter tyder på att Javamossa fullkomligen älskar kväve och fosfor. Detta får den av nitrat och fosfat som är slut/bi-produkter av nedbrytningsprocesserna som pågår i mulmen/skiten på bottnen. Dessa ämnen finns *inte* i komersiell växtgödning (eftersom myten om att nitrat och fosfat framkallar alger fortfarande lever kvar - denna myt tar jag gärna död på i en tuppfight i någon annan tråd).

    I nya fräscha akvarium så har man ofta inte speciellt mycket fisk och allt är i princip kliniskt rent vilket gör att det snabbt blir brist på just dessa ämnen för växterna.

    Antingen väntar du tålmodigt ett halvår på att akvariet "sätter sig" och sedimenterar fiskars skit vilket skapar en pytteliten kväve- och fosfor-depå, eller så vräker du i mat åt fiskarna så det räcker och blir över.
    Den sista metoden är dock inte att rekommendera eftersom du måste ha extremt kraftfullt biologiskt filter som snabbt kan bryta ner ammoniumet/nitriten som finns i den ruttna maten till nitrat. Detta har oftast *inte* nya akvarium vilket leder till ammonium- och nitrit-spikar vilket i sin tur leder till algblommning.

    Så om du inte är tålmodig så får du skaffa kaliumnitrat och kaliumdivätefosfat från t ex Hjortgatanszoo och börja brygga din egen växtgödning. Det har jag gjort och efter att jag nyligen började med kaliumdivätefosfat så började min Java-mossa att växa även i mitt stora och rent hållna akvarium.

    http://www.defblog.se

    Kommentar

    • Mariaa
      • January 2002
      • 591

      #3
      Hej!
      Jag har javamossa i några av mina akvarium (hade bara en liten tofs från början) och där den växer bäst (nästan för bra) är i ett 63 lites akvaium med guppy. Jag använder det akvariet till odling av Översvärdsguppy och de är väldigt bra på att yngla av sig och de äter inte upp sina yngel heller. Så det är ganska jätte mycket fisk i det akvariet. Igår rensade jag ur en hel del mossa eftersom det hade tagit över drygt halva akvariet på ca 1 månad.
      Mvh Maria

      Kommentar

      • Mariaa
        • January 2002
        • 591

        #4
        Hej!
        Förresten så måste det ju vara väldigt bra att ha javamossa i ett akvarium med mycket fisk eftersom de tar upp nitrat och fosfat, eller är jag helt ute och cyklar. Tycker att det akvariet med guppysar fungerar väldigt bra. Jag matar väldigt mycket (på grund av ynglerna) och gör vattenbyten max 1 gång per vecka i det, men har aldrig problem med nitrit eller liknande (fast det är ganska nystartat p.g.a. att jag nys flyttat).
        Mvh Maria

        Kommentar

        • defdac
          • January 2002
          • 12751

          #5
          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
          Jag använder det akvariet till odling av Översvärdsguppy och de är väldigt bra på att yngla av sig och de äter inte upp sina yngel heller. Så det är ganska jätte mycket fisk i det akvariet.
          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
          Kul att du kan bekräfta mina erfarenheter. Även jag har yngelburkar som inte får vattenbyten så ofta och som är överbefolkade och där växer min javamossa bra. Dom får inte så mycket ljus så mossan får ett väldigt roligt utseende: Långa spikraka mosstrådar som är riktade mot ljuset =)

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
          Förresten så måste det ju vara väldigt bra att ha javamossa i ett akvarium med mycket fisk eftersom de tar upp nitrat och fosfat, eller är jag helt ute och cyklar
          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
          Nej du är inte ute och cyklar. Det stämmer bra!

          Det kanske ska tilläggas, även om det är självklart, att en stor klump javamossa inte garanterar ett nitrat- och fosfat-fritt vatten. Klarar klumpen inte av ta bort lika mycket nitrat och fosfat som fiskar/mat/bakterier producerar kommer dessa värden naturligtvis att stiga.

          http://www.defblog.se

          Kommentar

          • Mariaa
            • January 2002
            • 591

            #6
            Hej!
            Men vad kul att ha rätt ibland <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
            Men självklart så måsta man ju ha en bra pump också. Men javamossan kan ju hjälpa till att hålla dessa ämnen nere.
            Mvh Maria

            Kommentar

            • QueenXiter
              • September 2002
              • 149

              #7
              Jag har en ganska så stor javamossatuss på en rot, under roten har ja en syresten som gör bubblor, dessa kommer upp genom javamossan. De ser jätte fint ut, men ja tror även att mossan gillar detta för den blev mycket finare sen ja började med detta..

              "Ingen kan göra allt men alla kan göra något"
              "Ingen kan göra allt men alla kan göra något"

              Kommentar

              Arbetssätt...