Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Behöver växter cirkulation i vattnet?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • defdac
  svarade
  Du kommer sannolikt inte märka någon skillnad med eller utan luftpump. Teorin är sund på så sätt att cirkulation/genoluftning vädrar ut CO2, men man skulle behöva så låg cirkulation att växten istället skulle få svårt att ta in näring - plus att växterna tar ner CO2-halten lägre än den CO2-halt som kommer ner via luftbubblorna...

  Kommentera:


 • Pirajamaja
  svarade
  När ni pratar om cirkulation, så måste jag få fråga. Jag har en separat syrepump med blått ljus. Detta köpte jag mest för att jag tyckte att det skulle vara snyggt, att det sen skulle bli lite extra syre tyckte jag bara var en bonus. Nu sedan har jag läst att det inte är bra, eftersom syrebubblorna driver ut koldioxid ur akvariet, vilket i sin tur inte är bra för växterna. Ni som verkar kunniga på det här med vad växter vill. Vad säger ni? Jag som gärna vill ha fina växter har dragit ur kontakten till pumpen nu.
  Tänkte att om detta stämmer så borde jag väl kunna ha den i ciklidakvariet, som jag tänker starta upp i höst. Där ska jag ändå bara ha någon enstaka växt. Det borde väl funka?

  Kommentera:


 • c90368
  svarade
  När akvariet står ca 70 cm från kudden i min säng så uppskattar man tystnaden:-)

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  Så svaret är ja, det går att ha växter utan någon vattenrörelse i akvariet, det inte bara går det går dessutom riktigt bra!
  Inte lika bra som med cirkulation dock =)

  Kommentera:


 • c90368
  svarade
  Jag har ett 50 liters räk/gurami akvarium utan filtrering eller syresten, endast värme och ljus. Dessutom dåligt med ljus ett rör med reflektor bara. När jag startade akvariet september 2006 lade jag i 2-3 cm av tetras bottengödning och ovanpå detta 4-5 cm grus 1-3 mm.
  Växterna verkar trivas riktigt bra, det är i huvudsak Cryptocoryne, Echinodorus och Vallisneria. Inga problem med alger. Tillsätter ytters lite TMG vid vattenbyte som jag gör ungefär varannan vecka.
  Så svaret är ja, det går att ha växter utan någon vattenrörelse i akvariet, det inte bara går det går dessutom riktigt bra!

  Kommentera:


 • defdac
  svarade
  För att svara lite mer detaljerat på frågan i rubriken så behöver inte växter cirkulation. Det som händer när växter står helt utan cirkulation är att det bildas näringsfattiga områden runt bladen (Prandtl-lagret) som gör det svårare för dom att få näring in till bladen, eftersom näringen måste ta sig till bladet via diffusion genom prandtl-lagret vilket tar tid. Växten får mindre näring, men dör inte.

  Däremot så blir stillastående vatten ofta väldigt syrefattiga. Detta gör inte heller så mycket för växternas del eftersom dom lagrar det syre dom tillverkar på dagen via fotosyntesen. Dvs sålänge växterna får ljus och kan fotosyntetisera så spelar inte de låga syrenivåerna så stor roll.

  Så har på ljuset och byt eventuellt lite vatten då och då (gärna med PMDD) så borde det gå fint.

  Kommentera:


 • Jenny054
  svarade
  Perfekt! Man tackar. Då blir det att inreda ett nytt kar ikväll med andra or.

  Kommentera:


 • BluesBoy
  svarade
  Ja, du kan lugnt köra ett tag utan cirkulation. Då tror jag förr att de kommer bli lite hängiga på grund av näringsbrist (som du verkar motverka bra med det större inkörda karet) men dö kommer de nog inte göra under en så kort period.

  Kommentera:


 • Jenny054
  skapade ett ämne Behöver växter cirkulation i vattnet?

  Behöver växter cirkulation i vattnet?

  Har en MASSA växter i mitt 375L och jag hade tänkt att en del ska över till mitt lilla Mollyakvarium på 45L.

  Problemet är att jag har inte fått hem det jag beställt än.
  Dvs innerfilter och syrepump.
  Enda jag har för tillfället är ett tomt akvarium, sten, inredning, massa växter och ljus till det!


  Frågan är då.
  Kan jag ändå fylla upp mitt akvarium och sätta i mina växter och inredning utan cirkulation? Eller kommer växterna att dö på en gång?
  Kan ta 1-2 veckor innan jag får hem grejerna på posten.

  Vad säger ni zoopare?
Sparar...
X