Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Mata växter på natten?

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Mata växter på natten?

  Går det använda växters förmåga att lagra näringsämnen som vapen mot alger? T.ex. att bara dosera micro precis efter att en photoperiod är slut med målet att växterna ska ha absorberat i princip allt innan det blir dag?
  --
  #define QUESTION ((bb) || !(bb))
  - Shakespeare.

  #2
  Nej.

  Alger är mindre och snabbare och exponerar betydligt större yta mot vattnet och eventuell mikronäring jämfört med växterna.

  Doserar du mikro innan ljuset slocknar så räcker det med att någon enstaka "mikromolekyl" träffar algens yta och algen bestående av några få celler är därmed mätt, medans växterna måste ha lång tid på sig att pumpa in en massa mikro för att mätta sin stora kropp bestående av miljontals celler.

  Tvärtom så anses det vara bäst att dosera på morgonen innan ljuset tänds så växterna står i sin värdefulla näringslösning och har hela dagen på sig att pumpa in den.

  Algerna kommer naturligtvis också växa men när alger har tillräckligt med näring hela tiden så kommer dom växa och dö. Pga glada växter så är ammoniumnivåerna låga och syrenivåerna höga och algen känner detta och vet på så sätt att det inte är någon idé att föröka sig

  Om du däremot sänker näringsnivåerna i vattnet så mycket du kan under dagtid så kommer växterna sluta ta in ammonium, syrenivåerna går ner, ammoniumnivåerna går upp - Blomtajm. Skicka ut sporer för glatta livet och ta över så mycket av den ansträngda näringsmarknaden som möjligt.
  http://www.defblog.se

  Kommentera


   #3
   Tack för uttömmande svar! Det är verkligen många variabler involverade!

   Är det inte lite tokigt att vänta på att de slutar bubbla för att slänga i en ny doss pmdd då? Ska jag köra på "känn" och dra i en dos lite innan jag tror att det ger sig eller vid minsta tecken på att bubblandet avtar?
   --
   #define QUESTION ((bb) || !(bb))
   - Shakespeare.

   Kommentera


    #4
    Är det inte lite tokigt att vänta på att de slutar bubbla för att slänga i en ny doss pmdd då?
    Jo, då har man ju tagit det för långt men då vet man ungefär när så sker och kan dosera innan.

    På mötet i Uddevalla så diskuterade vi det här och många, liksom jag själv, har svårt att se skillnad i bubbel även fast man inte doserar på väldigt länge och man istället börjar se t ex kaliumbrister iform av små knappnålshål eller bleka nya skott som är mikrobrist.

    Att det ovanpå det ackumuleras syrekrävande nedbrytningsprocesser under veckan mellan vattenbytena gör det svårt att gå på enbart bubbel.

    Men om vi säger såhär: Är det dödstyst från bubbel vet man att något är fel. Slänger man då i en fulldospuls och bubblet börjar vet man att det var för lite näring, börjar det inte bubbla trots PMDD-dosering är det i 99% av fallen för lite CO2. Ökar man då CO2 rejält så firrarna flåsar utan att bubblet börjar så är det ofta läge för rejält med fluffning, rengörning av igensatt filter eller på andra sätt minimera syrekrävande processer.

    Så man använder kanske bubblet mest för felsökning och inte för den dagliga skötseln för att avgöra när man ska göda.
    http://www.defblog.se

    Kommentera

    Sparar...
    X