Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Från cyanobakterier till kiselalger

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Från cyanobakterier till kiselalger

  Har väckt till liv det slumrande akvarieintresset, startade upp ett 240L-kar i våras och kämpar nu i lite uppförsbacke. Allt var frid och fröjd tills limnophila-beståndet (ganska stort) kraschade i somras, antagligen av en kombination av värme och näringsbrist. Då kom cyanobakterier som ett brev på posten och tog fullständigt över hela botten och växterna. Jaja... fick vara kaos över sommaren eftersom jag var borta rätt mycket. Rensade när jag var hemma men var helt täckt igen efter en vecka.

  För att sedan få ordning på det hela så rensade jag bort så mycket jag bara kunde, mörklade helt 3 dygn och började med normal dos PMDD och EC. Planterade lite fler snabbväxande växter, och större växter har lerkulor i sanden under. Det är nu efter 5 veckor klar förändring. Växterna börjar få fart och se fräscha ut igen. Visst finns det spår av cyanobakterier kvar, kommer i små punkter på sanden och små fläckar på gamla blad, men det är bara en bråkdel av vad det var innan.

  Det som stör mig är att jag har rätt mycket kiselalger, både på gruset och på delar av växterna (de delar/blad som inte växer lika bra - orsak eller konsekvens?). De kommer tillbaka direkt efter vattenbyte. Ska jag bara ha is i magen och vänta ut det? Det går ju ganska lätt att städa bort mycket av det vid det veckovisa vattenbytet. Funderar annars på att köra en mörkläggning till för att ge den lilla cyanon som är kvar ytterligare en känga. Är bara rädd att det stör växterna och på så sätt gör mer skada än nytta.

  I övrigt har jag ganska lite fisk i karet och belysningen på i 10h varje dag.

  Några tips eller tankar?

  #2
  Jag skulle tippa på att det beror på näringsfattigt vatten, vilket tenderar att trigga kiselalger. Om du planterat mycket snabbväxande växter och bara göder med fulldos PMDD en gång i veckan så förbrukas det förmodligen rätt snabbt och du får ett näringsfattigt vatten som bjuder in kiselalger. Har du prickalger också?

  Kommentera


   #3
   Och eftersom du även använder EC så behövs ännu mer av övriga näringsämnen.

   Kommentera


    #4
    Mitt tips blir således: släck inte ned utan öka istället gödningen, uppdelat på två gånger/ vecka.

    Kommentera


     #5
     Tack Maria! Har övervägt det eftersom jag tycker det tar fart senare under veckan, när näringsnivåerna borde vara lägre. Jag gör ett försök! Just prickalger vet jag inte om jag sett, är mest kiselalger, lite cyanobakterier och gamla gröna tofsalger. Tofsalgerna är helt klart på väg tillbaka, trivs inget vidare nu och blir på många ställen övertagna av cyanos - så jag nyper enkelt bort dem.

     Kommentera


      #6
      Jag skulle börja lite försiktigt med att lägga till halv dos mitt i veckan, köra så några veckor och vid behov öka upp sedan. Cyano brukar ju gynnas av låga kvävenivåer, så även den kan eventuellt försvinna med ökad näringstillförsel.

      Gröna tofsalger har jag aldrig sett. De brukar väl vara gråa? Är du säker på att det är tofsalger?

      Kommentera


       #7
       Nej, inte ett dugg säker! Ser ut som de gråa tofsalgerna jag haft förut men är mörkgröna och växer på främst rötterna. Jaja, de verkar inte trivas längre i alla fall så de är inte ett problem längre.

       Kommentera

       Sparar...
       X