Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Växter + stark cirkulation=?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Växter + stark cirkulation=?

  Vad händer egentligen när växter utsätts för extrem cirkulation? Finns det några erfarenheter som säger att vissa växter trivs bättre eller sämre under olika cirkulationsförhållanden?

  En del skörare växter trasas ju givetvis sönder om de utsätts för kraftiga vattenströmmar, men det finns ju en del robustare varianter som står kvar - i alla fall i akvariet. Samtidigt ser man ju i naturen att de växter som finns i strömmande vatten ofta är av den "mjuka" typen som klarar att följa vattnets väg utan att brytas...

  Någon som funderat i samma banor och kanske har erfarenheter att dela med sig av? Någon med en "river tank" kanske?
  ____________________________________
  Pax vobiscum!

  #2
  Finns det några erfarenheter som säger att vissa växter trivs bättre eller sämre under olika cirkulationsförhållanden?
  Inte bara erfarenheter. Du kan se det direkt på hur växten är utvecklad. A. madagascariensis har utvecklat blad som är som nät för att kunna klara riktigt stark cirkulation.

  Det finns ett optimalt flöde för växter där som får som bäst tillgång till förbipasserande näring och det brukar handla om flöden på några få cm/s.

  Så en vettig cirkulation är riktigt bra i växtakvarier.
  http://www.defblog.se

  Kommentera


   #3
   När du säger några få cm/s, antar jag att du menar att en ganska svag cirkulation är det optimala för ett växtakvarie? Är inte bra på matematiska uträkningar :/

   Finns det fler växter som är anpassade till stark cirkulation som du vet? Kanske finns det en hemsida där man själv kan läsa om detta?
   ____________________________________
   Pax vobiscum!

   Kommentera


    #4
    Jupp: http://ian.umces.edu/bill/pdfs/crossley_2002_thesis.pdf

    Den avhandlar enabart Aponogeton elongatus men man kan väl lista ut hur mycket cirkulationen påverkar. Växter är ganska anpassningsbara så att hela tiden sikta på optimala förhållanden tror jag kanske är lite enögt.

    Överlag tror jag man kans säga att växter som klarar att ligga horizontellt och ändå fånga ljus bra är lämpliga för stark cirkulation. Samt att dom klarar att hålla fast sig såklart.
    http://www.defblog.se

    Kommentera


     #5
     Hoppla - ja där fick jag något rejält att bita i!
     Tack ska du ha.
     ____________________________________
     Pax vobiscum!

     Kommentera

     Sparar...
     X