Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Staghorn

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Staghorn

  Jag har en längre tid haft problem med staghornalger. Jag inbillar mig dock att den av algerna är tofsalger också. Men del största delen är stora välmående stagorn alger. På forumet här har jag tidigare fått reda på att detta beror på en ammoniak spik och ska lösa sig själv efterhand. Men nu har jag börjat fundera på om det inte finns ammonium nitrat i PMDD. Jag använder detta 1 ggr/vecka. Ska jag kanske undvika detta nu?
  375 L sydamerikaliknande
  http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=164

  #2
  Om du med tofsalger menar BBA, black brush algae - Audouinella hermanni) så är det en typisk låg-CO2-alg. Lösningen är att antingen alltid ha låg CO2 genom att inte göra några vattenbyten (low-tech), eller att alltid ha hög CO2-nivå (high-tech). Staghorn triggas av att man rotar upp plantor utan att ha gjort ett stort vattenbyte strax efter, eller att man lägger i massa fiskar och den biologiska filtreringen inte hinner med, vilket leder till en ammoniumspik/syrebrist, eller att man övermatar och det leder till samma sak. Det kan inte lösa sig själv, vet inte hur uppgiftslämnaren har tänkt då, men den befintliga staghorn skall man avlägsna manuellt, och sedan se till att man inte gör saker enligt ovan för att förhindra framtid blomning.
  Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

  Kommentera


   #3
   Jag kör sedan en tid tillbaka med mäsk genom syresten. Det är bra för jag sänker pH från strax under 8 till cirka 7.3. Staghornen har nästan helt dött ut för att sedan blomma upp i prakt igen. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men tycker mig se en tendens att de blommar upp efter vattenbyten. Jag byter en del vatten 1 gång i veckan och göder då med PMDD. Därav trodde jag att det kunde finnas ett samband med gödningen och staghornen.
   Jag har nog introducerat för mycket fiskar för tidigt i akvariet, men har bara avlägsnat fiskar den senaste månaden. Jag matar sparsamt och ser till att det inte blir smutsigt. Dock använder jag mycket olika foder; flingfoder, granulat, japanska algtabletter och fryst artmenia. Invånarna mår bra och mitt kakaduapar leker för andra gången.
   375 L sydamerikaliknande
   http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=164

   Kommentera


    #4
    Du kör alltså med syresten - på vilket sätt då?
    Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

    Kommentera


     #5
     Jag har mäsk som står och puttrar och från flaskan går en slang ner i akvariet till en sån där träbit som är som en syresten bara att bubblorna blir riktigt små. Försäljaren sa att de används till saltvattenakvarie egentligen. Jag antar att co2 löser sig i vattnet eftersom jag märkt att pH sjunkigt.
     375 L sydamerikaliknande
     http://www.zoopet.com/akvarium/akvarium.php?NR=164

     Kommentera

     Sparar...
     X