Kelvin?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • åheim
    • April 2006
    • 13124

    Kelvin?

    Jag har alltid gått efter kelvintal när jag väljer ljus men nu undrar jag om det är det som avgör om det funkar för växter eller finns det andra saker man ska gå efter? Har nämligen en växtlampa som ska främja fotosyntesen men den har ett gulare ljus vilket talar för ett lägre kelvintal...
    Viva Leo Buscaglia
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Kelvin handlar ju mest om färgen/temperaturen på ljuset, medan Lumen anger styrkan.

    Som du skriver så har ett väldigt lågt kelvin-tal oftare ett gulare ljus men lägre än ca. 6.000 blir det inte så snyggt i akvarium.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • åheim
      • April 2006
      • 13124

      #3
      Kollade på lampgrossen.se och där skriver de att candela, lumen och lux bara ett sätt att mäta för det mänskliga ögat och har inget med fotosyntesen att göra. Istället ska man gå efter "mikromol" som är ett mått på hur mycket användbart ljus som träffar växten dvs ljus som kan användas av fotosyntesen...

      Jag trodde att om ett lysrör eller lampa hade ett kelvintal på 6000 så var det bra ljus för växter...
      Viva Leo Buscaglia

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #4
        Nej men nog påverkas fotosyntesen av ljusets styrka i alla fall.

        Ja, 6000-6500 är ett ljus som liknar solen (fast mycket svagare förstås) så det är bra för växter.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • åheim
          • April 2006
          • 13124

          #5
          Ok tack Kjell för svaren
          Har beställt en led-ramp med vitt ljus och 5000 Lumen
          Viva Leo Buscaglia

          Kommentar

          • Bygert
            • March 2010
            • 2169

            #6
            Ett försök att reda ut lite begrepp. Får se om nåt klarnar.

            Kelvin är temperatur. Skalan utgår från absoluta noll på minus 273, när vi är uppe i de temperaturer vi pratar om här är skillnaden mot celsius rätt ointressant. När det gäller ljus så handlar det där med kelvin om vilket ljus en perfekt svartkroppstrålare sänder ut vid en viss temperatur. Nu är det bara det att de lampor vi använder knappast är några perfekta svartkroppsstrålare, tvärtom, de har ofta ett väldigt taggigt spektrum där vissa färger kan vara starka och annat saknas helt. När man då pratar om hur den ligger i kelvin så blir det bara en slags tyngdpunkt, åt vilket håll det mesta ljuset ligger. En lampa som neråt 3000 ger då ett gul eller rödaktigt ljus som inte många vill ha i akvarier. Åt andra håller ligger de lampor som används till saltvatten på 10000 eller mer åt det blå hållet.

            Lamporna uppe åt det blå hållet kan ge ett snyggt ljus i saltvatten där man vill ha en blåton som man tycker ser lite marin ut. Nackdelen är att röda färger kan bli gråaktiga. Till sötvatten vill man kanske snarare ligga på 6000 eller nåt sånt, det är ungefär i samma trakt som soljus vilket blir rimligt där. Men - nu kommer grejen här. Temperaturen i Kelvin säger inte ett skit om vilket lampan är bra för växter eller inte! Det kan vara ett rimligt värde samtidigt som just de frekvenser som växter kan nyttja saknas helt. Att köpa lampor till växter efter färgtemperatur är ungefär som att köpa nåt till fötterna bara efter skonummer, visst är det viktigt men långt ifrån hela sanningen. Det man får veta med Kelvintalet är om lampan drar åt det rödaktiga eller åt det blåaktiga eller ligger däremellan. Inget annat. Det har absolut sitt intresse eftersom det blir olika intryck av akvariet så det är bra att veta men klart otillräckligt om man ska bedöma hur bra ljuset är till växter.

            Lumen då, det berättar hur mycket ljus som lämnar en lampa, flödet. Och lux hur mycket ljus som träffar en yta, intensiteten. Bägge mäts på ett sätt som utgår från våra ögons känslighet som lägger tyngdpunkten åt det gröna hållet vilket är ljus om växter inte har just nån nytta av. Även om mätvärdena alltså inte säger så mycket om vad som är bra för växter är de ändå av visst intresse. Hur mycket ljus man får ut från en lampa är ju klart intressant och lumen brukar vara det som man får reda på. Det är ju ljus vi vill ha, inte watt, elräkning. Mycket lumen och lite watt, så vill vi ha det. Lux är också intressant eftersom det är enklare och billigare att mäta det än vad som är intressant för växter. Lumen säger ju bara vad som lämnar lampan, hur mycket som hamnar där det gör nytta är ju en annan sak. Jag har ju t ex mätt att med reflektor blir värdet i lux fördubblat även om ju lampan fortfarande ger lika mycket lumen. Möjligt att ha en lampa i stället för två alltså, halva elräkningen. Lumen och lux är alltså lika lite som kelvin nåt som säger tillräckligt om ljus för växter men det är ändå av intresse.

            Vill man veta nåt om vad som vi egentligen ofta vill veta så är det värden i PUR eller PAR man vill ha. Då mäter man just det man är intresserad av, hur mycket ljus det blir som är intressant för växter. Det där kan också uttryckas med mikromol men det begreppet är bara ett antal, en siffra med en oherrans massa nollor. Man måste berätta vad det är man räknar också om det ska bli meningsfyllt. Antal fotoner som kan göra nytta för växter t ex.

            Problemet är att de där värdena som man vill ha, de hittar man sällan. Jag har sett en gammal undersökning och där gav metallhalogen och fullfärgslysrör av standardtyp generellt bäst resultat. Däremot var det överaskande att groluxrör som ju ska vara speciellt för växter inte direkt rosade marknaden, de var snarast dåliga till växter. LED har jag inte sett nåt om än, eftersom man där kan laborera mer kan det bli hur bra eller dåligt som helst.

            Så vad gör man? Kelvin kan man använda till att få reda på åt vilket håll i temperatur ljuset drar och lumen säger nåt om hur effektiv lampan är. Men det man egentligen vill veta, det får man knappast fram. Nå, det finns en sak till som man brukar få reda på och det är Ra. Det är färgåtergivning och berättar hur bra färger går fram under en viss lampa. Perfekt är 100, det är som soljus, alla färger går fram på ett naturligt och bra sätt. Över 90 kan vara ok, 90 och lite till, det är vad man kan få. Saken är då att om färgåtergivningen är bra så får man ju dels bra färger på det man har i akvariet men man kan också räkna med att eftersom alla färger finns så är även de som växterna har nytta av med. Ett rör med bra ra värde kan alltså inte vara katastrof, man kanske skulle hitta nåt bättre för växter just om man gick efter de där värdena som man vill ha där men då kanske också färgåtergivningen skulle bli konstig.

            Man behöver inte köpa särskilda akvarierör. De är ofta inte så mycket bättre men däremot dyrare. Ett bra fullfärgslysrör gör jobbet. De som är lite seriösa har ett nummer med tre siffror som man kan utgå från. Första siffran är färgåtergivningen, är det en 8 så är färgåtergivningen bättre än 80 vilket inte är mycket att skryta med. Är första siffran en 9 så är färgåtergivningen över 90 och då är det ok, kanske rent av bra. De nästa två siffrorna är de första två siffrorna i färgtemperatur i kelvin. Ett rör som heter 965 har alltså en färgåtergivning på bättre än 90 och en färgtemperatur på 6500 kelvin. Nåt i den stilen kan man köpa till ett sötvattensakvarium och hoppas att det blir bra.
            Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

            Kommentar

            • åheim
              • April 2006
              • 13124

              #7
              TACK Bygert!!! Precis den nyttiga information jag behövde, jag sög i mig vart enda ord!
              Det var ju lite som jag misstänkte att det inte bara handlar om kelvin utan att det är ett mått för att det ska se trevligt ut i akvariet.
              Växtlamapan jag har hängande över ena akvariet har ingen specifikation över kelvin utan bara 365 lumen och 400 micromol. Lampan får mina oranga slöjstjärtar att blekna rejält https://www.lampgrossen.se/produkt/V...vas-LED-5W-E27
              Senast redigerad av åheim; 06 September 2016, 11:40.
              Viva Leo Buscaglia

              Kommentar

              Arbetssätt...