Hjälp med CO2 och bottensubstrat

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Torreador
    • April 2010
    • 523

    Hjälp med CO2 och bottensubstrat

    Jag har ett 260 lit kar som jag nyligen gjort om så jag tänkte nu ha växter framförallt och har fyllt upp med sand istället för grus och har börjat sätta in växter.

    Men...

    Jag har ju nu i efterhand lärt mig att man egentligen ska ha ngt annat substrat än sand (soil eller vad det hette?) och att man dessutom bör ha CO2 om man ska lyckas.

    Först tänkte jag att jag skiter i det och kör på och hoppas att jag lyckas ändå. Men ju mer jag tänker på det så vet jag att jag kommer att bli superbesviken om jag inte lyckas få några fina växter och det kommer att bli ett jäkla jobb att byta substrat om jag väntar tills jag planterat allt osv osv.

    Så kanske jag skulle byta substrat redan nu? Alternativt använda sanden på vänster sida som jag tänkt som lite "öken" och lägga soil på höger sida som ska vara frodig och grön.

    Och så var det ju det här med CO2.... Ska man i så fall ha en hel anläggning som tillför och räknar bubblor och allt vad det är så att man är säker på att det blir rätt eller finns det enklare sätt som man klarar sig bra med osv.

    Min tanke är att karet så småningom ska se ut ungefär så här som jag kladdat ner på min fula bild. Det ska vara lummig grönska, marktäckare och rötter på höger sida och en kargare del (med sand? ) stenar och lite kargare växter (typ lite taggiga, spretiga osv) på andra sidan.

    HJÄLP MIG! Jag vill kunna bestämma mig med soil och CO2 så att jag kan komma igång.
    Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

    www.bondmoran.nu
  • LoGeek
    • September 2008
    • 1651

    #2
    När du väl börjat vela på det här viset kommer du så småningom hamna på CO2, så du kan lika gärna installera det på en gång . Det är sura pengar vid inköp. Men efter 2 veckor med co2 och pmdd kommer du inte ångra dig. Det är som att gå från epa-traktor till Porsche

    Vill du kunna välja fritt bland växter du hittar på nätet, ha röda växter etc så kör CO2! Det är inte svårt. Om du googlar i en timme så har du koll sedan. PMa mig om du har svårt att välja mellan olika alternativ så kan jag guida.

    ​​​​​CO2 är inte många delar egentligen. "Anläggning som räknar bubblor" - ja ett alternativ är att med en nålventil justera bubbeltakten från en trycksatt flaska. Vill man ha ett riktigt stabilt pH (mindre alger, sparar co2,;bättre för fisk) kopplar man co2-anläggningen till en pH-controller. Det är en liten elektronisk enhet där du ställer in önskat pH på skärmen. Den mäter via en sond pH i akvariet och öppnar/stänger tillförseln utifrån behovet.

    Vad gäller soil så beror det lite på om man vill köra ett riktigt low tech eller high tech. I high tech med CO2 så är det helt onödigt. Jag har kört många kar med och utan soil, och i kar med CO2 tycker jag bara det är jobbigt. Det grumlar lätt upp massa mörk soil vid omplantering och vill man ha ljus sand så blir det verkligen fult.

    Växter kan ta upp näring både via rötter och blad. Kör du CO2 kommer upptaget via bladen vara mer än gott nog. Vissa tunga rot-ätare är det bättre att bara trycka ner en liten lerkula under istället för att köra grisig soil i hela karet.

    Kommentar

    • Torreador
      • April 2010
      • 523

      #3

      Nu har jag suttit hela eftermiddage och googlat, pust! Jag har hittat lite färdiga kitt men det står olika på en del, priserna är väldigt varierande och en del står det inget info alls om....

      Jag är klokare vad gäller CO2 efter allt googlande men definitivt inte klokare på vilken anläggning jag ska skaffa... haha.

      Här är några olika kit jag hittade:

      Först det som jag kollat mest på men det är bara för att jag gillar butiken - de har varit väldigt hjälpsamma när det gäller mina växtfrågor:

      ADA CO2 Advanced System 2.795 kr http://godhemszoo.se/index.php?route...product_id=622


      CO2 Proflora U402 JBL 2.460 kr https://www.fiskfoder.com/product.ht...category_id=52

      AquaMedic CO2 Complet 2.798 kr https://www.akvarieshopen.com/sv/akv...complet-p-5905

      Dupla CO2 Set 400 2.499 kr https://www.akvarieshopen.com/sv/akv...et-400-p-30496

      Sera CO2 system med extern ventil UTG-S8055 2.125 kr https://www.akvarieshopen.com/sv/akv...-ventil-p-3339

      Jbl Proflora U403 Komplett Med Kontroll 12V 4.495 kr https://www.cyberzoo.se/akvaristik/t...akvarievaxter/

      Aquatic Nature - CO2-kit junior kit 1.199kr http://www.akvariumkungen.se/vattenk...unior-kit.html

      Starter Aquarium CO2 System with Adapter for Planted Tank 80L - 500L 996 kr http://www.co2supermarket.co.uk/star...5.htmlAdvanced

      Aquarium CO2 System with Adapter for Planted Tank 80L - 500L 1.138 kr http://www.co2supermarket.co.uk/adva...500l-p312.html


      Pro Aquarium CO2 System with Adjustable Pressure inkl. PH controller 2.452 kr http://www.co2supermarket.co.uk/co2-...-pro-p509.html

      Här fanns flera olika varianter, orkar inte skriva alla: https://www.co2art.co.uk/collections...te-co2-systems


      Något ni kan avråda ifrån eller rekommendera??

      Jag har högt PH i kranen här hemma, ca 8,5 om inte lite högre. Blir det väldigt svajigt vid vattenbyte då eftersom CO2 kommer sänka PHt? Eller sker det så pass långsamt så det inte är ngn fara?




      Senast redigerad av Torreador; 13 March 2017, 19:19.
      Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

      www.bondmoran.nu

      Kommentar

      • LoGeek
        • September 2008
        • 1651

        #4
        Kolla begagnat också. Finns ofta prisvärda med controller då.

        Ja vid vattenbyte kommer ditt pH stiga. Med nästan alla sällskapsfiskar är en höjning av pH vid vattenbyte ok. Sänkning är värre.


        Vad har du för kH?

        Kommentar

        • Torreador
          • April 2010
          • 523

          #5
          Kollade blocket men inget där, ska kolla på andra sidor.

          kH 5,1
          Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

          www.bondmoran.nu

          Kommentar

          • LoGeek
            • September 2008
            • 1651

            #6
            Ok. Då kan du köra co2 ner mot pH 6.8 för bra fart på växterna.

            Kommentar

            • Sleaper

              • September 2008
              • 2878

              #7
              En sådan här: http://www.us-aquaristikshop.com/co2...ng-inline.html
              + http://www.us-aquaristikshop.com/mes...-zubehoer.html + http://www.us-aquaristikshop.com/co2...m-silikon.html
              samt en sådan hät http://www.us-aquaristikshop.com/co2...-groessen.html Ifall man har ytterfilter, isf. får man välja lämplig storlek beroende på slangstorlek. Men det är ju en diffusor med bubbelräknare. Komplettera med 2kg-flaska som dom säljer i affärer som säljer grejor för öltillverkning.

              Kommentar

              • Torreador
                • April 2010
                • 523

                #8
                Nu har jag äntligen bestämt mig - jag ska göra ett försök UTAN Co2 och se om jag lyckas. Går det inte så kan jag ju skaffa en anläggning då.

                Tanken är att vänster sida ska vara ett "ökenlandskap" med sand som botten och höga stenar. I stenarna ska jag fästa "karga" växter och lite taggiga mossor som ser ut som små "enar" osv. I sanden ska jag plantera nålgräs och ev ngt annat. Höga växter men inte så "blaffiga" i bakgrunden. Typ valle kanske. Får se. Kanske några musselblommor eller likn. ovanför.

                Mitten ska vara rätt öppen med bara sand och någon liten växt. Höger sida ska jag bygga upp som en trappa med hjälp av flata stenar och substrat. Här ska det finnas rötter och massa frodiga växter samt marktäckare.

                Men... han som jag ska köpa mina växter av menar att det är svårt att få växtligheten bra i sandbotten. Han tycker att jag ska köpa något annat substrat. Så jag tänkte behålla sanden på höger sida samt mitten (mina corysar älskar ju sanden) och lägga ett annat substrat på höger sida där det ska växa som tusan ;-)

                Han rek någon av dessa sorter:

                Amazonia Light med Power Sand under.

                Tropica Soil

                Har ni andra förslag? Jag vill att den ska vara lätt att arbeta med så jag kan ändra och plantera tills jag fått det som jag tänkt. Jag vill inte att den flyger runt i hela karet.

                Fiskarna kommer jag flytta över till ett annat kar under tiden jag planterar så klart men jag har inte tänkt att ha dem där i flera veckor för att soilen ska lägga sig och ha släppt ifrån sig allt som inte fiskarna gillar.

                Jag har läst att man helt enkelt kan ta vanlig blomjord, stämmer detta? Jag har cocosmull hemma som jag haft i mina terrarier, men det har jag inga nu så den kan jag också använda upp om det går. (oanvänd så klart... haha).

                Kom gärna med tips och råd på vad ni tror kan funka.

                Info om karet:

                260 lit

                Kranvatten: PH 8,5-9 och kH 5.1 (i karet just nu är PH 8 och kH 6.0)

                Fiskar: endlers, fjärilsciklider, corydoras, otocinclus och stiphodon

                Kommer skaffa några Amanoräkor framöver också tänkte jag.

                Använder nu Profito Easy Life och när den är slut kommer jag använda PMDD som jag köpt av en medlem här på zoopet. Kollade även lite på EasyCarbo. Bra/dåligt?


                Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

                www.bondmoran.nu

                Kommentar

                • Delta2004
                  • November 2016
                  • 77

                  #9
                  Hej,
                  när jag startade mitt 180liters vision, så körde jag med JBL pro flora i botten, och sedan mina små sjöstenar. all substrat ligger 10cm från rutor, så i slutänden syns det inte alls. I settet jag köpte fick jag även näringsdroppar och jbl ferropol med.
                  Vet ej hur det går med sand, men jag märker inte alls att dret finns något under sjösten. Vid bottenstädning kan man då gräva djupt vid rutor där det syns, i övrigt bara lite på ytan. Då får man inte upp jorden i vattnet.
                  Denna lösning funkar bra för mig.
                  Lycka till!
                  Senast redigerad av Delta2004; 14 March 2017, 14:50.

                  Kommentar

                  • Torreador
                    • April 2010
                    • 523

                    #10
                    Tack! Ska kolla på den också :-)
                    Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

                    www.bondmoran.nu

                    Kommentar

                    • Torreador
                      • April 2010
                      • 523

                      #11
                      Hm, hittar inget bottensubstrat som heter JBL proflora, hittar bara massa CO2 paket som heter så?
                      Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

                      www.bondmoran.nu

                      Kommentar

                      • LoGeek
                        • September 2008
                        • 1651

                        #12
                        Om du inte kör CO2 så kommer ett substrat att hjälpa lite på traven. Med co2 blir det dock försumbart för de flesta växter.

                        Växterna kommer oavsett att vara kraftigt kolbegränsade vilket är den stora bromsen utan co2, substrat eller ej. Men visst kan det hjälpa att få igång rotupptaget också.

                        Vad gäller Easycarbo så har jag goda erfarenheter. Om vi säger att du med co2 får en typisk stamväxt att växa 10+ cm i veckan, utan co2 kanske 2 cm, så kanske du får 3-4 cm med full eller dubbel dos Easycarbo. Och med substrat 0.5 cm till i veckan

                        Nu handlar det ju inte om att man vill ha hög tillväxthastighet men det ger en uppfattning om dessa faktorers påverkan.

                        Kommentar

                        • Torreador
                          • April 2010
                          • 523

                          #13
                          Aha, tack!
                          Har du ngt tips på ett substrat som skulle kunna passa?
                          Följ mitt liv som bondmora och diplomerad klantskalle på:

                          www.bondmoran.nu

                          Kommentar

                          • LoGeek
                            • September 2008
                            • 1651

                            #14
                            Nej, var ett tag sedan jag köpte substrat. Men tror jag körde ADA aqua soil Amazonia senast och var rätt nöjd. Håller väl i 2-3 år max innan det är dags att byta....

                            Kommentar

                            • Tokfan
                              • January 2017
                              • 3

                              #15

                              JBL AquaBasis plus som substrat kanske? Det kör jag och det fungerar rätt okej. Bättre än bara grus i alla fall

                              Kommentar

                              Arbetssätt...