Hej!
I våras startade jag upp en mäskanläggning, tänkte köra med två mäskflaskor och en vattenflaska och tänkte byta en mäskflaska varje vecka så att systemet gick kontinuerligt. Men bortsett från svårigheterna att få systemet tätt har jag problem med mäsken - efter tre-fyra dagar slutar det bubbla!
Jag kör med ett - som jag trodde i alla fall - standardrecept, en kub jäst, 2 dl socker, 1 liter vatten. Löser upp jästen i lite vatten i en 1,5 liters PET-flaska, fyller på med resten av vattnet, häller i sockret och skakar tills allt har lösts upp.
Har testat mer och mindre jäst, mer och mindre socker, mer och mindre vatten... Har även testat torrjäst men det var enda gången jag var riktigt glad för vattenflaskan, då bubblade det lite väl mycket (första dygnet, sen avtog det också raskt). Rumstemperaturen har varierat, i våras var den nog en eller två grader lägre än den är nu på sommaren.
Hur ska jag bära mig åt för att få mäsken att bubbla lite längre?
Hälsningar
Jennifer
I våras startade jag upp en mäskanläggning, tänkte köra med två mäskflaskor och en vattenflaska och tänkte byta en mäskflaska varje vecka så att systemet gick kontinuerligt. Men bortsett från svårigheterna att få systemet tätt har jag problem med mäsken - efter tre-fyra dagar slutar det bubbla!
Jag kör med ett - som jag trodde i alla fall - standardrecept, en kub jäst, 2 dl socker, 1 liter vatten. Löser upp jästen i lite vatten i en 1,5 liters PET-flaska, fyller på med resten av vattnet, häller i sockret och skakar tills allt har lösts upp.
Har testat mer och mindre jäst, mer och mindre socker, mer och mindre vatten... Har även testat torrjäst men det var enda gången jag var riktigt glad för vattenflaskan, då bubblade det lite väl mycket (första dygnet, sen avtog det också raskt). Rumstemperaturen har varierat, i våras var den nog en eller två grader lägre än den är nu på sommaren.
Hur ska jag bära mig åt för att få mäsken att bubbla lite längre?
Hälsningar
Jennifer
Kommentar