Tofsalger

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mr_Swede
    • June 2002
    • 6

    Tofsalger

    Jag har startat ett 720L akvarium för några månader sedan. Nu har jag problem med att jag har fått tofsalger som sprider sig. Jag har förstått att detta blir man inte av med utan kanske mer att man kan få kontroll över detta så att det inte sprider sig. Tofsalgerna har hållt sig på lavastenarna men sprider sig nu till en trädrot och på glaset. I vattnet syns det massa små "partiklar" som vid närmare granskning verkar bestå till stor del av tunna "trådar". Verkar inte vara traditionella trådalger.

    Har Ni några bra tips ?
    Kan jag ha obalans, näringsmässigt, mellan alger och växter ?

    Status idag:
    - Två siamesiska alg ätare, två praktbotten tittare, 1 ancistrus samt två malar för foderrester.
    - Ca 30 st övriga fiskar (mest ciklider från sydamerika, 5-13 cm idag)
    - Matar morgon & kväll (Varierar med Sera Vipan, röda mygglarver och granulat)
    - eheim "golv" pump med bl.a EHFI substrat
    - 4 (nästan nya) lysrör AQUA-GLO med timer 2h morgon 6h kväll tot 8h
    - 2 crinum lökar (växer bra)
    - 2 svärdplantor, 4 bocapa, 2 anubis, javamossa, 2 javaormbunkar, 6 st cryptocoryne wendtii (eller liknande) varav dessa växter verkar växa sakta. Svärdplantorna har fått hål i sig.
    - Fiskarna verkar må bra.


    Struggler
    Struggler
  • Tant Nancy
    • April 2002
    • 5407

    #2
    Jag vet inte hur Siamensisen är mot tofsalger, men däremot vet jag att dessa bör vara minst sex stycken och ganska unga för att göra någon ordentlig nytta. Prova att köpa till en par stycken och se om det händer något på algfronten. Tofsalger brukar väl komma när man matat lite mycket och haft för dåligt ljus tror jag.
    Nancy

    MvH
    Nancy <img src=extra_smilie_ancistrus.gif border=0 align=middle>och Tobbe <img src=extra_smilie_zebra_pleco.gif border=0 align=middle>
    MvH
    Tant Nancy
    www.gladafisken.aqualogen.se
    Mitt fotogalleri
    Dagbok
    Min zoon

    Kommentar

    • hansg
      • February 2002
      • 444

      #3
      Siameser(den rätta sorten) är utmärkta mot tofsalger, men de äter inte fullt utväxta tofsar.
      Jag avlägsnade först mekaniskt blad grus och stenar som var angripna sedan håller siameserna undan så att inga nya växer ut.
      Även täta regelbundna vatten byten håller tofsarna på plats
      mvh
      hans-göran

      hgl
      hgl

      Kommentar

      • hansg
        • February 2002
        • 444

        #4
        Glömde.......

        Den vanligaste orsaken att tofsalger uppstår är övergödning + för lång tid mellan vattenbyten eller byte av för liten mängd, inget filter kan ersätta vattenbyten.
        Som alltid rekommenderar jag 5 procent vatten byte varje dag.
        mvh
        h-g

        hgl
        hgl

        Kommentar

        • Mary
          • April 2002
          • 22

          #5
          Halloj!

          Jag vet av att det går att kväva algerna, om du vänder på stenen och lägger algerna neråt så kvävs dem och kan inte växa.
          Jag säger inte att de försvinner för gott men det känns bättre för stunden. Följ rådet att köpa lite fler algätare för de är effektiva.

          Chabalouu fra Mary

          Kommentar

          • Lukas
            • April 2002
            • 1211

            #6
            Hejsan!
            Toffaalger och trådalgen brukar jag bekämpa med 40-50% vattenbyte i veckan, och sätta i snabbväxande växter i akvariet tex vattenkalla, kabomba, andmat mm. Att dra ner på matningen är ochså bra.
            /Lukas

            Kommentar

            • defdac
              • January 2002
              • 12751

              #7
              <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
              - 2 svärdplantor, 4 bocapa, 2 anubis, javamossa, 2 javaormbunkar, 6 st cryptocoryne wendtii (eller liknande) varav dessa växter verkar växa sakta. Svärdplantorna har fått hål i sig.
              - Fiskarna verkar må bra.
              <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

              Vad har du för vattenbytesregim?
              Använder du växtnäring?

              Ancistrusen kan vara boven till hålen, men kan även orsakas av kaliumbrist. Börjar hålen som gula prickar som växer sig större för att sedan bli hål så är det med stor sannolikhet kaliumbrist.
              Om det är hål med perfekt kant är det nog med större sannolikhet Ancistrusen. Ge honom lite grönsaker/algtabletter isåfall.

              Ang. toffs och trådalger så är regelbundna stora vattenbyten effektiva för att stoppa tillväxten (fungerar mot dom flesta algers tillväxt förrutom Cyanobakterier som kan leva i nästintill kliniskt rent vatten). Växter ser jag till att trimma bort alla angripna blad på och på andra, mindre känsliga, ställen kan man använda mekaniskt våld (hård tandborste eller svamp). Hård trimmning av växter ska man inte vara rädd för sålänge man tillser att ha gödning i rätt mängd efter varje vattenbyte. Oftast slänger en välmående växt genast ut några extra blad och plötsligt har man en betydligt vackrare planta än innan trimmningen.

              Ang. trådalger så trivs dom ofta vid lite högre järnhalter i vattnet. Använder man lerkulor/lera i bottnen så "besudlas" vattnet ordentligt med järn om man rör om i bottnen vid vattenbyten/rengöring. Bad idea. Jag har själv haft ganska svåra probbs med trådalger och efter att jag slutade röra runt i min lerkule-laddade botten vid varje vattenbyte så fick jag bukt på dom med hjälp av tandborste+Siamesiska algätare. Numera blir jag kallsvettig om jag råkar peta i bottnen eller måste rota upp en stor planta.

              // Växtnörden

              http://www.defblog.se

              Kommentar

              Arbetssätt...