Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

pmdd utan co2

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  pmdd utan co2

  har kört nu i två månader med pmdd och allt var bra tills för två veckor sen när det kom massvis med tråd alger på växter,byter vatten en gång i veckan och kör utan co2, har lite lagom med växter. jag doserar pmdd enligt rekomentationer vid vatten byte 45 ml vid varje byte, akvariet är 450 liter.
  undrar ska man alls göda om man inte kör med co2 har 4*38 wats lysrör med reflektorer, ska man öka eller sänka nåt av pmdd. har inte råd just nu att lägga på co2. tänkte prova dosera seachem excel men vetinte hur mycket går det åt i veckan

  #2
  Trådalger brukar enligt min erfarenhet tyda på för lite makronäring (dvs. KNO3 och KH2PO4) i förhållande till mikro (Nutrisi, TMG mm.). Det är bara att dosera mera av KNO och KHPO. Excel som kolkälla i ett 450 liters kar kommer att bli en dyr histora i längden. Du behöver ca 10 ml Excel per 100 liter *varje dag*, dvs. 45 ml för ditt kar dagligen. 250 ml Excel kostar hos Akvarielagret 120 :- För ditt kar kommer det att räcka i:

  250ml/45ml=5,5 dagar.

  Det finns två liters dunkar Excel att beställa från www.aquaristic.net för 47,65 euro + frakt. 2000ml/45ml=44,5 dagar.
  Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

  Kommentera


   #3
   hur mycket mer ska jag dosera av kno och khp0 i veckan?

   Kommentera


    #4
    Jag gillar att köra torrdoseringar. Hade jag haft din burk skulle jag dosera 1 tsk (ca 5 gram) KNO3 och ett halvt kryddmått (ca 0,5 gram) KH2PO4 direkt i akvariet två gånger i veckan, möjligen tre gånger/v, måste se hur växterna mår. Plus din vanliga dos mikronäring (Nutrisi, mikro+ eller tmg eller det du nu har). Jag skulle även ha slutat med vattenbyten helt och hållet. Vattenbyten "förvirrar" bara växterna i en low-tech burk som din.
    Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

    Kommentera


     #5
     Jag måste bara ställa en fråga om det här. (Håller på och lär mig från zoopet och egna taffliga misstag om växtakvarier). Kan växterna tillgodogöra sig eller rättare sagt utnyttja all näring från pmdd'n om det inte dessutom tillförs co2? Jag menar - det krävs en viss sammansättning av ljus, co2, kväve och andra näringsämnen för att en växt ska växa. Om man begränsar en del så kommer växten stanna i tillväxt eller växa med bristsymptom.
     Om man sen har mycket ljus så kommer algerna att utnyttja överskottet som växterna inte kan ta upp då de är co2 begränsade. Eller är jag fel ute?

     Kommentera


      #6
      Japp, alldeles rätt, därför är det bra att bromsa tillväxt med ljus istället för med näringen. Har du mycket ljus, så kan du ha hur mycket näring som helst - co2/kolet kommer att vara den begränsande faktorn för växterna, men ej för algerna = algodling. Kör man low-tech så skall man ha ganska så sparsamt med ljus, bra med näring och inga vattenbyten. Här har du en väldigt informativ länk för en metod som grundar sig på att inte köra med CO2:

      http://www.barrreport.com/forums/sho...non-co2+method

      (OBS! Glöm inte att läsa alla kommentarer - T. Barr lägger till massa nyttigt stuff där)
      Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

      Kommentera


       #7
       Raderat.
       Har du gräs? Låt inte det gå upp i rök: http://plantswap.se/

       Kommentera

       Sparar...
       X