Frågor inför uppstart av växtakvarie

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • groll
    • August 2016
    • 45

    Frågor inför uppstart av växtakvarie

    Jag har varit sugen på att testa köra ett växtakvarie nu ett tag och bestämt mig för att det banne mig är dags nu! Ska starta upp så fort jag läst på tillräckligt och har alla grejer jag behöver (vilket nog kan ta en stund :e).

    Tänkte passa på att höra mig för om lite tips/ställa några frågor till er gurus innan jag startar upp!

    Vad jag har hittills är ett Juwel Vision 450l kar där jag slängt ur orginalfiltret och köpt ett JBL CristalProfi 1901 externt filter + en co2 anläggning JBL ProFlora m601.
    Efter att ha läst på om hur jag installerar co2-anläggningen så inser jag att jag måste ha en magnetventil också, och eftersom jag är mer eller mindre helt grön på det här så tänkte jag även smälla till med en ph controller. Jag har sett både här på forumet och i youtubeklipp att där finns motståndare till dessa controllers. Jag tycker dock det verkar tryggt och bra så kan man fokusera mer på vattenbyte/gödning/trimma växter och hålla rent i karet. Ser värdena konstiga ut kan man alltid dubbelkolla manuellt och när man ställer in allt så räknar man såklart bubblorna osv. Skriv gärna vad ni tycker om controllers.

    Hittills har jag inte hunnit läsa på jättemycket om varken substrat eller vilka växter jag ska ha. Det är vad jag ska fokusera på de närmsta dagarna. Vad jag vet är att jag gärna vill ha någon form av bottentäckande växt som inte blir så hög. Karet är ju relativt högt så det är en bit att kämpa sig ner för ljuset. Hur långt kommer man med orginalrör och måsvingereflektorer? (4st 1200mm 54w t5) Kan det gå med denna typ av växt? Ska såklart ha fler växter och jag har någon form av idé om hur jag vill att kompositionen ska se ut, får se hur den ändras under veckan när jag gräver mig djupare ner i området. Har ni några förslag på växter och eller erfarenheter om bottensubstrat/soil så uppskattas det

    Eventuellt kan jag tänka mig att ha någon/några riktigt stora stenar (>25-30cm höga kanske någon bred, kanske någon smal) i karet och är lite rädd för att glaset ska gå sönder. Vad tycker vattnet om att ha liggunderlag, eller kanske frigolit underst för att breda ut trycket från stenarna?
    Sist men inte minst, finns där något bra ställe man kan köpa fina stenar/grenar eller bör man ut och leta? Jag har kollat i en 4 akvariebutiker i Malmö, men de har mest plastsaker som dödskallar och sjunkna skepp vilket jag inte är så intresserad av.

    Tack för hjälpen!
    Ohoy
    Senast redigerad av groll; 30 August 2016, 06:36.
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Controllers är bra och jag har själv alltid använt sådana när jag har kört CO2, men det är mycket viktigt att man regelbundet kalibrerar dom regelbundet annars kan de visa väldigt mycket fel.
    Hur högt är ditt akvarium (från botten till vattenytan) - kan vara bra att veta för att veta om ljuset räcker.

    Liggunderlag eller frigolit på botten är inga problem.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • groll
      • August 2016
      • 45

      #3
      Det är ungefär 60cm ner till botten från lamporna. Inrett gissar jag på 55-45cm beroende på hur mycket nivåskillnad man har.
      Hur ofta kalibreras (elektroderna är det antar jag)? Säger själva datorn till när det är dags att kalibrera dem? Det stod lite om ph-controllern i manualen till co2-anläggningen. Jag har för mig att det stod att den under kalibrering klagade när de blev kassa och behövde bytas ut iaf.

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #4
        Nu finns det säkert olika pH-controller men de jag har haft (och de har varit bra) har jag kalibrerat 1 gång i månaden i början och efter en tid 2 ggr i månaden och när det behövs kan inte controllern tala om, det är bara att göra det till en rutin.
        En bra controller har också minst 2 kalibreringspunkter.
        Tror du kommer rätt långt med 4 rör med reflektorer, men de allra mest ljuskrävande växterna kräver nog mer ljus för att förbli på botten.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • groll
          • August 2016
          • 45

          #5
          Kanon då ska jag börja browsa växter och se om jag kan hitta några lätt-medelsvåra växter. Jag var iväg och handlade controller och reflektorer idag. Efter att ha bläddrat lite i manualen för controllern så ser jag att där finns en calibration reminder som hojtar till var 30:e dag.

          JBL is your expert for aquaristics, pond & terraristics. Since 1960, JBL has maintained its reputation for high-quality products based on its own research.

          Kommentar

          • groll
            • August 2016
            • 45

            #6
            Ok, har nu läst på lite om substrat, fixat sten och har fler frågor

            Jag har sett och läst att många kör på fluval stratum, en sak jag undrar med den är att där står att den promote:ar neutralt till något surt PH. Varför vill man ha det när man kör co2 som i sin tur också gör vattnet surare? Eller bör jag läsa det som att det faktiskt drar upp PH:t om det går ner under 'något surt'?. En annan sak många verkar ha problem med är att det ska vara poröst och lätt, vilket renderar i att det är svårt att plantera i. Bör man blanda ut det med något annat för att få plantorna att stanna eller bör det gå med bara fluval? Jag kommer att köra en matta, oklart vilken än, de jag läst mest om än så länge är monte carlo och baby dwarf tears. Jag kan tänka mig att dessa är svårare att plantera än de lite större växterna med större rötter. Angående substratet funderade jag på att lägga ECS i botten då de verkade ha trevliga egenskaper. Vad tror ni om det? Bra eller anus?

            Jag har också varit en sväng nere vid havet och plockat upp en del sten. Går det bra att ha ner sten som legat i havet i ett akvarie? Där är en del alger på dem och de är inte helt enkelt att få bort allt. Håller på att koka dem, sedan har jag försökt med en tandborste, skurborste och svinto för att få bort algerna(sköljer och koker dem igen efter att jag använt svinto, plus att det står på paketen att tvålen är biologiskt nedbrytningsbar). Men det är ett jedra jobb, jag har två kassar fulla av sten. Algerna kanske dör och försvinner om de bara ligger och torkar?
            Bifogade filer
            Senast redigerad av groll; 10 September 2016, 16:48.

            Kommentar

            Arbetssätt...